250px molière   nicolas mignard (1658)

ΜΟΛΙΕΡΟΣ

  • Γέννηση του Μολιέρου

    Γέννηση του Μολιέρου
    Ο Μολιέρος (Molière, Μολιέρ, πραγματικό όνομα: Jean-Baptiste Poquelin, Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία. Οι Γάλλοι τον θεωρούν ως τον καλύτερο κλασσικό ποιητή τους, ενώ για πολλούς είναι και ο καλύτερος Γάλλος λογοτέχνης. Μπόρεσε και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του
  • Period: to

    Η ζωή του Μολιέρου

    Ο Μολιέρος ήταν ο μεγαλύτερος γιος ενός έμπορου υφασμάτων ο οποίος έγινε το 1631 βασιλικός διακοσμητής.Φοίτησε σε ένα Ιησουιτικό κολέγιο στο Παρίσι. Την πρώτη του επαφή με το θέατρο την έκανε μαζί με τον παππού του, ο οποίος αγαπούσε το θέατρο.
    Στα 16 του χρόνια έφυγε να σπουδάσει νομική στην Ορλεάνη. Όταν επέστρεψε στο Παρίσι έγινε δικηγόρος. Το 1642 γνώρισε μία ηθοποιό, την Μαντλέν Μπεζάρ (Madeleine Bejart), η οποία ενίσχυσε την αγάπη του για το θέατρο.
  • Ο Ταρτούφος

    Ο Ταρτούφος
    Ο Ταρτούφος (στα γαλλικά: Tartuffe, ou l'Imposteur) είναι γνωστότατη θεατρική κωμωδία του Μολιέρου.Η πρώτη της παράσταση έγινε το 1664 και από τότε παίζεται συχνά σε θέατρα όλου του κόσμου. Ο Ταρτούφος, ο κύριος χαρακτήρας του έργου, είναι ένας υποκριτής, ένας ανήθικος άνθρωπος που παριστάνει τον ηθικό. Η επιρροή της κωμωδίας αυτής είναι τόσο σημαντική που οδήγησε στη δημιουργία του όρου «ταρτουφισμός», που είναι συνώνυμος με την υποκριτική συμπεριφορά, το φαρισαϊσμό
  • Ο Μισάνθρωπος

    Ο Μισάνθρωπος
    Ο Μισάνθρωπος είναι αναμφίβολα το πιο αινιγματικό έργο του Μολιέρου. Η αντιπαράθεση του Αλσέστ με την υποκριτική κοινωνία της εποχής του, τον οδηγεί μοιραία στην απομόνωση. Η εμμονή του στην ηθική, τον καθιστά τελικά μισάνθρωπο. Παρουσιάζεται το θέαμα μιας διαρκούς σύγκρουσης, μέσα στην οποία κάθε άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του και να τον υπερβεί.
  • Ο φιλάργυρος

    Ο φιλάργυρος
    Ο ιδιοφυής Γάλλος συγγραφέας με τον άρτιο οπλισμό σε πείρα ζωής και σε πείρα σκηνής καταγγέλλει με τον «Φιλάργυρο» την «αμαρτωλή χαλάρωση μιας ψυχής» που την ορίζει μονάχα το χρήμα.Ο ήρωας του Μολιέρου, ο τυραννικός Αρπαγκόν,ζει με το νοσηρό φόβο ότι θα του κλέψουν τα χρήματά του.Όταν, όμως, αποφασίζει να παντρευτεί την όμορφη Μαριάννα, που είναι ερωτευμένη με τον γιο του, τα πράγματα περιπλέκονται. Τα αταίριαστα ζευγαρώματα θα οδηγήσουν σε ευτράπελες καταστάσεις και σε απροσδόκητες εξελίξεις.
  • Ο Αρχοντοχωριάτης

    Ο Αρχοντοχωριάτης
    Ο Αρχοντοχωριάτης (πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά: Le Bourgeois gentilhomme‎), γράφτηκε το 1670 από τον Γάλλο συγγραφέα Μολιέρο. Είναι έργο που έχει βαθύ μήνυμα για την αληθινή έννοια της ευγενικής καταγωγής. Γενικά ο Αρχοντοχωριάτης δεν συμπεριλαμβάνεται στα σημαντικότερα έργα του Μολιέρου. Τον συγκαταλέγουν σε ένα είδος πιο ελαφρό, στις κωμωδίες με μπαλέτο και στις φάρσες. Είναι έργο σε 5 πράξεις.
  • Ο κατά φαντασίαν ασθενής

    Ο κατά φαντασίαν ασθενής
    Ο κατά φαντασίαν ασθενής(Le malade imaginaire)είναι ένα θεατρικό έργο του Μολιέρου.Είναι το τελευταίο δημιούργημα του διάσημου συγγραφέα&παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παλαί-Ρουαγιάλ, στις 10 Φεβρουαρίου του 1673.Κατά ιστορική ειρωνεία,ο Μολιέρος κατέρρευσε επί σκηνής στην τέταρτη παράσταση του έργου και πέθανε μετά από λίγες ώρες.Αποτελείται από τρεις πράξεις και στην αυθεντική του εκδοχή περιελάμβανε χορευτικά νούμερα και μουσικά ιντερλούδια που συνέθεσε ο Γάλλος συνθέτης Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ.
  • Θάνατος του Μολιέρου

    Θάνατος του Μολιέρου
    Ο Μολιέρος δεν πέθανε,όπως πιστεύεται,πάνω στη σκηνή.Κατά τη διάρκεια στης παράστασης«Ο κατά φαντασίαν ασθενής»κατέρρευσε στην σκηνή βήχοντας&αιμορραγώντας&παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV για ξεκούραση,εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου.Ύστερα από αυτό κατέρρευσε ξανά έχοντας μεγαλύτερη αιμορραγία αυτή τη φορά&πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του.Ενταφιάστηκε χωρίς χριστιανική κηδεία&όντας ηθοποιός απαγορευόταν εκ νόμου να ταφεί στο ιερό χώμα ενός νεκροταφείου