Ww2 76 hitler accepts the ovation of the reichstag after announcing the peaceful acquisition of austria berlin march 1938

Andra Världskriget

By Kajsa N
 • Hitler tar över makten.

  Hitler tar över makten.
  Efter första världskriget drabbades Tyskland av en depression. Tyskarna hade förlorat hoppet och såg nazistpartiet som räddningen. Hitlers parti (Nazistpartiet) vann då valet i ett demokratiskt val och fick makten i Tyskland. Hitler blir också kallad till landets rikskansler. Han gör sig själv till diktator kort efter detta.
 • Judarna förlorar sina rättigheter.

  Judarna förlorar sina rättigheter.
  Nazisterna inför ungefär 400 lagar som tar ifrån judarna deras medborgerliga rättigheter. Innan detta hade flera rättigheter redan tagits bort, men just denna dag försvann otroligt många. Judarna förlorade även andra rättigheter senare, t.ex rätten att få äga en radio.
 • Kristallnatten

  Kristallnatten
  Under Kristallnatten brändes över 200 synagogor, ungefär 1700 butiker vandaliserades, ungefär 400 judar blev mördade medan en del av de blev tvingade till att ta sitt liv. Denna natt blev även ca 20 000 - 30 000 judar inskickade till koncentrationsläger. Anledningen till denna natt var att en judisk pojke tros ha skjutit ihjäl den tyske legationssekreteraren i Paris.
 • Tyskland invarderar Polen.

  Tyskland invarderar Polen.
  Tyskland och Sovjetuionen anfaller Polen. De hade gjort upp en pakt om att de skulle dela upp Polen i två och dela lika mellan varandra. Efter 17 dagar är Polen besegrat.
 • Storbritanien och Frankrike förklarar krig mot Tyskland.

  Storbritanien och Frankrike förklarar krig mot Tyskland.
  Storbritannien och Frankrike skickar ett ultimatum till Tyskland, om att dra tillbaka sina trupper från Polen. Men eftersom att Tyskland inte svarat när tiden gått ut så förklarar Storbritannien och Frankike krig mot Tyskland, tillsammans med de små brittiska kolonierna Australien, Nya Zeeland och Indien.
 • Tyskland och Sovjet ingår vänskapspakt

  Tyskland och Sovjet ingår vänskapspakt
  Nazisttyskland och Sovjetunionen slöt en ny pakt som officiellt benämndes "det Tysk-Ryska gräns- och vänskaps-fördraget".
 • Tyskland anfaller Nederländerna, Beligien och Luxenmburg.

  Tyskland anfaller Nederländerna, Beligien och Luxenmburg.
  Tyskland anfaller Nederländerna, Beligien och Luxenmburg.
  Nederländerna kapitulerar 4 dagar senare, 14:e maj och Belgien kapitulerar 7 dagar senare, den 17 maj.
 • Slaget om Frankrike inleds och Italien förklarar krig

  Slaget om Frankrike inleds och Italien förklarar krig
  Slaget om Frankrike inleds, efter 4 dagar går tyska trupper in i Paris.
  Italien förklarar krig mot Frankrike och Storbritanien. Även om Italien hade ett övertag 5:1 så vinner ändå Fransmännen.
 • Tyskland, Italien och Japan ingår i en tremaktspakt.

  Tyskland, Italien och Japan ingår i en tremaktspakt.
  De kallade sig Axelmakterna.
 • Slaget om Storbritannien börjar.

  Slaget om Storbritannien börjar.
  Tyskarna attackerar Storbitannien. Deras mål är att bomba Storbritanniens flygvapen, sedan att förstöra fabriker som tillverkar flygplan. Detta eftersom att de ville att Storbitannien skulle bli tvungna att kapitulera eller bli neutrala.
 • Japan anfaller USAs flotta.

  Japan anfaller USAs flotta.
  Japan anfaller USAs flotta Pearl Harbor på Hawaii. Syftet var att Japan ville hålla USA borta från det krig som Japan planerat mot Storbrittanien och Nederländerna. Dagen efter förklarar USA krig mot Japan och kommer därför med i Andra Världskriget.
 • Tyskland invarderar Stalingrad.

  Tyskland invarderar Stalingrad.
  Tyska trupper mascherar in i Stalingrad som var en stad i Sovjetunionen. Det är ett av tidernas blodigaste slag. Det dog ca 2 miljoner människor och det var en väldigt avgörande kamp.
 • Tyskland förlorar slaget mot Stalinsgrad.

  Tyskland förlorar slaget mot Stalinsgrad.
  Tyskland måste kapitulera efter det 6 månader långa kriget. Detta slag hade en stor innebörd för Andra Värlsdkriget.
 • Italien ansluter sig till de allierande

  Italien ansluter sig till de allierande
  Italien ansluter sig till de alierande, dvs, de länder som krigade mot Tyskland. De tre största var Frankrike, Polen och Storbritanien.
 • Hitler begår självmord.

  Hitler begår självmord.
  Adolf Hitler och hans fru begår självmord i en bunker i Berlin genom att skjutsa sig själva. Dagen innan har de gift sig i samma bunker. Anledningen till att Hitler begick självmord, var att han hade sett att Italiens gamla diktator hade skjutits och sedan hängts upp i fötterna i en sönderbombad bensinstation. Hitler ville inte tillfångatas och bli förnedrad på samma sätt, därför begick han självmord.
 • Kriget tar slut

  Kriget tar slut
  Kriget tar slut. Amerikanerna kommer in i olika koncentrationsläger och räddar judarna. Allt krigande är över men en hel del återuppbyggelse och anpassning finns kvar att göra.