CRONOLOGIA D’ESPANYA AL SEGLE XIX

  • Carles IV

    Carles IV
    Va succeir al seu pare, quan va morir el 14 de desembre de 1788.Va accedir al Tron amb una àmplia experiència en els assumptes d'Estat, però es va veure superat per la repercussió dels successos esdevinguts a França en 1789 i per la seva falta d'energia personal que va fer que el govern estigués en mans de la seva esposa María Luisa de Parma i de Manuel Godoy, de qui es deia era amant de la Reina, encara que avui dia aquestes afirmacions han estat desmentides per diversos historiadors.
  • La Revolució Francesa

    La Revolució Francesa
    La revolució francesa va ser un conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que convulsiono França. S'inicio amb l'autoproclamació del Tercer Estat com a Assemblea Nacional en 1789 i final amb el cop d'estat de Napoleon Bonaparte en 1799.
  • Primera República

    Primera República
    La Primera República Espanyola va ser el règim polític que hi va haver a Espanya des de la seva proclamació per les Corts Generals, l'11 de febrer de 1873, fins al 29 de desembre de 1874, durant 11 mesos, va haver-hi 4 presidents diferents. Volien un estat federal, molta autonomia per les diferents regions. Disputes entre els partits: unitaris i federalistes, molts desordres. Acaba amb un cop d’Estat del General Pavia.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    Va ser un acord secret entre Carlev IV i Napoleo signat el 27 d’Octubre de 1807 entre el Regne d’Espanya i el primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal en tres regnes. Conseqüentment, Espanya permetia el trànsit de tropes franceses pel seu territori per tal que arribessin a Portugal per conquerirla. Napoleo va conquerir Portugal i després França
  • Motí d'Aranjuez

    Motí d'Aranjuez
    El Motí d'Aranjuez o Aixecament de la ciutat d'Aranjuez va ocórrer entre el 17 i el 18 de març de 1808 pels carrers d'aquesta localitat madrilenya. Es va desencadenar a causa de diverses causes motivades per la política de Manuel Godoy.
  • Capitulacions de Baiona

    Capitulacions de Baiona
    Les Capitulacions de Baiona van tenir lloc el 7 de maig de 1808 al castell de Marracq de la ciutat francesa de Baiona. És el nom pel qual es coneixen les renúncies successives dels reis Carles IV i el seu fill Ferran VII al tron ​​d'Espanya en favor de Napoleó Bonaparte. L'emperador francès, poc després, va cedir aquests drets al seu germà José Bonaparte, qui va regnar amb el nom de Josep
  • Guerra del Francès

    Guerra del Francès
    Va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder. Fou provocada per la pretensió de Napoleó d'instal·lar el seu germà Josep Bonaparte en el tron espanyol després de les abdicacions de Baiona. Va guanyar Espanya
  • Corts de Càdis

    Corts de Càdis
    Les Corts de Cadis va ser una Assemblea constituent inaugurada en Sant Ferran el 24 de setembre de 1810 i posteriorment traslladada a Cadis en 1814 durant la Guerra de la Independència Espanyola.
  • Ferran VII (Absolutisme)

    Ferran VII (Absolutisme)
    Va néixer al 1784 i va morir al 1833 a Madrid, va ser príncep d'Astúries(1788-1808) i rei d’Espanya (1808 i 1814-1833), tercer fill de Carles IV i Maria Luisa de Borbó-Parma. El poble pensava que aplicaria reformes però no va fer res. Era un rei absolutista
  • Joan Prim

    Joan Prim
    Joan Prim i Prats va néixer el 6 de desembre a Reus al 1814 i va morir el 30 de desembre de 1870, fou un militar i polític progressista català, molt influent en la política espanyola del segle xix. Va ser governador militar de Barcelona (1843), capità general de Puerto Rico (1847) i president del consell de Ministres entre els anys 1869 i 1870.
  • Absolutisme

    Va ser una filosofía política, d’Europa a l’època moderna, que deia que la monarquía, havia de tenir un poder absolut, per això es deia a aquesta forma de govern, monarquia absoluta
  • Pragmàtica Sanció

    Pragmàtica Sanció
    És la qüestió de la successió del tron, llei que anul·la la llei Sàdica que diu que les noies no poden governar, això va permetre que Isabel II governes.
  • Isabel ll (Liberalisme)

    Isabel ll (Liberalisme)
    Va regnar Espanya el 1833 i 1868. Fill de Ferran VII. Va ser princesa d'Astúries entra el 1830 i 1833, al final del seu regnat hi ha una crisi econòmica al 1867 i amb la revolució del 1868 Isabel és exiliada
  • Guerres Carlistes

    Guerres Carlistes
    Van ser tres guerres que vam tenir a Espanya al S.XIX. Entre els partidaris de Carles i els partidaris d’Isabel II , primera guerra amb la mort de Ferran VII (1833-1840), la segona va ser a Catalunya (1846-1849) i la tercera guerra ( 1972-1876) , finalment va guanyar Isabel II.
  • Liberalisme

