FETS ARTÍSTICS

 • ''ELS ESTRALLS DE LA GUERRA'' DE GOYA 1810-1820

  ''ELS ESTRALLS DE LA GUERRA'' DE GOYA 1810-1820
  Consisteix en una sèrie de 82 aiguaforts del pintor espanyol Francisco de Goya, realitzada entre els anys 1810 i 1820.
  L'horror de la guerra de la independència espanyola es mostra amb especial cruesa en aquesta sèrie.
 • ELS AFUSELLAMENTS DEL 3 DE MAIG DE 1808 - GOYA

  ELS AFUSELLAMENTS DEL 3 DE MAIG DE 1808 - GOYA
  És una pintura a l'oli realitzada per Francisco de Goya el 1814 i que actualment està exposada al Museu del Prado a Madrid. Forma una sèrie amb el quadre.
 • EL NAUFRAGI DE LA FRAGATA MEDUSA - GERICAULT

  EL NAUFRAGI DE LA FRAGATA MEDUSA - GERICAULT
  És una pintura del pintor francès Théodore Géricault, pintat el 1819. El tema del quadre fa referència al naufragi d'un vaixell francés, La Medusa, a les costes africanes, en el qual la immensa majoria dels viatgers va morir. Aquesta pintura es pot veure en l'actualitat al Museu del Louvre de París.
 • EL CAMINANT SOBRE UN MAR DE NÚVOLS - CASPAR FRIEDRICH

  EL CAMINANT SOBRE UN MAR DE NÚVOLS - CASPAR FRIEDRICH
  És un oli pintat el 1818 pel pintor romàntic alemany Caspar David Friedrich. Actualment, el llenç es conserva al Kunsthalle Hamburg d'Hamburg (Alemanya).
 • LES PINTURES NEGRES- GOYA 1819-1823

  LES PINTURES NEGRES- GOYA 1819-1823
  És el nom que reben una sèrie de catorze quadres de Francisco de Goya pintats amb la tècnica d'oli al secco, sobre la superfície d'arrebossat de la paret, com a decoració dels murs de la seua casa, anomenada la Quinta del Sordo, casa que el pintor va adquirir al febrer de 1819. Les pintures van ser traslladades a llenç entre els anys 1874 i 1878, i actualment es conserven en el Museu del Prado de Madrid.
 • LA VISTA DES DE LA FINESTRA A LE GRAS- NICÉPHORE NIÉPCE

  LA VISTA DES DE LA FINESTRA A LE GRAS- NICÉPHORE NIÉPCE
  És la fotografia permanent més antiga que es conserva. Va ser presa per Joseph Nicéphore Niépce el 1826, des d'una finestra.
  La Imatge va ser capturada amb una cambra fosca.
 • LA LLIBERTAT GUIANT AL POBLE- DELACROIX

  LA LLIBERTAT GUIANT AL POBLE- DELACROIX
  És una obra del pintor francès Eugène Delacroix. Es tracta d'una pintura al·legòrica de la Revolució de Juliol de l'any 1830, pintada el mateix any, que tingué lloc a París on apareixen els diferents estaments socials i tendències que varen propiciar aquests fets.
 • DAGUERRE PRESENTA LA PRIMERA FOTOGRAFIA

  DAGUERRE PRESENTA LA PRIMERA FOTOGRAFIA
  Va ser el primer procediment fotogràfic anunciat i difós comercialment de manera oficial l'any 1839 de capturar imatges amb una càmera. Va sorgir a partir de les experiències prèvies inèdites de Joseph-Nicéphore Niépce (1765-1833), tractant de perfeccionar l'invent de la litografia va conseguitr fixar químicament les imatges reflectides en el interior d'una càmera obscura.
 • PUBLICACIÓ DE LES LLEIS I TEORIES DEL COLOR- CHEVREAUL

  PUBLICACIÓ DE LES LLEIS I TEORIES DEL COLOR- CHEVREAUL
  La llei del contrast simultani dels colors, és una característica de la percepció humana del color establida al 1839 per el químic francés Michel- Eugène Chevreul
 • WILLIAM TALBOT PRESENTA EL SEU PROCEDIMENT FOTOGRÀFIC, EL CALOTIP

  WILLIAM TALBOT PRESENTA EL SEU PROCEDIMENT FOTOGRÀFIC, EL CALOTIP
  És un mètode fotogràfic creat a Anglaterra per William Fox Talbot a la dècada dels anys trenta del segle XIX. Aquest mètode es basa en un paper sensibilitzat amb nitrat d'argent i àcid gàl·lic que després de ser exposat a la llum era posteriorment revelat amb ambdues substàncies químiques i fixat amb hiposulfit.
 • TEMPESTA DE NEU -WILLIAM TURNER

  TEMPESTA DE NEU -WILLIAM TURNER
  Quadre a l'oli sobre llenç de 91.5 x 122 cm. propietat de la "Tate Collection London".
  El quadre representa un vaixell de rodes amb paletes situades generalment a banda i banda del buc, o a la popa, atrapat en una tempesta de neu.
 • EL REALISME 1848-1870

  EL REALISME 1848-1870
  És un corrent artístic que pretén plasmar la realitat de la forma més exacta possible a les obres d'art. Si bé la majoria d'obres han buscat assemblar-se al model imitat (tret de l'art abstracte), el realisme prescindeix de símbols i esquemes i busca el detall, la màxima proximitat. Per això com a moviment autònom el realisme se situa al segle XIX, tant en escultura i en pintura com en la literatura.
 • L'ENTERRAMENT D'ORNANS -GUSTAVE COURBET

