Statskog gjennom 22 år

By LinnC
  • Statskog etableres

    I 1993 blir Statskog SF opprettet. Statsforetaket tar over ansvaret for forvaltningen av statens skog- og utmarksarealer etter Direktoratet for Statens skoger. Senterpartiet, SV og Anders Aune stemte i mot endringen, mens FrP og Høyre ønsket en annen løsning med forretningsvirksomheten i et statsaksjeselskap og forvaltningen i et eget organ.
    (Regjering 1990-1996: AP, Brundtland)
  • Høyre ønsker privat deltakelse

    Høyre foreslår å øke den private deltakelsen i Statskog. Merknad: Uspesifisert dato.
    (Regjering 1990-1996: Gro Harlem Brundtlands tredje regjering, Ap)
  • Statskog overtar Finnmarksvidda og Høyre foreslår salg av Statskog-eiendommer

    Samene raser over at Statskog har fått eiendomsretten til Finnmarksvidda. Da Statskog ble etablert i 1993 overtok de ca. 95 % av Finnmark for prisen 4 millioner. Fra 1993- 1999 har det vært strid om overtakelsen, og Sametinget ønsker nå en gransking av det som skjedde i 1993. Samme år foreslår Høyre at deler av Statskogs eiendommer skal legges ut for salg på det åpne markedet. (Regjeringen 1997- 2000: KrF, Sp og V med Bondevik) Merknad: Uspesifisert dato.
  • Statskog legger inn bud på Norske Skog-eiendommer

    Norske Skog legger ut eiendommer på 1,9 millioner mål utmark for salg i Nord-Trøndelag og på Østlandet. Statskog og Borregaard Skoger kommer med et samlet bud på områdene som skal selges, men hektes av samme høst. Salget på eiendommene i Nord-Trøndelag blir avblåst grunnet lavere bud enn forventet, mens eiendommene på Østlandet blir solgt til Norges Skogeierforbund (Saubruks-skogene) og Opplysningsvesenets fond (Follum-skogene).
    (Regjering 2001-2005: Bondevik med Krf, H og V).
  • Regjeringen åpner for salg av eiendommer i Statskog

    Stortingsflertallet åpner for et visst salg av skog som eies av Statskog. Kun Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti sier nei. (Regjering: Krf, Sp og V)
  • Statskog vil kjøpe eiendommer av Forsvaret

    Forsvaret legger ut 300 000 dekar mark for salg, og næringspolitisk talsmann Lars Sponheim mener Statskog må få kjøpe eiendommene, som betraktes som attraktive eiendomsperler på Sør- og Vestlandet, i Trøndelag, på Østlandet og i Nord-Norge. Forsvarsbygg, Forsvarets eget eiendomsselskap er ikke fornøyd med Sponheims forslag.
    (I regjering: Bondevik med Krf, H og V).
    Dato: mars/april, uspesifisert.
  • Regjeringen legger inn bud på Hardangervidda-eiendom

    Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) åpner for at staten i samarbeid med enten Vinje kommune, via Miljøverndepartementet eller Statskog kan kjøpe en 146.000 dekar stor eiendom på Hardangervidda som er lagt ut for salg. Regjeringen legger inn et bud på 25 millioner for eiendommen Vestre Vollane på Hardangervidda, men de er for sent ute, og eiendommen går til privatpersonen Folke Hermansen.
    (Dette skjer etter regjeringsskiftet 17. oktober 2005, da Stoltenberg (Ap) går i regjering med Sv og Sp).
  • Finnmarkseiendommen overtar statsgrunnen i Finnmark

    I juli tok Finnmarkseiendommen over forvaltningen av statsgrunnen i Finnmark. Tidligere har det vært Statskog som har forvaltet eiendommen, som ble overtatt i 1993 til store protester fra Sametinget. Finnmarkseiendommen er også et statsforetak, som er grunneier til 95 % av arealet i Finnmark fylke.
  • Statskog kjøper Borregaard-skogene for 1,7 milloner kroner.

    Orkla med Stein Erik Hagen i spissen selger Borregaard-skogene til Statskog for totalt 1.725 millioner kroner. Skogsalget blir omtalt som det største i Norden på flere år. Rundt 80 % av Borregaard-skogen er i Hedmark, mens resten er i Telemark, Agder og Buskerud. På bakgunn av oppkjøpet vil regjeringen foreta et arronderingssalg på 600 000 dekar som skal vare frem til 2017.
    (Regjering: Stoltenberg-regjeringen ( Sv, Sp, Ap), landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp)).
  • Statskog starter arronderingssalget som omtales som "et historisk skogsalg"

    Statskog legger denne høsten ut flere eiendommer for salg. Salget foregår på bakgrunn av oppkjøpet av Borregaard-skogene i 2010, da det ble bestemt at et arronderingssalg skulle dekke finansieringen av det store kjøpet. Eiendommene er spredte skogteiger, og det skal selges eiendommer både i Troms, Nordland, Midt-Norge og i Sør-Norge. Først ut er eiendommer i Troms i starten av september, der 3000 mål fordelt på tre eiendommer i Midt-Norge blir lagt ut for salg.
    Regjering 2005-2013: Stoltenberg.
  • Statskog selger ytterligere eiendommer flere steder i landet

    Statskog fortsetter arronderingssalget. Dette er det tredje året med salg av skoger etter oppkjøpet av Borregaard-skogene i 2010, og Statskog legger ut eiendommer for salg to ganger per år. I 2013 har Statskog to salgsrunder, i mai og september. Områdene som legges ut for salg i disse rundene er i Hedmark, Oppland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Nord- og Sør-Trøndelag. Etter tre år med arronderingssalg er 110 eiendommer solgt til private.
  • Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ber Statskog se på ulike modeller for privatisering av det statlige selskapet

    I oktober 2014 sender Listhaug et forslag på høring om å avvikle konsesjonsloven og oppheve boplikten. I starten av november samme år får Statskog i oppgave av Listhaug om å komme med en konsekvensutredning med ulike modeller for del- eller helprivatisering av selskapet. Opposisjonen på Stortinget prøver i desember å stoppe privatiseringsprosessen, men får ikke flertall. Forslaget om privatisering gir også sterke reaksjoner blant jegere og fiskere i landet.
  • Ap vil stoppe nedsalg av Statskog

    Arbeiderpartiet legger frem et forslag for næringskomiteen om å stoppe regjeringens planer om å selge deler av Statskog. Land- og skogbrukspolitisk talsperson i Ap, Knut Storberget, mener et nedsalg vil være uheldig for skogdriften i Norge. Han får støtte fra Senterpartiets Geir Pollestad, som er lederen av Stortingets næringskomité.
  • Ap-og Sp-forslag om å avbryte utredningen behandles i Stortinget

    Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gått sammen om et forslag for å stoppe utredningen fra Statskog. Forslaget ble behandlet torsdag ettermiddag i forbindelse med at næringskomiteen på Stortinget avgir innstilling om eierskapsmeldingen. Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget håper Venstre og Krf vil støtte forslaget.
  • Sylvi Listhaug mottar utredningen fra Statskog

    Fristen for utredningen var satt til 1. mars 2015, og dagen etter får Sylvi Listhaug overrekt utredningen. Utredningen viser tre ulike modeller for privatisering av Statskog, samt at Statskog vil selge ytterligere 150 000 dekar i tilknytning arronderingssalget som har foregått siden 2010. I en pressemelding sier Listhaug at Statskog har gjort en grundig jobb, og at hun nå vil sette seg ned å gjøre en vurdering.