Foto del imperialisme

Domini del món

  • Period: to

    Segona Guerra del Opi

    Va ser el conflicte que van mantindre la Xina i Gran Bretanya entre els anys 1839 i 1842. El desencadenant del mateix va ser la introducció a la Xina d'opi cultivat a l'Índia i comercialitzat per la companyia britànica de les Índies Orientals, administradora de l'Índia.
  • Inauguració del Canal de Suez

    Inauguració del Canal de Suez
    El Canal de Suez (àrab: قناة السويس, Qanāt as-Suways) és un canal artificial que enllaça el mar Mediterrani amb el mar Roig a través de l'Istme de Suez i aïllant la península del Sinaí.
  • Period: to

    Imperialisme

    És l'expansió del propi territori o de la mateixa influència a força de dominar altres països i formar una unitat. La dominació pot ser territorial, com passava al colonialisme, cultural o econòmica, o una combinació dels tres factors.
  • Conferència de Berlín

    Conferència de Berlín
    La Conferència de Berlín o Tractat de Berlín (en alemany: Kongokonferenz) foren unes conferències tingudes entre el 15 de novembre de 1884 i el 26 de febrer de 1885 a la ciutat de Berlín. La conferència va ser convocada i organitzada pel Canceller d'Alemanya Otto von Bismarck[1] a petició de Portugal,[2] amb la finalitat de resoldre els problemes que creava l'expansió colonial a Àfrica i resoldre la Cursa per l'Àfrica.
  • Desastre del 98

    Desastre del 98
    El desencadenant de la guerra va ser l'explosió el 15 de febrer de 1898 del cuirassat nord-americà Maine en el port de l'Havana, que es va cobrar la vida de 266 tripulants.
  • Assassinat de l’arxiduc Francisco Fernando

    Assassinat de l’arxiduc Francisco Fernando
    L'atemptat de Sarajevo és el terme amb el qual es coneix una sèrie d'atacs que van incloure l'assassinat, el 28 de juny de 1914, de l'hereu de la corona de l'Imperi austrohongarés, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria, i de la seua esposa, la duquessa Sofía *Chotek, a Sarajevo, capital de la província imperial de Bòsnia i Hercegovina
  • Period: to

    I Guerra Mundial

    Fou un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918. La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i especialment Alemanya va originar el conflicte. El detonant de l'esclat de la guerra fou l'assassinat, el 28 de juny de 1914 a Sarajevo (Bòsnia), de l'hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d'Àustria.
  • Tractat de París (I Guerra Mundial)

    Tractat de París (I Guerra Mundial)
    El Tractat de *Saint-*Germain-en-*Laye va ser signat el 10 de setembre de 1919 entre les potències aliades i Àustria. En aquest tractat s'establia el desmembrament de l'antiga monarquia dels Habsburg, l'Imperi Austrohongarés, i Àustria va quedar limitada a algunes zones en les quals es parlava solament l'alemany.
  • Creació de la URSS

    Creació de la URSS
    És un document que legalitzava la creació de la unió de diverses Repúbliques Soviètiques per formar la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. També es va elaborar la Declaració de Creació de l'URSS, considerat el preàmbul polític del Tractat.
  • Arribada d’Stalin al poder

    Arribada d’Stalin al poder
    Va ser, sovint, qualificada d'Estat totalitari, modelat per un dirigent que disposava de tots els poders. L'ascens al poder definitiu de Ióssif Stalin, el Secretari General del Partit Comunista de la Unió Soviètica entre 1927 i 1929 marcà l'inici d'una transformació radical de la societat soviètica.
  • Period: to

    II Guerra Mundial

    Va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix. La guerra va implicar uns 100 milions de militars i fou causa de la mort d'entre 50 a 60 milions de persones,la major part civils, el 3% de la població mundial de l'època; esdevingué així el conflicte més mortífer de la història humana i el primer (i per ara únic) en què es van usar armes nuclears.
  • Nomenament de Hitler com a Canceller alemà

    Nomenament de Hitler com a Canceller alemà
    Adolf Hitler (Braunau am Inn, 20 d'abril de 1889 - Berlín, 30 d'abril de 1945) fou un polític austríac, principal ideòleg i cap del nazisme. Esdevingué, escollit democràticament, canceller d'Alemanya, però progressivament anà eliminant els mecanismes de separació de poders dins l'estat alemany aglutinant-los en la seva persona i esdevenint de facto un dels dictadors més poderosos del segle xx.
  • Period: to

    Guerra Civil Espanyola

    Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes. Va ser un fet històric decisiu de l'Espanya del segle xx, ja que el cop d'estat i la posterior guerra civil van representar la culminació de totes les contradiccions socials, polítiques i ideològiques que s'havien generat a la societat en el curs dels decennis anteriors.
  • Bombardeig de Gernika

    Bombardeig de Gernika
    El bombardeig de Guernica va ser l'atac aeri realitzat el 26 d'abril de 1937 per l'esquadró conegut com a Legió Còndor contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil espanyola.
  • Invasió alemanya de Polònia

