ckv HA41

 • 3100 BCE

  Egyptische hiërogliefen

  Egyptische hiërogliefen
  De Egyptische hiërogliefen zijn pictogrammen die klanken uitdrukken. Alleen werden ze geschreven door ambtenaren die hiervoor een langdurige en zware opleiding moesten volgen. De vroegste hiërogliefen zijn gevonden in de graven van de eerste koningen zoals koning Narmer en Hor-Aha. Daar vinden we ze als labels en op gebruiksvoorwerpen zoals kruiken. Hier bestaan de hiërogliefen veelal uit losse tekens die klanken weergeven.
 • 2680 BCE

  Grote sfinx bij Gizeh

  Grote sfinx bij Gizeh
  BeschrijvingEen sfinx is een mythisch wezen en komt voor in verschillende culturen. Niet in iedere cultuur wordt de sfinx op dezelfde manier afgebeeld. Zo is de Griekse sfinx half vrouw, half adelaar, maar komt in Egypte de combinatie half man, half leeuw het meest voor. Het personificeert de goddelijkheid van de farao in Egypte
 • 7 BCE

  Dionysosfestivals

  Dionysosfestivals
  In de Griekse amfitheaters worden grote festivals gehouden ter ere van de god Dionysos. Hieruit ontwikkelt zich het Griekse theater, dat de bakermat is van het West-Europese theater.
 • 5 BCE

  Chinese muur

  Chinese muur
  De Chinese Muur of Grote Muur is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingslinie in het noorden van China. De ruim 6.000 kilometer lange muur, die in het Chinees lange muur van 10.000 li heet, moest het Chinees Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren.
 • 687

  De Rotskoepel

  De Rotskoepel
  De Rotskoepel in Jeruzalem is het derde heiligdom van de islam, ontworpen in opdracht van kalief Abd al-Malik naar Byzantijns voorbeeld. Het gebouw is, in tegenstelling tot wat veel niet-moslims denken, geen moskee maar een gedenkplaats.
 • 1083

  Tapijt van bayeu

  Tapijt van bayeu
  Een geborduurd wandtapijt van circa 70 meter lang en 50 cm hoog met de uitbeelding an de bezetting en Engeland door Frankrijk en versloeg hij de Angelsaksische koning Harolddoor. Het tapijt is vernoemd naar de stad Bayeux in Frankrijk en werd vermoedelijk vervaardigd in 1068.
 • 1483

  De geboorte van Venus

  De geboorte van Venus
  De geboorte van Venus is een schilderij v/d Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli, het hangt in de Uffizi-galerij in de italiaanse stad Florence. Het schilderij is vervaagt met tempera, het canvas meet: 172,5 cm bij 278,5 cm. Het schilderij moet een godin van Venus uitbeelden die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals wordt beschreven in de Griekse mythologie.
 • 1503

  Mona lisa

  Mona lisa
  Mona Lisa is de titel van een waarschijnlijk geschilderd werk van Leonardo da Vinci, dat nu in Musée du Louvre hangt. De gebruikte techniek is olieverf op populierenhout. Het is het portret van een dame, waarschijnlijk Lisa Gherardini de derde echtgenote van Francesco del Giocondo, die de opdracht gaf voor het schilderij. Het is een van de weinige werken waarvan men zeker is, dat van Leonardo zelf is. Als een van de beroemdste kunstwerken ter wereld.
 • 1543

  Zonnestelsel

  Zonnestelsel
  De Poolse geestelijke Nicholas Copernicus (1473) is de eerste Europese geleerde die verkondigt dat de zon in het centrum van ons zonnestelsel moet liggen. Hij laat zijn theorie achter pas na zijn dood in 1543 publiceren, wetende dat de kerk hem niet ongestraft zou hebben laten leven.
 • 1581

