Europe1815 1905

1490-1700

  • Mar 6, 1490

    Mátyás király halála

    Mátyás király halála
    A király április 4-én lett rosszul, és kétnapos szenvedést követően, április 6-án halt meg Bécsben.
  • Oct 12, 1492

    Amerika felfedezése

    Amerika felfedezése
    Az olasz felfedező Kolombusz Kristóf a spanyol királynő támogatásával indult el Indiába három hajóval, de két hónapos utazás után India helyett a Bahama-Szigeteken érkeztek meg.
  • 1498

    Afrika megkerülése

    Afrika megkerülése
    Vasco da Gama érte el először Afrika megkerükésével Indiát. A portugálok ezt követően kereskedelmi telepeket hoztak létre Indiában, majd később Kínában is.
  • Period: 1509 to 1547

    VIII. Henrik uralkodása

    VIII. Henrik angol király hozta létre az anglikán egyházat, aminek a feje a király lett. Megerősítette a központi hatalmat, valamint alacsony sorból választott magának hivatalnokokat, hogy szükség esetén egyszerűen megszabadulhason tőlük.
  • Period: 1516 to 1556

    I. Károly uralkodása

    I. (Habsburg) Károly spanyol király az új amerikai gyarmatokra támaszkodva zsoldossereget és flottát hozott létre, valamint az inkvizíció segítségével visszaszorította a rendeket. Ő hozta létre Spanyolországban az abszolutizmus rendszerét.
  • Oct 31, 1517

    A Reformáció

    A Reformáció
    Luther Márton 1517-ben tette közzé Wittenbergben az egyházat bíráló és annak megújítására javaslatot tevő 95 pontját. A javaslatokat az egyház elutasította.
  • Period: 1519 to 1521

    Magellán körbehajózza a Földet

    A Föld körbehajózására először Magellán tett kísérletet, aki a Csendes-óceánon áthajózva akart gyorsabb utat találni a Fűszer-szigetekre. Magellánt a Fülöp-szigeteken megölték, de egy hajója visszatért Európába.
  • 1521

    Nándorfehérvár elfoglalása

    Nándorfehérvár elfoglalása
    Az Oszmán Birodalom I. Szulejmán vezetésével elfoglalta Nándorfehérvárat és ezzel áttörte a magyar végvari rendszert.
  • Aug 19, 1526

    A mohácsi csata

    A mohácsi csata
    A mohácsi síkon a 20-25000 fős magyar sereg Tomori Pál vezetésével megpróbálta megállítani az Oszmán Birodalom 60000 fős seregét, de vereságet szenvedett. A király megalt, a török pedig folytatta az útját Budára.
  • 1534

    Az anglikán egyház megalapítása

    Az anglikán egyház megalapítása
    Az anglikán egyházat VIII. Henrik alapította, mert el akart válni feleségétől, Aragóniai Katalintól. A pápa egyház nem engedélyezte a válást, ezért VIII. Henrik szakított a katolikus egyházzal. Az anglikán egyház elvetette a szentek tisztelését és felbontotta a szerzetesrendeket. Az igehirdetés angol nyelven folyt.
  • 1540

    A Jezsuita rend alapítása

    A Jezsuita rend alapítása
    Loyolai Szent Ignác alapította a Jezsuita rendet. A rend magas színvonalú iskolákat hozott létre, és fő céljai a katolicizmus védelme és rekatolizálás voltak
  • Aug 29, 1541

    Buda elfoglalása

    Buda elfoglalása
    Szulejmán csellel foglalta el Buda várát. A szultán Buda közelében táborozott, és a sátrába hívatta a magyar főurakat és Izabella királynőt. Amíg a főurak Szulejmánnál voltak, egy csapat nézelődést tettető janicsár bevette Buda várát.
  • Period: 1545 to 1563

    A tridenti zsinat

    A tridenti zsinaton a katolikus egyház megújulására szolgáló reformokat vitattak meg, például új iskolák és nyomdák létrehozása, búcsúcédulák betilása és az egyház erkölcsi megújulása.
  • 1568

    A drinápolyi béke

    A drinápolyi béke
    Szulejmán halála után az utóda békét kötött a Habsburgokkal, mert belátta, hogy nem tudja őket kiszorítani Magyarországról.
  • Period: 1570 to

    Az Erdélyi Fejedelemség

  • 1572

    Szent Bertalan éjszakája

    Szent Bertalan éjszakája
    Bourbon Henrik és Valois Margit párizsi esküvőjét kihasználva a katolikusok több tízezer francia kálvinistát (hugenottát) gyilkoltak le a Guisse-ok vezetésével.
  • Period: to

