World war 2

World war II

 • Början till ett andra världskrig

  Början till ett andra världskrig
  1 september - Tyskland anfaller Polen och därför börjar Storbritanien och Frankrike 2dagar efter att rusta upp sig för att anfalla Tyskarna och hjälpa oskyldiga polen.
 • Period: to

  Andra världskriget 1939-1945

 • Vinterkriget bryts ut!

  Vinterkriget bryts ut!
  1939 Finland anfalls av Sovjetunionen, Vinterkriget bryter ut
  Efter hårt och envist motstånd tvingades Finland den 13 mars 1940 gå med på fred och göra landavträdelser (10 procent av sin yta), Det var viktigt för ryssarna att de hade utrustning och bra med mat så de kunde anpassa sig efter den kalla vintern
 • Operation barbarbossa

  Operation barbarbossa
  Tyskland anfaller Sovjetunionen! Operation Barbarossa var den största militära operationen i mänsklighetens historia både till styrkornas storlek och antalet dödsoffer detta skedde på östfronten.
 • Pearl harbor anfalls av japan

  Pearl harbor anfalls av japan
  1941 anfalls Pearl Harbor av Japan och drar därmed in USA i andra världskriget. På bilden ses USS Arizona (BB-39) sjunka under attacken.
 • Slaget vid midway

  Slaget vid midway
  Slaget vid Midway var ett slag under andra världskriget och utkämpades den 4-7 juni 1942. Endast en månad efter slaget om Korallhavet slog den amerikanska flottan tillbaka en japansk attack mot Midwayatollen, vilket kom att bli en vändpunkt för andra världskriget i Stilla havet.
 • Slaget vid stalingrad

  Slaget vid stalingrad
  Det pågick mellan 21 augusti 1942 och 2 februari 1943 och är ett av världshistoriens blodigaste slag med sammanlagda förluster på nära två miljoner människor. Det slutade med ett avgörande nederlag för Tyskland och utgör en av de viktigaste vändpunkterna under andra världskriget.
 • Slaget vid el-Alamein

  Slaget vid el-Alamein
  Slaget vid el-Alamein utkämpades mellan den 23 oktober och den 3 november 1942, var en viktig vändpunkt i Ökenkriget under andra världskriget. Länderna som deltog vad Storbritannien, Australien, Indien, Nya zeeland, Sydafrika, Fria franska styrkorna, Grekland, Tyskland, Italien
 • D day

  D day
  D dagen var i slutet av det andra värlskriget och det var dagen när de allierade länderna Frankrike, Polen, och Storbritannien invarderade Tyskland. Det var helt klart ett av de kändaste slagen under andra världskriget. D dagen började 00:15 tisdagen den 6 juni 1944 med att allierade bombplan släppte bomber över de viktiga broar, vägkorsningar och tyska soldater på Normandies kust i norra Frankrike och kallades först för Operation Overlord. Själva D dagen varade bara under en dag medans
 • Förintelsen en hemskt händelse

  Förintelsen en hemskt händelse
  Förintelsen är det folkmord som nazisterna utförde 1933-1945 på drygt sex miljoner judar och ca sju miljoner andra människor. Förintelsen ägde rum i andra världskriget och doldes av kriget. Över hälften av Förintelsens offer gasades ihjäl. Övriga sköts till döds av s.k. eller dog av svält, köld, utmattning, sjukdomar i ghetton och läger samt under dödsmarscher.
 • Adolf Hitler begår självmord.

  Adolf Hitler begår självmord.
  Sin sista tid i livet tillbringade Hitler i bunkern under rikskansliets hus i Berlin. Jämte honom återfanns flickvännen Eva Braun. Sedan visste Hitler att de skulle hitta honom och att han skulle få det hårdaste straffet de kunnat komma på så han sköt sig själv.
 • Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

  Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki
  Den 6 augusti 1945 fällde USA den första atombomben över staden Hiroshima i Japan. Den 9 augusti fälldes den andra atombomben över Nagasaki. Med undantag av några få byggnader, förstördes båda städerna helt.I Hiroshima dog mellan 60 000 och 70 000 människor omedelbart, i Nagasaki omkring 40 000.