Μικρασιατική Καταστροφή

  • Εκστρατεία στη Μικρά Ασία

    Αμέσως μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησαν οι εργασίες στη Σύνοδο Ειρήνης στο Παρίσι των νικητριών χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Ύστερα από αγγλική και γαλλική συμφωνία ο Ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη το 1919. Οι Έλληνες της Σμύρνης υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον στρατό. Τον Μάρτιο του 1920 το ελληνικό στρατηγείο μεταφέρθηκε στη Σμύρνη. Τον Αύγουστο του 1920 υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών.
  • Συνθήκη Σεβρών

    Με την συνθήκη των Σεβρών γινόταν η οριστική παραχώρηση όλης της Θράκης καθώς και η παραχώρηση της διοίκησης της περιοχής της Σμύρνης για 5 έτη στην Ελλάδα. Θα ακολουθούσε η προσάρτηση της Ανατολικής Θράκης αλλά και των νησιών του Αιγαίου τα οποία ήδη κατείχε η Ελλάδα από τους Βαλκανικούς. Παράλληλα ρυθμιζόταν το ζήτημα της προσάρτησης της Βορείου Ηπείρου και των Δωδεκανήσων.
  • Η Μικρασιατική Καταστροφή ως όρος περιγράφει το αποτέλεσμα της Μικρασιατικής εκστρατείας

    Αναλυτικότερα αναφέρεται στο τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1918-1922, τη φυγή από την Τουρκία της Ελληνικής Διοίκησης που είχε εγκατασταθεί στα Μικρασιατικά παράλια με τη συνθήκη των Σεβρών, την άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την εκδίωξη μεγάλου μέρους του ελληνικού και χριστιανικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία. Τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Θρακικού και Μικρασιατικού ελληνισμού μαζί με του Πόντου.
  • Συνθήκη της Λωζάνης

    Η συνθήκη της Λωζάνης αντικατέστησε τη συνθήκη των Σεβρών. Ήταν συνθήκη Ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της ζώνης των Στενών. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία . Ορίστηκε επίσης ανταλλαγή των μειονοτήτων. Η θρησκεία και όχι η εθνικότητα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή.