Edatmitjana 140409042313 phpapp02 thumbnail 4.jpg

L' EDAT MITJANA

 • Period: 395 to 1453

  IMPERI ROMÀ D’ORIENT/BIZANTÍ

  L'Imperi Romà d'Orient, conegut igualment com a Imperi Bizantí a la fase medieval, fou la part oriental de l'Imperi Romà, amb capital a Constantinoble (actualment Istanbul i antigament Bizanci), que després de la caiguda de l' Imperi Romà d'Occident el 395 vaig assumir la jurisdicció sobre la totalitat de l'Imperi i es va mantenir durant un mil·lenni fins a la seva conquista pels otomans el 1453.
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  L'Alta Edat Mitjana és el període de la història d'Europa i Orient Mitjà que comença al segle V i acaba entre els segles IX i X, distingint-se així aquest període del següent, conegut com a Baixa Edat Mitjana.
 • 554

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic
  El Regne de Toledo fou el regne dels visigots a Hispània successor del Regne de Tolosa. El període a considerar va des del 554 fins aproximadament el 721, tot i que en els primers temps la capital fou a Barcelona, i en els darrers a Narbona i altres ciutats de Septimània (després de la invasió àrab del 711).
 • Period: 632 to 1258

  IMPERI ISLÀMIC

  L'expansió de l'islam són les conquestes militars de la civilització àrab o musulmana que van fer caure l'Imperi Sassànida, el nord d'Àfrica, la península Ibèrica i parts de l'Imperi Romà d'Orient. (Va començar al 632 fins al 1258
 • 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
  La península Ibèrica va convertir-se des del segle VIII en una zona de contacte marginal de dues estructures socioeconòmiques diferents: la islàmica (tributària mercantil), el centre d'aquesta està situat en l'Orient Mitjà i la cristiana (feudal), el centre està situat a Europa Occidental.
 • Period: 751 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  L'Imperi Carolingi, dins l'etapa del Regne dels Francs, és cabdal en la història d'Europa. Compren dos períodes: la dinastia Merovíngia (481-751) i la dinastia Carolíngia (751-987).
 • 797

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari
  fou una emperadriu romana d'Orient (797-802) nascuda a Atenes vers 752 i morta a Constantinoble el 803. És venerada com a santa pels creients de la fe ortodoxa, tot i que aquesta l'Església no l'ha canonitzat mai.
 • 843

  Tractat de Verdum

  Tractat de Verdum
  El Tractat de Verdun va ser signat el dia 11 d'agost del 843 per Lotari I, Carles el Calb i Lluís el Germànic, fills de Lluís el Pietós i nets de Carlemany per tal de repartir-se els territoris de l'Imperi Carolingi i posar fi als anys d'hostilitat per la guerra civil franca.
 • 880

  Fundació del monestir de Ripoll

  Fundació del monestir de Ripoll
  El monestir de Santa Maria de Ripoll és un edifici conegut com a monestir benedictí a la localitat catalana de Ripoll.
 • Period: 1001 to 1492

  BAIXA EDAT MITJANA

  La baixa edat mitjana o baixmedieval és el terme utilitzat per descriure la història europea dels segles xi a xv. Aquest període va ser precedit per l'alta edat mitjana, i va ser succeït per l'edat moderna.
 • 1053

  Cisma d’Orient

  Cisma d’Orient
  El Cisma Est-Oest va ser el trencament de la comunió que es va produir al segle xi entre l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa Oriental. El cisma va ser la culminació de les diferències teològiques i polítiques que s'havien desenvolupat durant els segles precedents entre el cristianisme oriental i occidental.
 • 1137

  Fundació de la Corona d’Aragó

  Fundació de la Corona d’Aragó
  La Corona d'Aragó fou el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragó des del 1137 fins al 1715.
 • 1212

  Batalla de las Navas de Tolosa

  Batalla de las Navas de Tolosa
  La batalla de Las Navas de Tolosa, anomenada també batalla d'al-'Uqab o batalla d'al-Ikab o, simplement, la Batalla en les cròniques de l'època, fou una batalla decisiva per a l'expansió
 • 1346

  Arribada de la Pesta Negra a Europa

  Arribada de la Pesta Negra a Europa
  La pesta negra o mort negra va ser la pandèmia de pesta més devastadora de la història de la humanitat, que va afectar Euràsia al segle XIV i que va assolir un punt màxim entre 1347 i 1353.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom
  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització.