122575 karoloskounpiytguoytguygyu

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

  • ΓΕΝΝΗΣΗ

    Γεννήθηκε 13 Σεπτεμβρίου του 1908 στην Προύσα, γιος του Ερρίκου Κοέν, πάμπλουτου εμπόρου και κοσμοπολίτη και της Μελπομένης Παπαδοπούλου. Όταν ήταν 6 μηνών μετακόμισαν στην Πόλη, στην οποία παρέμεινε ως τα 20 του χρόνια.
  • Period: to

    Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

  • ΣΠΟΥΔΕΣ

    Το 1920 ξεκινάει σπουδές στη Ροβέρτειο Σχολή,αμερικάνικο κολλέγιο, στην Κωνσταντινούπολη και αποφοιτά το1928. Τον ίδιο χρόνο φεύγει για το Παρίσι και σπουδάζει Αισθητική στη Σορβόνη
  • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Το 1929 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Εργάζεται ως καθηγητής της Αγγλικής Φιλολογίας και Γλώσσας στο Κολλέγιο Αθηνών από το 1930 ως το 1939. Με μαθητές του Κολλεγίου, παρουσιάζει τις πρώτες του σκηνοθεσίες σε έργα όπως «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, Γνωρίζεται με τον Κόντογλου που διδάσκει ζωγραφική στο Κολλέγιο
  • ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

    ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΤο 1934 ιδρύει μαζί με τους Γιάννη Τσαρούχη και Διονύσιο Δεβάρη την ημι-επαγγελματική «Λαϊκή Σκηνή» . Βασική επιδίωξη της «Λαϊκής Σκηνής» ήταν η αναβίωση του ελληνικού λαϊκού εξπρεσσιονισμού.Απροσανατολίζεται ενάντιαχ στη φόρμα της αρχαίας τραγωδίας που είχε υιοθετηθεί στην Ελλάδα και στηριζόταν στη ρομαντική σχολή του Ράιχαρτ .
  • ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

    ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
    Η «Λαϊκή Σκηνή» ανέβασε σε διάφορες σκηνές έργα όπως «Ερωφίλη», «Άλκηστις», «Κατά φαντασίαν ασθενής», «Πλούτος», «Παντρολογήματα» και λειτούργησε ως τα μέσα του 1936. Διαλύθηκε για οικονομικούς λόγους
  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΙΑΣΟΥΣ

    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΜετά τη διάλυση της «Λαϊκής Σκηνής» και την αποχώρηση από το Κολλέγιο Αθηνών, ο Κάρολος Κουν συνεργάστηκε πρώτα με το θίασο Κατερίνας (1939) σκηνοθετώντας την «Έντα Γκάμπλερ», με τον θίασο Κοτοπούλη (1939-1941), με τον οποίο ανέβασε 20 έργα, όπως την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, το «Μια γυναίκα χωρίς σημασία» του Όσκαρ Ουάιλντ κ.λ.π. Έπειτα, στην περίοδο 1941-1942, ξαναγύρισε στο θίασο Κατερίνας και σκηνοθέτησε άλλα επτά έργα, με τελευταίο τη «Νόρα» του Ίψεν.
  • ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

    ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ
    www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000073493&tsz=0&autostart=0 ' >ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ</a> Το 1942, μέσα στη Γερμανική κατοχή, ο Κάρολος Κουν ιδρύει το Θέατρο Τέχνης, θέατρο συνόλου. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 7 Οκτωβρρίου 1942 στο Θέατρο «Αλίκης», με το έργο «Αγριόπαπια» του Ίψεν.Όπως ο ίδιος ομολογεί εκείνη την εποχή ήταν αυτός και οι συνεργάτες του διποτισμένοι από τη μέθοδο Στανισλάβσκι και αγαπούσαν το ψυχολογικό θέατρο.
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

    ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ
    Το 1945 το «Θέατρο Τέχνης» αναγκάστηκε να διακόψει την λειτουργία του. Την περίοδο 1945-1946, ο Κουν επιστρέφει στον θίασο της Κατερίνας. Από το 1946 έως το 1949 οι παραστάσεις δίνονται στο Θέατρο Μουσούρη. Ο Κουν συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την Έλλη Λαμπέτη και τη Μελίνα Μερκούρη και παρουσιάζει έργα του Τ. Ουίλλιαμς, του Ο’Νιλ και του Μίλλερ αλλά και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Εργάστηκε στο «Εθνικό Θέατρο» για δύο χρόνια.
  • ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

    ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ
    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΤο 1954 στο Υπόγειο του Ορφέα.άναψαν πρόχειροι προβολείς για να φωτίσουν τη «Μικρή μας Πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ..
    Σε αυτή τη φάση οι συντελεστές του Θεάτρου Τέχνης δουλεύουν τις δύο τάσεις του σύγχρονου πρωτοποριακού θεάτρου,το θέατρο του παραλόγου και το επικό θέατρο του Μπρεχτ,με πρώτες παραστάσεις Μπέκετ, Ιονέσκο, Ζενέ, Πίντερ, Αρραμπάλ, Γκομπρόβιτς, Βιτράκ κ.α. και διευρύνουν το μοντέρνο θέατρο με Βάις, Φρις, Φο, Μποντ, Έρντμαν, Στράους, Ρουζέβιτς κ.α.
  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ

    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ
    ΔΙΑΛΕΞΗΕπιστροφή στο αρχαίο δράμα με αξιοποίηση στοιχείων της σύγχρονης πραγματικότητας και του λαικού ελληνικού εξπρεσιονισμού. Το 1957 ανεβαίνει και πάλι ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη με την αντίληψη.Το 1962 γίνεται η πρώτη επαφή στο εξωτερικό, στο Παρίσι με τους «Όρνιθες» και αποσπά το Βραβείο των Εθνών».
    Έτσι ξεκινά μια μακρά σημαντική πορεία στο χώρο του αρχαίου δράματος, που συνοδεύεται από μεγάλες περιοδείες στο εξωτερικό και από μια σειρά συμμετοχών στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.
  • ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

    Το 1967, ο Κουν σκηνοθετεί «Ρωμαίο και Ιουλιέττα» στο Stratford με ηθοποιούς του Royal Shakespeare Company. Είναι ο μόνος ξένος που σκηνοθετεί στο Stratford τα τελευταία 45 χρόνια.
    Στα χρόνια της δικτατορίας, χρόνια κλειστής δουλειάς και άρνησης συμμετοχής σε κρατικές εκδηλώσεις ή φεστιβάλ, το Θέατρο Τέχνης ανεβάζει έργα όπως τον «Βόυτσεκ» του Μπύχνερ, το «Παιχνίδι της Σφαγής» του Ιονέσκο, την «Οπερέτα» του Γκομπρόβιτς, το «Τέλος του Παιχνιδιού» και το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ.
  • ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

    ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
    ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΤο 1975 το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει στην Επίδαυρο την ιστορική παράσταση των «Ορνίθων» κι έτσι γίνεται το πρώτο θέατρο μετά το Εθνικό που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
  • ΘΑΝΑΤΟΣ

    Το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν ήταν το 1987 ο «Ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη.
    Πεθαίνει στις 14 Φεβρουαρίου 1987.