  Klassiek ballet

  Klassiek ballet
  Ballet is in de 15e eeuw in Italië ontstaa . Het woord "ballet" is afgeleid van het Italiaanse woord "ballo", wat dans betekent. Catherina de' Medici bracht het ballet van Italië naar Frankrijk. Een van de eerste balletten was het Ballet comique de la reine. Het werd uitgevoerd op een bruiloftsfeest op 15 oktober 1581 en bestond uit een mengeling van voordracht, zang en dans. Ballet staat ook bekent met de hoog zwevende benen en sierlijke kleding.
 • pruiken

  pruiken
  in de gouden eeuw kwamen de pruiken in de mode. De vrouwen vonden uiterlijk zo belangrijk, dat daardoor de kapper ook ontstond die hun haren deed. Hoe groter en hoger de pruik was, hoe meer aanzien je had in die tijd. Het ging er vooral om, om te laten zien hoeveel geld je had en dat kon je laten zien door het uiterlijk. Omdat stand, macht en geld heel belangrijk waren, daarom hadden eigenlijk ook alleen de rijken pruiken en mooie hoeden.
 • Hamlet

  Shakespear schrijft talloze toneelstukken in allerlei genres. Zijn werk heeft grote invloed op de ontwikkeling van het theater. Hij is nog steeds de meest gespeelde toneelschrijver
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem maken zich gereed om uit te marcheren, ook wel bekend als de Nachtwacht. Het is een schuttersstuk v/d Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Het schilderij was een bijdrage van 7 werken, 6 schuttersstukken en 1 portret v/d doelheren v/d kloveniersschutters. Het werk heeft een levendige en gedurfde compositie waarin de schutterij niet in de gewone statische positie staat. Er is veel gebruik gemaakt van clair-obscur.
 • Het melkmeisje

  Het melkmeisje
  De kunstenaar van dit werk heet Johannes Vermeer (1660). Het kunstwerk moet een melkmeisje uitbeelden dat melk aan het uitschenken is. Johannes vermeer wou een alledaagse bezigheid uitdrukken, maar de gezichtsuitdrukking vond hij niet zo bekangrijk. Dat kun je ook zien, want je ziet niet zo goed het gezicht van het melkmeisje. De afmetingen zijn 45,5 x 41cm en het is beschilderd met olieverf op doen. De bepaalde kleur blauw in sommige elementen maakt het schilderij ook heel bijzonder.
 • Gezicht op Delft

  Gezicht op Delft
  Vermeer brengt zijn stad Delft in beeld. Maar om het mooier te doen lijken, verplaatst hij sommige gebouwen.
 • zelfpotret van Rembrandt van Rijn

  zelfpotret van Rembrandt van Rijn
  Dit schilderij is expressief met pasteuze verf geschilderd in dikke lagen. Het is door Rembrandt zelf geschilderd in zijn sterfjaar. Het is ook opvallend dat geen andere kunstschilder in de 17e eeuw, zoveel zelfpotretten heeft geschilderd. Het schilderij is in 1669 gemaakt met olieverf en het doek is 65,4 cm bij 65,2 cm. Stijl: barok 17e eeuw. En het doek hangt in Mauritshuis in Den Haag
 • Meissenporselein

  Meissenporselein
  Meisen is de eerste fabriek in Europa die porselein produceert. Behalve serviesgoed vervaardigt de fabriek ook deze kleurrijke en elegante beeldjes waarin je aan de zwierigheid de rococostijl herkent.
 • De fiets

  De fiets
  De geschiedenis van de fiets is de ontwikkeling van het rijwiel. In ongeveer zeventig jaar ontstond vanuit de loopfiets de 'veiligheidsfiets'. Deze fiets uit 1885 door John Kemp Starley was uitgerust met Dunlops luchtbanden en verschilt functioneel niet van de doorsnee stadsfiets.
 • Houses of Parliament

