Seferhs

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

  • ΓΕΝΝΗΣΗ

    ΓΕΝΝΗΣΗ
    Γεννιέται στα Βουρλά της Σμύρνης και το πραγματικό του όνομα είναι Γεώργιος Σεφεριάδης. Είναι ο πρωτότοκος γιος του Στέλιου και της Δέσπως Σεφεριάδη.
  • Period: to

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

  • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια Σεφεριάδη μετακομίζει στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1914. Ο μικρός Γιώργος αρχίζει να γράφει τα πρώτα του ποιήματα και ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα το 1917.
  • ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
    Ο νεαρός Γιώργος ακολουθεί την οικογένειά του στο Παρίσι και εγγράφεται στη Νομική σχολή, απ' όπου αποφοιτά το 1921. Παράλληλα ασχολείται με με τη λογοτεχνία: μεταφράσεις, αναγνώσεις γάλλων κλασικών και συγγραφή ποιημάτων
  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Μετά από σύντομη παραμονή και στο Λονδίνο επιστρέφει στην Αθήνα και το 1927 διορίζεται στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας. Μέχρι το 1962 εργάζεται ως αξιωματούχος σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις με μικρά διαλείμματα
  • ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ

    ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ
    Τον Μάιο του 1931 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή "Στροφή" με το όνομα με το οποίο θα καθιερωθεί στα ελληνικά γράμματα: Γιώργος Σεφέρης. Ο τίτλος της ποιητικής συλλογής θεωρήθηκε αμφίσημος, καθώς ερμηνεύθηκε ως μια νέα ιδιωτική κατευθύνση του ποιητή, αλλά και ως ένας καινούργιος προσανατολισμός της νεοελληνικής ποίησης. Την επόμενη χρονιά εκδίδει τα έργα "Μια νύχτα στην ακρογιαλιά" και "Στέρνα".
  • Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

    Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΣΕΦΕΡΗ Με τη συλλογή αυτή ο ποιητής περνά στον ελεύθερο στίχο και επηρεάζεται εντονότερα από τον μοντερνισμό. Το έργο αποτελείται από 24 ποιήματα που φαίνεται πως αντιστοιχούν στις 24 ραψωδίες της Οδύσσειας. Η συλλογή μετέφερε ένα αίσθημα στέρησης, αποκλεισμού, και τη διαπίστωση ότι ο κόσμος μας είναι αντιηρωικός.
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Α'-ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ

    ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Κυριαρχούν ο απαισιόδοξος τόνος και η μελαγχολική διάθεση. Συσχετίζει το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν με το παρόν του Ελληνισμού
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Γ'

    Ο ποιητής βρίσκεται στην Κύπρο και εμπνέεται από τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων . Η συλλογή κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Κύπρον, οὗ μ'ἐθέσπισεν". Το πιο γνωστό ποίημα της συλλογής είναι η Ελένη
  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ
    Το 1963, ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών: η ανακοίνωση της βράβευσής του έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ενώ η επίσημη απονομή στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη. Η απονομή του βραβείου Νομπέλ αποτέλεσε μείζον γεγονός για την Ελλάδα.
  • ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

    ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
    Η τελευταία ποιητική συλλογή που εκδίδει ο ποιητής είναι τα "Τρία κρυφά ποιήματα" το 1966. Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας οδηγεί τον Σεφέρη στην απόφαση να μην εκδώσει τίποτα. Ο ποιητής σε ομιλία του στο BBC εκφράζει την αποστροφή του για το καθεστώς και την αγωνία του για το μέλλον.
  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

    Στις 22 Ιουλίου 1971 εισήχθη στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα έλκους, το οποίο τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Πέθανε την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Δύο μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του, η οποία εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό του η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ δημοσίευσε το ποίημά του "Επί ασπαλάθων". Μετά τον θάνατό του εκδόθηκε το προσωπικό του ημερολόγιο με τίτλο «Μέρες…» καθώς και το «Πολιτικό» του ημερολόγιο.