34f80343 28d0 4a88 8bd2 c6e9752e2e14

L'Edat Moderna

By Enit
 • Period: 1300 to

  Renaixement

  Un ampli moviment cultural que es va produir a Europa Occidental durant els segles XV i XVI. Va ser un període de transició entre l'Edat Mitjana i els inicis de l'Edat Moderna.
 • Period: 1301 to

  Humanisme

  És un moviment intel·lectual, filosòfic i cultural europeu estretament lligat a el Renaixement l'origen se situa a la Itàlia de segle XV, amb precursors anteriors, com Dante Alighieri, Francesco Petrarca i Giovanni Boccaccio.
 • 1442

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  En 1442 Alfons V, rei d'Aragó, va conquistar Nàpols, que havia estat un domini de la dinastia Angevina des de l'any 1266.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans, ocorreguda el 29 de maig de 1453 (d'acord amb el calendari julià), va ser un fet històric que, a la periodització clàssica, i segons alguns historiadors, va marcar la fi de l'Edat Mitjana a Europa i la fi de l'últim vestigi de l'Imperi romà d'Orient.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  La impremta és un mètode mecànic destinat a reproduir textos i imatges sobre paper, tela o altres materials. En la seva forma clàssica, consisteix a aplicar una tinta, generalment oliosa, sobre unes peces metàl·liques per transferir-la a el paper per pressió.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  Ferran II podia governar a Castella perquè estava casat amb Isabel I de Castella i Isabel era dona. ... Dit d'una altra manera, a Castella podien governar Isabel i Fernando perquè la propietària de el regne era dona però, Aragó només podia ser administrat per Fernando, ja que el posseïdor de el regne era home.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  La Inquisició espanyola o Tribunal de el Sant Ofici de la Inquisició va ser una institució fundada el 1478 pels Reis Catòlics per mantenir l'ortodòxia catòlica en els seus regnes.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  Reis Catòlics va ser la denominació que van rebre els esposos Ferran II d'Aragó i Isabel I de Castella, sobirans de la Corona de Castella (1479-1504) i de la Corona d'Aragó (1479-1516). ... La historiografia espanyola considera el regnat dels Reis Catòlics com la transició de l'Edat Mitjana a l'Edat Moderna.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La Sentència Arbitral de Guadalupe va ser una resolució jurídica dictada en el Monestir de Santa Maria de Guadalupe, Extremadura, el 21 d'abril de 14861 per Ferran el Catòlic per alliberar els pagesos remences de Principat de Catalunya dels mals usos a què els tenien sotmesos els seus senyors feudals a canvi de el pagament d'una indemnització
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  És un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat al voltant de 1490 en un dels seus diaris.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  La guerra de Granada va ser el conjunt de campanyes militars que van tenir lloc entre 1482 i 1492, empreses per la reina Isabel I de Castella i el seu espòs el rei Ferran II d'Aragó a l'interior de el regne nazarí de Granada, que van culminar amb la Capitulacions de Granada del rei Boabdil, qui havia oscil·lat entre l'aliança, el doble joc.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  S'anomena descobriment d'Amèrica a l'esdeveniment històric de el 12 d'octubre de 1492, consistent en l'arribada a Amèrica d'una expedició dirigida per Cristóbal Colón per mandat dels Reis Catòlics, Isabel de Castella i Ferran d'Aragó.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  El 31 de març de 1492 es va dictar el decret d'expulsió dels jueus. Aquest decret és conegut també amb el nom de Decret de l'Alhambra o Edicte de Granada, ja que els Reis Catòlics es trobaven allà des de la conquesta de la ciutat a inicis de l'any 1492.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'Edat Moderna és el tercer dels períodes històrics en què es divideix convencionalment la història universal, comprès entre el segle XV i el XVIII.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica cap al continent Americà, terra descoberta per Colón en el seu primer viatge. En ella va començar la colonització espanyola de la illa L'Espanyola, es va pacificar als indígenes taínos de l'illa i, a més, es va dur a terme el descobriment de diverses illes, entre elles les de Jamaica i de Puerto Rico. També a l'illa de la Bahames.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  L'Ocupació de Melilla va esdevenir al setembre de 1497 quan la flota enviada pel duc de Medina Sidonia Juan Alonso Pérez de Guzmán va ocupar la ciutat nord-africana de Melilla, per mandat dels Reis Catòlics, com a continuació de la Reconquesta.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  El tercer viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica comandada per Cristòfor Colom que va tenir com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels reis d'Espanya.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  El quart viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristóbal Colón amb el propòsit de trobar un pas marítim per l'oest cap a Àsia.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  És una escultura de marbre blanc de 5,17 metres d'altura i 5572 quilograms de massa, realitzada per Miquel Àngel Buonarroti entre 1501 i 1504 per encàrrec de l'Òpera de l'Duomo de la catedral de Santa Maria de l'Fiore de Florència.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  És una de les pintures més destacades de l'artista Rafael Sanzio. Va ser feta en esbós entre 1509 i 1510 i pintada entre 1510 i 1512 com a part d'una comissió per decorar.
 • 1513

