Timeline 1900-1950

 • Svarta veckan

  den svarta veckan i juli 1914. Under denna period skedde en rad upptrappningar i de diplomatiska relationerna mellan de europeiska stormakterna som slutligen, på grund av alla allianser som slutits mellan länderna, innebar att första världs kriget bröt ut.
 • Skyttegravskriget på Västfronten

  Skyttegravskrig är en sorts krig där båda de stridande armeerna har stillastående försvarslinjer. Skyttegravskrig uppstod när stora framsteg gjordes inom vapentekniken, men inte inom rörlighet och kommunikation. De förekom bland annat under amerikanska inbördeskriget(1861–1865) och rysk japanska kriget (1904–1905) och nådde sin kulmen i brutalitet och blodspillan på västfronten under första världskriget (1914–1918).
 • Slaget vid verdun

  Slaget vid Verdun var ett av krigshistoriens längsta och mest blodiga slag under första världskriget vid västfronten. Slaget, som var det tyska kejsardömets första storoffensiv i väster efter den inledande inmarschen i Belgien och nordvästra Frankrike under augusti-september 1914, inleddes av en nio timmar lång förberedande artilleribeskjutning den 21 februari 1916. Först den 18 december samma år var det hela över.
 • Period: to

  skotten i sarajevo

  Skotten i sarajevo avlossades i sarajevo i nuvarande Bosnien den 28 juli 1914. med skotten dödade, Gavrilo Princip ,medlem i unga Bosnien, ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike och dennes hustru Sophie von Chotek.
 • Ryska revolutionen

  Ryska revolutionen är den politiska omvandling som skedde i ryssland 1917, inkulsive februarirevolutionen och october revolutionen. Den ryska revolutionen hände efter två händelser som heter februarirevolutionen och octoberrevolutionen.
 • Adolf Hitler fuhrer

  Hitler var Tysklands rikskansler 1933–1945 och Tysklands ledare och diktator 1934–1945. Hitler, som hade stridit i första världskriget.
 • Nanjing

  Nanjing
  Nanjing är en händelse som hände 1937 efter att japan hade invaderat kina mellan 1 och 2 världskriget. efteråt så hade japan sagt till kina att dem skulle sluta strida i 24h men dem vägrade och efter det började nanjing det hände när kina invaderade japan och våldtog 300 000 kvinnor och dödade drygt 100 000 barn.
 • Finska vinterkriget

  Vinterkriget utkämpades mellan finland och sovjetunionen, Sedan sovjetunionen den 30 november 1939, tre månader in i andravärldskriget, anfallit finland.
 • Blitzen

  Blitzen kallas den period under slaget om storbritannien i början av andravärldskriget då en serie tyska bombanfall utfördes mot storbritannien, Blitzen inleddes den 7 september 1940 genom ett anfall mot London.
 • Operation barbossa

  Operation barbossa var invasionen gjord av nazist tyskland mot sovijet unionen. Det var när över 4.5 miljoner soldater invaderade sovijet unionen,
 • Pearl Habrour

  Pearl Habrour var en händelse som skedde den 7 december 1941. Det började med att Japan skickade iväg strids plan och miniubåtar för att bomba pearl harbour så att USA inte skulle delta i nästa världskrig villket ledden till att Japan bombade stridsflottan pearl harbour. vilket inte gick så bra eftersom det slutade med att USA släppte en nuke på japan som heter little boy som sprängde det mesta av japan och döda otroligt många japaner.
 • Battle of signapore

  Battle of signapore
  Slaget om Singapore var ett slag mellan brittiska och japanska trupper i staden Singapore i Sydostasien under andra världskriget. Japanerna gick segrande ur bataljen.
 • Stalingrad

  Slaget vid Stalingrad utkämpades under andra världskriget mellan Tyskland och Sovjetunionen vid staden Stalingrad.
 • El-Alamien

  Slaget vid el-Alamein, eller mer korrekt andra slaget vid el-Alamein, utkämpat mellan den 23 oktober och den 3 november 1942, var en viktig vändpunkt i Ökenkriget under andra världskriget.
 • D-Day

  Landstigningen i Normandie, kodnamn Operation Neptune, var etableringen av ett brohuvud under de allierades invasion av Normandie, även känd som Operation Overlord, under andra världskriget.