ckv tijdlijn 2

  • Period: 10,000 BCE to 3000 BCE

    tijd van jagers en boeren

    Dit tijdvak behandelt de geschiedenis van Nederland in de periode vanaf de tijd van de jagers en de boeren tot het jaar 3000 voor Christus. De tijd van de jagers en de boeren wordt ook wel de prehistorie genoemd. Prehistorie betekent voorgeschiedenis. Uit deze periode hebben we geen schriftelijke bronnen. Alles wat we weten van de prehistorie weten we dankzij archeologische vondsten. Dit zijn meestal voorwerpen die door de mensen uit die periode zijn gemaakt. Wij noemen dit artefacten.
  • Period: 3000 BCE to 300 BCE

    tijd van grieken en romijnen

    Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. Deze periode noemen we de Oudheid. Rond 3000 voor Christus begonnen de eerste mensen te schrijven. Vanaf dat moment begonnen zij kennis te verzamelen en zich te ontwikkelen in de filosofie en de wetenschap. Aan het begin van de Oudheid waren de Grieken het machtigste volk van Europa.
  • Period: 500 to 1000

    tijd van monikken en riders

    In het jaar 476 kwam er een einde aan het West-Romeinse Rijk. Door het ineenstorten van het Romeinse Rijk veranderde er veel voor de boeren. Ze konden in de tijd van het Romeinse rijk gebruik maken van de Romeinse techniek. Nu moesten ze zichzelf redden. Hierdoor ging de oogst achteruit en kon een gemiddeld boerengezin maar moeilijk rondkomen. Ook stortte de handel in. Het Romeinse geld was niets meer waard en mensen begonnen weer met ruilhandel.
  • Period: 1000 to 1500

    tijd van steden en staten

    de tijd van steden en staten is de tweede helft van de Middeleeuwen. De Middeleeuwen duurden van het jaar 500 tot het jaar 1500. Op deze plaats bespreken we de periode van het jaar 1000 tot het jaar 1500. Dit gedeelte van de Middeleeuwen verdelen we ook wel onder in de Hoge Middeleeuwen en de Late Middeleeuwen. De Hoge Middeleeuwen duurden van het jaar 1000 tot het jaar 1300 en de Late Middeleeuwen van het jaar 1300 tot het jaar 1500.
  • Period: 1500 to

    tijd van ontdekkers en hervormers

    Een andere naam voor dit tijdvak is de renaissance. Deze duurde van 1500 tot 1600. In deze eeuw vonden veel veranderingen en ontdekkingen plaats. Maar terwijl de kunst teruggreep op de klassieke periode, keek de wetenschap verder. Mensen begonnen hun eigen leefstijl te herzien en te bekritiseren. Ze hadden de wetenschap vroeger altijd gebaseerd op het Christelijke geloof. Nu waren ze van mening geworden dat het geloof niet langer de basis kon zijn voor wetenschap.
  • Period: to

    tijd van regenten en vorsten

    Het tijdvak waarin de regenten en vorsten over Nederland heersten noemen we ook wel de Gouden eeuw. Deze eeuw duurde van het jaar 1600 tot 1700. Deze eeuw was heel belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. In de 17e eeuw is namelijk zowel de VOC opgericht als het Twaalfjarig bestand van kracht gegaan. De VOC heeft van Nederland een rijk land gemaakt. Het Twaalfjarig bestand was een wapenstilstand in de tachtigjarige oorlog. Dankzij deze periode van vrede kon de Nederlandse economie groeien.
  • Portret van een meisje in het blauw

    Portret van een meisje in het blauw
    Maker: Johannes Cronelisz Spronck
  • Paleis op de dam

    Paleis op de dam
    Maker: Jacob van Kampen
  • Het melkmeisje

    Het melkmeisje
    Dit schilderij heb ik in Amsterdam gezien toen we met school naar het Rijksmuseum gingen.
    Het is in 1660 door Johannes Vermeer gemaakt.
  • Mauritshuis

    Mauritshuis
    Maker: Hans van Heeswijk
  • Period: to

    tijd van pruiken en revoluties

    Na de gouden eeuw kwam het tijdvak van pruiken en revoluties. Dit was de achttiende eeuw. Aan het einde van de 17e eeuw waren we veroverd door de Fransen. De Franse koning Lodewijk XIV regeerde vanuit zijn prachtige paleis in Versaille over een groot gebied. Nederland maakte ook deel uit van dit gebied. In de 18e eeuw werd nog geloofd dat de koning zijn macht van God gekregen had. Dit zorgde ervoor dat de koning een voorbeeld was voor vele mannen in dit tijdvak.
  • Muziek - Mattheuspassion

