Nordkorea ja de roo wiki

Nordkorea

By Ozzy05
 • Før 1900-tallet: Blodige invasioner

  Før 1900-tallet: Blodige invasioner
  Der er mange problemer og konflikter med nabolandene, og derfor isolerer Korea sig mere og mere. De har næsten ingen kontakt med omverdenen. Det begynder allerede i 1600-taller og frem til 1900 tallet.
  En taktik som holder helt frem til starten af 1900-tallet, og som har haft stor betydning for den måde Nordkorea isolerer sig på i dag.
 • 1905-1945: Nationalisme, Japans undertrykkelse

  1905-1945: Nationalisme, Japans undertrykkelse
  Japan, som er en voksende stormagt omkring 1900-tallet, er interesseret i Korea pga. deres råstoffer. Korea er ikke i stand til at stoppe dem, da Japan vil være først inden Rusland og Kina gør det.

  Japan gør Korea til protektorat - det betyder at Korea er underlagt Japan, men stadig har lidt at skulle have sagt. Det ændrer sig dog i 1905. Korea prøver i 1919 at gøre oprør, men ender i tortur og henrettelser.
 • 1912-1945: Had til Japan, Kim Jung Un

  1912-1945: Had til Japan, Kim Jung Un
  Kim Jung Un´s farfar blev født i et japansk besat og undertrykt Korea i 1912. Det betyder en del for Kim Jung Un´s opvækst. Familien ser selvfølgelig Japan som fjenden.
  Kim Jung Un og sine forældre flygtede over Koreas nordlige grænse ind i Machuriet, hvor Kim bliver interesseret i kommunisme.
  Kim Jung Un er aktivist, og medlem af flere anti-japanske guerillagrupper (organiseret gruppe, der vil styrte regeringen). Blandt andet det kinesiske kommunistparti.
 • 1945-1949: Kamp om Korea

  1945-1949: Kamp om Korea
  I 1945 vinder de allierede parter med USA og Sovjetunionen i spidsen Anden Verdenskrig, og Japan - der var allieret med Nazityskland - må trække sig ud af Korea.
  Sovjet og USA er dog to meget forskellige lande, og er uenige om, hvordan Korea skal se ud. Det skaber et "Nordkorea".
 • 1950-1953: Koreakrig øger fjendskab til USA

  1950-1953: Koreakrig øger fjendskab til USA
  Kim Sung ønsker mere end noget andet at genforene Nord og Syd under et kommunistisk styre. De invaderer i 1950 Sydkorea.
  Sovjetunionen støtter Nordkoreas invasion og udbredelsen af kommunisme (så længe deres tropper ikke skal i kamp). Det skaber dog også to stormagter i "Den kolde krig".
 • 1950 og frem: Sovjet og Kina kan ikke styre Kim Il Sung

  1950 og frem: Sovjet og Kina kan ikke styre Kim Il Sung
  Efter Koreakrigen begynder Kim Il Sung at genopbygge Nordkorea efter sit eget hoved. Det minder meget om det Nordkorea, der er nu i dag. Langsomt løsriver Kim Il Sung sig fra sovjetisk og kinesisk indflydelse. Han er i stand til at holde en grad af selvstændighed og bliver ikke "underlagt" Sovjet eller Kina.
 • 1952: USA-frygt og Sovjet-støtte indleder atomprogram

  1952: USA-frygt og Sovjet-støtte indleder atomprogram
  Kim Il Sungs beslutning om at udvikle atomprogrammet, som verdens stormagter i dag frygter, skyldes måske først og fremmest prestige, afskrækkelse og anerkendelse. Det giver dem magt.
 • 90'erne: Sovjets sammenbrud giver krise

  90'erne: Sovjets sammenbrud giver krise
  Efter Korea-krigen går det faktisk rigtigt godt i Nordkorea. Med økonomisk hjælp fra Sovjetunionen og Kina får den industrielle udvikling mere fart på end i syd. Men særligt efter Sydkorea får et normalt forhold til Japan i 1965 og indgår et økonomisk samarbejde med USA, ændrer forholdet sig. Sydkorea moderniserer industrien, åbner for handel og opnår et økonomisk boost i 70’erne.
 • 00'erne: Presset Nordkorea

  00'erne: Presset Nordkorea
  Situationen for Nordkorea er i 00’erne alvorlig! For Nordkorea er atomvåben nødvendige for at afskrække fjender. Irak gik under til dels, fordi det ikke havde atomvåben. Atomvåben giver Nordkorea anerkendelse, prestige og ikke mindst en kæmpe fordel pga. afskrækkelsesfaktoren.
  Det går dog ud over et ekstremt fattig og sultende befolkning, da alt sættes ind på at udvikle de atomvåben.