  L'ENTERRAMENT D'ORNANS -GUSTAVE COURBET
  És un dels quadres més coneguts del pintor francès Gustave Courbet. Està realitzat amb la tècnica de la pintura a l'oli i mesura 315 centímetres d'altura i 668 d'amplada. Va ser pintat el 1849, i actualment es troba exposat al museu d'Orsay de París.
 • L'ESTUDI DEL PINTOR -GUSTAVE COURBET

  L'ESTUDI DEL PINTOR -GUSTAVE COURBET
  És una pintura d'oli sobre tela de Gustave Courbet, de dimensions 361 × 598 centímetres. Fou pintat el 1855 i actualment està exposat al Museu d’Orsay de París.
 • SURT ''L'ART & CRAFTS''

  SURT ''L'ART & CRAFTS''
  Va ser un moviment artístic lligat al disseny i les arts decoratives.
  Va néixer a Gran Bretanya al voltant de 1860 i es desenvolupà fins a la I Guerra mundial.
 • DESDEJUNI SOBRE L'HERBA O DINAR CAMPESTRE- EDOUARD MANET

  DESDEJUNI SOBRE L'HERBA O DINAR CAMPESTRE- EDOUARD MANET
  És l'obra més polèmica d'Édouard Manet. El 1863 va ser presentada al Saló dels Rebutjats i va provocar un escàndol per l'ús de la juxtaposició dels colors, sense tons intermedis i la intensitat de la llum de la dona que es troba al mig. Així mateix per la injustificada nuesa de la dona central, ja que no es tampoc una pintura de temàtica mitologica. Va ser una obra que influí la resta d'impressionistes.
 • LA VICARIA- MARIÀ FORTUNY 1867-1870

  LA VICARIA- MARIÀ FORTUNY 1867-1870
  És un quadre pintat per Marià Fortuny i Marsal l'any 1870, obra culminant de l'anomenada pintura preciosista dins l'estil del realisme, que va assolir gran èxit a tota Europa com a expressió d'un realisme burgès, exempt del caràcter de crítica social. Es troba exposat al Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona.
 • SOL IXENT- IMPRESSIÓ DE CLAUDE MONET

  SOL IXENT- IMPRESSIÓ DE CLAUDE MONET
  És una pintura a l'oli realitzada per Claude Monet el 1872 i que actualment s'exposa al Museu Marmottan Monet de París.
  El seu motiu és el port de Le Havre a França, usant molt pocs tocs de pinzell que suggereixen en comptes de delinear.
  La pintura es va exhibir el 1874 durant la primera mostra independent dels impressionistes
 • INICI DEL IMPRIESSIONISME AMB LA PRIMERA EXPOSICIÓ DEL GRUP IMPRESSIONISTA ALS ESTUDIS DE NADAR

  INICI DEL IMPRIESSIONISME AMB LA PRIMERA EXPOSICIÓ DEL GRUP IMPRESSIONISTA ALS ESTUDIS DE NADAR
  L’impressionisme és un moviment pictòric, nascut a França, que es va manifestar sobretot de 1874 a 1886 i que va marcar la ruptura de l'art modern amb l'academicisme.
 • EL PENSADOR- AUGUSTE RODIN

  EL PENSADOR- AUGUSTE RODIN
  És una de les escultures més famoses en bronze d'Auguste Rodin.
  La peça, anomenada originalment El poeta, formava part d'una porta monumental pel Museu d'Arts Decoratives de París. Basat en La Divina Comèdia de Dante.
 • APARICIÓ DE SALONS OFICIALS I EXPOSICIONS DE PINTURES ACADÈMIQUES

  APARICIÓ DE SALONS OFICIALS I EXPOSICIONS DE PINTURES ACADÈMIQUES
  L'academicisme és un estil artístic d'un esperit formalista produït sota la influència d'universitats o acadèmies europees[1] i més específicament, l'art influenciat per les normes de la francesa Académie des Beaux-Arts.
 • INICI DE LA CONSTRUCCIÓ DE LA SAGRADA FAMILIA- ANTONI GAUDÍ

  INICI DE LA CONSTRUCCIÓ DE LA SAGRADA FAMILIA- ANTONI GAUDÍ
  És una basílica catòlica situada a la ciutat de Barcelona. És un dels exemples més coneguts del modernisme català i un edifici únic al món, que ha esdevingut tot un símbol de la ciutat. Obra inacabada de l'arquitecte català Antoni Gaudí, és al barri de la Sagrada Família, al districte de l'Eixample de la ciutat.
 • UN DIUMENGE AL MIGDIA A LA ILLA DE LA GRANDE JATTE- GEORGE SEURAT

  UN DIUMENGE AL MIGDIA A LA ILLA DE LA GRANDE JATTE- GEORGE SEURAT
  És un quadre del pintor neoimpressionista francès Georges Seurat, exemple de Puntillisme considerat per molts una de les pintures més rellevants del Segle XIX.
  L'illa de la Grande Jatte es troba en el riu Sena, a París , entre La Défense i el suburbi de Neuilly, dividida pel Pont-de-Levallois. Encara que per molts anys va ser un lloc industrial, en els últims anys va passar a albergar jardins públics i un conjunt residencial. En 1884 era un paisatge bucòlic allunyat del centre de la ciutat.
 • MANIFEST SIMBOLISTA - JEAN MOREAS