  Houses of Parliament
  Houses of Parliament. De architecten Barry en Pugin baseren zich net als veel tijdgenoten op het verleden: de gotiek. Het gebouw lijkt net een klein stadje van de volksvertegenwoording.
 • Ring des Nibelungen

  Ring des Nibelungen
  In 1876 vindt de eerste volledige uitvoering plaats van de opera Ring des Nibelungen waar Wagner vijfentwintig jaar aan heeft gewerkt. Onderwerp is de Germaanse mythologie
 • Sallie Gardner at a Gallop

  Sallie Gardner at a Gallop
  De eerste film ooit: ‘Sallie Gardner at a Gallop’ gemaakt door Eadweard Muybridge. Het was een filmexperiment dat op 19 juni 1878 plaatsvond. De film bestaat uit een snelbewegende serie van 24 foto’s die op een zoopraxiscope werd uitgezonden. Op die film zie je een galloperend paard. Door elke 24 foto’s achter elkaar te plakken en door af te spelen kreeg je een bewegend beeld.
 • De denker

  De denker
  De Denker is een bronzen beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Rodin maakte deze creatie in 1881. De denker, voorovergebogend zijn hoofd rustend op z’n hand. Er zijn maar weinig beelden die het ‘denkproces’ zo goed uitbeelden. Overigens kun je de denker in verschillende gedaantes tegenkomen. Er bestaat een losse (180x98x145cm) en kleiner (68,6x89,4x50,8). En verder zie je de denker in de immense Hellepoort.
 • la Sagrada Família

  la Sagrada Família
  De bekendste kathedraal van Europa is de la Sagrada Família. Dit projecy was van de architect Antoni Gaudi. Deze kathedraal staat in Barcelona. De kathedraal is met symbolen die op de natuur geïnspireerd zijn versierd. Het gebouw is ongeveer 120 meter hoog
 • T-Ford

  T-Ford
  De T-Ford van Henry Ford is het eerste model auto, dat op een fabrieksmatige manier wordt geproduceerd en zo bereikbaar is voor een grote groep mensen
 • Rebel toilet

  Rebel toilet
  De maker van deze kunst heet Marcel Duchamp. Met dit kunstwerk wou hij duidelijk maken dat kunst uit heel veel hoeken en gaten kan komen. Door op het toilet zijn handtekening te zetten en het later laten zien aan de mensen, om zo te laten zien dat kunst heel veel kan zijn en dat het niet standaard een schilderij of beeldhouwkunst is. Dit is ook wel een stukje rebels, want je zou nooit kunnen weten hoe mensen op dit soort kunstwerken reageren.
 • Mondriaan

  Mondriaan
  Piet Mondraan was een schilder en kunsttheoreticus en werd ook gezien als een pionier van de abstracte kunst. Zijn bekende schilderij de mondriaan was één van zijn abstracte schilderijen dat was geïnspireerd op een boom. Het schilderij bevat verticale en horizontale lijnen met primaire kleuren. Mondriaan wou het zo simpel mogelijk houden en heeft daarom alleen maar primaire kleuren gebruikt. Eerst schilderde hij landschappen, daarna is hij abstarcte kunst gaan maken.
 • Bauhaustafellamp

  Bauhaustafellamp
  De bauhaustafellamp van glas en metaal door Wagenfeld en Jucker. Het functionele model is karakteristiek voor Bauhaus.
 • Pindakaasvloer

  Pindakaasvloer
  De Pindakaasvloer is in 1969 voor het eerst uitgevoerd bij Galerie Mickery in Loenersloot en daarna onder meer tentoongesteld in een overzichtstentoonstelling van Wim T. Schippers in het Centraal Museum in Utrecht. Het is een zeer gewaagd kunstwerk om te maken en een grote eyecatchers in het museum. De preciese afmeting kan ik niet vinden, neem maar aan dat het een hele grote pindakaasvloer is .
 • Metallica

