Ckv tijdlijn Marloes Oude Mulders

 • 3000 BCE

  Tijd van jagers en boeren

  Tijd van jagers en boeren
 • 500

  Tijd van Grieken en Romeinen

  Tijd van Grieken en Romeinen
 • 1000

  Tijd van monniken en ridders

  Tijd van monniken en ridders
 • 1483

  Geboorte van Venus

  Geboorte van Venus
  De Geboorte van Venus is een schilderij wat gemaakt is door Sandro Botticelli. Dit schilderij werd in opdracht van Lorenzo de’ Medici gemaakt voor Lorenzo di Pierfrancesco de’ Medici's Villa di Castello, rond 1483 of vroeger. In de klassieke oudheid was een schelp een metafoor voor een vagina. Het is tempera op canvas. Tempera is een verfsoort bestaande uit een emulsie met kleurpigment. Eenmaal gedroogd is de verf zeer duurzaam.
 • 1495

  Het laatste avondmaal

  Het laatste avondmaal
  Het Laatste Avondmaal (in het Italiaans, Il Cenacolo of L'Ultima Cena) is een muurschildering geschilderd door Leonardo da Vinci. Het is een afbeelding van een scène uit het Laatste Avondmaal van Jezus zoals beschreven in de Bijbel en het is gebaseerd op Johannes 13:21-26 waarin Jezus aankondigt dat een van zijn twaalf discipelen hem zal verraden. Het is gemaakt tussen 1495 en 1498.
 • 1500

  Tijd van steden en staten

  Tijd van steden en staten
 • 1503

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  De Mona Lisa is waarschijnlijk gemaakt tussen 1503 en 1506. Het is geschilderd door Leonardo da Vinci en het schilderij hangt nu in het Louvre in Parijs. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout).
 • 1563

  De bruiloft te kana

  De bruiloft te kana
  De bruiloft te Kana is een schilderij uit 1563 van Paolo Veronese, bewaard in het Louvre te Parijs. Het werk toont het verhaal van de bruiloft te Kana, zoals dat in de Bijbel wordt verteld in het Evangelie volgens Johannes 2:1-11. Jezus verricht hier zijn eerste wonder, waarbij hij water in wijn verandert. Het is een figuratief, fysioplastisch schilderij, ook is er een gebruik van lineaire contouren.
 • Tijd van ontdekkers en hervormers

  Tijd van ontdekkers en hervormers
 • Winterlandschap met ijsvermaak

  Winterlandschap met ijsvermaak
  Winterlandschap met ijsvermaak is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Hendrick Avercamp uit 1608, olieverf op hout. Om diepte te suggereren maakte hij gebruik van het atmosferisch perspectief (kleurverandering in de verte) en het repoussoir (het bewust plaatsen van voorwerpen als bomen en boten op de voorgrond). Het tafereel wordt vanuit een opvallend hoog standpunt weergegeven, hetgeen merkwaardig mag heten voor een schilder uit de "lage landen".
 • Johannes Vermeer

  Johannes Vermeer
  Vermeer werd op 31 oktober 1632 in de Nederduits-gereformeerde Nieuwe Kerk in Delft gedoopt als 'Joannes'. Zijn exacte geboortedag is niet bekend. Vermeer had een voorkeur voor tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege de onnavolgbare kleurstelling en het verbijsterende lichtgehalte.
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  De Nachtwacht is geschilderd door Rembrandt van Rijn in 1642 en behoort sinds 1808 tot het Rijksmuseum. Het is een olieverf schilderij. De compositie het beeldaspect clair-obscur (afwisseling van licht en donker) zijn met een groot gevoel voor evenwicht ontworpen.
 • De bedreigde zwaan

  De bedreigde zwaan
  De bedreigde zwaan is een schilderij van de schilder Jan Asselijn uit rond 1650. Het behoort tot de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is olieverf op doek.
 • Het Melkmeisje

  Het Melkmeisje
  Het Melkmeisje is een schilderij van de Johannes Vermeer uit circa 1660. Het type is olieverf op doek.
 • Het Joodse Bruidje