  MANIFEST SIMBOLISTA - JEAN MOREAS
  El Manifest simbolista (‘Le Symbolisme', Le Figaro, 18 set. 1886) va ser publicat l'any 1886 per Jean Moréas. Moréas va anunciar que el simbolisme era hostil amb "els significats simples, les declamacions, el fals sentimentalisme i les descripcions directes"; al contrari, l'objectiu del simbolisme era "abillar l'ideal d'una manera perceptible"; el simbolisme no tenia el seu "propòsit en si mateix, sinó que el seu objectiu únic era expressar l'ideal"
 • TORRE EIFFEL 1887-1889

  TORRE EIFFEL 1887-1889
  És una torre formada per una estructura reticulada de ferro colat, situada a París (França, al Camp de Mart (en francès, Champ de Mars), a l'extrem que toca al Sena, no gaire lluny del riu).
  Fou erigida amb motiu de l'Exposició Universal que se celebrà a París l'any 1889, segons el disseny de l'enginyer Alexandre Gustave Eiffel, i va suposar una fita decisiva en la construcció amb ferro.
 • KODAK 100- GEORGE EASTMAN

  KODAK 100- GEORGE EASTMAN
  George Eastman fou un empresari estatunidenc, fundador de l'Eastman Kodak Company i inventor del rodet de paper, que va substituir la placa de cristall, amb la qual cosa va aconseguir posar la fotografia a la disposició de la gent del carrer.
 • NIT ESTRELLADA -VICENT VAN GOGH

  NIT ESTRELLADA -VICENT VAN GOGH
  És una pintura a l'oli realitzada per Van Gogh el 1889, actualment exposada al Museu d'Art Modern de Nova York.
  El quadre mostra la vista exterior, de nit, des de la finestra del sanatori de Sant Romieg de Provença.
 • ESTIL MODERNISTA 1890 (finals del s. XIX)- 1910

  ESTIL MODERNISTA 1890 (finals del s. XIX)- 1910
  Va ser un moviment cultural produït a Occident a la fi del segle xix i al començament del segle xx.
  En art, tot i que a Catalunya té un sentit molt més ampli (vegeu modernisme català), va tenir incidència sobretot en l'arquitectura i les arts decoratives. Si bé existeix certa relació que fa recognoscibles aquests estils com a part del mateix corrent, en cada país el seu desenvolupament es va expressar amb característiques distintives.
 • EL CRIT -EDWARD MUNCH

  EL CRIT -EDWARD MUNCH
  És l'obra més coneguda d'Edvard Munch. L'obra data del 1893, i s'engloba dins de l'estil expressionista. La tècnica utilitzada va ser l'oli i tremp sobre cartró de 91 cm × 73,5 cm. Actualment, l'original es troba a Nasjonalgalleriet, a Oslo.
 • ELS JUGADORS DE CARTES - PAUL CÉZANNE

  ELS JUGADORS DE CARTES - PAUL CÉZANNE
  És un quadre del pintor de l'impressionisme francès Paul Cézanne, conegut en francès com Les Joueurs de cartes. Està realitzat en oli sobre llenç. Mesura 47,5 cm d'alçada i 57 cm d'amplada. Va ser pintat entre 1889 i 1892. Actualment, es troba al Museu d'Orsay, París.
 • PRESENTACIÓ DEL CINEMATÒGRAF- GERMANS LUMIÈRE

  PRESENTACIÓ DEL CINEMATÒGRAF- GERMANS LUMIÈRE
  Primera projecció pública cinematogràfica amb films com ''Arribada d'un tren a l'estació 1895'', ''Sortida dels obrers de la fàbrica'' o ''El regador regat'' del mateix any. El cinematògraf permetia enregistrar i projectar.
 • EDIFICI MAGATZEM CARSON -LOUIS SULLIVAN, ESCOLA DE CHICAGO

  EDIFICI MAGATZEM CARSON -LOUIS SULLIVAN, ESCOLA DE CHICAGO
  Es considera de poc prestigi, ja que el seu autor va morir com a drogo-addicte.
  Aquest edifici pertany al corrent arquitectònic de l'Escola de Chicago. Té un ús comercial i es troba al districte històric i comercial de la ciutat nord-americana de Chicago. És per aquest motiu que l'estructura de l'edifici respon a les necessitats funcionals d'uns grans magatzems, que es fusionen perfectament amb els criteris estètics
 • EXPOSICIÓ UNIVERSAL DE PARÍS

  EXPOSICIÓ UNIVERSAL DE PARÍS
  Va tenir lloc del 15 d'abril al 12 de novembre de 1900 a París, França.
  L'Exposició situada en una superfície de 120 hectàrees, va ser visitada per 50.860.801 visitants. Van participar-hi 58 països i va tenir un cost total de 18.746.186 dòlars.
  L'estació d'Orsay (ara Museu d'Orsay), el Petit Palais, el Grand Palais i el pont Alexandre III van ser construïts per a celebrar l'exposició universal.
 • VIATGE A LA LLUNA -GEORGES MÉLIÈS

  VIATGE A LA LLUNA -GEORGES MÉLIÈS
  És una pel·lícula muda francesa de 1902 dirigida per Georges Méliès, adaptació lliure de dues cèlebres novel·les: De la Terra a la Lluna de Jules Verne i El primer home a la Lluna de H.G. Wells.
  La pel·lícula va ser escrita i dirigida per Georges Méliès, assistit pel seu germà Gaston. El film té una durada de 14 minuts si es projecta a 16 fotogrames per segon, que era la velocitat estàndard quan la pel·lícula va ser realitzada.
 • PALAU DE LA MÚSICA CATALANA- LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER, 1905-1908

