El domini del món

  • Period: to

    Segona Guerra del Opi

    Va ser un conflicte armat entre el Regne Unit i França d'una banda i la Dinastia Qing de la Xina de l'altra.
    Va ser la segona gran guerra de les Guerres de l'Opi, va lluitar per qüestions relacionades amb l'exportació d'opi a la Xina i va resultar en una segona derrota per a la dinastia Qing.
  • Inauguració del Canal de Suez

    Inauguració del Canal de Suez
    La seua longitud és de 162,2 km i uneix Port Saïd (a la riba mediterrània) i Suez (a la costa del Mar Roig). Aquest canal té una enorme importància per a l'abastiment europeu de petroli i pel comerç mundial en general, permet la comunicació marítima entre Europa i Àsia sense necessitat de circumval·lar el continent africà pel cap de Bona Esperança (Sud-àfrica).
  • Period: to

    Imperialisme

    L'imperialisme és l'expansió del propi territori o de la mateixa influència a força de dominar altres països i formar una unitat.
  • Conferència de Berlín

    Conferència de Berlín
    S'inaugura la conferència de Berlín sobre el repartiment d'Àfrica. En vista de la competició geopolítica que anticipava l'expansió europea per Àfrica durant el segle XIX, el canceller alemany Otto von Bismarck va organitzar la conferència de Berlín.
  • Desastre del 98

    Desastre del 98
    La Guerra Hispano-estatunidenca, Guerra Hispano-americana o Hispano-nord-americana, que a Espanya és coneguda popularment com a Desastre del 98 o Guerra de Cuba i a Cuba com a Guerra Hispano-cubana-nord-americana, es va dur a terme entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica el 1898. Va ser durant la regència de Maria Cristina, vídua del rei Alfons XII, i va desembocar en la pèrdua de les colònies d'ultramar, és a dir, la meitat de l'imperi colonial espanyol.
  • Assassinat de l’arxiduc Francisco Fernando

    Assassinat de l’arxiduc Francisco Fernando
    L'autor de l'atemptat va ser Gavrilo Princip, un nacionalista serbobosnià, membre del grup nacionalista serbi Jove Bòsnia (Mlada Bosna), una organització que defensava l'ús de la violència amb l'objectiu que l'Imperi Austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia. El pla era, tirar la bomba o disparar i suïcidar-se, perquè no els poguessin capturar, i així, no delatar-ne el companys.
  • Period: to

    I Guerra Mundial

    La Primera Guerra mundial o la Gran Guerra fou un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918. La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i especialment Alemanya va originar el conflicte.
  • Tractat de París (I Guerra Mundial)

    Tractat de París (I Guerra Mundial)
    El Tractat de París de 1898 que va ser signat el 10 de desembre de 1898, va acabar la Guerra Hispano-estatunidenca i mitjançant el qual, Espanya va abandonar les seves demandes sobre Cuba, que va declarar la seva independència.
  • Arribada d’Stalin al poder

    Arribada d’Stalin al poder
    El 3 d'abril de 1922, Stalin va ser nomenat Secretari General del Partit Comunista Panruso, un càrrec que ell posteriorment va transformar en el més poderós del país.
  • Creació de la URSS

    Creació de la URSS
    La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, abreujat Unió Soviètica, i en sigles, URSS, va ser un estat situat al nord d'Euràsia, que va existir de 1922 a 1991 sobre el territori d'allò que havia estat l'Imperi Rus.
  • Nomenament de Hitler com a Canceller alemà

    Nomenament de Hitler com a Canceller alemà
    El 30 de gener de 1933, Hitler va ser nomenat Canceller d'Alemanya pel President Hindenburg.
  • Period: to

    Guerra Civil Espanyola

    La Guerra Civil espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
  • Bombardeig de Gernika

    Bombardeig de Gernika
    El bombardeig de Guernica va ser l'atac aeri realitzat el 26 d'abril de 1937 per l'esquadró conegut com a Legió Còndor contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil espanyola.
  • Period: to

    Dictadura franquista

    El franquisme va ser una dictadura militar en la qual tots els poders de l'estat van caure en mans de Franco. Això va suposar la censura i repressió de qualsevol mena de resistència al règim franquista, juntament amb l'abolició dels partits polítics i sindicats. A més, es van suprimir drets humans, incloent el de llibertat d'expressió i d'associació, i es va restringir l'ús de les llengües minoritàries, com el català o l'eusquera.
  • Invasió alemanya de Polònia

    Invasió alemanya de Polònia
    La invasió de Polònia, també coneguda com a campanya de setembre, guerra defensiva de 1939 i campanya de Polònia, va ser un atac a la República de Polònia per part de l'Alemanya nazi i la Unió Soviètica que va marcar el començament de la Segona Guerra Mundial.
  • Period: to

