El període d'entreguerres

 • Art i societat: Els corrents de l'abstracció

  L'abstracció va ser el corrent més innovador del segle XX. Rebutjava la pintura figurativa i la representació de la realitat. La va començar Vasili Kandinsky el 1910, també va crear altres estils, com per exemple el constructivisme, el suprematisme i el neoplasticisme.
 • Period: to

  L'ascens dels totalitarismes

  Entre el 1914 i el 1939 hi va haver un avanç i una reculada de la democràcia.
  Els països amb un fort efecte del parlamentarisme i de la democràcia van aconseguir integrar el socialisme, aquest va ser el cas d'Anglaterra, França, Bèlgica i Holanda.
  Ascen el totalitarisme, un règim polític que pretén controlar totalment la societat.
 • Art i societat: El Dadisme

  El dadisme va començar el 1916 amb la intenció de destruir totes les convencions establertes en l'art.
  Les obres d'aquest estil refelctien un art il·lògic i absurd, com a reflex de la bogeria autodestructiva de l'ésser humà durant la Primera Guerra Mundial.
 • La Unió Soviètica, la dictadura estalinista

  A Rússia s'havia produit una revolució el 1917 i s'havia construit un règim socialista i un nou Estat, l'URSS.
 • L'Alemanya de la postguerra

  Deprés de la derrota alemanya a la Gran Guerra, el kàiser Guillem II va abdicar i es va proclamar la república, i es va fonamentar en una constitució democràtica.
  Durant els primers anys, la nova república va tenir l'amenaça de moviments revolucionaris d'esquerra i de diversos intents de cops d'Estat de l'extrema dreta.
  Alemanya havia hagut d'assumir la derrota militar.
  Els anys de postguerra van ser per a Alemanya de crisi econòmica, misèria i atur.
 • Period: to

  Els " feliços anys vint "

  Durant els deu anys que van seguir la fi de la guerra, hi va haver un creixement econòmic nord-americà.
  L'expansió dels EUA es va centrar en una profunda transformació del procés de producció de bens. El taylorisme i el fordisme van contribuir a incrementar la productivitat i a reduir costos.
  La prosperitat es va reflectir en un gran apogeu de la borsa.
 • Period: to

  Període d'entreguerres

  Va ser el període de temps des de el final de la Primera Guerra Mundial i el començament de la Segona Guerra Mundial.
 • Lliga Espartaquista

  La Lliga Espartaquista va ser un moviment revolucionari marxista organitzat a Alemanya durant els últims anys de la Primera Guerra Mundial.
 • Period: to

  Els efectes de la Revolució Russa

  Les dificultats econòmiques van derivar a una greu crisi social. Això va provocar vagues a Gran Bretanya, França, Alemanya, Itàlia...
 • Period: to

  Itàlia en la postguerra

  Els acords de pau van comportar una gran decepció.
  La guerra va deixar a Itàlia greus seqüeles humanes i econòmiques: van morir 700.000 persones, moltes indústries van quedar inutilitzades i l'alt deute exterior havia fet augmentar la inflació.
 • Period: to

  L'ascens del feixisme

  En aquesta situació de crisi va aparèixer la figura de Benito Mussolini, que, el 1919, va crear els Fasci de combat, grups paramilitars.
  El 1921, els Fasci es van transformar en el Partit Nacional Feixista.
  En les eleccions del 1922, el Partit Feixista només va aconseguir 22 diputats en un Parlament de 500.
  Mussolini va exigir el rei que li lliurés el govern. Per mostrar la seva força va organitzar una Marxa sobre Roma.
 • Adolf Hitler i l'aparició del Partit Nazi

  Adolf Hitler era un soldat desmobilitzat de la Primera Guerra Mundial que no havia acceptat la derrota alemanya i que el 1920 va ingressar al NSDAP, del qual es va erigir en líder indiscutible.
  Hitler va fer servir la demagògia: va prometre feina a tothom, reduir els beneficis industrials o millorar els salaris. En els seus discursos, ca carregar durament contra els qui acusava de ser els responsables de la crisi alemanya: els jueus, els comunistes i els demòcrates.
 • Art i societat: La nova objectivitat