  Metallica
  Metallica is een van de succesvolste metal rockbanden van de uit de vs en bestaat uit vier bandleden. De band is opgericht in de begin jaren 1980 in Los Angeles. Zang en gitaal doet James Hetfield, drum doet Lars Ulrich, gitaar doet Kirk Hammett en de basgitaar doet Robert Truijlo.
 • Schindler’s List

  Schindler’s List
  De film Schlindler’s List van rigisseur Steven Spielberg brengt op indrukwekkende manier de geschiedenis van de vernietiging van zes miljoen Joden in de tweede wereld oorlog in beeld. Het documentaire karakter van deze speelfilm wordt bereikt door uit de hand in zwart-wit te filmen
 • Imac computer met kleur

  Imac computer met kleur
  Imac Esslinger bewijst in 1984 al dat een computer geen saai, grauw ding hoeft te zijn. De nieuwste versie is beslist kleurrijk en eigentijds te noemen
 • Lust for life

  Lust for life
  Veel nieuwe technieken, zorgen voor nieuwe kunst. Dat is ook het geval bij dit werk. Het kunstwerk ‘lust for life’ op de toren van Naturalis in Leiden, is gemaakt door Giny Vos in 1999. Het zijn allemaal computergestuurde lichtjes die zorgen dat het kunstwerk licht geeft. Dit is ook wel videokunst.
 • wearable art

  wearable art
  kunst in de mode, dat zie je tegenwoordig alleen maar meer. Eerst werd het alleen gedragen als basisbehoefte en nu maken kunstenaar er ook kunst van, ook wel ‘waerable art’. Er worden zelfs shows voor gehouden door bekende designers zoals: ralph lauren.
 • Toneel

  Toneel
  Voorstellingen waarin de gesproken tekst de belangrijkste rol speelt, noem je toneel. Bij een goede voorstelling laat je je direct overtuigen en leef je intens mee. Je ziet ook steeds vaker toneelstukken waarin de acteurs niet alleen praten, maar ook zingen of een muziekinstrument bespelen. 3 belangrijke subgenres: tragedie, komedie, tragikomedie.
 • Live 8

  Live 8
  Live 8. Bob Geldof organiseert samen met Midge Ure een serie gratis concerten in de G8-landen en Zuid-Afrika. De concerten zijn erop gericht de top van de G8 in schotland te beïnvloeden.
 • Beijing

  Beijing
  Voor de olympische Spelen in Beijing in 2008 zijn twee bijzondere gebouwen ontworpen: het hoofdkantoor van Beijing olympic broadcasting door Rem Koolhaas en het Olympischstadion door Hergzog & De Meuron. De vorm is volslagen nieuw. Ze kunnen daarom alleen worden gebouwd met de beste computerprogramma’s
 • De hobbit

  De hobbit
  The Hobbit is een driedelige fantasie/ avonturenfilm geregisseerd en geproduceerd door Peter Jackson gebaseerd op het fantasieboek De Hobbit uit 1937. Het gaat over een hobbit die mee gaat met dwergen, om de drakensteen te vinden die word bewaakt door een draak. Voordat ze die steen te pakken krijgen moeten ze wel eerst een heel avontuur begaan. De film bevat ook veel spannende momenten en word gefilmd uit allerlei hoeken. Ook de muziek zorgt voor veel spanning en mooie effecten.
 • Excursie Amsterdam

  Excursie Amsterdam
  Ik ben voor school naar Amsterdam gegaan om op excursie te gaan.
 • eigen design

  eigen design
  Dit design heb ik getekend voor een ckv module ‘mode’. Ik heb me laten inspireren door de kledingstijl van Indy
 • collage

  collage
  deze collage heb ik ook gemaakt voor een ckv module ‘mode’. we moesten deze collage maken om ons te laten inspireren en verdiepen in onze kledingstijl. Omdat Indy en ik een soort gelijke kledingstijl hebben, zijn we ook zo door elkaar geïnspireerd.