  Het Joodse Bruidje
  Het Joodse Bruidje is een schilderij van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het doek dateert uit de jaren 1665-1669, de late periode van de schilder. Het betreft een verstilde voorstelling van een man en vrouw in innige omhelzing tegen een diffuse achtergrond waaruit elk detail geweerd is. Het werk wordt beschouwd als één van Rembrandts meesterwerken.
 • Meisje met de parel

  Meisje met de parel
  Meisje met de parel is een schilderij uit circa 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het is uitgegroeid tot diens populairste schilderij. Meisje met de parel kwam in 1902 in het bezit van het Mauritshuis in Den Haag. Het schilderij is een zogenaamde tronie, een studie van een opvallend gezicht, een gelaatsuitdrukking of karakter.
 • Tijd van regenten en vorsten

  Tijd van regenten en vorsten
 • Het Louvre

  Het Louvre
  Het Louvre is een van 's werelds grootste musea en ligt in het 1e arrondissement van de Franse hoofdstad Parijs net ten noorden van de Seine. Het is opgericht in 1793
 • Tijd van pruiken en revoluties

  Tijd van pruiken en revoluties
 • Het Turkse bad

  Het Turkse bad
  Het Turkse bad is een schilderij van Jean Auguste Dominique Ingres uit 1862. Dit oriëntalistische werk stelt een menigte vrouwen in een afgesloten en bewaakte woonruimte voor. Oriëntalisme is een bijzondere vorm van het algemene exotisme in de Europese kunst.
 • De aardappeleters

  De aardappeleters
  De aardappeleters is de titel van een schilderij van Vincent van Gogh. Het is gemaakt in 1885 in Nuenen.
  Tweede voorstudie van De aardappeleters in het Kröller-Müller Museum
  an Gogh heeft meerdere studies gemaakt voordat hij aan het werk begon. Hij zocht telkens naar een nieuwe compositie en expressie. Het doek is te zien in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Een andere versie, de eerste nog niet geheel gerede versie, hangt in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.
 • Zonnebloemen

  Zonnebloemen
  Zonnebloemen is een serie stillevens (olieverf op doek) gemaakt door de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Het is gemaakt in 1888. Het is figuratief
 • Sterrennacht

  Sterrennacht
  De sterrennacht is een schilderij van de Nederlandse postimpressionistische kunstschilder Vincent van Gogh. De term postimpressionisme verwijst naar een verscheidenheid aan stijlexperimenten die vanaf 1886 voortkwamen uit het impressionisme. Het is gemaakt in 1889
 • De schreeuw

  De schreeuw
  De schreeuw is een schilderij van Edvard Munch uit 1893. Munch was een voorloper van het expressionisme, een stijl die emoties wilde weergeven.
 • Moderne kunst

  Moderne kunst
  Moderne kunst is een term die vooral gebruikt wordt voor de generatie jonge kunstenaars die met nieuwe vormen experimenteren in de schilderkunst, muziek, literatuur, poëzie, film, theater en moderne dans. Belangrijke stromingen in de Moderne Tijd waren kubisme, futurisme, dadaïsme en surrealisme. Moderne kunst werd gebruikt vanaf het begin van de 20e eeuw tot ongeveer de jaren 60
 • Tijd van burgers en stoommachines

  Tijd van burgers en stoommachines
 • Les Demoiselles d'Avignon

  Les Demoiselles d'Avignon
  Les Demoiselles d'Avignon is een van de bekendste werken van Pablo Picasso. Het is geschilderd in Parijs, in een periode van negen maanden gedurende 1906 en 1907. Het type is olieverf op doek. Olieverf is een verfsoort, een mengsel van pigment in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder met, als bindmiddel, een plantaardige drogende olie, meestal lijnolie. Het is een abstract kunstwerk.
 • Molen bij zonlicht

  Molen bij zonlicht
  Molen bij zonlicht is een schilderij van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan uit 1908. Afgebeeld is de Winkelse molen bij Abcoude. Het werk markeert Mondriaans overgang naar een avant-gardistische en later abstracte manier van werken. Avant-garde verwijst in het algemeen naar een generatie jonge kunstenaars die met nieuwe vormen experimenteren in de schilderkunst, muziek, literatuur, poëzie, film, theater en moderne dans.
 • Composition 8