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Va ser incorporada el 24 de juny de 1571 pel conquistador espanyol Miguel López de Legazpi. Manila es va convertir finalment en el centre de les activitats espanyoles a l'Extrem Orient i destinació de la ruta comercial de l'Galeón d'Acapulco a Manila, el qual connectava a l'Amèrica Espanyola amb Àsia.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  La conquesta de Navarra no va ser un fet esdevingut sol en 1512, va ser una agressió que va començar el 1054 amb la invasió dels territoris occidentals per part de Rei Ferran I de Lleó que va culminar en 1620 amb la unió per la força a França de l'Nabarra continental.
 • Period: 1516 to 1558

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Carles I va regnar a Espanya entre 1516 i 1556. A més, va ser emperador de l'Sacre Imperi Romà Germànic des de 1519 fins a 1558. ... En 1519 era ja cap de la Casa d'Àustria i va ser triat emperador d'el Sacre Imperi.
 • 1517

  Inici de la Reforma

  Inici de la Reforma
  Moviment religiós cristià iniciat a Alemanya al segle XVI per Martí Luter, que va portar a un cisma de l'Església catòlica per donar origen a nombroses esglésies agrupades sota la denominació de protestantisme.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Els mexicas es van rendir el 13 d'agost de 1521, corresponent a el dia "1 Coatl" de l'any "3 Calli" del mes Xocotlhuetzi. Suposadament, Cortés va demandar l'or perdut durant La Nit Trista poc després. Cuauhtémoc va ser pres com a ostatge i posteriorment executat.
 • 1521

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La guerra de les Comunitats de Castella va ser l'aixecament armat dels anomenats comuners, esdevingut en la Corona de Castella des de l'any 1520 fins a 1522, és a dir, al començament de el regnat de Carles I.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser un enfrontament armat lliurat durant la Guerra de les Comunitats de Castella que va enfrontar el 23 d'abril de 1521 a Villalar a les forces realistes partidàries del rei Carles I d'Espanya, capitanejades per Íñigo Fernández de Velasco i Mendoza, condestable castellà que exercia de governador de el regne per l'absència de monarca, 3 i les comuneras de la Santa Junta conformada a Àvila al juliol de l'any anterior.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  L'expedició de Magallanes i Elcano va ser una expedició marítima de segle XVI finançada per la Corona espanyola i capitanejada per Fernando de Magallanes. Aquesta expedició, a l'comandament de Juan Sebastián Elcano a la seva tornada, va completar la primera circumnavegació de la Terra en la història.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavía es va lliurar el 24 de febrer de 1525 entre l'exèrcit francès a el comandament del rei Francesc I i les tropes germano-espanyoles de l'emperador Carles V, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.

  Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.
  És un model astronòmic segons el qual la Terra i els planetes es mouen al voltant de el Sol relativament estacionari i que està al centre de l'univers. Històricament, el heliocentrisme s'oposava a l'geocentrisme, que col·locava en el centre a la Terra.
 • 1543

  Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.

  Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.
  És una ciència que estudia l'estructura dels éssers vius, és a dir, la forma, topografia, la ubicació, la disposició i la relació entre si dels òrgans que les componen.
 • 1553

  Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.

  Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.
  És la part de sistema circulatori que transporta la sang desoxigenada des del cor fins als pulmons, per després tornar oxigenada de tornada a el cor.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  La Pau d'Augsburg, també anomenada "Pau de les religions", va ser un tracte signat per Fernando I d'Habsburgo, germà i representant de l'emperador Carles V, i les forces de la Lliga d'Esmalcalda el 25 de setembre de 1555 a la ciutat de Augsburg a Alemanya, per la qual es resolia el conflicte religiós de la reforma protestant.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Felipe II d'Espanya, anomenat «el Prudent» (Valladolid 21 de maig de 1527-San Lorenzo de l'Escorial, 13 de setembre de 1598), va ser rei de Españah des del 15 de gener de 1556 fins a la seva mort, de Nàpols i Sicília des de 1554 i de Portugal i dels Algarves -com Felip I- des de 1580, realitzant la tan anhelada unió dinàstica que va durar seixanta anys. Va ser així mateix rei d'Anglaterra i Irlanda iure uxoris, pel seu matrimoni amb María I, entre 1554 i 1558.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.
  En 1561 Felip II va prendre una decisió que canviaria el rumb de la història de Madrid: establir-hi la Cort de forma permanent i convertir-la així, de facto, a la capital d'Espanya. La Cort de Castella i, posteriorment, d'Espanya havia estat tradicionalment itinerant i es traslladava allà on anava el rei.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  La rebel·lió de les Alpujarras va ser un conflicte esdevingut a Espanya entre 1568 i 1571 durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del Regne de Granada es va alçar en armes en protesta contra la Pragmàtica Sanció de 1567, que limitava les seves llibertats culturals.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  El 7 d'octubre de 1571 va tenir lloc una batalla naval al golf de Lepant, entre el Peloponès i Epir, que va enfrontar als turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa, integrada pel Papa, la República de Venècia i la monarquia de Felip II.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Els holandesos van lluitar per la seva independència d'Espanya, el que va originar la guerra dels Vuitanta Anys (1568-1648). Set províncies rebels es van unir a la Unió d'Utrecht en 1579 i van formar la República dels Set Països Baixos Units (també coneguda com les "Províncies Unides").
 • Period: 1580 to

  Barroc

  Va ser un període de la història en la cultura occidental originat per una nova forma de concebre l'art i que, partint des de diferents contextos historicoculturals, va produir obres en nombrosos camps artístics: literatura, arquitectura, escultura, pintura, música, òpera, dansa , teatre, etc.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  El decapitat Juan de Lanuza (una història passada) Va succeir un 28 de juliol de 1579. Antonio Pérez, secretari de Felip II es capturat per ordre del rei. Se l'acusa d'estar implicat en l'assassinat d'Escobedo, secretari de don Juan d'Àustria.
 • Mercator (científic) idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.

  Mercator (científic) idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
  És un sistema de representació gràfica que estableix una relació ordenada entre els punts de la superfície corba de la Terra i els d'una superfície plana (mapa). Aquests punts es localitzen auxiliant en una xarxa de meridians i paral·lels, en forma de malla.
 • Microscopi

  Microscopi
  El microscopi va ser inventat per Zacharias Janssen en 1590.
 • Telescopi

  Telescopi
  Galileu Galilei, a l'rebre notícies d'aquest invent, va decidir dissenyar i construir-ne un. En 1609 va mostrar el primer telescopi astronòmic registrat.
 • Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  L'expulsió dels moriscos de la Monarquia Hispànica va ser ordenada pel rei Felip III i portada a terme de manera esglaonada entre 1609 i 1613.
 • Circulació sanguínia

  Circulació sanguínia
  William Harvey va ser un metge anglès a qui se li atribueix descriure correctament, per primera vegada, la circulació i les propietats de la sang a l'ésser distribuïda per tot el cos a través del bombament de el cor.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  La Inquisició volia que Galileu es retractés i considerés el seu model una simple hipòtesi matemàtica. La pena va ser commutada i va ser condemnat a viure sota arrest domiciliari, però Galileu va romandre fidel al seu mètode fins a la seva mort, en 1642
 • Mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.

  Mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.
  Descartes va crear el mètode de raonament científic, que consisteix en uns pasos per crear una teoria, començant per observacions, una hipòtesis i seguint per provar aquella hipòtesis
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Armada Invencible és un terme pejoratiu d'origen anglès per referir-se a la Gran Armada de 1588, projectada pel monarca espanyol Felip II per destronar a Isabel I i envair Anglaterra.
 • Calculadora mecànica.

  Calculadora mecànica.
  Va ser un objecte o sistema de còmput i càlcul que basa el seu funcionament en un principi mecànic per retornar els resultats d'una operació aritmètica.
 • Mesura la pressió atmosfèrica.

  Mesura la pressió atmosfèrica.
  Evangelista Torricelli va ser el primer que va aconseguir mesurar la pressió atmosfèrica mitjançant un curiós experiment. ... Com segons s'observa la pressió era directament proporcional a l'altura de la columna de mercuri (h), es va adoptar com a mesura de la pressió el mm de mercuri.
 • Dilatació del gasos

  Dilatació del gasos
  Els gasos tancats en un recipient que es pugui estirar lliurement augmenten de volum a l'escalfar-se. ... Tots els gasos es dilaten de la mateixa manera ia més en molta major proporció que els sòlids o líquids. Descobert per Boyle.
 • Llei de la gravitació universal

  Llei de la gravitació universal
  És una llei física clàssica que descriu la interacció gravitatòria entre diferents cossos amb massa. Formulada per Isaac Newton