Adolf hitler

Andra världskriget Timeline

By MHF97
 • Period: to

  start och stopp

  Andra världskriget start och stopp
 • Adolf Hitler Kansler i Tyskland

  Adolf Hitler Kansler i Tyskland
  Det var ekonimskt kris i världen och efterfrågan på varor var liten. På grund av det blev många människor arbetslösa. I Tyskland var 40% av alla äldre människor arbetslösa.Nazisterna kunde tack vare detta få anhängare genom att lova arbeten till befolkningen. Ett löfte som dom höll.
 • Kristallnatten

  Kristallnatten
  Natten mellan 9 november och 10 november kallas för kristallnatten. Cirka 30 000 judar blev förda till koncentrationsläger av beväpnade soldater från nazistpartiet. Ungefär 400 judar dödades eller betvingades att begå självmord. De brände även ner 267 synagogor, vandaliserade över 7500 butiker och förstörde judiska begravningsplatser.
  Det var då judarna verkligen förstod vad som kommer att hända.
 • Tyskland anfaller Polen

  Tyskland anfaller Polen
  Andra världskriget började med Tyskland anföll Polen. Tyska Einsatzgrupper skjuter Judar präster och akademiker. Tyska judar får inte vara ute efter klockan 21.00. Om man bryter mot regeln straffas man med slag. Två dagar efter Tyskland har anfallit Polen förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland. Andra världskriget bryter ut.
 • Finska vinterkriget inleds

  Finska vinterkriget inleds
  Sovjetuionen går till attack mot Finland.Tidigt på morgonen överskred sovjetiska trupper utan krigsförklaring Finlands gräns i hela dess längd från Norra ishavet till Finska viken. De bombade stora orter som Helsingfors och besköt finska öar. Det var tydligt,att Sovjetunionen väntade sig ett snabbt avgörande men Finland var starkt och höll ut.Det tog ungefär 3 månader för Sovjet att vinna över Finland.
 • Attacken mot Pearl Harbor

  Attacken mot Pearl Harbor
  Den 7 December 1941 gick Japan plötsligt till attak mot USA. Japan attackerade USA:s flotta som låg vid Hawaii. man tyckte att japan var fega eftersom att de inte skickat något krigsbrev innan. Målet för Japan var att sänka hela USA:s flotta snabbt och effektivt med artelleri.Många amerikaner dog vid slaget. Men några av USA:s slagsskepp låg ute till havs, och därför var inte USA helt besegrade. USA gick med i Andra Världskriget i samband med attacken mot Pearl Harbor för en hämnd mot Japan.
 • Slaget vid stalingrad

  Slaget vid stalingrad
  Stalingrad-slaget började 21 Augusti 1942 och pågick till 2 Februari 1943. Det här var en stor vändpunkt för Sovjetunionen i Andra världskriget. Tyskland anföll Sovjetunionen i syfte på att få tillkomst till all olja och material som fanns i landet. Det här var en del av Tysklands plan, Operation Barbarossa. Planen gick ut på att en armé skulle gå genom Sovjetunionen in i staden och en annan armé skulle ta sig genom Libyen och Egypten.
 • D-dagen

  D-dagen
  Den 6 Juni 1944 invaderades hela norra Frankrikes kust av de allierade. Det här är känt som en av världens största millitär-engagemang i historian. Tyskland hade inte särskilt bra försvar vid strandläggningen eftersom att de allierade hade fått Tyskland att tro att de skulle komma någon annanstans. Över 200 000 soldater deltog i slaget på D-dagen.
 • Hitler begår självmord

  Hitler begår självmord
  Den 1 maj 1945 sog det klart att Hitler är död. Beskedet möttes av ett stort jubel. Hitler och hans fru Eva hade tillsammans bedått sjävlmord i en bunger i Berlin. Just dagen innan så gifte sig Eva och Adolf.