  PALAU DE LA MÚSICA CATALANA- LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER, 1905-1908
  És un auditori de música situat al barri de Sant Pere (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera) de Barcelona. Va ser projectat per l'arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner, un dels màxims representants del modernisme català. La construcció es va portar a terme entre els anys 1905 i 1908, amb solucions a l'estructura molt avançades.
 • EL FAUVISME 1905-1908

  EL FAUVISME 1905-1908
  És un moviment pictòric expressionista de principis de segle xx sorgit a París durant un breu període (1904-1907), entorn dels artistes Henri Matisse, André Derain i Maurice Vlamink. També foren fauvistes Braque, Friesz, Rouault, Marquet, Dufy i van Dongen. El nom els fou donat (pejorativament) per Louis Vauxcelles en la crítica que va fer del Saló de Tardor del 1905. En francès, "fauves" vol dir "bèsties salvatges".
 • DÏE BRÜCKE

  DÏE BRÜCKE
  Fou un grup de pintors alemanys expressionistes reunits a Dresden, s'inicia en 1905 fins a 1913. La pintura del grup Die Brücke és una de les primeres expressions de les avantguardes del segle xx, en aquesta no només es busca experimentar i innovar sinó també s'efectua una protesta contra els academicismes i contra certs "estovaments" i rebuscaments típics de la Belle Époque; en rigor, Die Brücke com Der Blaue Reiter assenyalen la fi de tal època i trasunten l'inici d'un període de crisi.
 • EXPOSICIÓ RETROSPECTIVA- CÉZANNE

  EXPOSICIÓ RETROSPECTIVA- CÉZANNE
  Paul Cézanne
  fou un pintor occità que representa l'enllaç entre l'impressionisme i el cubisme.
 • LES SENYORETES D'AVINYÓ- PICASSO

  LES SENYORETES D'AVINYÓ- PICASSO
  És un quadre a l'oli de Pablo Picasso pintat a París i presentat el 31 de Març de 1907, que es troba al Museu d'Art Modern de Nova York des de la seva compra en una subhasta a Jacques Seligmann & Company. L'escena representa un prostíbul de Barcelona del carrer d'Avinyó, i es considera un dels primers quadres cubistes.
 • EL CUBISME 1907-1917

  EL CUBISME 1907-1917
  És un dels moviments artístics pertanyents a l'art modern (altrament anomenats -ismes), present principalment en la pintura i l'escultura. Va tenir el seu moment més intens entre 1907 i 1914. És l'art i la innovació més important del segle xx, transformant la perspectiva convencional i la manera de percebre les formes, que apareixen fragmentades com un trencaclosques amb les peces mal posades.
 • INVENCIÓ DE LA FOTOGRAFIA EN COLOR- AUGUSTE LUMIÈRE

  INVENCIÓ DE LA FOTOGRAFIA EN COLOR- AUGUSTE LUMIÈRE
  Al 1907 la fàbrica Lumière comercialitza la fotografia a color. Son diapositives o transparències en vidre, conegudes com plaques autocromes.
 • MANIFEST FUTURISTA- FILIPPO TOMASSO MARINETTI

  MANIFEST FUTURISTA- FILIPPO TOMASSO MARINETTI
  Publicat al diari francès Le Figaro l'any 1909 per Filippo Tommaso Marinetti, poeta i novel·lista italià, fou l'escrit que va determinar les bases del futurisme i la inauguració d'aquest moviment avantguardista.
 • SISTEMA MUSICAL ATONAL- ARNOLD SCHÖNBERG

  SISTEMA MUSICAL ATONAL- ARNOLD SCHÖNBERG
  Arnold Schönberg composa Das Buch der hängenden Gärten (El llibre dels jardins penjats).
 • DER BLAUE REITER 1911-1913

  DER BLAUE REITER 1911-1913
  Fou un grup d'informació artística de l'expressionisme fundat a Munic per Vassili Kandinski i Franz Marc el 1911.
  També formaren part del grup, entre d'altres, August Macke, Gabriele Münter, Alexei von Jawlensky, Marianne von Kefferin i Paul Klee. Els unia l'interès comú en l'art medieval i primitiu, així com en els moviments coetanis del fauvisme i el cubisme.
 • LLIBRE ''DE LO ESPIRITUAL EN L'ART''- WASSILY KANDINSKY

  LLIBRE ''DE LO ESPIRITUAL EN L'ART''- WASSILY KANDINSKY
  Ens trobem amb el text teòric més difós de Kandindky, un discurs estètic que desemboca en la pràctica de l'abstracció no figurativa.
 • FORMES ÚNIQUES DE CONTINUÏTAT EN L'ESPAI- UMBERTO BOCCIONI

  FORMES ÚNIQUES DE CONTINUÏTAT EN L'ESPAI- UMBERTO BOCCIONI
  És una famosa escultura futurista realitzada el 1913 per l'escultor italià Umberto Boccioni. La versió original es troba feta en guix, amb foses en bronze pòstumes, en alguns museus del món. Mesura 111,2 cm d'alçada per 88,5 cm de llarg i 40 cm d'amplada. L'original i una fosa en bronze es troba a Sao Paulo, al Museu d'Art Contemporani de la Universitat de Sao Paulo
 • ARMORY SHOW

  ARMORY SHOW
  Va ser una amplia exposició d'art modern a Nova York, molt important, ja que suposà la porta d'entrada de l'art avantguarda europeu als EE.UU.
 • MANIFEST DADAISTA- TRISTAN TZARA

