Socil

EL s.XIX i principis del s.XX: ESPANYA

  • Period: to

    Regnat de CARLES IV

    Va ser rei d'Espanya, accedint al tron poc abans de l'esclat de la Revolució Francesa, i la seva falta de caràcter solia fer que delegués el govern en mans del ministre; Manuel Godoy. La Revolució Francesa de 1789 va marcar el seu regnat, però això no li va impedir seguir amb la línia de reformes il·lustrades, impulsades tant pel monarca com per Godoy, truncat per la ingerència napoleònica i la inestabilitat interna que aquesta va provocar.
  • Period: to

    Revolució Francesa

    Va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.
  • Manuel Godoy

    Manuel Godoy
    Va ser un noble i polític espanyol, preferit i primer ministre de Carles IV.
    Va governar de manera ambigua: tan aviat lluitava contra França com hi pactava. Va signar el tractat de Fontainebleau amb Napoleó.
  • SETGES

    SETGES
    Algunes ciutats espanyoles es van oposar a la presència dels exèrcits francesos i els van negar l'entrada. Això va provocar la repressió per part dels francesos amb setges llargs i cruents.
  • LES GUERRILLES

    LES GUERRILLES
    Eren les accions "factor sorpresa" que feien petits grups d'homes armats, aprofitar-se'n del coneixement del terreny i fent emboscades als soldats francesos. Aquests grups armats assetjaven constantment a l'Exèrcit francès amb la finalitat de desmoralitzar l'enemic.
  • MOTÍ D'ARANJUEZ

    MOTÍ D'ARANJUEZ
    Va ser una revolta popular produïda durant el regnat de Carles IV, pel malestar generalitzat a Espanya i el qual Godoy va ser assenyalat com el principal culpable. La revolta va comptar amb el suport de Ferran VII, el príncep d'Astúries.
  • L'alçament a Madrid

    L'alçament a Madrid
    Sense líder definit i de manera impulsiva, la població de Madrid es va alçar contra les forces napoleòniques. La repressió va ser molt dura i reprimida.
  • Agustina d'Aragó

    Agustina d'Aragó
    Saragossa patia el primer setge pels francesos, Agustina era voluntària fent la feina de la rereguarda. Enmig de la resistència una granada va fer explotar la munició i va matar als artillers. Agustina va decidir disparar el canó i aquests es van retirar. Començà així la llegenda i el mite de l'Artillera del Portilló.
    Durant el segon setge de Saragossa, va confiscar dos fusells que deslliurà de pròpia mà al general Palafox. Agustina volia fugir, però algú la va delatar i la van fer presonera.
  • Period: to

    Josep Bonaparte, rei d'Espanya

    Després del motí d'Aranjuez, Napoleó va nomenar rei al seu germà, Josep Bonaparte, conegut popularment com a Pepe Botella.
  • La batalla de Balièn

    La batalla de Balièn
    Va representar la primera derrota de Napoleó. Com a conseqüència, els soldats de l'exèrcit napoleònic van ser deportats a l'illa de Cabrera, on van viure en condicions pèssimes i només van sobreviure menys de la meitat dels soldats.
  • Timbaler del Bruc

    Timbaler del Bruc
    La llegenda explica que la reverberació del so del tambor en xocar amb les parets de Montserrat va fer creure que el nombre de soldats catalans era molt superior al que realment hi havia. I va provocar la retirada per part de l'exèrcit francès que es dirigien a castigar a la població de Manresa i Igualada per acte de rebel·lia.
  • ELS AFRANCESATS

    Durant el regnat de Josep I, la gran part de la població, veia al rei com un imposat i un forà. Tot aixì, hi havia una minoria d'espanyol que seguia les idees revolucionàries del francès. Això va provocar una guerra civil, ja que hi havia espanyols en els dos bàndols en lluita.
  • Period: to

    Girona "la inmortal"

    Girona també va ser víctima de diversos setges que van destruir quasi tota la ciutat i va causar moltes morts. Li van donar el títol de "tres vegades immortal" per haver resistit a tres atacs de les tropes de Napoleó.
  • Les Corts de Cadis

    Les Corts de Cadis
    La Junta Suprema Central formada com a govern alternatiu s’havia mostrat incapaç per a dirigir la guerra contra els francesos. Aquests van convocar les Corts de Cadis amb la finalitat de dotar a Espanya d'una constitució.
  • La batalla de Vitòria

    La victòria aliada, per les tropes espanyoles, britàniques i portugueses encapçalades pel britànic Wellington, va sancionar la retirada definitiva de les tropes franceses d'Espanya (amb l'excepció de Catalunya) i va forçar Napoleó a tornar la corona del país a Ferran VII, finalitzant així la Guerra del Francès.
  • Period: to

    Regnat de Ferran VII

    Va ser el rei d'Espanya desprès de Josep I. Era conegut com "el deseado" per la població. Havia recuperat el tron ​​que li havia estat usurpat per Napoleó.
    Els absolutistes sostenien amb fermesa que el rei havia de recuperar la plenitud de la seva sobirania, i així ho van manifestar en les Corts el febrer de 1811.
  • Period: to

    Constitució de 1812

    Una de les constitucions més liberals i avançades, per l'època, de la història d'Espanya. Reconeixia la sobirania nacional, la igualtat entre els ciutadans, la separació de poders i el dret a l'educació, entre altres. Espanya passava de l'absolutisme a ser una monarquia constitucional. Però que només duraria dos anys. Quan Ferran VII va retornar al tron la va abolir.
    Això no va agradar als lliberals de l'època i protestaven al crit de "Visca la Pepa", ja que va ser aprovada el dia de Sant Josep