Ίδρυμα θεοχαράκη καβαφης

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

By vmicha
  • Γέννηση Κ.Π.Καβάφη

    Γέννηση Κ.Π.Καβάφη
    O Kωστής Πέτρου Φωτιάδης Kαβάφης, γιος του Πέτρου-Iωάννη Iωάννου Kαβάφη και της Xαρίκλειας Γεωργάκη Φωτιάδη, γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου στις 29 Aπριλίου 1863. Oι γονείς του ήσαν Kωνσταντινουπολίτες, και ο Kωνσταντίνος υπερηφανευόταν για την καταγωγή του και για τους διαπρεπείς προγόνους του. Ήταν ο βενιαμίν μιας πολυμελούς οικογένειας: είχε έξι μεγαλύτερους αδελφούς, ενώ δύο ακόμη αδέλφια (ένα αγόρι και το μοναδικό κορίτσι) πέθαναν βρέφη στην Aλεξάνδρεια.
  • Period: to

    Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

  • Μετακόμιση στην Αγγλία

    Μετακόμιση στην Αγγλία
    Μετακόμιση της οικογένειας στην Αγγλία, λόγω οικονομικής δυσπραγίας μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1870.
  • Επιστροφή στην Αλεξάνδρεια

    Επιστροφή στην Αλεξάνδρεια
    Επιστροφή στην Αλεξάνδρεια στα τέλη του έτους.
  • «Leaving Therapia»

    «Leaving Therapia»
    Leaving Therapia
    Το πρώτο χειρόγραφο του Καβάφη που διασώθηκε είναι το ημερολόγιο ταξιδιού προς την Κωνσταντινούπολη, όπου μετακόμισε με την οικογένειά του, εξ αιτίας των ταραχών που ακολούθησαν ένα εθνικιστικό στρατιωτικό κίνημα, και το πρώτο του ποίημα είναι το «Leaving Therapia», γραμμένο στα Aγγλικά.
  • Επιστροφή στην Αλεξάνδρεια-πρώτο δημοσίευμα

    Επιστροφή στην Αλεξάνδρεια-πρώτο δημοσίευμα
    Βακχικόν
    Το πρώτο του δημοσίευμα ήταν το άρθρο «Tο κοράλλιον υπό μυθολογικήν έποψιν» στην εφημερίδα Kωνσταντινούπολις, ενώ στις 27 Μαρτίου του ίδιου χρόνου δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα, με τίτλο «Βακχικόν», στο περιοδικό Έσπερος της Λειψίας. Tην ίδια περίπου εποχή, ξεκίνησε μια σειρά από θανάτους που τον σημάδεψαν.
  • Κτίσται

    Κτίσται
    Κτίσται
    Η κυριότερη χρονολογική τομή ως προς την εξέλιξη του έργου του ποιητή τοποθετείται στα 1891. Είναι η χρονιά κατά την οποία ο Καβάφης εκδίδει σε μονόφυλλο το πρώτο πραγματικά αξιόλογο ποίημά του, "Κτίσται" και δημοσιεύει μερικά από τα πιο αξιόλογα πεζά του κείμενα, όπως τα δύο περί των «Ελγινείων», που παρουσιάζουν δημόσια την πολιτική πλευρά του ποιητή.
  • Τείχη

    Τείχη
    Τείχη
    Tο 1897 ταξίδεψε με τον αδελφό του Iωάννη-Kωνσταντίνο στο Λονδίνο και το Παρίσι. Εκείνη τη χρονιά γράφει τα ποιήματα "Τείχη", "Ένας γέρος" και "Τα άλογα του Αχιλλέως".
  • Περιμένοντας τους βαρβάρους

    Περιμένοντας τους βαρβάρους
    Περιμένοντας τους βαρβάρους
    Εκδίδει αυτοτελώς το «Δέησις» σε 50 αντίτυπα. Επίσης αυτοτελώς εκδίδονται τα ποιήματα «Τα δάκρυα των αδελφών του Φαέθοντος» και «Ο θάνατος του αυτοκράτορα Τακίτου», κάτω από τον κοινό τίτλο «Αρχαίαι ημέραι». Γράφει, μεταξύ άλλων, και το «Περιμένοντας τους βαρβάρους», ενώ ποιήματά του δημοσιεύονται στο Αιγυπτιακόν Ημερολόγιον του έτους 1899 και στο Εθνικόν Ημερολόγιον του έτους 1899. Το ίδιο έτος πεθαίνει η μητέρα του.
  • Θερμοπύλες-"Che fece...il gran rifiuto"

