Al·lÁndalus

  • Jan 3, 711

    Batalla de guadalete

    El rei visigot, Roderic, va batallar al nord de la Península contra els Vascons. En sentir la notícia de l'exèrcit musulmà, va aturar la campanya contra els Vascons i va córrer a fer front a les tropes de Tariq.
  • Jan 1, 717

    La conquesta

    Període caracteritzat per la crisi de la monarquia visigoda i l'entrada dels musulmans a la península ibèrica des del nord del continent africà.
    El procés de conquesta es va produir de manera poc violenta degut als pactes de capitulació a partir dels quals els territoris visigods es rendien a les autoritats musulmanes a canvi d'unes condicions bones.
  • Jan 4, 756

    Emirat dependent

    Un cop acabada la conquesta, el territori musulmà peninsular es va convertir en una província que depenia del Califat Omeia de Damasc. A partir d'aleshores es diria Al-Àndalus.
  • Jan 4, 929

    Emirat independent

    Abderraman I va saber aprofitar-se de la situació convulsa que hi havia a Al-Àndalus a causa dels enfrontaments entre àrabs i berbers.
    Abderraman va destronar a Yusef es va proclamar emir, trencant els vincles polítics amb els abbàssides i només respectant el califa de Bagdad a nivell religiós.

    Abderrahman I va ser així el primer emir independent de l'Al-àndalus.
  • Jan 4, 1031

    El califat de Còrdova

    L'emir Abderraman III va voler imposar la seva autoritat sobre les diferents famílies musulmanes que rivalitzaven pel poder. Amb aquesta intenció, l'any 929 es va independitzar de l'autoritat religiosa de Bagdad, es va proclamar califa i va fundar el Califat de Còrdova.

    És en aquest període que es duen a terme les obres arquitectòniques més monumentalistes, com per exemple el palau reial de Madinat al-Zahra i importants millores a la mesquita de Còrdova.
  • Jan 4, 1248

    Els regnes de Taifes

    L'any 1031 Al-Àndalus es va dividir en més de 25 regnes independents, anomenats taifes.

    La fragmentació política va debilitar militarment les taifes, situació que van saber aprofitar els regnes cristians per ampliar els seus territoris cap al sud peninsular. El moment àlgid d'aquesta campanya, més coneguda com la Reconquesta, va ser la conquesta de l'antiga capital del regne visigot, Toledo, l'any 1085, per les tropes d'Alfons VI de Lleó.
  • Jan 4, 1492

    El regne nassarita de Granada

    El regne posseïa un extens territori, una gran façana marítima, importants ports comercials i una rica agricultura. La capital, Granada, era un dels centres culturals i comercials més importants d'Europa.

    Tot això va permetre als sultans pagar elevats impostos en or a Castella per evitar-ne els atacs (paries). Precisament això va fer possible que perdurés fins a l'any 1492, quan Boabdil, l'últim rei de Granada, es va rendir als Reis Catòlics.