  Composition 8
  Dit schilderij is gemaakt door Wassily Kandinsky in 1923. Zijn schilderstijl behoorde aanvankelijk tot het expressionisme, soms ook wel gerekend tot het symbolisme. Kandinsky was een van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaf aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Abstracte kunst is een richting binnen de moderne kunst waarin niet altijd wordt geprobeerd om objecten uit de natuurlijke wereld weer te geven.
 • Rood blauwe stoel

  Rood blauwe stoel
  De Rood-blauwe stoel, ook Rietveldstoel genoemd, werd omstreeks 1918-1923 ontworpen door meubelmaker en architect Gerrit Rietveld. Het is abstract en met de hand gemaakt.
 • Modern times

  Modern times
  Modern Times is een film van Charlie Chaplin die ontstond in de jaren 1933 tot 1936. De film werd gemaakt in de Verenigde Staten en ging op 6 februari 1936 in première. Modern times is een stomme film, dat houdt in dat er niet gepraat wordt. De film heeft de vorm van een satire, waarin niet alleen de werkomstandigheden van de massa maar ook de geluidsfilm zelf op de korrel worden genomen. Satire is een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijze kritiek op iets of iemand gegeven wordt.
 • The great dictator

  The great dictator
  The Great Dictator (1940) is een film geschreven en geregisseerd door Charlie Chaplin, die ook de hoofdrol speelt. Het is vooral een satirische kijk op de toenmalige dictator Adolf Hitler, die in de film Adenoid Hynkel heet. Ook is een parodie op de dictator Mussolini te zien, die in de film Napaloni wordt genoemd. Satirische kijk op iets hebben betekent dat je op een humoristische manier kritiek op iemand hebt.
 • Pop art

  Pop art
  Popart is een stroming in de moderne kunst. Popart was een kunststroming die voortkwam uit een bepaalde tijdgeest, namelijk die van de vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De popart zette zich gedeeltelijk af tegen het Amerikaanse abstract expressionisme. Alloway gebruikte de term in 1949 als afkorting van het begrip popular mass culture.
 • Tijd van de wereldoorlogen

  Tijd van de wereldoorlogen
 • Le Centre Pompidou

  Le Centre Pompidou
  Het Centre Georges Pompidou, officieel het Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou ook bekend als Centre Pompidou of Centre Beaubourg, is een toonaangevend centrum voor moderne kunst in Parijs. Het werd in februari 1977 geopend, waarmee een wensdroom van de voormalige Franse president Georges Pompidou gestalte kreeg. Hier is vooral veel moderne kunst te zien
 • Bevrijdingsfestival Enschede

  Bevrijdingsfestival Enschede
  Ik ben 5 mei naar het bevrijdingsfestival in Enschede geweest. Er kwamen allemaal grote artiesten en het was heel gezellig. Je kon er muntjes kopen en daarmee kon je eten en drinken halen. Dit was de 11e keer dat het was georganiseerd. Het is dus voor de eerste keer in 2008 geweest.
 • Rebel art

  Rebel art
  Dit schilderij valt onder de categorie rebel art. Het schilderij is gemaakt door Rakel Wajnberg. Het schilderij is gemaakt op 22 januari 2016. Rebel art is kunst wat gemaakt wordt door opstandige mensen, ze maken het vaak dus als ze tegen iets zijn en dan willen ze laten zien dat ze er tegen zijn.
 • Bohemian rhapsody

  Bohemian rhapsody
  Ik ben 25 maart 2019 naar de film Bohemian Rhapsody geweest. De film gaat over de band Queen maar vooral over de leedzanger Freddy Mercury. De film kwam uit in 2018 en het liedje Bohemian Rhapsody is gemaakt in 1975
 • Keihard

  Keihard
  KEIHARD is een voorstelling met keiharde dans! De toeschouwers worden getrakteerd op een aparte beleving. Ze nemen plaats op het podium, midden in de dansexplosie en dicht op de huid van de dansers. De energie wordt voelbaar, zelfs tastbaar, waardoor niemand stil kan blijven zitten.
  Op 15 mei 2019 ben ik naar deze voorstelling geweest. Dat was ook een opdracht voor ckv.
 • Tijd van televisie en computer

  Tijd van televisie en computer