  MANIFEST DADAISTA- TRISTAN TZARA
  És el primer manifest del moviment dadaista, i en aquest es revelen les primeres idees del moviment dadaista.
 • ''READY-MADE'' -MARCEL DUCHAMP

  ''READY-MADE'' -MARCEL DUCHAMP
  El ready-made, fa referència al objecte quotidià, ja manufacturat, que l'artista eleva a la categoria d'obra d'art sense modificar-lo quasi.
 • TBO

  TBO
  Va ser una revista de còmics catalana escrita en castellà i alguns números en català, que va aparèixer el 1917 i es va publicar, amb interrupcions, fins al 1998. Va tenir una gran importància en la història del còmic espanyol, fins al punt que del títol de la revista va sorgir el terme tebeo, que a Espanya és sinònim de revista infantil il·lustrada
 • CADIRA VERMELLA I BLAVA- GERRIT RIETVELD

  CADIRA VERMELLA I BLAVA- GERRIT RIETVELD
  És una cadira dissenyada per Gerrit Rietveld i representa una de les primeres exploracions del moviment d'art De Stijl en les tres dimensions.
  La cadira original tenía un acabat natural i després va ser pintada amb la paleta de colors primaris del De Stijl ( negre, gris i blanc).
 • BAUHAUS

  BAUHAUS
  Etapa de Weimar 1919 - 1925. Etapa de Dessau 1925 - 1932. Etapa Berlín 1932 - 1933, fins que queda clausurada pels nazis. Directors de l’escola: Walter Gropius,
  Hannes Meyer i Mies Van der Rohe. Kandisnky i Paul Klee professors.
 • EL GABINET DEL DR. CALIGARI- ROBERT WIENE

  EL GABINET DEL DR. CALIGARI- ROBERT WIENE
  És una avantguardista pel·lícula muda de 1920 dirigida per Robert Wiene i protagonitzada per Werner Krauß (Doctor Caligari), Conrad Veidt (Cesare), Friedrich Feher (Francis), Lil Dagover (Jane) i Hans Heinrich von Twardowski (Alan). La seva productora fou Decla. Va ser una de les primeres pel·lícules produïdes als estudis alemanys UFA. El director Robert Wiene va fer-hi una tasca excel·lent amb les emocions dels personatges, els moviments de càmera, i la presència dels personatges.
 • RACIONALISME ARQUITECTÒNIC

  RACIONALISME ARQUITECTÒNIC
  És un corrent sorgit a Europa després de la Primera Guerra mundial que defensa el funcionalisme dels edificis, l'absència de decoració, la ruptura amb els valors històrics i la influència de la producció industrial.[1] Els seus precedents més immediats es poden trobar en arquitectes com Adolf Loos i Otto Wagner, entre d'altres.
 • GRUP NOVA OBJECTIVITAT (DÈCADA DELS 20)

  GRUP NOVA OBJECTIVITAT (DÈCADA DELS 20)
  Fou un moviment cultural sorgit a Alemanya després de la Primera Guerra Mundial, que tingué manifestacions a diversos terrenys com la pintura, l'arquitectura, l'escultura, la literatura, la música, la fotografia, etc. Fou un moviment de reacció enfront a l'expressionisme, retornant a la figuració realista i a la plasmació objectiva de la realitat, amb un marcat component social i reivindicatiu.
 • NOSFERATU- FIEDRICH MURNAU

  NOSFERATU- FIEDRICH MURNAU
  És una pel·lícula alemanya dirigida per Friedrich Wilhelm Murnau i estrenada el 1922.
  És una pel·lícula muda.
 • MANIFEST SURREALISTA -ANDRÉ BRETON APARÈIX EL SURREALISME

  MANIFEST SURREALISTA -ANDRÉ BRETON                     APARÈIX EL SURREALISME
  És un llibre de no ficció publicat el 1924, escrit per André Breton. En aquest llibre s'expliquen els objectius, el significat i la posició política del moviment surrealista.
 • CASA SCHÖDER -GERRIT RIETVELD

  CASA SCHÖDER -GERRIT RIETVELD
  Està situada a Utrecht i va ser construïda l'any 1924 per l'arquitecte neerlandès Gerrit Rietveld per encàrrec de la senyora Truus Schröder-Schrader i els seus tres fills.
 • CADIRA WASSILY -WALTER BREUER

  CADIRA WASSILY -WALTER BREUER
  Va ser dissenyada per Marcel Breuer el 1925-1926, mentre que ell era el cap del taller d'ebenisteria a la Bauhaus, a Dessau, Alemanya. Malgrat la creença popular, la cadira no va ser dissenyada per al pintor Wassily Kandinsky, qui era al mateix temps en la facultat de la Bauhaus.
 • EXPOSICIÓ INTERNACIONAL D'ARTS DECORATIVES DE PARÍS

  EXPOSICIÓ INTERNACIONAL D'ARTS DECORATIVES DE PARÍS
  Va ser una exposició internacional celebrada a París l'any 1925 que tenía com a finalitat mostrar els avançaments industrials i en les arts decoratives. El tema de la exposició era la modernitat.
 • EL CUIRASSAT POTEMKIN- SERGUÉI EINSTEIN

  EL CUIRASSAT POTEMKIN- SERGUÉI EINSTEIN
  És una pel·lícula muda dirigida pel cineasta soviètic rus Serguei Eisenstein i estrenada el 1925. És considerada una de les grans obres mestres de la història del cinema.
 • METRÒPOLIS- FRITZ LANG