    Muziek - Mattheuspassion
    In 1729 voltooit J.S. Bach zijn Mattheuspassion.
  • Period: to

    tijd van burgers en stoommachines

    De negentiende eeuw noemen we de tijd van burgers en stoommachines. In dit tijdvak werd er een democratie gevormd en ontstonden de eerste emancipatiebewegingen. Maar ook de wetenschap groeide nog steeds door. Er werden vele ontdekkingen gedaan die grote gevolgen in de geschiedenis hebben gehad.
  • Architectuur - Houses of Parliament

    Architectuur - Houses of Parliament
    De architecten Barry en Pugin baseren zich, net als veel tijdgenoten, op het verleden: de gotiek. Het gebouw lijkt et een klein stadje van de volksvertegenwoordiging.
  • Beeldhouwkunst - Burgers van Calais

    Beeldhouwkunst - Burgers van Calais
    Burgers van Calais door Rodin. Door de figuren direct op de grond te plaatsen kan de toeschouwer zich er gemakkelijk mee identificeren.
  • L’Arlésienne

    L’Arlésienne
    Dit schilderij is in februari 1890 gemaakt door Vincent van Gogh. Dit schilderij hangt in het Kröller Müller museum.
  • Period: to

    tijd van wereldoorlogen

    De eerste helft van de 20e eeuw begon zwart en somber. Het is het tijdvak van de twee grote wereldoorlogen. Nog steeds denken we elke 4 mei aan alle mensen die de tweede wereldoorlog niet hebben overleefd. Op 5 mei vieren we dat deze oorlog is afgelopen en hopen we dat er nooit meer zo’n oorlog zal komen.
  • Schilderkunst - Mondriaan

    Schilderkunst - Mondriaan
    Compositie met rood, geel en blauw. Mondriaan begon in 1911 al met een zoektocht naar het totaal abstracte schilderij. Niets op het doek mag meer aan de zichtbare werkelijkheid herinneren. Hij wil zelf een nieuwe werkelijkheid scheppen.
  • Muziek - Rhapsody in blue

    Muziek - Rhapsody in blue
    Geschreven door Gershwin. Het is een vermenging van muziek, blues en jazz
  • Architectuur - Duits paviljoen

    Architectuur - Duits paviljoen
    Het Duitse paviljoen door architect Mies van der Rohe is een voorbeeld van het modernisme.
  • Schilderkunst - Picasso

    Schilderkunst - Picasso
    Picasso maakt kunst gebaseerd op maatschappelijke problemen. Guernica is een schilderij gebaseerd op fascistische bombardementen in de Spaanse stad Guernica.
  • Paul McCartney

    Paul McCartney
  • Anne Frank huis

    Anne Frank huis
    Dit huis staat in Amsterdam en was het huis waar Anne Frank ondergedoken zat in de Tweede Wereldoorlog.
  • Period: to

    tijd van televisie en computer

    Het tijdvak van de televisie en computer heeft zijn naam uiteraard te danken aan het feit dat de massamedia in deze periode enorm groeide dankzij deze nieuwe uitvindingen. Wij leven nog steeds in dit tijdvak. Het begon ongeveer rond 1950. Met alle gebeurtenissen in deze periode kunnen we geschiedenis boeken vol schrijven.
  • Muziek - Rock around the clock

    Muziek - Rock around the clock
    Bill Hailey, Rock around the clock. Met dit nummer begint de rhythm-and-bluesgeschiedenis.
  • Architectuur - Le Corbusier

    Architectuur - Le Corbusier
    Le Corbusier, Kapel Notre-Dame-du-Haut, Ronchamp, Frankrijk. Het kerkgebouw heeft schijnbaar vrij geboetseerde vormen die breken met het eerdere strakke modernisme, waarvan Le Corbusier,veen van de grondleggers is.
  • Meneer Jacques

    Meneer Jacques
    Dit kunstwerk heb ik gezien toen ik met een schoolexurcie naar het Kroller Müller museum ben geweest. Dit kunstwerk staat in de beeldentuin van dit museum.
    Dit kunstwerk is in 1955 door Oswald Wenckebach gemaakt.
  • Film - West Side Story

    Film - West Side Story
    Verfilming van de gelijknamige musical geinspireerd op Romeo en Julia.
  • Wim T. Schippers - Pindakaasvloer

    Wim T. Schippers - Pindakaasvloer
    Pindakaasvloer. Kunstwerk, gemaakt door Wim T. Schippers. Rebels omdat het veel reacties opriep: was dit wel of geen kunst?
  • Fotografie - Vietnamoorlog

    Fotografie - Vietnamoorlog
    De Vietnamoorlog is de eerste oorlog waarvan uitgebreid verslag wordt gedaan op televisie. Nick Ut maakt deze foto van kinderen die een napalmaanval ontvluchten.
  • Paul is dead- Popmuziek

