Eix 1914 - 1939

 • Triple aliança

  Triple aliança
  Aliança militar formada per Alemanya, Itàlia i Austria - Hongria
 • Triple entesa

  Triple entesa
  Aliança miltar entre França, Russia, Gran Bretanya, Estats Units (EUA) i Itàlia mes tard. Aquest va ser el bandol guanyador
 • Escissió entre bolxevics i menxevics

  Escissió entre bolxevics i menxevics
  Del 16 de juny al 7 de juliol s'aplegà el primer congrés panrús dels soviets, amb 533 delegats menxevics i socialrevolucionaris i 105 bolxevics, on aquests, per boca de Lenin, es manifestaren disposats a prendre el poder i impedir la implantació de la república liberal burgesa que semblaven acceptar els altres partits presents.
 • Assassinat de l' arxiduc Frances Ferran

  Assassinat de l' arxiduc Frances Ferran
  Un estudiant bosni integrant d' un grup nacionalista- terrorista va assassinar a l' arxiduc Frances Ferran, hereu del tron d' Àustria -Hongria, i a la seva esposa. Va tenir lloc a la capital de Bosnia, Sarajevo.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  Els van declarar la guerra amb la idea d' extendre el seu domini als Balcans
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Va ser un dels principals combats de la Primera Guerra MUndial lliurant entre les forces alemanyes i franceses de Febrer a Desembre de 1916
 • Intervenció dels EUA

  Intervenció dels EUA
  Un submarí alemany ja havia enfonsat el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans (1915). EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra. La intervenció dels americans va ser decisiva pel triomf de l’Entesa (aportà molts soldats, subministraments..).
 • Russia surt de la guerra

  Russia surt de la guerra
  Durant el 1917 va triomfar a Rússia la revolució bolxevic i els revolucionaris preocupats pels seus problemes interns van signar la pau amb Alemanya. La van anomenar "Pau de Brest- Litovosk"
 • Esclat de la revolució bolxemic

  Esclat de la revolució bolxemic
  Durant la Primera Guerra Mundial, el 1917, va esclatar la revolució bolxevic a Rússia, que va enderrocar el tsar Nicolau II i hi va instaurar el primer Estat comunista del món. El govern provisional va engegar una sèrie de mesures, però la lentitud amb què es van fer i el fet que Rússia encara es mantingués en la 1GM, va fer el descontentament de la població.
  Els bolxevics van promoure enderrocar el govern provisional per instaurar el socialisme.
 • Inici guerra cilvil russa

  Inici guerra cilvil russa
  Rússia va participar en la primera guerra mundial, una guerra en la que no estava preparada, ja que va ser molt llarga dura i costosa. Rússia va enviar milers de pagesos al front i això va comportar el descens de la producció agrícola, es va estendre la fam a les ciutats, i es va generalitzar el malestar entre obrers i pagesos. La població va començar a organitzar-se en soviets, és dir, consells d’obrers, pagesos i soldats, que exigien al tsar la retirada de la guerra i la fi de l’autocràcia.
 • Repúblia de Weimar

  Repúblia de Weimar
  El 1918, a punt de finalitzar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va renunciar al seu carrec i es va proclamar la República, establida a la capita a Weimar i que es va fomenatr sobre una constitució democràtica. La República de Weimar va
  haver de fer front a aquesta dura situació econòmica i al descontentament d’amplis sectors de la població.
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  els alemanys van ser derrotats i hi va haver revoltes al seu exèrcit i manifestacions obreres en contra del seu govern. Alemanya, derrotada i tement l’esclat d’una revolució al seu país, signarà l’armistici. L’emperador alemany (el kàiser), Guillem II marxarà del país i s’hi proclama la República.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Tractat on es signa la pau amb Alemanya i les potències guanyadores imposen les condicions de pau.
 • Creació de la "SDN"

  Creació de la "SDN"
  Un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra.
 • Creació dels Fasci di combatimento

  Creació dels Fasci di combatimento
  Benito Mussolini va crear els "fasci combat", eren uns grups
  paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders. També s' anomenaven "camisas negras".
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  Adolf Hitler era un soldat de la Primera Guerra Mundial, que no havia acceptat la derrota alemanya i que el 1920 va fundar el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya (NSDAP) i se’n va erigir líder indiscutible. El partit va elegir com a emblema la bandera vermella amb la creu gammada i es va proveir d’una organització paramilitar, les seccions d’assalt (SA).
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força, amb la Marxa sobre Roma dels camises negres.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  El 1922 es va crear l’URSS, un Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars (armenis, ucraïnesos, georgians....). L’URSS es governava amb un Parlament, un Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars (armenis, ucraïnesos, georgians....). L’URSS es governava amb un Parlament i era un sistema totalitari
 • Il Duce arriva al poder

  Il Duce arriva al poder
  Després de 1924 l’Estat i el partit feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders i es va fer anomenar "el Duce".
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin, el líder indiscutible de la Revolució, va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar-la.
 • Crisi de sobreproducció

  Crisi de sobreproducció
  Els pagesos en van ser els primers perjudicats,Acabat el conflicte, les exportacions van minvar i el mercat americà no podia absorbir tota la producció. Davant l’augment de l’oferta, els estocs es van acumular, els preus van baixar de manera accelerada i els pagesos no van poder tornar els préstecs va ser la ruïna per a milers de persones.En la indústria,la producció va créixer més de pressa que el mercat i les fàbriques produïen més del que podien vendre. La acomulació va fer abaixar els preus
 • Dijous negre

  Dijous negre
  Molts accionistes eren conscients que la cotització de les accions era moltsuperior al valor real, la desconfiança es va estendre i el 24 d’octubre del 1929 (dijous negre) una onada venedora va afectar la Borsa de Nova York. Tothom volia vendre les seves accions i ningú volia comprar-ne, va descadenar el crac borsari de 1929
 • El partit nazi aconsegueix 13 millons de vots

   El partit nazi aconsegueix 13 millons de vots
  En les eleccions del 1932, el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler canceller.
 • 13 milions d'aturats als EUA

  13 milions d'aturats als EUA
  En aquest periode moltes fàbriques van tancar perque no van poguer vendre la seva producció. El nombre d'aturats va augmentar als 13 milions i moltes families van caure a la misèra.
 • New Deal

  New Deal
  (Nou Repartiment), que defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia. El New Deal va proposar un seguit de mesures econòmiques i a més, l’Estat va establir uncontrol sobre els bancs.
  Totes aquestes mesures van provocar un rellançament de l’economia nordamericana i un descens important dels aturats.
 • Reducció jornada laboral a 40 setmanes

  Reducció jornada laboral a 40 setmanes
  Les reformes economiques del New Deal també va estar acompanyades de reformes socials. Per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada.
 • Arriba al poder Franlklin D Roosevelt

  Arriba al poder Franlklin D Roosevelt
  El 1932, un dels pitjors anys de la Gran Depressió, va guanyar les eleccions un demòcrata. Franklin D. Roosevelt, que proposava un nou programa per afavorir larecuperació econòmica i treure el país de la crisi. Fou l’anomenat New Deal.
 • Creació dels camps de concentració i holocaust

  Creació dels camps de concentració i holocaust
  Es van crear els camps de concentració per recloure els opositors i els enemics del Reich. Molts jueus hi van ser tancats, obligats a fer
  treballs forçats, i , en part, van ser exterminats.
 • Hitler es proclama führer

  Hitler es proclama führer
  En les eleccions del 1932, el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler canceller. Al cap de pocs dies, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes.
  Aquest incident va servir de pretext a Hitler per eliminar els seus adversaris i exigir plens poders. El 1934, Hitler es va proclamar Führer i Canceller del III Reich (Imperi).
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  Les lleis de Nuremberg van ser una sèrie de lleis de caràcter racista i antisemita a l'Alemanya nazi adoptades per unanimitat el 15 de setembre de 1935 durant el setè congrés anual de l'NSDAP celebrat a la ciutat de Nuremberg.