240px lions gate mycenae

Από την ελληνική αρχαιότητα στο Βυζάντιο. Κυριότερα ιστορικά γεγονότα

  • 3000 BCE

    Εποχή του χαλκού στην Ελλάδα. Κυκλαδικός πολιτισμός

    Εποχή του χαλκού στην Ελλάδα. Κυκλαδικός πολιτισμός
    Ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες.Σε όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως οικισμούς, όχι εκτεταμένους, της 3ης χιλιετίας π.Χ.
  • 3000 BCE

    Εποχή του χαλκού. Κρήτη. Μινωικός πολιτισμός

    Εποχή του χαλκού. Κρήτη. Μινωικός πολιτισμός
    Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη Νεολιθική εποχή. Ο σημαντικότερος οικισμός φαίνεται να ήταν η Κνωσός, όπως ακριβώς και στην Εποχή του Χαλκού. Στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ. ο πολιτισμός στην Κρήτη έφτασε σε υψηλό επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης και καλλιτεχνικής παραγωγής. Είναι γνωστός με το όνομα «μινωικός πολιτισμός» από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και ήρθε στο φως στις αρχές του 20ού αιώνα με τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό.
  • 1600 BCE

    Εποχή του χαλκού. Μυκηναϊκός κόσμος

    Εποχή του χαλκού. Μυκηναϊκός κόσμος
    Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.) ήταν ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός. Την ονομασία του επινόησαν οι αρχαιολόγοι από το σημαντικότερο κέντρο της εποχής, τις Μυκήνες.Το 1952 οι Βρετανοί Μάικλ Βέντρις και Τζον Τσάντγουικ αποκρυπτογράφησαν τη γραφή των πινακίδων, τη Γραμμική Β. Τότε διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα των πινακίδων ήταν ελληνική.
  • 1100 BCE

    Οι μεταβατικοί χρόνοι. Η Ελλάδα σε κρίση.Κινήσεις ελληνικών φύλων.

    Οι μεταβατικοί χρόνοι. Η Ελλάδα σε κρίση.Κινήσεις ελληνικών φύλων.
    Από το 1100 π.Χ. μέχρι περίπου το 950 π.Χ. η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ο πληθυσμός μειώνεται δραστικά. Η οικονομία επανέρχεται σε πρωτογενή σχήματα, περιορίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και αποκτά μια καθαρά οικιακή μορφή. Η κεντρική εξουσία εξασθενεί, σχεδόν εξαφανίζεται. Τα ελληνικά φύλα, Δωριείς, Θεσσαλοί, Βοιωτοί, Αιολείς , Ιώνων, μετακινούνται τον 12ο αιώνα π.Χ. εγκαθίστανται μόνιμα σε νέες περιοχές.
  • 1000 BCE

    Ο πρώτος ελληνικός αποικισμός.

    Ο πρώτος ελληνικός αποικισμός.
    Η ανώμαλη κατάσταση που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τις μετακινήσεις των ελληνικών φύλων κατά τον 12ο αιώνα π.Χ., η γενική στενότητα του χώρου και ο οικονομικός μαρασμός και η ανασφάλεια υποχρέωσαν συμπαγείς ομάδες Ελλήνων να μεταναστεύσουν προς τα νησιά του Αιγαίου και τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε κατά φυλετικές ομάδες και τον 10ο αιώνα η μετανάστευση αυτή έλαβε τη μορφή ενός ευρύτατου αποικισμού. Ήταν ο πρώτος ελληνικός αποικισμός.
  • 750 BCE

    Γεωμετρική εποχή.Το ελληνικό αλφάβητο. Ο κόσμος του Ομήρου.