  METRÒPOLIS- FRITZ LANG
  És una pel·lícula expressionista feta durant el curt període de la República de Weimar. Dirigida el 1927 pel director de cinema austríac Fritz Lang, la pel·lícula és muda i en blanc i negre.
 • UN GOS ANDALÚS- SALVADOR DALÍ I LUÍS BAÑUEL

  UN GOS ANDALÚS- SALVADOR DALÍ I LUÍS BAÑUEL
  És un curtmetratge surrealista i una de les pel·lícules més famoses de la història del cinema.
  Realitzat l'any 1929 per Luis Buñuel, amb guió d'ell mateix i de Salvador Dalí, recrea visions, obsessions, somnis i fantasies pròpies del surrealisme, moviment que, en aquestos anys, era sinònim d'avantguarda i prestigi. La producció va anar a càrrec del mateix Buñuel, que finançà el film amb l'aportació monetària de la seua mare.
 • LA VILLE SAVOYE - LE COBUSIER

  LA VILLE SAVOYE - LE COBUSIER
  Fou construïda entre el 1928 i el 1931 sobre un terreny de set hectàrees, sobre el municipi de Poissy (Yvelines, França), per l'arquitecte Charles-Édouard Jeanneret-Gris, més conegut com Le Corbusier que acabava, amb aquesta realització, el seu període de les vil·les blanques.
 • EXPOSICIÓ UNIVERSAL DE BARCELONA- PAVELLÓ MIES VAN DER ROHE

  EXPOSICIÓ UNIVERSAL DE BARCELONA- PAVELLÓ MIES VAN DER ROHE
  L'exposició va constituir un gran fet per a la ciutat de Barcelona, no només des del punt de vista cultural i econòmic, sino que també del ideològic, urbanístic i l'arquitectònic. En aquest fet, es va edificar el ''Pavelló Mies Van Der Rohe''
 • EL GRAN MASTURBADOR - SALVADOR DALÍ

  EL GRAN MASTURBADOR - SALVADOR DALÍ
  És un famós quadre del pintor català Salvador Dalí realitzat l'any 1929, d'estil surrealista. Està fet mitjançant la tècnica de l'oli sobre tela, i les seves mides són 110 × 150 centímetres. Es conserva a Madrid, al Museu Reina Sofia, ja que va ser llegat per Dalí a l'estat espanyol.
 • ARQUITECTURA ORGÀNICA 1930-1940

  ARQUITECTURA ORGÀNICA 1930-1940
  L'organicisme arquitectònic és la concepció arquitectònica basada en la convicció que l'art ha d'imitar la natura. Principalment contempla els edificis com organismes que s'han d'adaptar a l'entorn natural immediat que els circumda. Per tant, promou la interrelació entre l'exterior i l'interior, és a dir potencia l'harmonia entre l'hàbitat natural i humà.
 • LA PERSISTÈNCIA DE LA MEMÒRIA- SALVADOR DALÍ

  LA PERSISTÈNCIA DE LA MEMÒRIA- SALVADOR DALÍ
  És una de les més reconegudes obres de Salvador Dalí. Es tracta d'un oli sobre tela de 24 × 33 cm que l'artista empordanès pintà el 1931. El 1934, fou adquirit pel MoMA gràcies a una donació anònima i actualment hi està exposat de manera permanent.
 • LA GRAN PROFETA- PABLO GARGALLO

  LA GRAN PROFETA- PABLO GARGALLO
  És una escultura de bronze de Pau Gargallo de 1933. La figura representa un orador, recobert amb pell, cridant amb el braç alçat mentre subjecta un bastó amb actitud amenaçadora.
  Es tracta d'una escultura de 2,35 metres amb grans buits acotats per elements corbats a partir del qual es configura el volum, i donen una gran força expressiva a l'obra, és per això que es conclou que mostra una estètica cubista a través d'un llenguatge expressionista.
 • EXPOSICIÓ D'ART DEGENERAT -RÈGIM NAZI

  EXPOSICIÓ D'ART DEGENERAT -RÈGIM NAZI
  És el terme que, al llarg dels anys 30 del segle XX, va usar el règim nazi per a designar qualsevol forma d'art que considerava producte d'una ment pervertida i que no corresponia a l'ideal burgès d'una imatge ben feta i figurativa que retratés l'heroisme ideal o la confortable vida quotidiana.
 • NOVA BAUHAUS A CHICAGO

  NOVA BAUHAUS A CHICAGO
  Escola de disseny industrial de Chicago, va ser una institució creada el 1937, coneguda com a la ''New Bauhaus''. Va ser la primera escola de disseny industrial en els Estats Units.
 • EL GERNIKA -PICASSO

  EL GERNIKA -PICASSO
  És un famós quadre de Pablo Picasso que té com motiu el bombardeig de Guernica. El Govern de la Segona República Espanyola va encarregar a Picasso un quadre que decorés el Pavelló Espanyol durant l'Exposició Universal de 1937 a París. Picasso va realitzar un quadre cubista expressant la seva visió del bombardeig i el va anomenar Guernica. Ha passat a ser una obra fonamental per a entendre la història de l'art.
 • EXPOSICIÓ INTERNACIONAL DE PARÍS

  EXPOSICIÓ INTERNACIONAL DE PARÍS
  Va estar regulada per l'Oficina Internacional d'Exposicions i va tenir lloc del 25 de maig al 25 de novembre de 1937, a París.
  L'exposició es va dur a terme sota el tema ''d'Arts i tècniques de la vida modern''. L'antic Palau del Trocadéro va ser demolit per a construir el palau de Chaillot, que va allotjar part de l'exposició. El Guernica de Pablo Picasso es va exposar aquí per primera vegada.
 • CASA KAUFMANN- FRANK LLOYD WRIGHT

  CASA KAUFMANN- FRANK LLOYD WRIGHT
  És una casa construïda per a Edgar Kaufmann entre 1935 i 1939 segons els plànols de l'arquitecte americà Frank Lloyd Wright. Wright fou un dels primers a crear terrasses sortints per obrir la casa enmig de la natura, l'adequació a l'entorn era un punt fort de la seva arquitectura, un dels principals trets de l'organicisme arquitectònic.
 • PRIMERA APARICIÓ DE ''SUPERMAN'' A LA REVISTA ''ACTION COMICS''-JERRY SIEGEL I JOE SHUSTER

  PRIMERA APARICIÓ DE ''SUPERMAN'' A LA REVISTA ''ACTION COMICS''-JERRY SIEGEL I JOE SHUSTER
  Superman és un personatge de ficció de còmic i un superheroi de l'editorial DC Comics. La primera aparició de Superman fou a la revista Action Comics número 1 l'any 1938. Amb el temps es convertí en un dels superherois més populars del món del còmic, i en una icona de la cultura pop.
 • EL CONCIERTO DE ARANJUEZ - JOAQUÍN RODRIGO

  EL CONCIERTO DE ARANJUEZ - JOAQUÍN RODRIGO
  és una composició musical per a guitarra i orquestra del compositor valencià Joaquín Rodrigo. Escrit el 1939, és l'obra més coneguda de Joaquín Rodrigo i el seu èxit estableix la reputació d'aquest compositor com un dels més importants de la postguerra espanyola.
 • THE GRAPES OF WRATH- JOHN FORD

  THE GRAPES OF WRATH- JOHN FORD
  Película basada en la novel·la de John Steinbeck, sobre la classe treballadora durant la Gran Depressió.
 • NIGHTHAWKS- EDWARD HOPPER

  NIGHTHAWKS- EDWARD HOPPER
  És un quadre del pintor nord-americà Edward Hopper en el que es veu a quatre persones assegudes a un diner urbà per la nit.
 • APARICIÓ DE L'ART INFORMALISTA

  APARICIÓ DE L'ART INFORMALISTA
  És un moviment pictòric que comprèn totes les tendències abstractes i gestuals que es van desenvolupar a Europa després de la Segona Guerra Mundial, en paral·lel amb l'expressionisme abstracte estatunidenc. Dins d'aquest moviment, es distingeixen diferents corrents, com l'abstracció lírica, la pintura matèrica, la Nova Escola de París, el taquisme, l'espacialisme o l'art brut.
 • INICI DEL EXPRESIONISME ABSTRACTE AMB LA TÈCNICA DRIPPING

  INICI DEL EXPRESIONISME ABSTRACTE AMB LA TÈCNICA DRIPPING
  és el primer dels grans moviments artístics de la postguerra, i va assenyalar el desplaçament del “centre neuràlgic” de l'art contemporani de París a Nova York. És considerat el primer moviment artístic, bàsicament pictòric, pròpiament estatunidenc. El crític d'art Clement Greenberg n'és el principal teòric i impulsor.
 • GRUP INFORMALISTA ''DAU AL SET'' 1948-1954

  GRUP INFORMALISTA ''DAU AL SET'' 1948-1954
  Fou un grup artístic avantguardista català creat al voltant de la revista homònima a Barcelona l'octubre de 1948 i inspirat en els treballs de Max Ernst, Paul Klee i Joan Miró. Els membres fundadors van ser el poeta Joan Brossa (que va crear el nom del grup i de la revista), el filòsof Arnau Puig i els pintors Joan Ponç (director de la revista), Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan-Josep Tharrats (editor i impressor de la revista).
 • GRUP INFORMALISTA ''COBRA''

  GRUP INFORMALISTA ''COBRA''
  Fou un moviment artístic creat el 8 de novembre del 1948 al cafè de l'hotel Notre Dame de París pel poeta Joseph Noiret i els pintors Karel Appel, Constant Van Nieuwenhuis, Guillaume Corneille, Christian Dotremont i Asger Jorn. El moviment va sorgir com una reacció contra la baralla interminable entre els adeptes de l'art abstracte i de l'art figuratiu. De 1948 a 1951 publiquen la revista Cobra.
 • ANYS DAURATS DEL CINE A HOLLYWOOD

  ANYS DAURATS DEL CINE A HOLLYWOOD
  Hollywood. James Dean, Paul Newman, Marlon Brando, Marilyn
  Monroe, Ava Gardner...
 • LA MASSACRE DE COREA - PABLO PICASSO

  LA MASSACRE DE COREA - PABLO PICASSO
  És un dels quadres de PIcasso pintat el 1951. Inspirat en un quadre de Goya que presenta a les tropes franceses fusilan civils a Espanya, durant la guerra de independencia espanyola, baix les ordre de Joaquín Murat.
 • SINGING IN THE RAIN

  SINGING IN THE RAIN
  És un clàssic cinematogràfic del gènere de la comèdia musical estrenada als Estats Units el 27 de març de 1952.
 • ÈPOCA DAURADA DEL ROCK&ROLL

  ÈPOCA DAURADA DEL ROCK&ROLL
 • LES PORTES DE LA PERCEPCIÓ- ALDOUX HUXLEY

  LES PORTES DE LA PERCEPCIÓ- ALDOUX HUXLEY
  És un assaig escrit per Aldous Huxley en 1954, es descriu un món baix els efectes de les drogues.
 • POP-ART

  POP-ART
  Va ser un moviment artístic sorgit a la fi de la dècada del 1950 al Regne Unit i els Estats Units, les seves característiques són l'ocupació d'imatges i temes presos del món de la comunicació de masses aplicats a les arts visuals.
 • GRUP INFORMALISTA '' EL PASO''

  GRUP INFORMALISTA '' EL PASO''
  És un col·lectiu d'artistes fundat el febrer de 1957 a Madrid (Espanya), i va representar un dels grups més importants per a la configuració i definició de la vanguàrdia espanyola de postguerra.
 • WES SIDE STORY

  WES SIDE STORY
  S'estrena a Broadway, i es tracta d'un musical inspirat en l'obra de Romeo i Julieta de W. Shakespeare.
 • VÉRTIGO- ALFRED HITCHCOCK

  VÉRTIGO- ALFRED HITCHCOCK
  És una pel·lícula estatunidenca d'Alfred Hitchcock, que combina suspens i ciència-ficció catastrofista. També es pot considerar com un thriller psicològic sobre la culpa, el record i la inestabilitat mental.
  L'estrena mundial es va fer el 1958, en el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. És protagonitzada per James Stewart i Kim Novak, que interpreta un doble paper.
 • NOU REALISME

  NOU REALISME
  Moviment francès, surt com a oposició a l'expressionisme abstracte i l'informalisme. Primer manifest pel crític Pierre Restany.
 • ART MINIMAL

  ART MINIMAL
  Aparèix com a resposta de la nova abstracció
 • MOVIMENT HIPPIE

  MOVIMENT HIPPIE
  Va ser un corrent de contracultura que va néixer als Estats Units durant els primers anys de la dècada del 1960 i que posteriorment es va estendre per tot el món. La paraula hippie deriva de hipster, i s'utilitzava originàriament per a descriure els beatniks que s'havien traslladat al districte d'Haight-Ashbury, a San Francisco.
 • ELS BEATLES

  ELS BEATLES
  Foren un grup de música pop-rock procedent de Liverpool, Anglaterra, format per John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr. Són el grup de música pop amb més èxits i vendes de discs de la història de la música popular, i, a més, han aconseguit el reconeixement dels crítics. Les seves aportacions innovadores a la música popular i el seu impacte cultural van tenir una gran transcendència en els anys seixanta, que es perllongà d'una manera o altra en els anys posteriors.
 • MOVIMENT ANTISISTEMA

  MOVIMENT ANTISISTEMA
  Com a influents tenim cantants com Bono, Bob Dylan i John Lennon.
 • MÚSICA POP I LA PSICODÈLIA

  MÚSICA POP I LA PSICODÈLIA
  El pop psicodèlic és un subgènere de la música pop que conté les característiques musicals associades amb la música psicodèlica. Això inclou efectes "trippy" com guitarres distorsionades, manipulacions de les cintes, sitars, enregistrament a la inversa, i harmonies d'estil Beach Boys. Mesclat amb el pop, el gènere conté cançons melòdiques amb estructures de cançó rígides. Va assolir el seu clímax a finals dels anys 60, i va declinar ràpidament a principis dels 70.
  Jim Morrison és un influyent.
 • NOVA ABSTRACCIÓ - CLEMENT GREENBERG

  NOVA ABSTRACCIÓ - CLEMENT GREENBERG
  És un terme creat pel crític d'art Clement Greenberg com a títol d'una exposició de la qual fou comissari al Museu d'Art del Comtat de Los Angeles el 1964, que posteriorment va viatjar al Centre d'Art Walker i a la Galeria d'Art d'Ontàrio a Toronto.
 • CENTRE POMPIDOU

  CENTRE POMPIDOU
  És el nom emprat més comunament per designar el Centre Nacional d'Art i Cultura Georges Pompidou de París (França) dissenyat pels llavors joves arquitectes Renzo Piano i Richard Rogers.
  Va ser acabat el 1977, i inaugurat el 31 de gener del mateix any. Es tracta, a més, d'un edifici que alberga una biblioteca pública amb més de 2.000 punts de lectura.
 • MOVIMENT PUNK

  MOVIMENT PUNK
  Els moviments punk van aparèixer com a subgènere musical del rock durant els anys setanta. Des d'aleshores l'han acompanyat corrents artístics, literaris, ideològics i polítics, i d'aquests n'han derivat formes d'intercanvi i de relacions socials pròpies.
 • COMENÇA LA DÈCADA DELS 80.

  COMENÇA LA DÈCADA DELS 80.
  La movida madrilenya, va suposar un gran canvi generacional, social, polític i ideològic a Espanya amb l'arribada del nou sistema democràtic. Un sorgiment d'artistes, músics, escriptors, tribus urbanes, poetes... van posar punt i final a un panorama foça tocat pels darrers anys repressius governats de Franco.
 • ARCO

  ARCO
  Aquesta fundació té com a objectiu el foment del coleccionisme i la investigació i la difusió del art contemporani.
 • ARRIBADA DEL GUERNIKA A ESPANYA

  ARRIBADA DEL GUERNIKA A ESPANYA
  Les primeres negociacions en la transició espanyola van anar donades per l'advocat José Mario Armero, que va ser el primer en dirigir-se a les autoritats del MOMA i al adbocat de Picasso Roland Dumas.
  Finalment es va poder tornar el quadre al Pavelló Espanyol de la Exposició Internacional de París.