  Aquesta tendència va reprendre l'estètica expressionista, i va fer servir un detallisme meticulós i punyent per mostrar i denunciar les atrocitats causades per la Primera Guerra Mundial.
 • Period: to

  Els principis ideològics del feixisme

  Entre el 1922 i el 1924, Mussolini va dur a terme un procés de restricció de les llibertats i de persecució dels seus adversaris, però van mantenir la ficció d'un règim parlamentari.
  Després de les eleccions del 1924, Mussolini va anunciar la instauració d'un règim autoritari.
  L'Estat i el Partit Nacional Feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders. L'Estat exercia un ferri control de la societat.
  Al 1935 van invair Etiòpia.
 • Art i societat: El surrealisme

  El surrealisme va néixer el 1924 a París, influit per les teories de la psicoanàlisi de Sigmund Freud. Es va caracteritzar pel fet d'intentar plasmar, mitjançant formes abstractes o figures simbòliques, la realitat més profunda de l'ésser humá: el subconscient.
 • Period: to

  L'arribada de Hitler al poder

  Alemanya va viure un període de relativa millora econòmica. Ara bé, la crisi del 1929 va arossegar molts bancs a la fallida, cosa que va provocar tancaments de fàbriques, atur i descontentament social.
  El Partit Nazi va començar a tenir suport de destacades personalitats de la indsústria i de les finances i a disposar d'ajuts econòmics.
  El gener de 1933 Hitler va ser canceller. Però va convocar unes noves eleccions i en plena campanya electoral van provocar un incedi per a que guanyes ell.
 • Period: to

  L'arribada de Stalin al poder

  Lenin va morir al 1924.
  Diferents propostes van enfrontar els dirigents del partit, en especial Trotski i Stalin.
  Stalin, que s'havia convertit en secretari general del PCUS, es va fer l'amo de la situació a partir del 1927 i es va convertir en el principal dirigent de l'URSS. Trotski es va exiliar i el 1940 va ser assessinat per ordre de Stalin.
 • Period: to

  Les contradiccions de la prosperitat

  A partir dels anys 1926-1927 la crisi s'acostava.
  L'agricultura va viure grans dificultats, molts pagesos s'havien endeutat per adquirir noves terres i maquinària amb l'objectiu d'augmentar la producció. Malgrat això, el mercat no va poder absorbir tota aquesta producció. L'acumulació de productes va fer baixar els preus i molts pagesos van perdre les seves terres.
  En les indústries, l'augment del salari va ser inferior al dels beneficis o el de la quantitat de productes fabricats.
 • La postguerra a Alemanya

  Alemanya tenia problemes econòmics greus, no podia pagar les reparacions de guerra demanades pel Tractat de Versalles. Això va provocar l'atur i va descendre el nivell de vida.
  Al 1929 va tornar la crisi a Alemanya, això la va portar a una situació de dificultats econòmiques greus que van portar l'apogeu del nacionalisme i l'ascens de Hitler al poder.
 • Un circle de prosperitat

  La prosperitat del EUA al anys vint es va deure bàsicament als beneficis generats per la venda de productes durant la Primera Guerra Mundial i a l'enorme quantitat de préstecs amb alts interessos que els havien de tornar els paisos europeus.
 • L'especulació borsària

  El que es va produir va ser una bombolla especulativa. Una desconnexió entre l'economia real i la productiva. L'augment del valor de les accions es produïa pel convenciment entre els inversors que mentre durés aquest època d'alça podien obtenir grans beneficis simplement comprant i tornant a vendre.
  Fins i tot, s'arribaven a crear empreses fictícies.
 • De la crisi borsària a la crisi econòmica

  La primera conseqüència que es va produir després del crac de la borsa va ser la crisi de la banca.
  El sistema capitalista funciona amb els diners en circulació i amb el crèdit. Els inverteixen en borsa o els presten amb interessos a particulars.
  Quan els bancs no poden recuperar aquests diners, el sistema econòmic s'enfosa i es produeix la crisi.
 • La mundialització de la crisi

  La crisi es va estendre des dels EUA a la resta del món i va provocar que immediatament el crèdit es reduís, els inversors retiressin els capitals dipositats als bancs europeus i les empreses nord-americanes disminuïssin les inversions.
  També, les importacions nord-americanes van caure en picat.
 • El socialisme en un sol país

  La política estalinista va imposar una economia i una societat col·lectivistes.
  - Es va instituir una economia planificada i dirigida per l'Estat.
  - Es va prohibir la provientat provada.
  - Es va donar prioritat al desenvolupament industrial.
 • Com va imposar el seu poder absolut a l'URSS, Stalin?

