Εξωφυλλο suns support

Ιστορική εξελιξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων

  • Ανακάλυψη του φωτοβολταϊκού φαινομένου

    Ανακάλυψη του φωτοβολταϊκού φαινομένου
    Η πρώτη γνωριμία του ανθρώπου με το φωτοβολταϊκό φαινόμενο έγινε το 1839 όταν ο Γάλλος φυσικός A._E._Becquerel (1820 - 1891) ανακάλυψε το φωτοβολταϊκό φαινόμενο κατά την διάρκεια πειραμάτων του με μια ηλεκτρολυτική επαφή φτιαγμένη από δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια.
    http://wikipedia.qwika.com/en2el/A._E._Becquerel</a>
  • Period: to

    ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

  • Ανακάλυψη των ημιαγωγικών ιδιοτήτων του σεληνίου

    Ανακάλυψη των ημιαγωγικών ιδιοτήτων του σεληνίου
    Το 1873, ο Γουΐλογκμπυ Σμιθ (Willoughby Smith) ανακάλυψε ότι η ηλεκτρική αντίσταση του γκρι σελήνιου εξαρτάται από τον περιβάλλοντα φωτισμό. Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε στη χρήση του γκρι σεληνίου σε μια συσκευή ευαίσθητη στην παρουσία φωτός. Σελήνιο: Ιστορία
  • Μέθοδος παραγωγής μονοκρυσταλλικού πυριτίου

    Μέθοδος παραγωγής μονοκρυσταλλικού πυριτίου
    Το 1918 ο Πολωνός Czochralski (1885 - 1953) πρόσθεσε την μέθοδο παραγωγής ημιαγωγού μονοκρυσταλλικού πυριτίου (Si) (Czochralski process ) με την σχετική έρευνα του και η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται βελτιστοποιημένη ακόμα και σήμερα
  • Πρώτη διαστημική εφαρμογή φωτοβολταϊκών

    Πρώτη διαστημική εφαρμογή φωτοβολταϊκών
    Το 1958 η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων προσαρτάται στον χώρο των διαστημικών εφαρμογών όταν τοποθετήθηκε ένα αυτόνομο φωτοβολταΙκό σύστημα στον δορυφόρο Vanguard I . Το σύστημα αυτό λειτούργησε επιτυχώς για 8 ολόκληρα χρόνια και ήταν ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά συστήματα.
  • Μεγαλύτερη εγκατάσταση Φ/Σ σε έναν φάρο

    Μεγαλύτερη εγκατάσταση Φ/Σ σε έναν φάρο
    Το 1962 η μεγαλύτερη ΦΒ εγκατάσταση στον κόσμο γίνεται στην Ιαπωνία από την sharp, σε έναν φάρο. Η εγκατεστημμένη ισχύς του συστήματος είναι 242Wp.
    Τα φωτοβολταϊκά ξεκίνησαν λοιπόν να κάνουν την εμφάνιση τους αλλά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής η εφαρμογή τους ήταν δυνατή μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αυτόνομων συστημάτων.
  • Πρώτη εγκατάσταση του 1 MW στην Καλιφόρνια

    Πρώτη εγκατάσταση του 1 MW στην Καλιφόρνια
    Η πρώτη εγκατάσταση PV που φτάνει στα επίπεδα του 1MW (μεγαβατ) γίνεται στην Καλιφόρνια το 1980 από την ARCO Solar χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και σύστημα παρακολούθησης της τροχιάς του ηλίου 2 αξόνων (dual-axis trackers).
    Η εξέλιξη αρχίζει πλέον να γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς. Το 1983 η παγκόσμια παραγωγή ΦΒ φτάνει τα 22MW και ο συνολικός τζίρος τα 250.000.000$.
  • Η μεγαλύτερη απόδοση σε φωτοβολταϊκό

    Η μεγαλύτερη απόδοση σε φωτοβολταϊκό
    Το 1999 η εταιρία Spectrolab σε συνεργασία με το NREL αναπτύσσουν ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο με απόδοση 32,3%!!!. Το στοιχείο αυτό είναι συνδυασμός τριών υλικών (στρώσεων) και ειδικό για εφαρμογές σε συγκεντρωτικά συστήματα CPV. Την ίδια χρονιά το ρεκόρ στην απόδοση των Thin Films φτάνει στο 18.8%. Η παραγωγή όλων των τεχνολογιών των ΦΒ πάνελ φτάνει συνολικά τα 200 MegaWatt.
  • Μαζική είσοδος μεγάλων εταιρειών στο χώρο των Φ/Β

    Μαζική είσοδος μεγάλων εταιρειών στο χώρο των Φ/Β
    2004: Η πορεία πια είναι ασταμάτητη. Η μαζική είσοδος μεγάλων εταιρειών στον χώρο των ΦΒ φέρνει την μαζική παραγωγή και αυτή με την σειρά της την τιμή των διασυνδεδεμένων συστημάτων στα 6,5 ευρώ/Wp. Η Γερμανία και η Ιαπωνία κυριαρχούν στην κατασκευή ΦΒ πάνελ και πλέον σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες αρχίζουν να υιοθετούν τις τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών και να τις παγιώνουν στην συνείδηση των επενδυτών αλλά και των καταναλωτών.
  • Ανακοινώνεται νέα επαναστατική μέθοδος κατασκευής ηλιακών πάνελ

    Ανακοινώνεται νέα επαναστατική μέθοδος κατασκευής ηλιακών πάνελ
    Τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Το μέλλον. Μια πράσινη Γη. Όλα αυτά συνδέονται στενά...Τα πλαστικά (πολυμερή) ηλιακά κύτταρα είναι πολύ φθηνότερα από την παραγωγή συμβατικών ηλιακών στηλών πυριτίου και έχουν τη δυνατότητα να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Φτηνά και αποτελεσματικά, πολυμερή ηλιακά πάνελ που μπορούν να καλύψουν τεράστιες περιοχές θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε να μας οδηγήσουν σε μια νέα εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.