    Invasió alemanya de Polònia
    La invasió alemanya de Polònia va ser una acció militar de l'Alemanya nazi encaminada a annexar-se el territori polonés. L'operació tècnica, coneguda com a «Cas Blanc» (en alemany, *Fall *Weiss), es va iniciar l'1 de setembre de 1939 i les últimes unitats de l'exèrcit polonés es van rendir el 6 d'octubre d'aqueix mateix any. Va ser el detonant de la Segona Guerra Mundial a Europa i va acabar amb la Segona República Polonesa.
  • Period: to

    Dictadura franquista

    Fue el período de la historia contemporánea de España correspondiente con el ejercicio por el general Francisco Franco Bahamonde de la Jefatura del Estado y con el desarrollo del franquismo; esto es, desde el fin de la guerra civil en 1939 hasta su muerte y sucesión en 1975. Su amplia dimensión temporal y la marcada presencia del propio Franco en toda ella hace que a menudo se utilice para designarla la expresión era de Franco.
  • Period: to

    Apartheid

    Va ser el sistema de segregació racial a Sud-àfrica i Namíbia​ en vigor fins a 1992. ... Tot aquest moviment estava dirigit per la raça blanca, que va instaurar tot tipus de lleis que cobrien, en general, aspectes socials.
  • Conferència de Jalta

    Conferència de Jalta
    La conferència de Ialta va ser la reunió que van mantindre abans d'acabar la Segona Guerra Mundial (del 4 a l'11 de febrer de 1945) *Iósif Stalin, Winston Churchill i Franklin D. Roosevelt, com a presidents de Govern de la Unió Soviètica, del Regne Unit i d'Estats *Unidos1​ i que va tindre lloc en l'antic palau imperial de *Livadia, a Ialta (Crimea).
  • Creació de l’ONU

    Creació de l’ONU
    L'Organització de les Nacions Unides (ONU) és una organització intergovernamental mundial, creada per la Carta de San Francisco el 1945, amb la finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans.
  • Period: to

    Guerra Freda

    Va ser un model de relacions internacionals que va desenvolupar-se després de la Segona Guerra Mundial, fonamentat entre els blocs antagònics liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica amb els seus respectius aliats. Aquest fenomen es va iniciar després de la Segona Guerra Mundial (1945).
  • Creació de l’Estat d’Israel

    Creació de l’Estat d’Israel
    La història d'Israel com a Estat s'inicia amb la seua proclamació de la independència en 1948. Aquest fet històric es va aconseguir després de més de seixanta anys d'esforços polítics i diplomàtics per part del sionisme per a establir una nació sobirana en la qual consideraven que era la seua pàtria, l'antiga Terra d'Israel, també coneguda com a Palestina des dels temps de l'Imperi romà.
  • Conferència de Bandung

    Conferència de Bandung
    Fou una reunió de líders dels països africans i asiàtics que havien estat sota colonització europea, entre el 18 i el 24 d'abril del 1955 a Bandung (Indonèsia) amb l'assistència de 29 països.
  • Crisi dels míssils de Cuba

    Crisi dels míssils de Cuba
    l'espant dels míssils, va ser un incident internacional que es va allargar 1 mes i 4 dies (16 d'octubre - 20 de novembre de 1962) entre els Estats Units i la Unió Soviètica que es va convertir en una crisi internacional quan els desplegaments nord-americans de míssils a Itàlia i Turquia es van igualar amb els desplegaments soviètics de míssils balístics similars a Cuba.
  • Divisió de Berlín en quatre zones

    Divisió de Berlín en quatre zones
    Formava part de la frontera interalemanya i separava el Berlín Oest del Berlín Est. També va formar part de la República Democràtica Alemanya (RDA) del 13 d'agost de 1961 al 9 de novembre de 1989. Aquest mur és el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d'Alemanya.
  • Independència de Guinea

    Independència de Guinea
    Es va proclamar el 12 d'octubre de 1968, durant l'Onzè Govern d'Espanya durant la dictadura franquista, com a part del procés de descolonització d'Àfrica recolzat per les Nacions Unides.
  • Marxa verda

    Marxa verda
    Aprova la Resolució 2711, que aprova la celebració en el Sàhara d'un referèndum d'autodeterminació. Després de negar-se a celebrar-ho, Espanya accedeix el 1974, moguda per la pressió al territori -en 1973 es va fundar el Front Polisario, que lluitava per la independència de la colònia - i l'animadversió internacional. El Govern espanyol anuncia que el referèndum tindrà lloc el 1975.
  • Caiguda del mur de Berlín

    Caiguda del mur de Berlín
    El 9 de noviembre de 1989 se abrió el Muro de Berlín, que había dividido a la ciudad durante casi 30 años. Hace 30 años, la noche del 9 de noviembre de 1989, fue derribado el Muro de Berlín, que dividió la capital alemana durante otras casi tres décadas.