    II Guerra Mundial

    La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix.
    El detonant del conflicte va ser la declaració de guerra del Regne Unit i França a l'Alemanya nazi el 3 de setembre de 1939, després de la invasió alemanya de Polònia del dia 1 de setembre d'aquell any.
  • Conferència de Jalta

    Conferència de Jalta
    Hom ratificà que només seria acceptada la rendició incondicional d’Alemanya i que aquesta seria dividida en quatre zones d’ocupació. No hi hagué acord sobre les fronteres de Polònia. Hom decidí la reunió d’una conferència prèvia a la fundació de l’ONU a San Francisco per l’abril del 1945. Stalin es comprometé a declarar la guerra al Japó després de la capitulació d’Alemanya.
  • Divisió de Berlín en quatre zones

    Divisió de Berlín en quatre zones
    Es va dividir Alemanya, seguint la línia a l'oest dels rius Oder i Neisse, entre les tres potències que van guanyar la guerra (la Unió Soviètica, els Estats Units i el Regne Unit) i a més a més França. Per tal de contrarestar la presència soviètica els Estats Units, França i el Regne Unit van fusionar aviat les seves zones i així es va formar l'Alemanya Occidental (República Federal d'Alemanya) mentre els russos formaren l'Alemanya Oriental (República Democràtica d'Alemanya).
  • Creació de l’ONU

    Creació de l’ONU
    L'Organització de les Nacions Unides (ONU) és una organització intergovernamental mundial, creada per la Carta de San Francisco el 1945, amb la finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans. Actualment formen part de l'organisme un total de 193 estats del món.
  • Period: to

    Guerra Freda

    La Guerra Freda va ser un enfrontament polític, econòmic, social, ideològic, militar i informatiu iniciat després de finalitzar la Segona Guerra Mundial entre el bloc Occidental (occidental-capitalista), liderat pels Estats Units, i el bloc de l'Est (oriental-comunista), liderat per la Unió Soviètica.
  • Period: to

    Apartheid

    L'apartheid va ser el sistema de segregació racial a Sud-àfrica i Namibianota en vigor fins a 1992. Aquest sistema de segregació racial consistia en la creació de llocs separats, tant residencials com d'estudi o d'esbarjo, per als diferents grups racials, en el poder exclusiu de la raça blanca per a exercir el vot i en la prohibició de matrimonis o fins i tot relacions sexuals entre blancs i negres.
  • Creació de l’Estat d’Israel

    Creació de l’Estat d’Israel
    El 14 de maig de 1948, l'últim dels soldats britànics va abandonar Palestina i els jueus, liderats per David Ben-Gurión, van declarar a Tel Aviv la creació de l'Estat d'Israel, d'acord amb el pla previst per les Nacions Unides.
  • Conferència de Bandung

    Conferència de Bandung
    Es va celebrar entre el 18 d'abril i el 24 d'abril de 1955 a Bandung, Indonèsia, amb l'objectiu d'afavorir la cooperació econòmica i cultural afroasiática, en oposició al colonialisme i el neocolonialisme de les antigues metròpolis i els Estats Units, així com a la seua inclusió dins de l'àrea d'influència exclusiva de la Unió Soviètica.
  • Crisi dels míssils de Cuba

    Crisi dels míssils de Cuba
    La crisi dels míssils de Cuba és com es denomina el conflicte entre els Estats Units, la Unió Soviètica i Cuba a l'octubre de 1962, generat arran del descobriment per part dels Estats Units de bases de míssils nuclears d'abast mitjà d'origen soviètic a l'illa cubana.
  • Independència de Guinea

    Independència de Guinea
    La independència de Guinea Equatorial d'Espanya es va proclamar el 12 d'octubre de 1968, durant l'onzé Govern de Francisco Franco, com a part del "procés de descolonització d'Àfrica", secundat per les Nacions Unides.
  • Marxa verda

    Marxa verda
    La marxa verda​ va ser la invasió marroquina de la província espanyola del Sàhara, iniciada el 6 de novembre de 1975. El pla va consistir a transportar a 300 000 civils amb unitats militars armades camuflades entre ells.
  • Caiguda del mur de Berlín

    Caiguda del mur de Berlín
    El Mur de Berlín va dividir la ciutat i la seva població durant gairebé tres dècades. Era una estructura de formigó de 120 quilòmetres de longitud i uns 3 metres d’alçada. El mur es va anar reforçant a través dels anys per millorar la vigilància i evitar fugides des del costat oriental.
    La pressió social i les demandes dels berlinesos van aconseguir derrocar el mur la nit del 9 al 10 de novembre del 1989. Un any més tard es va fer oficial la reunificació d’Alemanya.