    Γεωμετρική εποχή.Το ελληνικό αλφάβητο. Ο κόσμος του Ομήρου.
    Το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ. μία νέα γραφή εμφανίζεται στον ελληνικό κόσμο. Είναι ένα αλφάβητο που προέρχεται από το φοινικικό, αλλά με πολλές προσαρμογές και παραλλαγές, κυρίως με την προσθήκη φωνηέντων.
  • 700 BCE

    Η πόλη - κράτος. Το πολίτευμα (αριστοκρατικό, ολιγαρχικό)

    Η πόλη - κράτος. Το πολίτευμα (αριστοκρατικό, ολιγαρχικό)
    Το παλιό φυλετικό κράτος διασπάστηκε και τη θέση του πήρε η πόλη-κράτος. Με την πόλη συνδέεται και το πολίτευμα, δηλαδή το σύστημα διακυβέρνησης. Όταν συγκροτήθηκε η πόλη, η βασιλεία είχε παρακμάσει. Την εξουσία κατέλαβαν οι ευγενείς και έτσι το πολίτευμα έγινε αριστοκρατικό. Αργότερα έγινε ολιγαρχικό.
  • 700 BCE

    Αρχαϊκή εποχή. Β΄αποικισμός

    Αρχαϊκή εποχή. Β΄αποικισμός
    Ο 8ος αιώνας π.Χ. υπήρξε αφετηρία μιας πρωτοφανούς εξόδου των Ελλήνων προς τις ακτές της Μεσογείου και του Εύξεινου πόντου. Οι λόγοι που ώθησαν τους Έλληνες στη μετανάστευση ήταν κυρίως οικονομικοί, όπως η επιθυμία απόκτησης καλλιεργήσιμης γης, και η ανάγκη προμήθειας σιδηρομεταλλεύματος. Παράλληλα και λόγοι πολιτικοί, όπως η επικράτηση πολιτικών αντιπάλων, ανάγκασαν πολλούς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν νέους χώρους εγκατάστασης.
  • 650 BCE

    Σπάρτη

    Σπάρτη
    Οι Δωριείς που κατευθύνθηκαν προς τα νότια της Πελοποννήσου κατέλαβαν τη Λακωνική και ίδρυσαν ένα ισχυρό κράτος με κέντρο τη Σπάρτη. Στην εσωτερική ζωή του κράτους πλήρη δικαιώματα είχαν οι Σπαρτιάτες, στους οποίους είχε μοιραστεί η γη. Κύριες απασχολήσεις τους ήταν τα πολιτικά πράγματα και η πολεμική τέχνη.Οι Σπαρτιάτες, ανδρείοι και υπερήφανοι, άφησαν ένα υπόδειγμα γενναιότητας, μοναδικό στον κόσμο.
  • 594 BCE

    Αθήνα

    Αθήνα
    Οι Αθηναίοι ήταν Ίωνες, περήφανοι γι’ αυτή την καταγωγή τους και δεμένοι με τον τόπο τους˙ αγωνίστηκαν και δημιούργησαν ένα μεγάλο κράτος, του οποίου η δύναμη και η αίγλη έμειναν απαράμιλλες στους αιώνες.Πρώτο πολίτευμα της Αθήνας ήταν η βασιλεία.Στη συνέχεια αριστοκρατία.Ακολούθως ο Σόλωνας θέσπισε την κατάργηση των χρεών.Μετά την τυραννίδα (Πεισίστρατος) θεσπίζεται το πολίτευμα της Δημοκρατίας (Κλεισθένης).
  • 500 BCE

    Πανελλήνιοι δεσμοί. Ολυμπιακοί αγώνες. Μαντεία. Αμφικτυονίες

    Πανελλήνιοι δεσμοί. Ολυμπιακοί αγώνες. Μαντεία. Αμφικτυονίες
    Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν η πιο μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων. Στους αγώνες αυτούς, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, έπαιρναν μέρος μόνο Έλληνες. Επίσημα άρχισαν να τελούνται το 776 π.Χ., έτος το οποίο αργότερα αποτέλεσε τη βάση για τη χρονολόγηση των γεγονότων.
  • 490 BCE

    Περσικά. 490-479 π.Χ.

