primera guerra

 • PLA SCHIEFFEN

  PLA SCHIEFFEN
  En 1895 va presentar el seu pla, el Pla Schlieffen, que va ser aplicat per l'exèrcit alemany en els primers dies de la guerra. Es tractava d'atacar de manera ràpida i decisiva a França pel nord. El pla implicava la invasió de la neutral Bèlgica.
 • INVASIÓ A BÈLGICA

  INVASIÓ A BÈLGICA
  La invasió alemanya de Bèlgica va ser una campanya militar que va començar el 4 d'agost de 1914. Anteriorment, el 24 de juliol, el govern belga havia anunciat que si arribava la guerra, mantindria la seva neutralitat històrica
 • Period: to

  1ra: fase de la guerra mundial

  En 1914, Alemanya va fer uns desplaçaments ràpids de material i de tropes per derrotar a França i posteriorment centrar-se en Rússia.
 • BATALLA DE TANNEMBERG

  BATALLA DE TANNEMBERG
  La batalla de Tannenberg de 1914 va enfrontar als Imperis rus (1.er i 2n exèrcits) i alemany (8è Exèrcit) a prop de la localitat de Allenstein a Prússia Oriental. Aquest enfrontament va resultar ser de considerable importància en la Gran Guerra, i va tenir lloc del 26 al 30 d'agost de 1914.
 • BATALLA DE MARNE

  BATALLA DE MARNE
  La batalla del *Marne va ser una batalla de la Primera Guerra Mundial que va tenir lloc entre el 5 i el 12 de setembre de 1914. El resultat va ser una victòria aliada sobre l'exèrcit alemany.​
 • LA VICTÒRIA DE SÈRBIA SOBRE ÀUSTRIA-HONGRIA

  LA VICTÒRIA DE SÈRBIA SOBRE ÀUSTRIA-HONGRIA
  La campanya de Sèrbia de 1914 va suposar el primer i fallit intent de l'Imperi austrohongarès per conquistar el regne de Sèrbia al començament de la Primera Guerra Mundial. La sort dels combats aviat es va inclinar del costat serbi i el front es va estancar a la fi d'any, quan els exèrcits serbis van expulsar als austrohongaresos del seu territori.
 • ITÀLIA ES VA UNIR A LA GUERRA

  ITÀLIA ES VA UNIR A LA GUERRA
  Itàlia hi va intervenir a favor dels
  aliats i Bulgària i l’Imperi Turc van ajudar
  les potències centrals, sense que la guerra
  semblés tenir un bàndol vencedor
 • BATALLA DE GALLIPOLI

  BATALLA DE GALLIPOLI
  La batalla de *Galípoli o batalla dels Dardanels es va lliurar en la península turca de *Galípoli en 1915, durant la Primera Guerra Mundial. La campanya es coneix a Turquia amb el nom de *Çanakkale *Savaşlari
 • CANVI DE BÀNDOL D'ITÀLIA

  CANVI DE BÀNDOL D'ITÀLIA
  L'Armistici entre Itàlia i les forces aliades es va concloure el 3 de setembre. L'armistici va ser declarat públicament el 8 de setembre de 1943, durant la Segona Guerra Mundial, entre Itàlia i les forces Aliades, que havien anat ocupant l'extrem sud del país, fet que va comportar la capitulació italiana.
 • BATALLA DE SOMME

  BATALLA DE SOMME
  La batalla del *Somme de 1916 va ser una de les batalles més llargues i sagnants de la Primera Guerra Mundial, amb més d'un milió de baixes entre tots dos bàndols.
 • LA BATALLA DE VERDÚN

  LA BATALLA DE VERDÚN
  La batalla de Verdún, deslliurada del 21 de febrer al 18 de desembre de 1916, va ser la major i més llarga batalla de la Primera Guerra Mundial en el front occidental entre els exèrcits alemany i francès. Els alemanys esperaven que els francesos comprometessin la seva reserva estratègica per a recuperar la posició i sofrir grans pèrdues en una batalla d'anihilació, a un cost mínim per als alemanys en posicions tàcticament avantatjoses en les altures.
 • Period: to

  3ra fase: La Crisi del 17

  La crisi de cansament de tots els països participants, sobretot els més grans.
  En totes les files hi haurà homes que es revelaran contra els seus superiors, degut al desgast de la guerra de trinxeres.
 • RETIRADA DE RÚSSIA

  RETIRADA DE RÚSSIA
  Durant l’any 1917 va triomfar a Rússia la revolució bolxevic i els revolucionaris.
  El 3 de març de 1918, es va signar el Tractat de Brest-Litovsk entre el nou govern bolxevic de Rússia i les potències enredades en la Primera Guerra Mundial. Rússia no va tenir més remei que acceptar al no disposar de suficients tropes per a continuar lluitant en dos fronts.
  Abandona Ucrania, Polònia, Finlàndia, Estònia,
  Letònia, Lituània i Bielorússia Armènia queda per Turquia.
 • ENTRADA DELS ESTATS UNITS

  ENTRADA DELS ESTATS UNITS
  Els Estats Units ja havien expressat la seva forta oposició a la guerra submarina sense restriccions perquè violava els seus drets com potència neutral, i fins i tot havia amenaçat a Alemanya amb la ruptura de relacions diplomàtiques si s`arribava a aplicar aquesta estratègia, de forma que va interrompre les seves gestions en favor de la pau.
 • Period: to

  4ta Fase: Ofensiva del 1918 i Final de la Guerra

 • DERROTA DE L'IMPERI AUSTROHUNGARÈS

  DERROTA DE L'IMPERI AUSTROHUNGARÈS
  El 1918, al front Italià, els britànics, els francesos i els italians van derrotar Àustria i els seus
  aliats. L’Imperi Austrohongarès i L’Imperi Turc van demanar l’armistici i els combats es van
  aturar.
  Dels seus territoris van sorgir la Primera República d'Àustria, la Primera República Txecoslovaca, la República Popular d'Hongria, el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens, la Segona República Polonesa i en tant el Regne d'Itàlia i el Regne de Romania es van veure engrandits territorialme
 • FI DE LA GUERRA

  FI DE LA GUERRA
  L’11 de novembre de 1918 es va signar l’armistici. A Alemanya es va proclamar la República.