Afghanistan map responsive 1080x608

Afghanistans Historie

 • Period: to

  Stedfortræderkrige

  Fremmede magter har brugt Afghanistan som kampplads. Man har også kæmpet om, at få indflydelse i Afghanistan, og i dag kæmper Pakistan, Iran og Indien om, at få mest indflydelse. De sender penge til oprørsstyrker og terrorgrupper, som kæmper mod den Afghanske regering. Sovjetunionen og USA har også tidligere kæmpet om magte i Afghanistan.
 • Den kolde krig

  I midten af 1970'erne blev Afghanistan indblandet i den kolde krig, og Sovjetunionen sendte våben og penge til det afghanske kommunistparti, der modarbejdede Mohammed Daoud Khan.
 • Vendepunkt i Afghanistan

  Et kongedømme blev afsat ved et kup og den nye præsident Mohammed Daoud Khan ville fremskynde den modernisering, som kongen havde sat i gang.
 • Magtovertagelse

  Præsident Mohammed Douad Khan myrdes af kommunister, som
  derefter tog magten over Afghanistan. Året efter invaderede Sovjetunionen Afghanistan.
 • Amerikanerne svarer igen

  USA sendte våben og penge til afghanske oprørsbevægelser. Herunder var nogle af oprørsgrupperne islamister, som ville af med antireligiøse, kommunistiske magthavere.
 • Period: to

  Borgerkrig

  Kampene mellem de amerikansk støttede islamister og kommunisterne blev i 1992 til borgerkrig. Krigen kostede 600.00 afghanere livet, og sendte milioner på flugt.
 • Taliban

  Taliban erobrede flere og flere provinser, og de havde gode vilkår i landet, som var blevet destrueret under koldkrigs-magterne. I 1996 overtog Taliban magten, og holdt Afghanistans befolkning i et religiøst jerngreb. Under Taliban blev Afghanistan et meget lukket land.
 • Afghanistan trækkes ind i krigen mod terrorisme

  Efter den kolde krigs afslutning interesserede Vestens sig ikke rigtigt for Afghanistan længere, men i 2001 blev de trukket ind i krigen mod terrorisme. Denne krig startede efter terrorangrebet, begået af Al-Qaeda, på World Trade Center. Al-Qaedas leder, Osama Bin Laden, boede i Afghanistan, og Taliban tillod ham, at have millitære træningslejre.
 • Bekæmpelse af Taliban og Al-Qaeda

  USA begyndte sammen med Storbritannien at bombe Afghanistan, for at bekæmpe Taliban og Al-Qaeda. Taliban overgav sig efter ni uger, men fortsatte med at kæmpe mod invasionstyrkerne fra USA og Storbritannien. I de efterfølgende 13 år blev NATO-soldater sendt til Afghanistan for, at bekæmpe lokale Taliban-militser samt skabe sikkerhed og stabilitet.
 • Ambitioner om et nyt politisk system

  Man ønskede fra Vestens side, at opbygge en demokratisk og velfungerende stat. Dette blev dog, i følge forskere, et for ambitiøst projekt, og i 2003 forsøgte man, at få indført pigeskoler og demokratiske rettigheder.