Φωτογραφία μαθήματος

FRENCH REVOLUTION

By KONMA
  • ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

    ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
    Η κατάσταση στη Γαλλία το 18ο αιώνα δεν ήταν ρόδινη. Τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια από τα τεράστια έξοδα των τελευταίων πολέμων και τις σπατάλες του παλατιού. Η οικονομική εξάντληση της χώρας ήταν φανερή. Οι φόροι είχαν πέσει στις πλάτες της τρίτης τάξης, ενώ οι δύο άλλες τάξεις, ευγενείς και κληρικοί, ήθελαν τα προνόμιά τους άθικτα και δε συνεισέφεραν στους φόρους.
  • Period: to

    Περίοδος επανάστασης

  • ΟΡΚΟΣ ΣΦΑΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ

    ΟΡΚΟΣ ΣΦΑΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
    μπροστά στην αρνητική στάση των ευγενών και κληρικών, οι αστοί ανακήρυξαν το σώμα τους Εθνοσυνέλευση και στις 20 Ιουνίου 1789 ορκίστηκαν να μη διαλυθούν, (όρκος του Σφαιριστηρίου, η ιδρυτική πράξη της Γαλλικής Δημοκρατίας) όπως ήταν η θέληση του βασιλιά, αν δε δώσουν Σύνταγμα στη χώρα.
  • Α΄ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗΣ - Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

    Α΄ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗΣ - Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
    Ο οικονομικός μαρασμός του κράτους οδήγησε το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ να ακολουθήσει τη συμβουλή του υπουργού Νεκέρ και να συγκαλέσει τις τρεις τάξεις (σύγκληση των Γενικών Τάξεων) στις Βερσαλλίες
  • Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ

    Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ
    Τα πλήθη φανατισμένα και εξαγριωμένα από φήμες ότι η βασιλική οικογένεια συνωμοτούσε κατά της Επανάστασης κινήθηκαν προς το φρούριο της Βαστίλης, τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων, μισητό σύμβολο της απολυταρχίας, και το κατέλαβαν.
    Οι επαναστάτες φορούσαν την μπλε-κόκκινη-άσπρη κονκάρδα που συμβολίζει το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Τα τρία αυτά χρώματα έγιναν το εθνικό σύμβολο της Γαλλίας και αποτυπώθηκαν αργότερα στην γαλλική σημαία.
  • Οι μεταρρυθμίσεις

    Οι μεταρρυθμίσεις
    Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση δημοσίευσε την περίφημη "Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη ως ένα προσύνταγμα. Η ιδιοκτησία διακηρύχτηκε φυσικό δικαίωμα όπως και η ελευθερία, η ασφάλεια και η «αντίσταση στην καταπίεση». Η ελευθερία του λόγου η ανεξιθρησκία και η ελευθεροτυπία διακηρύχθηκαν απαραβίαστες. Διακηρύχθηκε επίσης το δικαίωμα των πολιτών για ίση μεταχείριση στα δικαστήρια. Κανείς δεν μπορούσε πλέον να φυλακιστεί ή να υποστεί οποιαδήποτε ποινή παρά μόνο σύμφωνα με το νόμο.
  • Οι ημέρες του Οκτωβρίου - Επίθεση στις Βερσαλλίες

    Οι ημέρες του Οκτωβρίου - Επίθεση στις Βερσαλλίες
    Οι γυναίκες αγανακτισμένες από την τεράστια αύξηση της τιμής του ψωμιού και αναστατωμένες από φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο βασιλιάς ήταν απρόθυμος να συνεργαστεί με την Εθνοσυνέλευση, έκαναν πορεία ως τις Βερσαλλίες, την κατοικία του βασιλιά, και ζήτησαν ακρόαση. Καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από την υποδοχή της Εθνοσυνέλευσης, παραβίασαν τις πύλες, σκότωσαν τους φρουρούς και μπήκαν στα ανάκτορα απαιτώντας να πάει ο βασιλιάς στο Παρίσι γεγονός που πραγματοποιήθηκε, αναγκαστικά, την επόμενη μέρα.
  • Συνταγματική Μοναρχία

    Συνταγματική Μοναρχία
    Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του προσπάθησε να δραπετεύσει από τη Γαλλία τον Ιούνιο του 1791, αλλά συνελήφθη , και επέστρεψε στο Παρίσι, επίσημα αιχμάλωτος πλέον, όπου αναγκάστηκε να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα. Και ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας ήταν πολύ ρευστή ακόμα και εμφανίζονταν ποικίλες αντιδράσεις με ορατό τον κίνδυνο της αντεπανάστασης, κλήρος και εξόριστοι ευγενείς ζήτησαν βοήθεια από την Αυστρία και την Πρωσία με σκοπό να επαναφέρουν τη μοναρχία.
  • Ο πόλεμος - Η έφοδος στον Κεραμεικό

    Ο πόλεμος - Η έφοδος στον Κεραμεικό
    Τον Απρίλιο του 1792 είχε ξεσπάσει ο πόλεμος. Οι γαλλικές δυνάμεις συνάντησαν σοβαρή αντίσταση. Τον Αύγουστο οι σύμμαχοι στρατοί της Αυστρίας και της Πρωσίας είχαν περάσει τα σύνορα και απειλούσαν να καταλάβουν το Παρίσι. Η κατάσταση πήρε πιο κρίσιμη τροπή όταν ο Δούκας του Μπράουνσβαϊκ, Πρώσων και Αυστριακών σημειώνοντας επό πεδίο, εξέδωσε μία προκήρυξη με την οποία εξέφραζε την πρόθεσή του για παλινόρθωση του Γάλλου βασιλιά.
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
    Μετά την εκτέλεση του Ροβεσπιέρου, ο έλεγχος της Συμβατικής πέρασε στα χέρια των μετριοπαθών, των Θερμιδοριανών. Τα περισσότερα από τα ριζοσπαστικά μέτρα των Ορεινών καταργήθηκαν και η επανάσταση επέστρεψε στις αρχικές θέσεις της. Οι Θερμιδοριανοί ψήφισαν νέο σύνταγμα. Σύμφωνα με αυτό, η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας ανατέθηκε σ’ ένα πενταμελές συμβούλιο, το Διευθυντήριο.