    A tizenöt éves háború

    A tizenöt éves háború a magyar és török végvári vonal között állandósult rajtaütésekből bontakozott ki. Egy nagyobb török betörésre válaszul I. (Habsburg) Rudolf háborút indított a pogány törökök ellen. A háború habsburg vereséggel végződött.
  • A Vizsolyi Biblia

    A Vizsolyi Biblia
    Károly Gáspár fordította le először magyar nyelvre a teljes Bibliát. A lefordított Biblia először a vizsolyi nyomdában lett kinyomtatva.
  • Period: to

    XIII. Lajos uralkodása

    XIII. Lajos Richelieu bíborosra támaszkodva erősítette az államhatalmat. Megvásárolta a hivatalokat, ezért a hivatalnoki kar fizetése nem kiadást, hanem jövedelmet jelentett. A hivatalokat polgárok vették meg,és ezzel életük végéig bemesi rangot nyertek.
  • Period: to

    A harmincéves háború

    A harmincéves háború politikai okokból robbant ki, de vallásháború is volt a katolikus Habsburgok, a szintén katolikus Franciaország és a protestáns Dánia és Svédország között. A Habsburg birodalom vereséget szenvedett és a vesztfáliai béke biztosította a Némrt-római Birodalom széttagoltságát.
  • Bethlen Gábor királlyá választása

    Bethlen Gábor királlyá választása
    A magyar rendek Besztercebányán királlyá választották Bethlen Gábort. Bethlen azonban nem egyesíthette erdélyt a Királyi Magyarországgal, mert ezt se a Habsburgok, se a törökök nem tűrték volna.
  • Period: to

    Az angol polgárháború

    I. Károly erőszakot alkalmazott a parlamenttel szemben és le akarta tartóztatni a képviselőit, de a nép a parlamant mellé áll, ezért a király vidékre utazott sereget szervezni a presbiteriánus híveihez. Oliver Cromwell vezetésével az independensek serege legyőzte a királyét, akit lefejeztettek. Anglia köztársaság lett.
  • Period: to

    A Napkirály (XIV. Lajos) uralkodása

    XIV. Lajos magas vámokkal védte a fancia ipart, fejlesztette a gazdaságot és leszámolt a hugenottákkal. Megépíttette a versailles-i kastélyegyüttest, ami Franciaország politikai életének központja volt. Fényűző életmódot folytatott, és a francia nemeseket is erre kötelezte.
  • A vesztfáliai béke

    A vesztfáliai béke
    A vesztfáliai béke lezárta a harmincéves háborút, megerősítette Franciaország hatalmát és szentesítette Némer-római Birodalom széttagoltságát.
  • I. Károly lefejezése

    I. Károly lefejezése
    Oliver Cromwell veztésével az independensek hadsereget szerveztek, legyőzték a presbiteriánusokat és lefejeztették I. Károlyt. Anglia köztársaság lett.
  • A vasvári béke

    A vasvári béke
    I. Lipót hadvezére, az olasz Montecuccoli Szentgotthárdnél legyőzte az oszmán sereget. Ennek ellenére I. Lipót mégis békét kért, mert közben Franciaországgal is hábrúban állt.
  • A Wesselényi-féle összeesküvés résztvevőinek kivégzése

    A Wesselényi-féle összeesküvés résztvevőinek kivégzése
    Az I. Lipót ellen szervezkedő magyar főurakat (Zrínyi Péter, Nádasdy Ferenc, Frangepán Ferenc, I. Rákóczy Ferenc) a császár fő-és jogvesztésre itélte. I. Rákóczi Ferencet anyja,Báthory Zsófia 400 000 arannyal kiváltotta.
  • Period: to

    I. (Nagy) Péter uralkodása

    I. (Nagy) Péter célja Oroszprszág modernizálása volt. Manufaktúrákat alapított, nyugati típusú flottát és hadsereget hozott létre megalapította az új fővárost, Szentpétervárat.
  • Period: to

    A spanyol örökösödési háború

    II. Károly halálával 1700-ban kihalt a spanyol Habsburh-ház XIV. Lajos francia király és I. Lipót, a Habsburg birodalom császára is a saját örökösét akarta a spanyol trónra ültetni. A francia hegemónia veszélye miatt az angolok a Habsburgokat segítették, akik így megnyerték a háborút.
  • Szentpétervár alapítása

    Szentpétervár alapítása
    Szentpétervárat I. (Nagy) Péter alapította, miután legyőzte a svédeket az északi háborúban és megszerezte a Néva torkolatát.