    Paul is dead- Popmuziek
    het gerucht over de dood van Paul McCartney. The Beatles waren een bekende popgroep.
  • het gerucht over de dood van Paul McCartney. The Beatles waren een bekende popgroep. Hier gaat mijn onderzoek ook over.

    het gerucht over de dood van Paul McCartney. The Beatles waren een bekende popgroep. Hier gaat mijn onderzoek ook over.
    Deze film met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van de Ven is een groot succes
  • Jardin d’émail

    Jardin d’émail
    Dit kunstwerk is in 1974 gemaakt door Jean Dubuffet.
  • Dans - Introdans

    Dans - Introdans
    modern balletgezelschap
  • Techniek - internet

    Techniek - internet
    Fusie van militaire computernetwerken van het Pentagon en diverse universiteiten onder de naam internet. Inmiddels is het internet een massamedium en het meest gebruikte communicatiemiddel ooit.
  • Muziek - Thriller

    Muziek - Thriller
    Van het album Thriller van Michael Jackson zijn 40 000 000 exemplaren verkocht.
  • Architectuur - Rotterdam, Kubuswoningen

    Architectuur - Rotterdam, Kubuswoningen
    De kubuswoningen zijn ontworpen door Piet Blom. Piet Blom associeerde de woningen met kubussen net als bomen i.p.v. palen. Het project heet dan ook het Blaakse Bos
  • Street Art - Florence, Abraham Clet

    Street Art - Florence, Abraham Clet
    Abraham Clet is een Franse street artist die sinds 1990 actief is in Italië, waar hij in verschillende steden verkeersborden heeft aangepast. In 2013 begon hij hiermee in Amsterdam en Brussel.
  • Schilderkunst - The First People

    Schilderkunst - The First People
    In The First People schildert Marlene Dumas vier manshoge babyportretten. De kwetsbare en sterk vergrote weergave van hun lichamen zijn een antwoord op het clichebeeld van de blije reclamebaby, die de norm is geworden
  • Design - Imac

    Design - Imac
    Esslinger bewijst dat een computer niet saai of grauw hoef te zijn.
  • Theater - The Lion King

    Theater - The Lion King
    The Lion King is een musical gebaseerd op de tekenfilm de Leeuwenkoning. De musical is geregisseerd door Julie Taymor, met in de hoofdrollen acteurs, en grote marionettenpoppen. De musical ging in 1997 op Broadway in première en kwam in 2004 naar Nederland.
  • Muziek - Live 8

    Muziek - Live 8
    Bob Geldof organiseert samen met Midge Ure een serie gratis concerten in de G8 landen en Zuid-Afrika.
  • Folkert de Jong - Actus Tragicus

    Folkert de Jong - Actus Tragicus
    De Jong stelt de absurditeit van de geschiedenis aan de kaak. In zijn werk staan machtige historische figuren centraal. Te zien op de tentoonstelling Vrijheid in De Fundatie in Zwolle.
  • Marc Mulders - Het laatste oordeel

    Marc Mulders - Het laatste oordeel
    Het Laatste Oordeel (glas-in-lood) maakte Mulders voor het portaal van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Te zien op de tentoonstelling Vrijheid in Zwolle.
  • Architectuur - Olympische Spelen Beijing

    Architectuur - Olympische Spelen Beijing
    Voor de Olympische Spelen in Beijing zijn 2 bijzondere gebouwen ontworpen: het hoofdkantoor van Beijing Olympic Broadcasting door Rem Koolhaas en het Olympisch stadion door Herzog & De Meuron
  • Architectuur - Rotterdam, Markthal

    Architectuur - Rotterdam, Markthal
    De markthal heeft een boogvorm als dat van een hoefijzer, heeft aan beide kopse kanten een glazen gevel en tussen de binnen- en buitenboog zijn appartementen gebouw. De bouwstijl van dit gebouw is modern.
  • Heydar Aliyec Center

    Heydar Aliyec Center
    Maker: Zaha Hadid
  • Street Art - Ben Wilson - Kauwgumkunst

    Street Art - Ben Wilson - Kauwgumkunst
    De kunstenaar Ben Wilson maakte kunstwerkjes van de kauwgum op The Millenniumbridge in Londen. Bezocht in februari 2019.
  • Musical Ariël

    Musical Ariël
    Deze musical heb ik op mijn school gezien in 2019.
    Mijn school heef CSG Het Noordik.
  • Vrijheid - De 50 Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968

    Vrijheid - De 50 Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968
    Tentoonstelling te zien in De Fundatie in Zwolle. Vijftig toonaangevende kunstwerken die de afgelopen 50 jaar in Nederland zijn gemaakt. Bezocht op 9 maart 2019.