Download

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • 7000 BCE

    Προϊστορική τεχνολογία

    Προϊστορική τεχνολογία
    Κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής περιόδου όλοι οι άνθρωποι είχαν έναν τρόπο ζωής που περιελάμβανε τη χρήση λίγων εργαλείων. Οι πρώτες σημαντικές τεχνολογίες συνιστούσαν τρόπους επιβιώσεως, κυνηγιού και ετοιμασίας της τροφής. Τα λίθινα εργαλεία και όπλα, ο έλεγχος της φωτιάς και η ενδυμασία υπήρξαν τεχνολογικές εξελίξεις με μείζονα σημασία την περίοδο αυτή.
  • 2000 BCE

    Εποχές του χαλκού και του ορείχαλκου

    Εποχές του χαλκού και του ορείχαλκου
    Η Νεολιθική εποχή εξελίχθηκε στην Εποχή του Ορείχαλκου μετά τη λεγόμενη Νεολιθική επανάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις ριζικές αλλαγές στη γεωργική τεχνολογία, την εξημέρωση ζώων και την εκτεταμένη μόνιμη κατοίκηση σε οικισμούς. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό ευνόησαν την ανάπτυξη της μεταλλουργίας του χαλκού και αργότερα του ορείχαλκου.
  • 1000 BCE

    Εποχή του Σιδήρου

    Εποχή του Σιδήρου
    Η Εποχή του Σιδήρου χαρακτηρίζεται από την εφεύρεση της φρεατώδους καμίνου, η οποία επέτρεψε τη μεταλλουργία του σιδήρου. Το μέταλλο αυτό αντικατέστησε τον ορείχαλκο και έδωσε τη δυνατότητα της κατασκευής δυνατότερων αλλά και φθηνότερων εργαλείων. Σε πολλούς πολιτισμούς της Ευρασίας αυτή η εποχή σημειώνει το τελευταίο μείζον βήμα πριν την εφεύρεση της γραφής.
  • 50 BCE

    Αρχαία τεχνολογία στην Αίγυπτος

    Αρχαία τεχνολογία στην Αίγυπτος
    Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εφηύραν και μεταχειρίζονταν πολλές απλές μηχανές, όπως το κεκλιμένο επίπεδο, που τους βοηθούσαν στις οικοδομικές τους εργασίες. Πέρα από τις γνώσεις τους στην αστρονομία, τα μαθηματικά και την ιατρική, παρασκεύαζαν τη γνωστή γραφική ύλη πάπυρο. Εκτός από την ανέγερση των πυραμίδων, πραγματοποίησαν σημαντικές προόδους στη ναυπηγική.
  • 2 BCE

    Αρχαία τεχνολογία της Ελλαδας

    Αρχαία τεχνολογία της Ελλαδας
    Οι μηχανικοί της Αρχαίας Ελλάδας και του κληρονόμου της Ελληνιστικού κόσμου πραγματοποίησαν εκατοντάδες εφευρέσεις και βελτιώσεις υπαρχουσών τεχνολογιών. Ιδιαιτέρως κατά την Ελληνιστική περίοδο υπήρξε μία έκρηξη τεχνολογικών επιτευγμάτων, ενθαρρυμένη από ένα κλίμα ανοικτό προς τις νέες ιδέες και την ίδρυση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρεια. ιδιοφυείς επινοητές του ελληνιστικού κόσμου παραμένουν γνωστοί με τα ονόματά τους: Αρχιμήδης, Φίλων ο Βυζάντιος, Ήρων, Κτησίβιος
  • 1436

    Μεσαίωνας και Αναγέννηση

    Μεσαίωνας και Αναγέννηση
    Η ευρωπαϊκή Αναγέννηση σημαδεύθηκε αμέσως από τεχνολογικές προόδους, όπως τους θόλους διπλού κελύφους και τα φρούρια με προμαχώνες. Τα σημειωματάρια των αναγεννησιακών καλλιτεχνών-μηχανικών, όπως του Τακκόλα και του Λεονάρντο ντα Βίντσι, δίνουν μια βαθιά αντίληψη για τη μηχανική τεχνολογία που ήταν τότε γνωστή και εφαρμοζόταν. Αρχιτέκτονες και μηχανικοί εμπνέονταν από την αρχαία Ρώμη, όπως υποδεικνύει η κατασκευή του μεγάλου θόλου του Καθεδρικού Ναού της Φλωρεντίας από τον Μπρουνελλέσκι.
  • Η Βιομηχανική επανάσταση

    Η Βιομηχανική επανάσταση
    Η λεγόμενη Βιομηχανική Επανάσταση που ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία χαρακτηρίζεται από εξελίξεις στην υφαντουργία, την εξόρυξη, τη μεταλλουργία και τις μεταφορές, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της εφευρέσεως της ατμομηχανής. Πάνω από όλα, η Βιομηχανική Επανάσταση είχε ως κινητήρια δύναμη τη φθηνή ενέργεια που προερχόταν από το κάρβουνο, το οποίο άρχισε να παράγεται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από τα άφθονα αποθέματα της Βρετανίας.
  • Ο 19ος αιώνας

    Ο 19ος αιώνας
    Ο 19ος αιώνας γνώρισε εξελίξεις χωρίς προηγούμενο στις τεχνολογίες των μεταφορών, των κατασκευών και των επικοινωνιών, που προήλθαν από την Ευρώπη. Η ατμομηχανή, εκτός από τους σιδηροδρόμους βρήκε πρακτική εφαρμογή και στα πλοία, γεννώντας την ατμοπλοΐα. Η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή ειδικά κατασκευασμένη για ατμοκίνητο τρένο άνοιξε το 1830, με την ατμομηχανή «Rocket» του Ρόμπερτ Στήβενσον.
  • Ο 20ός αιώνας

    Ο 20ός αιώνας
    Κατά τον 20ό αιώνα η τεχνολογία αναπτύχθηκε ταχύτατα και παγκοσμιοποιήθηκε. Η ευρεία διδασκαλία και εφαρμογή της επιστημονικής μεθόδου, καθώς και οι αυξημένες δαπάνες για έρευνα. Οι νέες τεχνολογίες βελτίωσαν θεαματικά τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές, βοηθώντας έτσι και στην εξάπλωση των τεχνολογικών αγαθών. Η έρευνα και ανάπτυξη για στρατιωτικούς σκοπούς επώασε εφευρέσεις με γενικότερη χρήση, όπως το ραντάρ, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και ο κινητήρας αεριώθηση