E.moderna

L'edat Moderna

 • Period: 1301 to

  Humanisme

  Es va difondre per Europa un corrent cultural. Va canviar la forma de pensar. Situava a déu al centre del món i l'església donava totes les respotes a l'ésser humà. El redescobriment del món clàssic va revolucionar el pensament medieval, situava l’ésser humà al centre de la natura (antropocentrisme). Petraca primer gran humanista i Erasme de Rotterdam el més prestigios i universal.
 • Period: 1400 to

  Renaixament

  Va sorgir a les ciutats italianes, els pintors i escultors inspiren en obres antigues (mitologia grecoromana), van reinterpretar i perfeccionar l’arquitectura de l’antiguitat, van millorar en tècniques com pintura el fresc i en van inventar la pintura a l’oli i perspectiva.
  Van perfeccionar interessos artístics, els nobles i burgesos van pintar moltes escenes quotidianes i retrats per que deixessin empremta del seu aspecte de quant governaven prínceps, nobles i burgesos.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  És una escultura exempta en bronze de 158 cm, realitzada per encàrrec de Cosme el Vell, que la volia situar als jardins del seu palau a Florència. Actualment es troba al Museu del Bargello, representativa del quattrocento italià, inspirada en l'època clàssica i amb una composició clarament praxiteliana, en l'escultura es pot observar la gran semblança que té amb un heroi de l'Antiguitat clàssica. És la primera estàtua exempta de l'escultura renaixentista que es va realitzar en bronze tota nua.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  l’Imperi Otomà (Imperi Turc) va ocupar la ciutat de Constantinoble i va impedir així les comunicacions entre Europa i Àsia a través del Pròxim Orient. A partir d’aquesta situació, els regnes europeus, especialment (Castella i Portugal), van començar a explorar l’oceà Atlàntic, molt desconegut fins aleshores. L’objectiu era trobar una ruta alternativa cap a l’Índia i el sud-est asiàtic per poder-hi comerciar.
 • 1455

  Invenció de la Imprenta

  Invenció de la Imprenta
  Va espentar el poder polític i religiós, abans que aparagués, els textos i manuescrits, eran fet per monjos que els cupiaven a mà, podia escriure coses que a l'esglesia i els poders politics no agradessin. Els hi semblava que podien perdre el control de tot el que podia quedar escrit.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  El matrimoni va unir en una corona els dos regnes més grans de la península Ibèrica. Tot i això, cada regne van conservar fronteres, lleis i institucions pròpies. Van ampliar els territoris peninsulars dels seus regnes i van desenvolupar una política exterior orientada a la consolidació dels seus dominis al Mediterrani i a l’obertura de noves rutes atlàntiques.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  per assegurar el predomini del cristianisme. La seva missió era jutjar els sospitosos d’heretgia o delictes de fe i sancionar els condemnats amb càstigs exemplars.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis catòlics