    Περσικά. 490-479 π.Χ.
    Η Ιωνική επανάσταση υπήρξε η αφορμή μιας σειράς ελληνοπερσικών συγκρούσεων που ακολούθησαν.Το 490 π.Χ. ισχυρές περσικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν στον Μαραθώνα. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς τους νίκησαν. Στα στενά των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., επέλεξαν οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες. Ο Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς τους αντιμετώπισε παρά την προδοσία. Το 479 π.Χ. στις Πλαταιές οι Έλληνες με τον Σπαρτιάτη Παυσανία πέτυχαν ολοκληρωτική νίκη.
  • 479 BCE

    Ηγεμονία της Αθήνας. Περικλής. Δημοκρατία (479-431 π.Χ.)

    Ηγεμονία της Αθήνας. Περικλής. Δημοκρατία (479-431 π.Χ.)
    Οι πόλεις του Αρχιπελάγους και των ιωνικών παραλίων συνάπτουν με την Αθήνα μία Συμμαχία με έδρα το νησί της Δήλου (478 π.Χ., Συμμαχία της Δήλου ) για να αποτραπεί νέα περσική επίθεση. Σύντομα η αυτονομία των πόλεων καταργήθηκε και η Συμμαχία της Δήλου μεταβλήθηκε σε όργανο επιβολής της πανελλήνιας αθηναϊκής ηγεμονίας.Ο Περικλής, αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος, εφαρμόζει πρόγραμμα ισότητας όλων των πολιτών απέναντι στο νόμο αλλά και για δυνατότητα για όλους για μια άνετη ζωή.
  • 431 BCE

    Πελοποννησιακός πόλεμος (431-421 π.χ.)

    Πελοποννησιακός πόλεμος (431-421 π.χ.)
    Οι Σπαρτιάτες κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Αθήνας με το σύνθημα της απελευθέρωσης των ελληνικών πόλεων από τον αθηναϊκό ζυγό.
    Φάσεις του πολέμου
    Ο Αρχιδάμειος πόλεμος (431-421 π.Χ.)
    Η Εκστρατεία στη Σικελία (415-413 π.Χ.) -
    Ο Δεκελεικός πόλεμος (413-404 π.Χ.).
    Ο πόλεμος λήγει με ήττα των Αθηναίων. Στην Αθήνα εγκαθιστούν ένα σκληρότατο ολιγαρχικό καθεστώς.
  • 334 BCE

    Ανάπτυξη της Μακεδονίας. Το κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.

    Ανάπτυξη της Μακεδονίας. Το κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.
    Στα 336 π.Χ., μετά τη δολοφονία του Φιλίππου Β΄, ο πρωτότοκος γιος του Αλέξανδρος γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας σε ηλικία είκοσι ετών.Εκστρατεύει στην Ανατολή (334-323π.Χ.) και δημιουργεί ένα εκτεταμένο κράτος από την Αδριατική έως τον Ινδό ποταμό και από την Κασπία έως την Αίγυπτο. Διαδίδει τον ελληνικό τρόπο ζωής στην Αίγυπτο και την Ασία, εγκαινιάζει μια αντιρατσιστική πολιτική, αναγνωρίζοντας την ισότητα όλων των λαών.
  • 323 BCE

    Τα ελληνιστικά βασίλεια. Ελληνιστική περίοδος

    Τα ελληνιστικά βασίλεια. Ελληνιστική περίοδος
    Είναι τα βασίλεια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου στο αχανές κράτος που κληροδότησε. Τα κράτη που προέκυψαν ήταν: της Μακεδονίας, της Θράκης, της Συρίας και της Αιγύπτου.Τα ελληνιστικά βασίλεια δέχθηκαν ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα και απέβησαν για πολλά χρόνια κυψέλες του ελληνικού πολιτισμού. Βαθμιαία παρήκμασαν και υπέκυψαν στη Ρώμη, τη νέα δύναμη που πρόβαλε στη Δύση.
  • 202 BCE

    Ρωμαϊκοί χρόνοι

    Ρωμαϊκοί χρόνοι
    Με κέντρο τη Ρώμη ο ιταλικός κόσμος ενοποιείται. Η Ρώμη γίνεται σύντομα κοσμοκράτειρα, ενώ ο ελληνικός κόσμος σπαράσσεται από έριδες και συγκρούσεις.Μετά τη νίκη επί των Καρχηδονίων (202 π.Χ.) οι Ρωμαίοι έστρεψαν τα βλέμματά τους προς τον ελληνικό κόσμο.
  • 30 BCE

    Από τη Ρώμη στο Βυζάντιο. Η Ρωμαϊκή Ειρήνη.

