Timeline socials Unitat 2

By Leako
 • Carles IV

  Carles IV
  Era un rei absolutista de la dinastia dels Borbons, quan regnava ell, Espanya estava molt endarrerida respecte a altres països, era un país pobre i la majoria de les persones eren agricultors amb pocs recursos.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Aquest va ser un pacte entre Godoy (el favorit del rei, ell dirigia la política exterior espanyola), el qual va fer que Espanya s'aliés amb França per intentar la invasió de Gran Bretanya.
  .
  Godoy en aquest pacte va deixar que l'exèrcit francès de Napoleó travesses Espanya perquè havia d'atacar a un altre enemic dels francesos (Portugal).
  .
  Això va provocar que França ocupés Espanya.
 • Ferran VII

  Ferran VII
  Ferran era el fill de Carles IV, ell volia regnar, ja que tenia una altra manera de pensar, ell era més modern i volia solucionar la situació que estava passant Espanya (necessitava avenços tecnològics i més diners).
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  Germà gran de Napoleó Bonaparte. El 6 de juliol de 1808, el seu germà el va nomenar rei d'Espanya. Quan va arribar, Espanya estava en mig de la Guerra de la Independència.
  .
  La gent no estava molt contenta, perquè volien un rei borbó i això provoca que esclati la guerra del Francès, al final la van guanyar els Espanyols i li van donar la corona a Ferran VII i ell torna a posar el govern absolutista.
 • Capitulacions de Baiona

  Capitulacions de Baiona
  Les Capitulacions de Baiona van ser un acord que va permetre a l'exèrcit francès retirar-se sense ser atacat pels britànics, que estaven bloquejant el port de Baiona. L'acord va ser signat després de la batalla de Vimeiro, on les forces angleses i portugueses van derrotar les tropes franceses de Junot.
  .
  Les condicions de les Capitulacions de Baiona van ser relativament generoses cap als francesos, permetent-los retirar-se amb els seus efectius i armament.
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  La gent a Aranjuez estava molt enfadada amb l'arxiduc Carles i la reina Maria Lluïsa per ser vists com a amics dels francesos que ocupaven Espanya. La gent estava enfadada també per la mala situació econòmica.
  .
  Quan van empresonar el primer ministre, Manuel Godoy, la gent va sortir al carrer a protestar. Les manifestacions es van convertir en un gran motí i això va fer que el rei Carles IV renunciés al tron en favor de Carles, l'arxiduc.
 • Corts de Càdis

  Les Corts de Cadis van ser una assemblea legislativa que va jugar un paper fonamental en el desenvolupament dels esdeveniments durant la Guerra d'Independència Espanyola contra l'ocupació napoleònica. Les Corts de Cádiz van promulgar la Constitució de 1812, coneguda com la "Constitució de Cádiz", que va ser una de les primeres constitucions liberals d'Europa.
 • Guerres Carlistes

  Guerres Carlistes
  Aquestes van ser unes guerres entre els partidaris de l'absolutisme (estaven a favor de Carles VII) i els partidaris d'un estat liberal (estaven a favor d'Isabel II).
  .
  Carlins:
  Volien una monarquia absoluta amb manteniment dels privilegis estamentals i molt religiosos
  .
  Isabelins:
  Van veure que hi havia una possibilitat de poder imposar les seves idees.
  .
  Aquestes guerres les va guanyar Isabel II
 • Isabel II

  Isabel II
  Isabel II era la filla de Ferran VII. Gràcies al fet que Ferran VII va decidir canviar la llei sàlica (una llei que prohibia a les dones regnar Espanya), Isabel va poder regnar Espanya. Quan ella regnava, Espanya va canviar de ser una monarquia absoluta a una monarquia parlamentària.
 • Liberalisme

  Liberalisme
  • El Liberalisme és un moviment per posar més llibertats a nivell polític i econòmic.
  En l'àmbit polític van voler fer reformes, la sobirania nacional (poder escollir representants), volien augmentar els drets de les persones i també volien la separació de poders (el legislatiu, l'executiu i el judicial).
  .
  A nivell econòmic volien més llibertat. Una llibertat de preus, de producció, de competència... Volien tenir més control de l'economia en general.
 • Desamortització de Mendizábal

  Desamortització de Mendizábal
  La Desamortització de Mendizábal. Aquest ministre va treure propietats a l'església (terres, conrreus...) per obtenir diners pel govern. Les van posar a subasta i les van comprar els burgesos.
  Però els camperols es van seguir quedant pobres, perquè seguien treballant molt per pocs diners. La situació de pobresa a Espanya no va canviar tant com volia.
 • La Gloriosa

  La Gloriosa
  Va ser una revolució, perquè el país estava molt malament, hi havia una crisi política, econòmica i social, hi havia molta gent pobre i la reina donava massa diners a la gent rica i a la gent que ja en tenia molts.
  .
  La conseqüència va ser l'exili de la reina, els espanyols volien tenir un rei, però no volien un rei borbó, per això van decidir que Amadeu de Savoia era la millor opció.
 • Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia
  Amb el suport del sector progressista de les Corts i dels carlistes, Amadeu de Savoia va ser triat rei com Amadeu I d'Espanya.
 • Bipartidisme

  Bipartidisme
  Hi ha dos partits que s’alternen de forma pacífica el poder (el rei fa d'àrbitre per així dir-ho)
  .
  És un sistema poc democràtic:
  Manipulació dels vots
  Votava una minoria de la població
  Molt poder del rei (Alfons XII)
  .
  Conservadors i Liberals
  .
  Conservadors
  Líder: Cànovas
  Drets i llibertats menors
  Sufragi censatari
  Suport de l’alta burgesia
  .
  Liberals
  Líder: Sagasta
  - poder pel rei
  + drets i llibertats
  + dret de vot (ampliar sufragi)
  + llibertat catòlica
  Suport de la petita burgesia (artesans)
 • Alfons XII

  Alfons XII
  Va ser un rei borbó el qual va implantar un sistema polític que va veure a inglaterra, perquè ell va estar exiliat allà.
  Monarquia parlamentària
  Constitució (1876 - 1923)
  Va decidir canviar al sistema anglès perquè era més estable, aquest era el bipartidisme (hi havien dos partits) Els conservadors i els liberals.
 • Guerra de Cuba

  Guerra de Cuba
  Espanya mantenia Cuba, però volien independitzar-se, ja que volien explotar els recursos per ells mateixos com el sucre, el cafè, el cacau... (Sobretot el sucre). Per culpa d'això i a les queixes sobre l'esclavitud va esclatar una guerra contra Espanya i Cuba va rebre l'ajuda dels Estats Units d'Amèrica, sobretot per l'enfonsament d'un vaixell dels EUA (el "Maine") i van culpar als espanyols, Estats Units era més potent i va guanyar, gràcies a això Cuba es va poder independitzar.