Hitler

Andra världskriget

 • Andra världskriget startar

  Andra världskriget börjar med Tysklands anfall mot Polen. Tyska trupper tågar in tidigt på morgonen över gränsen till Polen. När Hitler fick makten i Tyskland ville han ta tillbaka marken som förlorats under första värdskriget. Han började med Tjeckoslovakien år 1938, sedan Frankrike. 1939 blev så ville Hitler ha Polens mark precis som han tog hela Tjeckoslovakien.Men Hitler fick ett motstånd och det gjorde honom rasande, han kom på en bombsäker plan att invadera Polen.
 • Period: to

  Andra världskriget

 • Låtsaskriget

  Låtsaskriget (på engelska "Phoney War") kallas perioden mellan 3 september 1939 till den 10 maj 1940. Då förekom inga militära operationer på västrfronten, även fast Frankrike och Storbritannien förklarade krig mot Tyskland.
 • Finska vinterkriget

  Finska vinterkriget startade i november 1939 då Sovjetunionen gick till anfall mot Finland. De finska trupperna bjöd på ett väldigt hårt motstånd men kunde inte stå emot Sovjetunionens överlägsna militära resurser. Finland kapitulerade i februari 1940, men återupptog kampen mot Sovjetunionen i det s.k. fortsättningskriget som påbörjades i juni 1941 i samband med Operation Barbarossa, den tyska invasionen av Sovjetunionen.
 • Operation Weserübung

  Operation Weserübung var kodnamnet för Tysklands invasion av Danmark och Norge. Danmark faller direkt och Norge håller inte ut länge. Det militära målet med invasionen var att ta kontroll över de norska hamnarna innan Storbritannien kunde göra det och därmed säkra järnmalmstransporterna från Kiruna via Narvik.
 • Slaget om Frankrike

  Slaget om frankrike (på tyska "Operation Danzig/Augsburg") avslutade låtsaskriget. Slaget var när Tyskland anföll Frankrike, Beligen, Nederländerna, Luxemburg (Beneluxländerna).
 • Blitzen

  På tyska "Blitzkrieg" och på engelska "the Blitz". Blitzen inleddes den 7 september då Luftwaffe (tysklands flygvapen) bombade London. Mellan den 7 september 1940 till 21 maj 1941 så släpptes det mer än 100 ton högexplosiva sprängämnen i 16 brittiska städer. I 267 dagar så vart London attackerat 71 gånger, Birmingham,Liverpool och Plymouth åtta gånger, Bristol sex gånger, Glasgow fem, Southampton fyra, Portsmouth och Hull tre. Det var också många bombningar på minst åtta mer städer.
 • Förbud i skolor

  Zigenska och färgade barn får inte längre gå i tyska skolor.
 • Operation Barbarossa

  Operation Barbarossa var kodnamnet för Tysklands invasion Sovjetunionen. Över 4,5 miljoner soldater från axelmakterna (Tyskland,Japan och Italien) invaderade Sovjetunionen längs en 2900 km lång front.
 • Davidsstjärna

  Tyska judar från sex års ålder måste bära davidsstjärnan.
 • Första gasningen med Zyklon B-gas

  Zyklon B provades första gången i avrättningssyfte i Block 11 i Auschwitz den 3 september 1941.Offren var sovjetiska krigsfångar. Vid detta tillfälle var Auschwitz kommendant, Rudolf Höss på tjänsteresa. Hans sk. ställföreträdare var då Karl Fritzsch och han övervakade gasningen
 • Pearl Harbor

  Attacken mot Pearl Harbor (kallad Hawaii Operation eller Operation AI) var ett överraskningsfall som utfördes av den kejserliga japanska flottan mot den amerikanska marinbasen vid Pearl Harbor, Hawaii. Attacken var på morgonen den 7 december 1941. Attacken var tänkt som en åtgärrd för att hålla den amerikanska Stillahavsflottan borta från kriget som Japan planerade mot Storbritannien och Nederländerna. Basen attackerades av japanska flygplan. 2400 amerikaner dog.
 • Första gasningen av judar

  Första gasningen av judar i ett förintelseläger genomförs i lägret Chelmno Polen.
 • Slaget om Malackahalvön, (Slaget om Malaya)