    Από τη  Ρώμη στο Βυζάντιο. Η Ρωμαϊκή Ειρήνη.
    Μετά το 30 π.Χ. ο Οκταβιανός, μόνος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Ρώμης, θεμελιώνει έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης, την Αυτοκρατορία. Η αυτοκρατορία εκτείνεται γύρω από τη Μεσόγειο και από την Αγγλία προς βορρά μέχρι την Άνω Αίγυπτο προς Νότο.Στον 2ο αιώνα μ.Χ. οι κατακτημένες περιοχές ζουν ειρηνικά. Οι επαρχίες ευημερούν.Η Ρώμη αφήνει στις πόλεις της Αυτοκρατορίας μια σχετική αυτονομία. Οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα, μαζί και οι ιδέες, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι τρόποι
  • 4 BCE

    Από τη Ρώμη στο Βυζάντιο.Ο ΧΡIΣΤΟΣ ΚΑI Η ΔIΔΑΣΚΑΛIΑ ΤΟY. Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΛΗΣIΑ

    Από τη Ρώμη στο Βυζάντιο.Ο ΧΡIΣΤΟΣ ΚΑI Η ΔIΔΑΣΚΑΛIΑ ΤΟY. Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΛΗΣIΑ
    Η Γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας κατά τα χρόνια της βασιλείας του Αυγούστου (5/4 π.Χ.) θέτει τις βάσεις για μια νέα θρησκεία. Το κήρυγμα της νέας θρησκείας είναι επανάσταση για τις συνθήκες που επικρατούσαν στον τότε γνωστό κόσμο. Ο Χριστιανισμός διακηρύσσει την ισότητα μεταξύ κυρίων και δούλων, ανδρών και γυναικών, Ελλήνων και «βαρβάρων» ενώπιον του Θεού. Γι’ αυτό η νέα θρησκεία αποκτά σύντομα πολλούς πιστούς, καθώς προσφέρει ελπίδα και για κοινωνική ελευθερία.
  • 293

    Από τη Ρώμη στο Βυζάντιο.3ος αιώνας μ.Χ. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε κρίση. Τετραρχία

    Από τη Ρώμη στο Βυζάντιο.3ος αιώνας μ.Χ. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε κρίση. Τετραρχία
    Το ρωμαϊκό κράτος, μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης κρίσης. Η κατάρρευση της οικονομίας παραλύει τους κρατικούς μηχανισμούς.Το 293 ο Διοκλητιανός κάνει ένα βήμα προς τον καταμερισμό της εξουσίας.η αυτοκρατορία θα διοικείται από 2 αυγούστους και δύο καίσαρες.
  • 312

    Από τη Ρώμη στο Βυζάντιο. Κωνσταντίνος. Η μεγάλη στροφή. Το διάταγμα των Μεδιολάνων.

    Από τη Ρώμη στο Βυζάντιο. Κωνσταντίνος. Η μεγάλη στροφή. Το διάταγμα των Μεδιολάνων.
    Για την εξουσία και τον τίτλο του αυγούστου στη Δύση συγκρούονται ο Κωνσταντίνος και ο Μαξέντιος. Ο Κωνσταντίνος στρέφεται προς τους Χριστιανούς. Μετά τη νίκη του στη Μουλβία γέφυρα και τον θάνατο του Μαξέντιου 312 μ.Χ., ο Κωνσταντίνος, αύγουστος στη Δύση, εκδίδει, τον Φεβρουάριο του 313 το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που κηρύσσει την απόλυτη ελευθερία της κάθε θρησκευτικής λατρείας χωρίς να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε Χριστιανούς σε οπαδούς άλλων θρησκειών.