  Isabel de Castella i Ferran d’Aragó, es van unir, sota una mateixa
  corona els dos regnes més grans de la península Ibèrica. Tot i això, cada regne va conservar les fronteres, les lleis i les institucions pròpies.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  Per acabar amb el conflicte entre els pagesos, que protestaven per les condicions abusives de treball, i els senyors, es va promulgar la Sentència Arbitral de Guadalupe.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  És un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzaten un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos del tractat De Architectura de Vitruvi, del qual el nom del dibuix.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Els nassarites (l’última dinastía àrab i musulmana de la península) governaven l’últim regne musulmà de la península. Després d’una guerra entre 1482 i 1492, Boabdil, l’últim rei nassarita, va acceptar la rendició,i Granada va passar a formar part del regne de Castella.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  Es va instar a tots els jueus a convertir-se al cristianisme o a abandonar els regnes. Els cristians nous van ser anomenats conversos. El tribunal de la inquisició els vigilava de prop per impedir-los practicar la seva religió anterior.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  L’expedició va salpar de Palos de la Frontera
  (Huelva) el 3 d’agost del i va ascendir fins a les Canàries.
  El 12 d’octubre del 1492 van veure terra. Era l’illa de Guanahaní,a les Bahames, a la qual
  Colom va donar el nom de San Salvador. Les setmanes següents van explorar la Hispaniola (Haití-República Dominicana) i Cuba. El gener del 1493 van emprendre el viatge de tornada a la Península.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  És la quarta etapa, en que hi sucseix l'Humanisme, el Renaixament i el Barroc. En que s'inventa l'imprenta i el metóde ciéntific. Recuparació demògrafica i ecònomica, ascens de la burgesia, l'enfrontiment de la monarquia.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  Una gran expedició integrada de 17 vaixells i 1200 homes va crear la primera colònia comercial a Hispaniola.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  Per frenar els pirates barbarescos que amenaçaven el Mediterrani van conquerir Melilla.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Colom va arribar a la costa nord d’Amèrica del Sud, va descobrir la desembocadura de l’Orinoco i les illes de Martinica i Trinitat.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Després de recórrer les illes del Carib, van explorar les costes
  d’Amèrica Central.
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Després de la conquesta de Granada, es va garantir als musulmans la pràctica de la seva religió (Islam) i el manteniment de les seves costums, però a partir del van ser obligats a convertir-se i anar-se’n. Es va anomenar moriscos als musulmans que van acceptar ser batejats.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  És una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. Junt amb el Moisès i la Pietat, una de les tres obres més conegudes de Miquel Àngel, i obra mestra de l'art universal. L'escultura representa a l'heroi bíblic, el Rei David, quan s'està preparant per a enfrontar-se a Goliat. Originalment era a la Piazzale Michelangelo.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  Els enfrontaments entre tot dos regnes van ser freqüents. Primerament, Ferran va recuperar els comtats del Rosselló i la Cerdenya (1493) i, després, va vèncer els francesos a Nàpols (1504) i els va obligar a abandonar el sud d’Itàlia.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Per frenar els pirates barbarescos que amenaçaven el Mediterrani van conquerir Melilla.
 • 1511

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Els asteques van resistir a la capital, Tenochtitlán, però Cortés va aconseguir prendre com a ostatge Moctezuma, l’emperador asteca, i va derrotar finalment els asteques a la batalla d’Otumba.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Davant l’aliança de Navarra amb França, Ferran va envair el regne al capdavant d’un exèrcit castellà amb la pretensió de fer valer drets dinàstics hereditaris. El 1515, Navarra va quedar incorporada a Castella, però va conservar els furs, les
  lleis i les institucions pròpies.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Fill de Joana de Castella i el príncep Felip d’Hasburg i net
  dels Reis Catòlics, va rebre dels seus avis un territori molt extens, que incloïa possessions a Europa i a Amèrica. Es va convertir en rei de la monarquia hispànica i emperador del Sacre Imperi Romanogermànic. Va haber-hi tres problemes principals: França, Els estats de Alemanya i els turcs territorial.
 • 1517

  Inici de la reforma protestant

  Inici de la reforma protestant
  Amb la 95 tesis entra la doctrina catòlica i la jerarquia eclesiàstica publica per Luter, condemnava l’enriquiment de
  l’Església, negava el valor de les indulgències i
  defensava una nova religiositat, negava la sobirania del papa, eliminava els ordres religiosos i el culte a imatges i reduïa el nombre de sagraments en dos: el baptisme i l’eucaristia
  (comunió).
 • 1521

  La Batalla de Villalar

  La Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda a la localitat de Villalar . Va ser guanyada per les forces imperials i va posar fi a la Guerra de les Comunitats al nord de Castella.
 • 1521

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  Va tenir lloc a diferents ciutats de Castella
  (Toledo, Segòvia, Àvila, Burgos) com a protesta dels hidalgos (nobles), els artesans i els comerciants per la política econòmica i la manca de respecte a les lleis del regne. El conflicte es va escampar i al camp s’hi van produir revoltes antisenyorials. L’exèrcit
  comuner va ser derrotat per les tropes de imperials a Villalar (23 d’abril de 1521) i els dirigents principals, Padilla, Bravo i Maldonado, van ser executats.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  La corona de Castella va organitzar l’any 1519 una expedició amb l’objectiu d’arribar a les illes de les Espècies navegant cap a l’oest. La missió va ser encomanada al portuguès Fernão de Magalhães i la va culminar el navegant vasc Juan Sebastián Elcano. Al cap de tres anys de navegació, i després de passar per molts perills, el 1522 es va completar la primera volta al món gràcies a la qual es va poder demostrar que la terra era esfèrica.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  França (Borbons), que rivalitzaven amb els Hasburg pel control de la península Itàlica. Francesc I de Borbó va ser un dels grans rivals de Carles però va ser derrotat a la batalla de Pavia. Com a conseqüència, el Milanesat va quedar incorporat a l’Imperi Hispànic.
 • 1543

  Descobriments ciéntific Barroc

  Descobriments ciéntific Barroc
  Cópernic presenta heliócentrisme, Galileu construeix el primer telescopi i Descartes elebora el métode ciéntific de raonament.
 • 1551

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  És una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Com que el fresc es va fer sobre la secció de filosofia de la llibreria del Papa Juli II, l'Escola d'Atenes representa els més grans filòsofs de l'antiguitat clàssica. Per representar els rostres dels personatges, es va basar en personalitats de l'època. No va deixar cap relació dels filòsofs que apareixen a la pintura ni de la persona en què estan basats, la identificació és confusa.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Els Estats alemanys, on els prínceps van recolzar el protestantisme. Malgrat els intents de negociació, hi va esclatar la guerra. Després de les victòries inicials, Carles I va signar la pau d’Augsburg, que acceptava l’expansió del protestantisme.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Va heretar i governar aquest extens imperi i el va ampliar
  amb les noves conquestes a Amèrica i a Àsia. A més, la política matrimonial dels seus avantpassats va fer possible la incorporació de Portugal i els seus territoris americans a la monarquia hispànica.
  Els problemes principals van ser: utilitza la inquisició, persacució dels moriscos i inserrució de Las Alpajarras.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  Va fer de Madrid la capital el i es va ocupar personalment de la feina del govern.Però, per mantenir l’hegemonia política i imposar els principis de la Contrareforma catòlica.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  Que va ser sufocada al cap de tres anys de lluita i va comportar la dispersió d’uns 80.000 moriscos que els hi van prohibir utilitzar la llengua, els vestits i els costums propis, els van portar cap a altres zones de la Península.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Van batejar l'arxipèlag conquerit com a illes Filipines, en honor al rei Felip II. Núñez de Balboa va ser el primer en divisar l’oceà Pacífic des de Panamà, uns anys després fins que Miguel López de Legazpi i Andrés Urdaneta van obrir una ruta que arribava al sud-est asiàtic.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  .Per tal de frenar l’expansió musulmana al Mediterrani, va organitzar una gran flota aliada (el papat, Venècia i la Corona Hispànica) que es va enfrontar als turcs i els va derrotar a la batalla de Lepant.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  On s’havia difós el calvinisme (branca del protestantisme) i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la corona espanyola. Després de forts combats entre els holandesos i els terços hispànics, una part del territori es va independitzar i va crear les Províncies Unides.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Contra Anglaterra, que emparava els protestants i atacava la flota espanyola que comerciava amb Amèrica, hi va enviar l’Armada Invencible (1588), una gran flota que va ser destruïda per una tempesta davant de la costa anglesa i els filibotes (vaixell de vela holandès).
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Com a càstig per haver donat protecció al pròfug Antonio Pérez, el Justícia d’Aragó Juande Lanuza va ser executat el i el rei va imposar la seva autoritat per damunt de les antigues lleis aragoneses.
 • Period: to

  Barroc

  És un corrent artístic que es caracteritza, per elements sobrecarregats i desmesorts. En els països de religió protastant, la burgesia va desenvolupar-se i va imposar els seus valors i gustos.
  En l’àmbit de la ciència, alguns científics i pensadors van criticar les creences basades en la tradició i van defensar el mètode experimental (base única del coneixement). Tamé van haver-hi males collites, epidémies, crisi i reforçament de l'Ésglesia contra cíentific,
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Copèrnic i Galileu, van descobrir que la terra no era el centre de l’univers (geocentrisme), sino que era el sol el centre de l’univers (heliocentrisme).
  Van haver de superar l'església i la recictensia, on hi havia poques ganes d´acceptar aquest canvi.