Afrika tijdlijnen

Afrika 1945 - heden

  • United Gold Coast Convention

    Joseph Kwame Kyeretwie Boakye Danquah (18 december 1895 - 4 februari 1965) was een Ghanese staatsman , pan-Afrikanist , geleerde , advocaat , historicus en een van de grondleggers van Ghana . In 1947 hielp hij de pro-onafhankelijkheid United Gold Coast Convention (UGCC).
  • Period: to

    Dekolonisatie van Afrika

    In de periode na 1945. In deze periode werden veel Afrikaanse landen die tot dusver kolonies waren van Europese grootmachten zelfstandig.Veruit de meeste vonden plaats in het jaar 1960, waardoor dit jaar ook wel Het jaar van Afrika genoemd wordt.
  • Period: to

    Gamal Abdel Nasser; President van Egypte

    In 1956 probeerde Nasser een lening los te krijgen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om de bouw van de Aswandam op de Nijl te bekostigen. Toen dat niet lukte kondigde hij op 26 juli de nationalisering aan van het Suezkanaal. Dit veroorzaakte de Suezcrisis.
  • Suezcrisis

    De Suezcrisis, ook wel de Tweede Arabisch-Israëlische Oorlog, was een conflict over het bezit en de toegang van het Suezkanaal.
  • Ghana word onafhankelijke republiek

    Het huidige Ghana ontstond op 6 maart 1957 toen twee Britse kolonies Gold Coast (Britse Goudkust) en Brits Togoland, die een jaar eerder waren samengevoegd, een onafhankelijk land vormden onder de naam Ghana. Het huidige Ghana heet tegenwoordig officieel de Republiek Ghana en is een land aan de westkust van Afrika.
  • Apartheid

    Aan het begin van de jaren zestig werd het plan van de “Grote Apartheid” in werking gesteld, met de nadruk op territoriale afzondering en politionele onderdrukking.
  • Period: to

    Idi Amin Dada Oumee

    Idi Amin Dada Oumee was van 1971 tot 1979 dictator in Oeganda. Zijn regeringstijd was een van de bloedigste in de moderne Afrikaanse geschiedenis. Hij droeg de bijnaam slachter van Afrika; zijn bewind kostte circa 300 000 mensen het leven.
  • Revoluties in Oost Europa

    De hervormingspolitiek van Gorbatsjov had tot gevolg dat in 1989, het jaar van de revoluties, bijna alle communistische regimes uit de Oost-Europese landen, tot dan bekend als "Oostbloklanden", verdwenen. Polen was als eerste land die als zelfstandig land verder ging.
  • Period: to

    De Rwandese genocide was een Volkerenmoord die in 1994 plaatsvond in het Afrikaanse land Rwanda.

    Gedurende deze genocide werden naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi's (ongeveer 70% van de totale bevolkingsgroep) en gematigde Hutu's in een periode van 100 dagen, van 7 april tot 15 juli 1994, vermoord. De meeste moorden werden gepleegd door twee Hutu-milities, de Interahamwe, een jeugdmilitie van regeringspartij MRND, en de Impuzamugambi van de extremistische splinterpartij CDR.
  • Period: to

    Nelson Mandela Eerste gekleurde president van Zuid Africa.

    In 1962 kwam Mandela als leider van de militaire tak van de ANC gevangen te zitten, en vanaf 1964 'levenslang' op Robbeneiland, tot 1990. In de periode van april 1994 tot juni 1999 heeft Mandela het land geleid.
  • Pretoria heet voortaan Tshwane .

    In mei 2005 stelde de Zuid-Afrikaanse commissie voor aardrijkskundige namen voor om de naam Pretoria (bestuurlijke stad in Zuid Afrika) te wijzigen in Tshwane. De naamsverandering werd fel bestreden door grote delen van de bevolking, voornamelijk de Afrikaners (Boeren) en de meeste Engelsen. Maar anno 2014 is er nog steeds onduidelijkheid over de precieze naam.
  • Opstand in Libië.

    De opstand in Libië of de Libische burgeroorlog van 2011 was een gewapend conflict in Libië, gevochten tussen troepen van kolonel Moammar al-Qadhafi en degenen die tegen zijn regering zijn.[2][3] De protesten begonnen op 15 februari 2011 en waren mede geïnspireerd door de Arabische Lente, de protesten in de Arabische wereld: door de Egyptische Revolutie en de Jasmijnrevolutie in Tunesië.[4] De demonstranten eisten het vertrek van Qadhafi en het instellen van democratische verkiezingen.
  • Malinese Burgeroorlog

    De Malinese burgeroorlog is sinds 16 januari 2012 een veelzijdig conflict in het West-Afrikaanse land Mali, waarbij verschillende islamistische en nationalistische rebellengroeperingen in Noord-Mali (Azawad) het regeringsleger en elkaar bestrijden.Nederland leverde van april 2014 tot 1 mei 2019 een belangrijke bijdrage aan deze missie. Nederlandse militairen voerden in die periode gezamenlijk vele patrouilles uit. Die waren om informatie te verzamelen voor het hoofdkwartier in Bamako.