  Stalin va exercir el poder a l'URSS mitjançant una dictadura personal allunyada dels principis que havien inspirat la revolució bolxevic.
  La pertinença al partit es va convertir en imprescindible per ocupar qualsevol càrrec de responsabilitat.
  Per consolidar el seu poder personal, Stalin va sembrar el terror arreu del país i va exercir una dura repressió.
  El 1929 es van instituir els gulags, una xarxa de camps de presoners on es recloïa els opositors del règim i se'ls obligava a fer treballs.
 • Crisi econòmica a EUA

  Els EUA eren la primera potència mundial, però l'any 1929 una forta crisi va colpejar el país. Això va provocar l'atur i la pobresa, que van derivar a una crisi social greu.
 • El crac borsari del 1929

  El 24 d'octubre de 1929 una gran onada venedora va afectar la Borsa de Nova York. De sobte, tothom volia vendre les seves accions i ningú no en volia comprar. El vaolr va caure en picat i va provocar el crac borsari del 1929.
  Milers d'inversors es van arruinar i els bancs van haver de tancar per falta de fons. El crac de la borsa va precipitar la fallida de molts bancs.
  El consum va baixar i moltes fàbriques van tancar perquè no podien vendre la seva producció.
 • L'adoctrinament de la població

  El nazisme va dedicar grans esforços a enquadrar i adoctrinar la població, organitzada en les Juventuts Hitlerianes.
  La propaganda i la por van produir l'adhesió de la població i una desesperació respecte als mètodes utilitzats perl nazis.
 • Period: to

  La imposicióde la ideologia nazi

  Es va crear el Ministeri de Cultura i Propaganda, que van confiar a Goebbels, perquè imposés un pensament basat en les idees racistes i nacionalistes.
  La persecució del jueus va tenir una importància especial. L'any 1933 es va promulgar el boicot als negocis jueus, el 1935 van dictar unes lleis que no permitien els matrimonis mixtos i excloien als jueus de la ciutadania almanya, i el 1938 se'ls obliga a portar un distintiu.
  A partir del 1933 es van crear els camps de concentració.
 • Un sistema totalitari

  A partir de l'any 1934 va començar la identificació entre el Partit Nazi i l'Estat. Es van suprimir les llibertats i les garanties individuals. Es van decretar la dissolució dels partits i els sindicats.
  L'any 1934 es va crear la Gestapo (Policia Secreta), dirigida per Himmler i encarregada de la repressió dels opositors al régim i del control sobre l'opinió pública.
 • Autarquia econòmica i rearmament

  El lll Reich es va proposar promoure un rellançament que fes d'Alemanya una potència econòmica mundial. En conseqüència, la política econòmica nazi responia fonamentalment als projectes militaristes i expansionistes de Hitler.
  L'Estat nazi va exercir un fort dirigisme econòmic, que tenia com a objectiu aconseguir l' autarquia econòmica per no dependre de l'exterior i per convertir Alemanya en un Estat autosuficient.
 • La lluita contra la crisi, el New Deal

  A causa de l'extensió de la crisi, tant els EUA com la majoria de paisos europeus van adoptar mesures per atenuar els efectes i afavorir la recuperació de l'economia.
  En l'àmbit econòmic, es va proposar ajudar les empreses privades en dificultats. L'Estat va establir un control sobre els bancs: en vigilava els dipòsits i els obligava a facilitar préstecs amb interessos baixos
  En l'àmbit social, l'Estat va promoure un gran pla d'obres públiques.