Robotics and IA timeline

Timeline created by AdriaB
 • Elektro

  Elektro
  Elektro va ser el primer robot que va ser creat per la Westinghouse Electric Corporation, a les instal·lacions de Mansfield, Ohio, entre 1937 i 1938. Aquest robot d'aparença humanoide fa 2,1 metres d'altura, pesa 120 kg, i podia caminar per ordre de veu, dir 700 paraules, gràcies a un fonògraf de 78 rpm, moure el cap i els braços, fumar cigarretes i inflar globus.
 • Robotics laws

  Robotics laws
  Les tres lleis de la robòtica van ser escrites per Isaac Asimov, un escriptor rus de ciència-ficció. Tots els robots dels seus relats i novel·les estan dissenyats per a complir-les. Apareixen per primera vegada al relat "Runaround", del 1942, recollit dins del llibre "Jo, robot".
 • Touring test

  Touring test
  El test de Turing, creat al 1950 pel matemàtic Alan Turing
  El funcionament és el seguent: una persona, l'avaluadora, fa preguntes a dos subjectes: una computadora que genera respostes similars a les dels humans i una altra persona. L'avaluadora no pot accedir directament als subjectes. Si després d'analitzar la conversa, l'avaluadora no pot distingir la persona de la màquina o considera que la màquina és una persona, la màquina superaria el test de Turing i es consideraria intel·ligent.
 • Unimate

  Unimate
  Unimate va ser el primer robot industrial, es va instal·lar en una cadena de muntatge de General Motors a la Inland Fisher Guide Plant en Ewing (Nova Jersey), l'any 1961
  Va ser creat per George Devol en els anys 1953 usant una patent original de la seva propietat. Devol, al costat de Joseph Engelberger, van fundar la primera empresa fabricant de robots, Unimation.
 • Mars Rover

  Mars Rover
  Un Mars rover o astromòbil de Mart és un vehicle tot terreny que s'utilitza per explorar el planeta Mart. Se'ls utilitza perquè fins ara sempre ha estat massa costós i difícil enviar una missió tripulada a Mart, i perquè les sondes i satèl·lits són massa limitats (a causa de la seva immobilitat i de la seva distància de la superfície, respectivament) per a explorar la superfície marciana.
 • Famulus

  Famulus
  FAMULUS va ser el primer robot industral del món, amb sis eixos accionats electromecànicament i creat per l'empresa KUKA
 • Deep Blue

  Deep Blue
  Deep Blue va ser la primera computadora que va guanyar un Campió del Món, Garri Kaspàrov, en un ritme de joc lent. Això va passar el 10 de febrer de 1996, en una memorable partida. Tot i això, Kasparov va guanyar 3 de les següents partides i en va empatar 2, de manera que va acabar derrotant Deep Blue per 4-2.
 • Nomad robot

  Nomad robot
  El Nomad Rover és un vehicle no tripulat dissenyat com a prova perquè un vehicle d’aquest tipus circuli per altres planetes.
 • Aibo ers-110

  Aibo ers-110
  El primer AIBO comercial. Amb una aparença similar al beagle. Platejat. Van començar les vendes l'1 de juny de 1999 pel seu lliurament a l'agost, la producció es va limitar a 3000 al Japó i 2000 per EUA. Els AIBO van ser comercialitzats per a ús domèstic com a "Robots d'Entreteniment". També van ser àmpliament adoptats per les universitats amb finalitats educatives, per a recerques de robòtica i per a la interacció humà-robot.
 • Asimo

  Asimo
  ASIMO és un robot humanoide creat per Honda, introduït el 2000, va ser creat per ser una ajuda a la gent. Ajuda a les persones que no tenen una plena mobilitat i s'utilitza per animar els joves a estudiar ciències i matemàtiques. En 130 cm d'alçada i 54 kg, ASIMO ha estat dissenyat per operar en entorns del món real, amb la capacitat de caminar o córrer en dos peus. Als EUA, ASIMO és part de l'atracció a Disneyland Innoventions.
 • Roomba

  Roomba
  Roomba és un robot aspirador domèstic de l'empresa iRobot, que va sortir al mercat l'any 2002. L'aparell és un disc de 34 cm de diàmetre i menys de 9 cm d'altura. Té sensors de contacte amb parets i mobles i sensors d'infrarrojos.
 • Canadarm 2

  Canadarm 2
  És un sistema robot hissat i d'equipament associat a l'Estació Espacial Internacional. Té un important paper en l'acoblament i manteniment de l'estació: movent equips i subministraments per l'estació, ajudant a l'exterior en el treball dels astronautes i revisant instruments i altres càrregues afegides a l'estació. El MSS està format per un braç robòtic, el (MBS) de l'anglès Servei Remot Mòbil del sistema base i el (SPDM) o Manipulador Dretà de Propòsit Especial.
 • Big dog

  Big dog
  BigDog és un robot caminador, quadrúpede, dinàmicament estable, per a ús militar. Va ser creat el 2005 per Boston Dynamics. Mesura 0,91 m de llarg, per 0,76 d'alt i pesa 110 kg; més o menys com una mula petita. És capaç de travessar terrenys complicats carregant fins a 150 kg de pes i de pujar pendents de 35 °. Un ordinador de bord controla la tracció, sobre la base de les entrades que rep de els múltiples sensors amb què compta el robot, així com la navegació i l'equilibri.
 • Alexa

  Alexa
  Alexa és un assistent virtual desenvolupat per Amazon, utilitzat per primera vegada en els altaveus intel·ligents. Té la capacitat d'interactuar a través de la veu, reproduir música, crear llistes de tasques pendents, establir alarmes, reproduir podcasts, reproduir audiollibres i proveir informació en temps real del clima, tràfic i notícies entre d'altres.
 • Sophia

  Sophia
  Sophia és un robot humanoide desenvolupat per la companyia Hanson Robótics. Ha estat dissenyada per aprendre i adaptar-se al comportament humà i treballar amb humans, i ha estat entrevistada per tot el món. A l'octubre de 2017, es va convertir en una ciutadana saudita, sent així el primer robot amb ciutadania d'un país.