  Slaget om Malaya var ett slag under andra världskriget mellan en armé från Samväldet bestående av brittiska, Indiska, australiska och malajiska trupper mot den japanska armén. Slaget började då Japans 25:e armé invaderade Västmalaysia den.Japan inledde en landstigning längs den norra kusten av Västmalaysia vid Kota Bharu och började sedan avancera söderut. Slaget varade mellan den 8 december 1941 till den 31 januari 1942. Det blev en seger för Japan.
 • Tyskland förklarar krig mot USA

  Den 11 december 1941 förklarade Tyskland krig mot USA. Japan hade fyra dagar tidigare anfallit den amerikanska marinbasen i Pearl Harbor och därmed hamnat i krig mot USA, vilket kan ses som den direkta orsaken till att även Tyskland förklarade krig mot USA.Tyskland, Japan och Italien hade nämligen år 1940 skapat den sk tremaktspakten. Det var en defensiv försvarsallians där man garanterade varandra politisk, ekonomisk och militär hjälp ifall något av länderna blev anfallet (av USA).
 • Tyskland förklarar krig mot USA fortsättning

  Tyskland var i och för sig inte skyldigt att förklara krig mot USA eftersom det var Japan som hade anfallit USA och inte tvärtom. Men Tyskland ansåg att ett krig mot USA var nödvändigt eftersom att USA redan innan Japans angrepp mot Pearl Harbor stödde tremaktspaktens fiender: Storbritannien, Kina och Sovjetunionen.
 • Den "slutliga lösningen" om judarna

  Den 22 januari 1942 sammankallade Reinhard Heydrich, Himmlers andreman för SS organisationen en konferens i förorten Wannsee, Berlin. Vid mötet så möttes de 15 bästa nazistiska byråkrater och medlemmar av SS organisationen för att diskutera/samordna den "slutliga lösningen". Nazisterna skulle försöka utrota de 11 miljoner judar i Europa och Sovjetunionen.
 • Slaget om Singapore

  Slaget om Singapore var ett slag mellan brittiska och japanska trupper i staden Singapore i Sydostasien under andra världskriget. Japanerna gick segrande ur bataljen. Slaget pågick mellan den 31 januari 1942 till den 15 februari 1942.
 • Doolittleräden

  Doolittleräden var den första amerikanska hangarfartygsbaserade attacken mot Japan under andra världskriget. Uppdraget var unikt i många hänseenden. Det var det enda uppdraget då plan från USAAF skickades iväg av amerikanska flottans Task Force 16 fartyg. Det var det längsta uppdrag som någonsin utförts med B-25 Mitchell bombplan. Det var första gången så stora bombflygplan lyfte från en flotta. Namnet har den fått efter sin befälhavare Jimmy Doolittle.
 • Slaget om Stalingrad

  I slaget vid Stalingrad lyckades Sovjetunionen omringa tyskarna så pass mycket att de kapitulerade. Slaget vid Stalingrad räknas som en av andra världskriget största vändpunkter. Det utspelade sig på östfronten mellan den 21 augusti - 2 februari 1943. Erövrandet av Stalingrad var viktigt för Adolf Hitler och Benito Mussolini.Staden var en viktig bas för transporter på floden Volga mellan Kaspiska havet och norra Ryssland. Ett erövrande av staden skulle skära av Rysslands flodlänk med norr.
 • Operation Torch (kallades i början Operation Gymnast)

  De allierande utförde en invasion av franska Nordafrika, som skulle förbättra den allierade kontrollen av Medelhavet samt göra möjligt en invasion av södra Europa 1943 istället. De allierade planerade att landstigningen skulle äga rum i Algeriet och Marocko som kontrollerades av den franska Vichyregimen. Det blev en allierad seger.
 • Slaget om Hamburg

  Den dittills mest massiva attacken i flygkrigets historia ägde rum 25 juli till 3 augusti 1943. Denna serie bombräder, av de allierade kallade "Slaget om Hamburg". De intensiva bombningarna skapade en eldstorm som lade nästan hela Hamburgs innerstad till ruiner. Totalt så dödades minst 38 000 civila och skadades cirka 37 000. Dessutom frös många överlevande hemlösa ihjäl under de extremt kalla vintrarna i mitten av 1940-talet.
 • Slaget vid Tarawa

  Slaget vid Tarawa var ett slag som utkämpades mellan USA och Japan i Gilbertöarna i Stillahavskriget. Större delen utkämpades 20 november - 23 november 1943 och var den första amerikanska offensiven i det kritiska centrala Stillahavsområdet. Det var också första gången i kriget som USA stod inför allvarligt japanskt motstånd till en landstigning.Nästan 6 400 japaner, koreaner och amerikaner dog i striderna, mestadels på och runt den lilla ön Betio i Tarawaatollen i Gilbertöarna
 • Slaget om Monte Cassino