    Liberalisme
    És una ideologia política, social i religiosa que afirma la llibertat de la persona i la supremacia de la iniciativa individual per sobre de la col·lectiva. Això implica que les estructures de govern redueixin la seva intervenció al mínim necessari per a garantir la convivència. Promou les llibertats civils, la igualtat jurídica i apel·la els principis republicans
  • Desamortització de Mendizàbal

    Desamortització de Mendizàbal
    Es va iniciar en una etapa de govern progressista i pretenien aconseguir diversos objectius alhora: Sanejar la Hisenda Pública, ampliar el nombre de simpatitzants del liberalisme en atreure's als burgesos amb diners, que l'Estat pogués sol·licitar nous préstecs, crear una classe mitjana agrària de pagesos propietaris per a augmentar la producció agrícola, finançar obres públiques com els ferrocarrils i canviar l'estructura de la propietat eclesiàstica.
  • Espartero

    Espartero
    Espartero va néixer el 27 de febrer de 1793 a Granátula de Calatrava i va morir el 8 de gener de 1879 a Logronyo fou un militar i polític espanyol, Virrei de Navarra, Príncep de Vergara, Duc de la Victòria, Duc de Morella, Comte de Luchana i Vescomte de Banderas. President del consell de Ministres, i i regent del regne de 1840 a 1843
  • Crisis del 1867

    Crisis del 1867
    La crisis final del regnat d'Isabel II constitueix el quart i últim període en el que es sol dividir el regnat d'Isabel II d'Espanya. Comença en març de 1863 amb la caiguda del gobern de la Unió Liberal del general Leopoldo O'Donnell acaba amb la Revolució de 1868 que va posar fi a la Monarquía de Isabel II que surtí al exili i obrí la nova etapa de la història contemporánea d'Espanya denominada Sexenio Democrático (1868-1874).
  • Amadeu de Savoia

    Amadeu de Savoia
    Amadeo Fernando María de Savoia (Turín, Piemont-Sardenya, 30 de maig de 1845 – Torí, Itàlia, 18 de gener de 1890) va ser rei d'Espanya amb el nom d'Amadeu I i primer duc d'Aosta.Va ser el segon fill de Víctor Manuel II, rei de Piemont-Sardenya i, des de 1861, rei d'Itàlia, de la Casa de Savoia, i de María Adelaida d'Àustria.
  • Sagasta

    Sagasta
    Práxedes Mateo Sagasta va ser un enginyer de camins i polític espanyol, membre del Partit Liberal, de matís progressista, diverses vegades president del Consell de Ministres en el període comprès entre 1870 i 1902 i famós pels seus dots retòrics.
  • Alfons XII (Bipartidisme i caciquisme)

    Alfons XII (Bipartidisme i caciquisme)
    Alfons XII va néixer en el Palau Real de Madrid el 28 de novembre de 1857. Va ser rei d'Espanya entre 1874 i 1885. Fill de la reina Isabel II i, presumptament, del rei consort Francesc d'Assís de Borbó, l'inici del seu regnat va posar terme a la Primera República i va donar pas al període conegut com a Restauració.
  • Antonio Canovas

    Antonio Canovas
    Antonio Cánovas del Castillo va néixer el 8 de febrer de 1828 a Màlaga i va morir el 8 d’agost de 1897 a Arrasate fou un polític i historiador espanyol. Va ser president del Consell de Ministres. Va esdevenir en el principal arquitecte de la Restauració, un règim que perseguia la instal·lació d'un ordre polític estable a Espanya.
  • Bipartidisme

    Un sistema bipartidista és un sistema polític que afavoreix el desenvolupament de dos partits polítics o coalicions polítiques i que generen una exclusió o discriminació positiva de les minories polítiques. El partit que obtingui el segon lloc en les preferències de vot, és l'oposició única i oficial del govern. Els defensors del bipartidisme argumenten que aquest sistema genera estabilitat política atès que exclou les posicions extremistes. Alternança entre dos partits: liberals i conservadors
  • Caciquisme

    El caciquisme és un sistema social i polític en el qual existeixen formalment les institucions de la democràcia parlamentària (com les eleccions o els partits polítics), però a la pràctica el poder real es troba en mans de les persones (cacics) que posseeixen major influència econòmica i social en cada localitat, comarca o regió.Aquestes persones manipulen els resultats de les eleccions per a beneficiar als seus interessos.
  • Constitució 1876

    Constitució 1876
    Fou promulgada per Cánovas del Castillo, un cop aconseguida la restauració borbònica. Proclamava la sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals i instaurava una monarquia constitucional amb importants atribucions a la Corona i un Estat molt centralitzat. Tot i que fou suspesa per Primo de Rivera, que en va intentar elaborar una de nova sense èxit, estigué en vigència fins a la Constitució Espanyola de 1931.
  • Guerra de Cuba

    Guerra de Cuba
    Aquesta guerra es durà a terme entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica al 1898, que es exactament quan Espanya va perdre a Cuba. Va ser durant el regnat de Maria Cristina, la vidua d’Alfons XII, va desembocar en la pèrdua de les colònies d’ultramar, és a dir, la meitat de l’imperi colonial espanyol.