Eix cronològic T.3

Timeline created by izaneloi2.0
 • LA TRIPLE ALIANÇA

  LA TRIPLE ALIANÇA
  Alemanya, Itàlia (MÉS TARD CANVIARÀ DE BÀNDOL) i Austria-Hongria.
 • TRIPLE ENTESA

  TRIPLE ENTESA
  França, Rússia i Gran Bretanya. França temia el poder d’Alemanya i per això es va aliar amb Rússia i va millorar les relacions amb Gran Bretanya.
 • ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS

  ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS
  El 1912 el Partit Socialdemocràcia Rus es va dividir en menxevics i bolxevics. Els menxevics eren més moderats que el bolxevics. Els bolxevics, liderats pel Lenin, van impulsar a Rússia una revolució social, que va acabar triomfant
 • ASSASSINAT DE L’ARXIDUC

  ASSASSINAT DE L’ARXIDUC
  L’autor va ser un estudiant bosni integrant d’un grup nacionalista-terrorista, que demanava l’alliberament de Bòsnia respecte a Àustria; alhora que Sèrbia semblava estar al darrere de l’organització de l’atemptat.
 • ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA

  ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA
  La guerra va començar el 28 de juliol quan després d’aquest fet, Àustria va declarar la guerra a Sèrbia, convençuda que acabaria amb aquest territori i podria estendre el seu domini als Balcans.
 • INTERVENCIÓ DELS EUA

  INTERVENCIÓ DELS EUA
  Un submarí alemany ja havia enfonsar el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans (1915). EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra. La intervenció dels americans va ser decisiva pel triomf de l’Entesa (aportà molts soldats, subministraments..).
 • BATALLA DE VERDUN

  BATALLA DE VERDUN
  Alemanya van intentar atacar de nou al front occidental. A la batalla de Verdun (1916, França), els francesos van resistir mesos, sense que Alemanya pogués vèncer.
 • ALEMANYA ES RENDEIX

  ALEMANYA ES RENDEIX
  Alemanya van intentar atacar de nou al front occidental. A la batalla de Verdun (1916, França), els francesos van resistir mesos, sense que Alemanya pogués vèncer.
 • RÚSSIA SURT DE LA GUERRA

  RÚSSIA SURT DE LA GUERRA
  Durant el 1917 va triomfar a Rússia la revolució bolxevic i els revolucionaris preocupats pels seus problemes interns van signar la pau amb Alemanya. (Pau de Brest-Litovsk).
 • ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC

  ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC
  Els bolxevics van promoure enderrocar el govern provisional per instaurar el socialisme.
 • INICI GUERRA CIVIL RUSSA

  INICI GUERRA CIVIL RUSSA
  El nou govern soviètic va haver de fer front a una guerra civilque va durar tres anys (1918-1921). Una fracció de l’exèrcit tsarista, integrada per membres de les antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, va organitzar l’anomenat Exèrcit Blanc, que es va alçar en armes.
 • REPÚBLICA DE WEIMAR

  REPÚBLICA DE WEIMAR
  El 1918, a punt de finalitzar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va abdicar del seu càrrec i es va proclamar la República, que va establir la Lal capital a Weimar i que es va fonamentar sobre una constitució democràtica.
 • TRACTAT DE VERSALLES

  TRACTAT DE VERSALLES
  El tractat més important va ser el Tractat de Versalles, en el qual es va signar la pau amb Alemanya i les potències vencedores imposen les condicions de pau.
 • CREACIÓ DE LA SDN

  CREACIÓ DE LA SDN
  Es crea la Societat de les Nacions (1919), un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra. El nou panorama de postguerra va dificultar la seva tasca; a més, EUA no s’hi va integrar. Alemanya i Itàlia es van retirar posteriorment.
 • CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO

  CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO
  En aquesta situació de crisi, va sorgir la figura de Benito Mussolini, que, el 1919, va crear els fasci de combat, els anomenats camises negres. Eren uns grups paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders.
 • FUNDACIÓ NSDAP

  FUNDACIÓ NSDAP
  Adolf Hitler era un soldat de la Primera Guerra Mundial, que no havia acceptat la derrota alemanya i que el 1920 va fundar el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya (NSDAP) i se’n va erigir líder indiscutible. El partit va elegir com a emblema la bandera vermella amb la creu gammada i es va proveir d’una organització paramilitar.
 • CREACIÓ DE LA URSS

  CREACIÓ DE LA URSS
  El 1922 es va crear l’URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques), un Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars (armenis, ucraïnesos, georgians....). L’URSS es governava amb un Parlament (Soviet Suprem), i un sol partit, el PCUS, controlava la vida política.
 • MARXA SOBRE ROMA

  MARXA SOBRE ROMA
  El 1922 Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força, amb la Marxa sobre Roma dels camises negres. Finalment, el monarca, pressionat pels conservadors, el va anomenar cap del govern.
 • MORT DE LENIN

  MORT DE LENIN
  Lenin, el líder indiscutible de la Revolució, va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar-la.
 • IL DUCE ARRIBA AL PODER

  IL DUCE ARRIBA AL PODER
  Després de 1924 l’Estat i el partit feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders i es va fer anomenar el Duce
 • CRISIS DE SOBREPRODUCIÓ

  CRISIS DE SOBREPRODUCIÓ
  La prosperitat no va beneficiar tothom per igual i un seguit d’elements van preludiar la crisi que s’apropava.
  Els​ pagesos en van ser els primers perjudicats, perquè durant la guerra s’havien endeutat per comprar noves terres i màquines i augmentar amb això la producció, que venien als països bel·ligerants. En la industria va passar un fenomen semblant.
 • DIJOUS NEGRE

  DIJOUS NEGRE
  La desconfiança es va estendre entre els inversors i el 24 d’octubre del 1929 (​dijous negre​) una onada venedora va afectar la ​Borsa de Nova York​. De sobte tothom volia vendre les seves accions i ningú volia compra-ne.
 • 13 MILIONS D'ATURATS ALS EUA

  13 MILIONS D'ATURATS ALS EUA
  Com el el consum va minvar moltes fabriques van tancar perquè no van poder vendre la seva producció. El nombre d'aturats va augmentar als 13 milions el 1932 moltes famílies van caure en la misèria i van haver de viure de la caritat pública.
 • ARRIBADA AL PODER FRANKLIN D.ROOSVELT

  ARRIBADA AL PODER FRANKLIN D.ROOSVELT
  El1932,un dels pitjors anys de la Gran Depressió, va guanyar les eleccions un demòcrata.​ Franklin D.Roosevelt​, que proposava un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi. Fou l’anomenat ​New Deal (NouRepartiment), que defensava la ​intervenció de l’Estat​ per reactivar l’economia.
 • REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS

  REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS
  Per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada laboral a 40 hores setmanals.
 • EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS

  EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS
  En les eleccions del 1932, el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler canceller.
 • CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST

  CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST
  A partir del 1933, es van crear els camps de concentració per recloure els opositors i els enemics del Reich. Molts jueus hi van ser tancats, obligats a fer treballs forçats, i , en part, van ser exterminats.
 • HITLER ES PROCLAMA FÜHRER

  HITLER ES PROCLAMA FÜHRER
  El 1934, Hitler es va proclamar Führer i Canceller del III Reich (Imperi).
 • LLEIS DE NUREMBERG

  LLEIS DE NUREMBERG
  El 1933 es va promulgar el boicot als negocis jueus, el 1935 es van dictar les lleis Nuremberg, que impedien els matrimonis mixtos i excloïen els jueus de de la ciutadania alemanya, i el 1938 van ser obligats a portar un distintiu.