  Slaget om Monte Cassino, (som egentligen var fyra slag), betraktas som ett av de blodigaste slagen under andra världskriget och var det största som de västallierade utkämpade mot Nazityskland på någon front. Det ägde rum mellan den 17 januari och den 19 maj 1944 runt berget och klostret Monte Cassino i Italien, från Apenninernas centralmassiv via Liridalen till kusten vid Tyrrenska havet.
 • Landstigning i Normandie, Frankrike (Dagen D)

  På dagen D så landsteg de Allierande i Normandiet i norra Frankrike för att ta tillbaka Tyskland.Operationen var den största invasionen i världshistorien, med över 160 000 soldater som landsteg den 6 juni 1944. 195 700 allierade sjömän och personal ur handelsflottan i över 5 000 fartyg var inblandade. Landstigningen i Normandie innebar att de allierade i fortsättningen kunde angripa Tyskland från två håll vilket besegrade Nazitysklands öde och förkortade andra världskriget.
 • 20 juli-attentatet

  20 juli-attentatet kallas det mest kända attentatet mot Adolf Hitler. Det genomfördes den 20 juli 1944 i Hitlers högkvarter Wolfsschanze (Varglyan). Det placerades en portfölj med en bomb under konferensbordet med operationskartorna. Fyra personer dog vid attentatet och ett flertal skadades, men Hitler undkom med en illa tilltygad vänsterarm och spräckta trumhinnor, och hundratals splitter i benen. Det var över 20 personer som var samlade runt konferensbordet.
 • Slaget om Berlin (Slutstriden)

  Slaget om Berlin var den sista stora striden på östfronten under andra världskriget. Striden stod mellan Nazitysklands sista reserver och Sovjetunionens överlägsna Röda armén. Den 12 januari 1945 inleddes en jätteoffensiv med två och en halv miljon sovjetiska soldater över hela östfronten, vilket snabbt ledde till att Röda armén erövrade resten av Polen. Inom några veckor kontrollerade ryssarna även Ungerns huvudstad Budapest.
 • Hitler begår självmord, andra vk tar slut

  Slaget om Berlin ägde rum under våren 1945 och blev den sista stora kraftmätningen på östfronten under andra världskriget. Striden stod mellan den då överlägsna sovjetiska Röda armén och Nazitysklands sista ihopskrapade reserver. Slutstriden avbröts först efter att Adolf Hitler begått självmord i sin bunker i centrala Berlin den 30 april. Andra världskriget i Europa var därmed slut. Men kriget fortsätter därefter i Japan, de var över i Europa.
 • Atombomberna över Hiroshima & Nagasaki - Anledning

  De allierade ville ha ett snabbt slut på kriget mot Japan. Man ville inte gå in med marktrupper och kriga för då skulle alldeles för många amerikaner dö. Det enda sättet för USA var att skrämma Japan till fred med sitt nya vapen. Så för att avsluta kriget mot Japan beslöt alltså USA:s president Harry Truman att använda atombomber mot japanska städerna Hiroshima den 6 augusti och mot Nagasaki den 9 augusti 1945. Båda städerna förstördes och ca 150 000 männsikor dog omedelbart.
 • Atombomben över Hiroshima

  Tidigt på morgonen lämnade flygplanet Enola Gay USA, det var ett av sju amerikanska plan som gav sig av mot Hiroshima – men det enda som var lastat med en atombomb. Bomben var över tre meter lång,75 centimeter i diameter och vägde närmare 4 ton. Den innehöll 60 kg uran och bar namnet Little Boy. Klockan 08:15 fälldes Little Boy från flygplanet. Temperaturen i explosionen som skapades har uppskattats till över en miljon grader.Tryckvågen som uppstod krossade fönsterrutor mer än 15 kilometer bort.
 • Atombomben över Nagasaki

  Klockan 11.02 fälldes bomben Fat Man över Nagasaki. Det var egentligen inte tänkt att atombomben skulle släppas över just Nagasaki. Det var meningen att de skulle fälla en bomb över staden Kokura men det var alldeles för molnigt där så dem fortsatte över till staden Nagasaki. Molnen över Nagasaki var ännu kraftigare men det togs beslut om att släppa bomben ändå. Detta gav inte lika stor effekt som om man skulle fällt den över Kokura. Mellan 60-70 000 människor tros ha omkommit.