    Θερμοπύλες-"Che fece...il gran rifiuto"
    Θερμοπύλες
    Γράφει το «Θερμοπύλες» (δημοσιεύεται το 1903).Πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα (12 Ιουν. – 5 Αυγ., με ενδιάμεση σύντομη επίσκεψη στην Πάτρα). Κρατά ημερολόγιο του ταξιδιού στα αγγλικά. Γνωριμία, ανάμεσα σε άλλους, με τον Γρ. Ξενόπουλο και τον Ι. Πολέμη. Μετά την επιστροφή του δημοσιεύεται στο περιοδικό Παναθήναια το «Che fece... il gran rifiuto».
  • Εμφάνιση της οσριστικής υπογραφής Κ.Π.Καβάφης

    Εμφάνιση της οσριστικής υπογραφής Κ.Π.Καβάφης
    ΦΩΝΕΣ-- ΕΠΘΥΜΙΕΣ - ΤΕΙΧΗ - ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ - ΑΠΙΣΤΙΑ
    Πρώτη εμφάνιση της οριστικής υπογραφής Κ. Π. Καβάφης. «Περιμένοντας τους βαρβάρους»: αυτοτελής έκδοση σε οκτασέλιδο. Τυπώνει επίσης το πρώτο «τεύχος» που περιλαμβάνει 14 ποιήματά του (θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 1905 και πιθανώς ώς το 1909).
  • Ιθάκη

    Ιθάκη
    Ιθάκη
    Τυπώνει το δεύτερο, θεματικό, τεύχος των ποιημάτων του με 21 ποιήματα (τα 14 του πρώτου τεύχους και ακόμα 7: «Τρώες», «Μονοτονία», «Η κηδεία του Σαρπηδόνος», «Η συνοδεία του Διονύσου», «Ο βασιλεύς Δημήτριος», «Τα βήματα», «Ούτος εκείνος»). Τη χρονιά αυτή γράφει, μεταξύ άλλων, τα «Ιθάκη» και «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον».
  • Όσο μπορείς

    Όσο μπορείς
    Όσο μπορείς
    Γράφει μεταξύ άλλων το "όσο μπορείς", «Ηδονῄ», «Η μάχη της Μαγνησίας» και συνεχίζει τη δημοσίευση ποιημάτων στη Νέα Ζωή.
  • Στα 200 π.Χ.

    Στα 200 π.Χ.
    Στα 200 π.Χ.
    Δημοσιεύεσεις ποιημάτων αλλά και κριτικών για την καβαφική ποίηση σε διάφορα αλεξανδρινά περιοδικά της εποχής. Γράφει, μεταξύ άλλων, το «Θυμήσου σώμα» και την πρώτη μορφή του «Στα 200 π.Χ.» (=«Πλην Λακεδαιμονίων»)
  • Νέοι της Σιδώνος

    Νέοι της Σιδώνος
    Νέοι της Σιδώνος
    Πεθαίνει ο αδελφός του Παύλος. Συνθέτει για τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Αιγύπτου ανθολογία δημοτικών τραγουδιών από τις Εκλογές του Νικόλαου Πολίτη. Αρχίζει να κυκλοφορεί η τέταρτη (Ποιήματα 1908-1914, θεματική) και η πέμπτη (Ποιήματα 1915-, χρονολογική) «συλλογή» μονοφύλλων του. Γράφει, μεταξύ άλλων, το «Νέοι της Σιδώνος (400 μ.Χ.)»
  • Μύρης· Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.

     Μύρης· Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.
    Μύρης
    Αφιέρωμα στον Καβάφη της γαλλόφωνης Semaine Égyptienne του Καΐρου. Στο Ελεύθερο Πνεύμα του Θεοτοκά ο Καβάφης καταδικάζεται ως εκπρόσωπος ενός πνεύματος παρακμής. Αρχίζουν να κυκλοφορούν δύο νέες συλλογές μονοφύλλων του Καβάφη, η όγδοη (Ποιήματα 1916-1918, 28 ποιήματα σε θεματική κατάταξη) και η ένατη (Ποιήματα 1919-, με 69 ποιήματα σε χρονολογική σειρά).
  • "Εις τα περίχωρα της Αντιοχείας"-θάνατος ποιητή

    "Εις τα περίχωρα της Αντιοχείας"-θάνατος ποιητή
    Εις τα περίχωρα της ΑντιοχείαςΜεταξύ Νοεμβρίου 1932 και Απριλίου 1933 γράφει το τελευταίο ποίημα του «Εις τα περίχωρα της Αντιόχειας». Πεθαίνει στις 29 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του. Στο τεύχος της 1ης Ιουλίου της Semaine Égyptienne αφιέρωμα στον Καβάφη, όπου και η πρώτη απόπειρα εικονογραφικής απόδοσης καβαφικού ποιήματος (για τα «Κεριά», από τον Alec. Jerom ή Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη)