Muses large

Filosofes

 • 700 BCE

  Gargi Vachaknavi

  Gargi Vachaknavi
  Gargi Vachaknavi va ser una filòsofa de l'antiga Índia que va néixer al segle VII a.C
  És honorada com una gran filosofa natural nombrada com a exponent del Vedes ( els quatre textos més antics de la literatura india).
  Va participar en el brahmayajna, un debat filosòfic on desafía al savi Yajnavalkya amb preguntes desconcertants sobre l'assumpte de l’ànima.
 • Period: 700 BCE to 476

  Época antiga

  La filosofia antiga comença amb el naixement del pensament racional a l’antiga Grècia, on la raó va substituir les llegendes mítiques, i s'estén fins a la caiguda de l’Imperi Romà.
  Aquesta època va establir fonaments per a la filosofia occidental en àmbits com l'ètica, la política i la metafísica.
  Destaca per figures com Sòcrates, Plató i Aristòtil.
 • 600 BCE

  Themistoclea de Delfos

  Themistoclea de Delfos
  Va ser una sacerdotisa de Delfos , professora de Pitàgores, important degut a que va ser ella qui li va ensenyar les seves doctrines morals.
  Una sacerdotessa del temple d'Apol·lo a Delfos que es creia que posseïa el do de la profecia. Els antics grecs consultaven a la pitonisa per a obtenir orientació en assumptes importants
 • 600 BCE

  Teano

  Teano
  Va ser una filòsofa grega, esposa de Pitàgores. Pensava que l'Univers estava regit pel número : la cerca de la perfecció i l'harmonia en formes i proporcions li va portar a treballar en el número auri. La proporció àuria, va obtenir la fama d'aconseguir realçar l'harmonia i la bellesa dels objectes o l'art . A més ,va ser aplicada a innombrables projectes d'arquitectura o pintura.
 • 500 BCE

  Aspasia de Mileto

  Aspasia de Mileto
  Aspasia de Milet mestra de retòrica i logografía, va tenir gran influència en la vida cultural i política a l'Atenes del Segle de Pèricles
  Destacaba per la seva inteligencia , coneixements retòrics i influència en la política.
  Va mantenir una relació estimada amb Pericles, confident i consellera influent en assumptes polítics, una figura principal de l'esfera cultural de la democràcia a Atenes i va representar un paper fonamental en el naixement de l'emancipació de la dona.
 • 500 BCE

  Teodora de Emesa

  Teodora de Emesa
  Una emperadriu romana coneguda per la seva connexió amb l'emperador romà Valeriano i la seva influència en la cort imperial. Va exercir un paper significatiu en la política i la presa de decisions durant el seu temps. La seva història destaca en un període turbulent de la història romana, marcat per crisis polítiques i militars.
 • 430 BCE

  Asclepigenia

  Asclepigenia
  Asclepigenia va ser una filòsofa neoplatònica i mística grega. Va intentar comprendre i dominar el "secret" dels principis de la metafísica, que controlaven l'univers. Va relacionar els principis de la màgia i dels miracles amb la sort i va aplicar el seu coneixement de Plató i Aristòtil a les grans qüestions religioses i metafísiques plantejades per la teoria ètica cristiana. Creia que el destí era potencialment canviable si es coneixia la màgia, la metafísica, la cosmologia i la teúrgia.
 • 400 BCE

  Timica d'Esparta

  Timica d'Esparta
  Va ser una filòsofa espartana de l'escola pitagòrica, esposa del també filòsof pitagòric Milias de Croton . Ella i el seu marit Milias van ser portats davant Dionisio I, el qual els va interrogar i va amenaçar. Timicha, abans de revelar els secrets pitagòrics , es va tallar la llengua amb les dents i la va escupir
 • 400 BCE

  Melissa de Samo

  Melissa de Samo
  Melissa de Samos va ser una filòsofa i matemàtica, que va formar part de l'Escola Pitagòrica. Només se la coneix per una carta escrita a una altra dona anomenada Clareta.En aquesta carta se li exposa a Clareta que el luxe no és el que defineix la bellesa d'una dona, sinó l'honestedat.
 • 400 BCE

  Areta de Cirene

  Areta de Cirene
  Areta de Cirene, va ser una filòsofa de l'escola cirenaica , filla del seu fundador, Aristipo de Cirene (discípul de Socràtes), i mestra al seu torn del seu fill Aristip el Jove. Ella va ensenyar filosofia natural i moral a les escoles i acadèmies d'Àtica (periferia grega) durant trenta-cinc anys, va escriure quaranta llibres, i va comptar amb cent deu filòsofs entre els seus alumnes.
 • 400 BCE

  Catalina de Alejandría

  Catalina de Alejandría
  Catalina de Alejandría, és reconeguda com una santa cristiana i màrtir.
  Es narra la seva erudició i debat amb filòsofs pagans, simbolitzant la relació entre la fe cristiana i la saviesa filosòfica. La seva resistència davant les persecucions i la seva confessió de la fe cristiana enfrontant la tortura , la converteixen en un símbol de la fortalesa i la determinació religiosa .
  Reflecteix el diàleg entre la fe i la raó.
 • 400 BCE

  Hipatia

  Hipatia
  Hipàtia va ser una filòsofa, matemàtica i astrònoma grega a l'Alexandria Filla de Teón, un matemàtic , va destacar pel seu ensenyament, els seus escrits sobre matemàtiques i astronomia, i el seu compromís amb la filosofia neoplatònica va dissenyar diversos instruments científics com l’ astrolabi pla i va inventar un densímetre, per això és considerada com una pionera en la història de les dones en la ciència.
 • 325 BCE

  Hiparquia de Maronea

  Hiparquia de Maronea
  Va ser una dona filòsofa de l'antiga Grècia, coneguda per la seva relació amb Crates, un destacat cínic. Se la considera una de les primeres dones filòsofes.
  Va renunciar a la seva vida privilegiada per a viure d'acord amb els ideals cínics, adoptant un estil de vida simple . Tots dos compartien una visió similar de renunciar a allò material i la cerca de la virtut a través de la simplicitat i l'autosuficiència.
 • 300 BCE

  Fintis

  Fintis
  Fintis va ser una filòsofa pitagòrica nascuda i morta en Crotona.
  Va escriure un treball sobre el comportament correcte de les dones on es discuteixen les diferències entre homes i dones.
  Es donen una sèrie de formes en què les dones han de practicar l'autocontrol, i conclouen que la forma més efectiva és tenir relacions sexuals amb el seu espòs només per a produir fills legítims. Fintis sosté que la pràctica de la filosofia és apropiada tant per a les dones com per als homes
 • 42

  Àrria

  Àrria
  Arria la Major a​ va ser una dona de l'Antiga Roma casada amb el senador romà Cecina Peto. Quan el seu marit va rebre l'ordre de l'emperador de suïcidar-se per formar part d'una rebel·lió . Abans de morir , Arria li va arrencar la daga de les seves mans i es va apunyalar a si mateixa en el pit, després la hi va retornar al seu espòs dient la seva famosa frase "Paete, non dolet" ("Paetus, no dol") , convertint-la en un exemple d'amor fidel i valentia a la història romana
 • 45

  Ban Zhao

  Ban Zhao
  Ban Zhao va ser una destacada erudita, historiadora i politòloga xinesa que va viure durant la Dinastia Han de l'antiga Xina . Destaca per la seva obra literària més coneguda, "Nüjie", un tractat que ofereix consells sobre la conducta femenina, educació i la importància de les dones a la societat. Aquest treball reflecteix les seves opinions sobre l'educació de les dones i la seva creença en la importància de la contribució femenina al bé comú.
 • Period: 476 to 476

  Caiguda de l'Imperi Romà

 • Period: 477 to 1491

  Época medieval

  La filosofia durant l'Edat Mitjana es caracteritza per la fusió estreta entre la filosofia i la teologia, representant una visió centrada en Déu del món. Durant aquest període, l'escolàstica va tenir un paper dominant, utilitzant la raó per analitzar qüestions teològiques i harmonitzar-les amb les creences religioses. La relació entre la fe i la raó va ser un tema central, amb esforços per conciliar les veritats religioses amb el raonament.
 • 1087

  Ana Comneno

  Ana Comneno
  Va ser una princesa bizantina de gran cultura autora de
  "La Alexiada", la història del regnat del seu pare, en el qual cita passatges d'Homer o de la Bíblia.
  Aquest llibre li va fer convertir-se en una de les primeres dones historiadores occidentals. Ana es va dedicar a l'estudi de la filosofia i la història, entre altres coses, estava versada en filosofia, gramàtica, teologia, astronomia i medicina. Va atendre reunions intel·lectuals, incloent-hi algunes dedicades a l'estudi d'Aristòtil.
 • 1089

  Hildegarda de Bingen

  Hildegarda de Bingen
  Va ser una monja benedictina, escriptora, compositora, visionària i teòloga alemanya.
  Va intuir la circulació de la sang i va realitzar la descripció més detallada de l'orgasme femení que s'havia fet fins a la data.
  Va escriure nombroses obres entre les quals destaca "Liber divinorum operum" dedicada extensament a descriure l'univers, els cicles que regeixen la naturalesa i la interacció entre els fenòmens naturals i l'ésser humà.
 • 1092

  Heloïse de Paráclito

  Heloïse de Paráclito
  Va neixer en el monestir del Paraclet on va ser abadessa durant més de 30 anys Heloïse va passar a la història com heroïna romàntica. L'actitud d’Heloïse respecte d'Abelardo (el seu amant i gran amor) en la vivència que ella té del seu amor, es capta la protesta de la dona culta per no poder viure lliure i plenament l'experiència amorosa "Cartes d'Abelardo i Héloïse", és una col·lecció de cartes que revela els seus pensaments, sentiments i les dificultats que hi havia en la seva relació.
 • 1130

  Herrada de Landsberg

  Herrada de Landsberg
  Va ser una monja alsaciana i abadessa de l'abadia de Hohenburg en els monts Vosges. És coneguda principalment per ser l'autora de l'enciclopèdia pictòrica Hortus deliciarum (El Jardí de les delícies).
  Una breu però precisa recopilació de totes les ciències estudiades en la seva època, incloent-hi la teologia. En aquesta obra Herrada detalla la batalla entre la Virtut i el Vici amb imatges visuals especialment vívides que precedeixen als textos.
 • 1204

  Guillermina de Bohemia

  Guillermina de Bohemia
  Va ser una mística cristiana la qual va ser considerada pels seus seguidors com l'encarnació femenina de l'Esperit Sant. Va formar part d'un moviment més ampli del cristianisme europeu en el qual , les seves precurosres , van afavorir l'aspiració de les dones al sacerdoci. Era una filosofia pràctica i que va guiar la societat cristiana cap a noves fronteres que tenien a veure amb l'esperança de llibertat que s'estava formant a les ciutats.
 • 1207

  Mechthild de Magdeburg

  Mechthild de Magdeburg
  Va ser una monja cistercenca del convent de Helfta i mística. Al principi de la seva vida va pertànyer al moviment de les beguinas. Va ser contemporània i companya de santa Gertrudis de Hefta i Matilde de Hackeborn. En 1250, quan encara era laica, va començar a escriure un llibre, fruit de la seva experiència mística, al qual va titular Das fließende Licht der Gottheit (La llum que flueix de la divinitat).
 • 1250

  Margarita Porete

  Margarita Porete
  Era una mística francesa del corrent de les beguinas(associació de dones), autora de “El espejo de las almas simples”, llibre de mística cristiana centrat en la noció de l'amor diví. Va ser cremada en la foguera en 1310 després d'un llarg judici inquisitorial, després d'haver-se negat a retirar el llibre de la circulació o renunciar a les seves idees.
 • 1347

  Catalina de Benincasa

  Catalina de Benincasa
  Es considerada una de les grans místiques predicadores i escriptores del seu temps Catalina afirmava que la vida política no havia d'estar divorciada de la fe. La seva obra més important és "El Diàleg" , un diàleg imaginari entre l'ànima de Catalina i Déu on expressa les seves visions místiques i les seves profundes reflexions sobre la vida cristiana
 • 1364

  Christine de Pizan

  Christine de Pizan
  Christine de Pizan, va ser una escriptora i filòsofa francesa. Els seus treballs inclouen obres filosòfiques, poesia, novel·les, i tractats sobre temes com el poder, la moralitat i els drets de les dones.
  Entre les seves obres destacades es troba "La Ciutat de les Dames", un tractat feminista que defensa el paper i els drets de les dones És reconeguda per la seva defensa de la igualtat de gènere i pel seu suport a les dones en un temps en què aquestes idees eren poc comunes.
 • 1465

  Cassandra Fedele

  Cassandra Fedele
  Va ser la dona erudita més reconeguda a Itàlia durant les últimes dècades del Quattrocento. Fedele va aconseguir fama per les seves habilitats en escriptura i oratòria.
  Va participar en debats públics sobre qüestions filosòfiques i teològiques. Una de les obres destacades de Fedele és la seva carta a Baptista Guarino, un mestre i humanista contemporani, en la qual defensa el dret de les dones a l'educació.
 • Period: 1492 to

  Época Moderna

  La filosofia moderna es caracteritza per un canvi radical en l'enfocament filosòfic. Aquest període va veure l'aparició de nous mètodes científics i una atenció renovada a la raó com a mitjà fonamental de conèixer el món.

  La filosofia moderna va marcar un canvi significatiu cap a una visió més racionalista i empirista del coneixement, així com va contribuir al desenvolupament de les idees polítiques i socials que van sorgir amb la Il·lustració.
 • 1515

  Teresa de Jesús

  Teresa de Jesús
  Va ser una monja, fundadora de l'Ordre de Carmelites Descalço , mística i escriptora espanyola.
  Va produir alguns dels textos més importants del moviment místic espanyol del segle xvi. Destaquen dos llibres dedicats exclusivament als conceptes centrals de l'ascètica i la mística: " El Camino de perfección" i "las Moradas".
  El primer és obra fonamentalment ascètica perquè ho va redactar com a guia espiritual de les seves monges i programa d'acció contra la Reforma protestant.
 • Period: 1543 to

  Revolució Científica

 • 1565

  Marie de Gournay

  Marie de Gournay
  Va ser una escriptora i filòsofa francesa durant el Renaixement.
  Coneguda per la seva relació amb l'obra de Michel de Montaigne, un destacat escriptor i filòsof.
  Va editar i publicar l'edició definitiva de les obres de Montaigne després de la seva mort. A més, va escriure obres pròpies, defensant la igualtat de gènere i expressant les seves opinions sobre política, educació i altres temes socials de la seva època.
 • Cristina de Lorena

  Cristina de Lorena
  Va tenir importància en els assumptes interns del govern, també en el patriarcat toscà ja que va crear institucions per a dotar a les dones pobres de Florència i va donar suport a una política que afavorís el comerç i la marina de guerra.
  Va ser una dona atreta pels sabers científics, manteia una relació epistolar amb Galileu Galilei, el qual va dedicar a ella una dels seus quatre Lettere copernicane, on el científic refutava que les seves doctrines estiguessin en contra de la Bíblia.
 • Anna Maria van Schurman

  Anna Maria van Schurman
  És va convertir en la primera dona universitària europea, arribant a graduar-se en dret en la Universitat d'Utrecht.
  És considerada una erudita, va ser políglota i experta en art, música, literatura, poesia, filosofia, teologia, ciències i astronomia. En la seva dissertació sobre l'enginy de les dones, va demostrar que homes i dones tenen les mateixes capacitats per a l'estudi, però que les obligacions domèstiques són el gran impediment que troben les dones per a continuar en la vida acadèmica.
 • Isabel de Bohemia

  Isabel de Bohemia
  Isabel de Bohèmia, coneguda per la seva correspondència amb el filòsof i teòleg renaixentista Nicolás de Cusa.
  És considerat un exemple important de diàleg intel·lectual entre una dona i un teòleg eminent del Renaixement, discutint temes filosòfics, teològics i polítics.
  Isabel va ser reconeguda com una de les primeres dones que va intercanviar idees filosòfiques amb un pensador destacat de l'època.
 • Margaret Cavendish

  Margaret Cavendish
  És recordada per les seves idees innovadores i la seva contribució a temes com la naturalesa, la filosofia política, la teoria social i la ciència.
  La seva obra "New Blazing World", és considerada la primera novel·la de ciència-ficció​ de l'època. En ella narra un viatge a un món ocult a l'interior de la Terra al qual s'accedia des del Pol Nord.
  Va ser una de les primeres dones reconeguda com a escriptora professional, i va defensar la igualtat de gènere i l'accés de les dones a l'educació.
 • Anne Finch

  Anne Finch
  Va ser una filòsofa anglesa. Destaca per la seva única obra “Principis de la més Antiga i Moderna Filosofia”, publicada de manera anònima i pòstuma.
  Finch tracta d'explicar la formació de l'univers i els seus éssers a partir de tres conceptes ben diferenciats: Déu (el creador de tot) Jesucrist i la Criatura, formació en la qual ens trobem a tots els éssers existents.
  Va introduir el concepte de mònada, influenciada per l'Escola platònica de Cambridge.
 • Damaris Cudworth Masham

  Damaris Cudworth Masham
  Va ser una escriptora, filòsofa i teòloga anglesa de tall protofeminista i defensora de l'educació de les dones. Les seves obres més importants són “Un discurs sobre l'amor de Déu”.
  Les seva obra ofereix una visió optimista dels éssers humans com a criatures racionals i socials motivades per l'amor a la felicitat. Aquesta idea consisteix en el gaudi del plaer obtingut a través de l'exercici regulador de la raó. D'acord amb els seus preceptes, això ens condueix a una major felicitat.
 • Mary Astell

  Mary Astell
  Va ser una filòsofa, escriptora feminista i retòrica anglesa.
  Una de les primeres feministes de la història a defensar l'alfabetització universal de la dona.​
  La seva obra més important és "Una proposta seriosa a les dames, per a l'avenç del seu veritable i més gran interès" en els qual presenta el pla per a establir un nou tipus d'institució per a dones.
  És recordada pels seus mètodes innovadors de negociació en el debat filosòfic influenciat particularment per Descartes.
 • Catharine Trotter

  Catharine Trotter
  Catharine Trotter Cockburn és una escriptora i filòsofa anglesa.
  La seva obra més important és "The Fatal Friendship".
  El tema recurrent que la preocupava és el establir bases fermes per a la moral, compromís que es pot trobar en els seus textos filosòfics com en les seves obres literàries. Trobem també una metafísica molt original que es deixa veure en diferents llocs de la seva obra i apunta a esborrar les distincions entre esperit i matèria.
 • Émilie de Châtelet

  Émilie de Châtelet
  Va ser una matemàtica, física i filòsofa francesa del segle XVIII. Va destacar per la seva traducció al francès de les obres de Sir Isaac Newton. Châtelet és coneguda principalment per la seva traducció i comentari de "Principia Mathematica" de Newton. A més, va realitzar aportacions importants en el camp de la física, especialment en el camp de l'energia cinètica, proposant una equació sobre la conservació de l'energia.
 • Olympe de Gouges

  Olympe de Gouges
  Va ser escriptora, dramaturga, panfletista i filòsofa política francesa. Va escriure la “Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana" en protesta a la “Declaració dels drets dels homes i del Ciutadà” publicat el mateix any.
  Va defensar la igualtat entre l'home i la dona en tots els aspectes de la vida pública i privada, va realitzar plantejaments sobre la supressió del matrimoni i la instauració del divorci, va anar també una precursora de la protecció de la infància i als desfavorits.
 • Judith Sargent Murray

  Judith Sargent Murray
  Va ser una dels primeres feministes estatunidencs reconeguda pels seus assajos sobre temes polítics, socials i religiosos.
  També va ser una poeta i dramaturga talentosa, i les seves cartes, algunes recentment descobertes, donen una idea de la seva vida durant i després de la Revolució Americana.
  És especialment important el seu assaig sobre la Revolució Americana sota el pseudònim "The Gleaner" i pel seu assaig feminista, "Sobre la igualtat dels sexes".
 • Mary Wollstonecraft

  Mary Wollstonecraft
  Mary Wollstonecraft, va ser una important escriptora i defensora dels drets de les dones en el segle XVIII.
  És famosa per la seva obra "A Vindication of the Rights of Woman".
  En aquesta obra, argumentava a favor de l'educació igualitària per a les dones, la seva independència i l'habilitat per a participar en la societat amb l'objectiu de millorar-la. Va defensar la idea que les dones no eren inferiors als homes, sinó que la seva manca d'educació i oportunitats les feia semblar-ho.
 • Period: to

  Revolució Industrial

 • Madame de Staël

  Madame de Staël
  Una de les dones més importants en la història pels seus ideals de la Il·lustració, la seva política revolucionària, els seus corrents filosòfics i literaris, pel romanticisme i l'escriptura de les dones.
  Va participar activament de la vida cultural i política del seu temps, i va defensar amb convicció les seves idees, el que va provocar disputes amb Napoleó.
  "De l'Allemagne" és la seva obra més important on explora la cultura, la literatura i la filosofia alemanyes.
 • Period: to

  Revolució Francesa

 • Period: to

  Época contemporànea

  La filosofia contemporània presenta una diversitat de corrents.
  L'existencialisme destaca en la llibertat individual que explora la consciència i l'ésser i la filosofia analítica que es centra en la llenguatge i la lògica. Altres corrents importants aborden temes com la postmodernitat, que qüestiona certeses absolutes, i la filosofia política contemporània, que tracta assumptes de justícia i drets humans.
 • Harriet Taylor Mill

  Harriet Taylor Mill
  Va ser una filòsofa anglesa i defensora dels drets de les dones.
  Presideix la seva obra el desig d'establir la igualtat definitiva entre home i dona en educació, matrimoni i davant la llei.
  Taylor apostava per frenar la tradició i el costum que asfixiava a les dones, parlava de l'educació com el camí de l'emancipació i defensava el dret a votar i a ser triades. També tracta temes com l'accés al mercat de treball en condicions d'igualtat amb els homes.
 • Period: to

  Reneixença

 • Lou Andreas-Salomé

  Lou Andreas-Salomé
  va ser una escriptora i psicoanalista russa, amb inclinacions liberals.
  Va convertir-se en autora d'una obra prolífica i diversa (literària, crítica, filosòfica i psicoanalítica) "La meva vida".
  El seu pensament barreja la psicoanàlisi freudiana amb la filosofia de Nietzsche i els seus estudis es van basar, principalment, en el narcisisme i la sexualitat femenina.
  Es tracta d'una dona que va viure la seva vida amb molta llibertat.
  Va ser una icona de dona alliberada de principis del segle xx.
 • Rosa Luxemburgo

  Rosa Luxemburgo
  Va ser una teòrica marxista polonesa d'origen jueu.
  La seva obra més important és "Reforma o Revolució" perquè inclou una breu crítica del marginalisme i identifica el crèdit i el mercat de valors com a coses que exacerbaran les crisis periòdiques del capitalisme.
  Rosa va ser important perquè quan va esclatar la revolució a Alemanya al 1918, va començar a moure a la gent per a provocar una revolució social, l'abolició de la llei del capital i la implantació d'un ordre social socialista.
 • Edith Stein

  Edith Stein
  Filòsofa i religiosa alemanya d'origen jueu que va ser víctima dels nazis, després de produir importants obres teològiques. Es va convertir al catolicisme.
  La seva obra més important és "Ciència De La Creu".
  El pensament d'ella es basa en que tot el que hi ha pertany, o bé a la naturalesa, o bé a l'esperit. I només la persona humana participa eminentment dels dos àmbits. Ara bé, encara que la persona humana no sigui pur esperit, és l'esperit el que fa a la persona, la qual cosa la defineix.
 • María Zambrano

  María Zambrano
  Va ser una intel·lectual, filòsofa i assagista espanyola.
  Important destacar que va ser una figura que va desenvolupar el nucli central del seu pensament, la raó poètica, que és mètode de reflexió filosòfica perquè suposa una nova forma d'enteniment més viva, més concreta i més reveladora.
  A part també és important per qüestionar les accions de l'ésser humà i proposar una reforma social.
  Les seves obres més importants van ser "L'home i el diví" "Els somnis i el temps" i "Persona i democràcia".
 • Federica de Montseny

  Federica de Montseny
  Va ser la ministra de Sanitat durant la Segona República, i va ser la primera dona a ocupar un càrrec ministerial a Espanya i una de les primeres a Europa occidental.
  No creia en l'estat perquè ho considerava opressor i contrari als drets universals, confiava en l'alliberament de l'home i la dona mitjançant la igualtat i el coneixement.
  El seu llibre més important és "L'anarquisme" fonamental per a entendre les seves idees i el seu compromís amb l'anarquisme.
 • Ayn Rand

  Ayn Rand
  va ser una filòsofa i escriptora russa. Autora de les novel·les "La rebel·lió d'Atles" i "La deu", va desenvolupar un sistema filosòfic conegut com «objetivismo».
  La base del pensament filosòfic de Ayn Rand era el reconeixement de la realitat com a existent amb independència a la consciència de l'home.
  Sostenia que l'home ha de triar els seus valors i les seves accions només mitjançant la raó, sense sacrificar-se pels altres ni sacrificant a uns altres per a si.
 • Hannah Arendt

  Hannah Arendt
  Era escriptora i teòrica política​ alemanya, considerada una de les​ filòsofes més influents del segle xx.
  Defensava un concepte de «pluralisme» amb la qual es generaria el potencial d'una llibertat i igualtat política entre les persones.
  En la seva obra més important, "La condició humana", realitza un estudi sobre l'estat de la humanitat en els temps que li són donats, i tracta temes relacionats amb la violència, la política, l'autoritarisme, el mal, la llibertat, la revolució, entre altres.
 • Simone de Beauvoir

  Simone de Beauvoir
  Va ser una filòsofa existencialista que va lluitar contra les injustícies de gènere; deixant en clar que ´l'ésser humà no és una essència fixa, sinó existència.
  Va participar activament en la defensa dels drets de les dones, especialment en la legalització de l'avortament a França, la qual, juntament amb altres dones, afirmava haver practicat l'avortament.
  "El Segon Sexe" és la seva obra més emblemàtica un referent per a la teoria feminista i una mena de bíblia dels moviments feministes.
 • Simone Weil

  Simone Weil
  Era filòsofa, activista política i mística francesa. Va formar part de la Columna Durruti durant la Guerra Civil espanyola i va pertànyer a la Resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial.
  Va ser una de les persones més implicada a posar en pràctica els seus ideals d'educació i de justícia per a aconseguir una humanitat més sàvia i més lliure.
  En la seva obra més important "La gravetat i la gràcia", aborda qüestions fonamentals com la relació entre la gràcia divina i la condició humana.
 • Period: to

  Primera Guerra Mundial

 • Elizabeth Anscombe

  Elizabeth Anscombe
  Va ser una filòsofa especialitzada en ètica. Políticament va condemnar als polítics que havien permès la bomba atòmica.
  Creia que la bondat d'una acció es mesurava per les seves conseqüències, encara que prevalien els efectes. També va afirmar que determinades accions estaven prohibides per si, ja que atempten contra els fonaments de l'ètica.
  La seva obra més important és "Intention" que és considerat com el document fundacional de la filosofia contemporània de l'acció.
 • Philippa Foot

  Philippa Foot
  Foot va ser una de les pensadores de filosofia moral del segle XX, que va argumentar que els judicis morals tenen una base racional i va introduir el famós experiment de pensament ètic conegut com el problema del tramvia.
  A part és famosa per ser una de les primeres exponents del que es coneix com a «realisme moral» o «cognitivismo», és a dir, l'opinió que pot haver-hi veritables proposicions morals i que els valors no poden estar completament separats dels fets.
 • Mary Warnock

  Mary Warnock
  Va ser una especialitzada en filosofia moral, d'educació i de la ment, estudiosa de l'existencialisme.
  va ser protagonista d'un canvi radical en l'atenció de l'Alumnat amb Necessitats Educatives Especials.
  Mary va escriure l'"informe Warnock" el qual es defensava la inclusió de l'alumnat a les escoles ordinàries. Considerava l'Educació Especial com un element complementari a l'educació, no com a forma de separació i que el dret a l'educació és per a tots els nens.
 • Graciela Hierro

  Graciela Hierro
  Va ser una filòsofa especialitzada en ètica que va introduir la filosofia feminista a Mèxic. En 1978 va fundar l'Associació Filosòfica Feminista de Mèxic.
  Per a ella la llibertat representa un compromís vital lliurement triat i suggereix "una inversió copernicana” de la reflexió teòrica amoral, donant lloc a l'observació de l'experiència viscuda, per a procedir a la seva sistematització mitjançant la reflexió filosòfica sobre la pròpia moralitat i crear així una ètica aplicada individual.
 • Luce Irigaray

  Luce Irigaray
  Luce Irigaray és una filòsofa feminista belga-francesa coneguda per les seves contribucions en psicoanàlisi i estudis de gènere. La seva obra critica les perspectives tradicionals masculines en la filosofia i l'psicoanàlisi, qüestionant la conceptualització de la sexualitat i el gènere en la cultura occidental.
 • Sarah Kofman

  Sarah Kofman
  Sarah Kofman va ser una filòsofa franco francesa nascuda a París. Especialitzada en filosofia alemanya i pensament postmodern, va ser una destacada intèrpret de la obra de Friedrich Nietzsche i Sigmund Freud. La seva obra també va explorar temes com la psicoanàlisi, la literatura i la relació entre filosofia i teatre.
 • Period: to

  Segona Guerra Mundial

 • Wangari Maathai

  Wangari Maathai
  Va ser una destacada activista i ecologista kenyana, guanyadora amb el Premi Nobel de la Pau el 2004. És coneguda per fundar el moviment Green Belt, centrat en la plantació d'arbres per promoure la conservació ambiental i els drets de les dones. A més de la seva labor de conservació, Maathai va promoure l'apoderament de la dona i va ser una defensora dels seus drets humans de les dones i va difondre la prevenció de la sida en les reunions de l'Assemblea General de les Nacions Unides.
 • Fatima Mernissi

  Fatima Mernissi
  Fatima Mernissi va ser una sociòloga, feminista i escriptora marroquina. Va guanyar reconeixement internacional pels seus treballs centrats en la sociologia de gènere en el món àrab i islàmic. "Le Harem et l'Occident". En aquest llibre, Mernissi explora les percepcions occidentals sobre el harén en la cultura àrab, abordant temes relacionats amb el feminisme, la sexualitat i els estereotips culturals.
 • Victoria Camps

  Victoria Camps
  Victoria Camps Cervera és una filòsofa i assagista catalana coneguda pel seu treball en filosofia moral i política. Destaca per les seves aportacions als debats sobre ètica, política i feminisme. Algunes de les seves obres notables inclouen "Virtuts públiques" i "El segle de les dones".
  Camps defineix la ciutadania com el reconeixement i la comprensió d'uns drets fonamentals (llibertat i igualtat) que constitueixen elements bàsics per a desenvolupar un particular projecte de vida.
 • Julia Kristeva

  Julia Kristeva
  És una filòsofa i psicoanalista franco-búlgara coneguda per les seves contribucions a la teoria literària i els estudis de gènere. La seva obra "La revolució del Lenguatge poètic" explora qüestions relacionades amb el llenguatge, la identitat i la intertextualitat, fusionant la psicoanàlisi.
  El que predominant en l'obra és la seva preocupació per analitzar el que no és analitzable: l'alteritat inexpressable, heterogènia i radical que consta amb la vida individual i cultural.
 • Patricia Churchland

  Patricia Churchland
  Patricia Churchland, és una filòsofa canadenca especialitzada en neurofilosofia i ètica. Amb el seu marit, el filòsof Paul Churchland, ha contribuït al camp emergent de la neurofilosofia, explorant la relació entre la neurociència i la filosofia. Les seves obres, com "Neurofilosofia" i "Braintrust", aborden qüestions fonamentals sobre la ment, la consciència i l'ètica des d'una perspectiva integrada científica i filosòfica.
 • Elisabeth Badinter

  Elisabeth Badinter
  Elisabeth Badinter, és una filòsofa i escriptora francesa coneguda per les seves aportacions als estudis de gènere i feminisme. Amb obres com "L'amor en temps de llibertat" i "L'identitat femenina", aborda temes rellevants sobre la condició de les dones, la maternitat i les dinàmiques de gènere a la societat contemporània. La seva obra ha tingut un impacte significatiu en la comprensió de les qüestions de gènere.
 • Celia Amorós

  Celia Amorós
  Celia Amorós Puente, és una filòsofa i feminista espanyola reconeguda per la seva influència en la teoria feminista i els estudis de gènere a Espanya i Llatinoamèrica. Les seves obres, com "Hacia una crítica de la razón patriarcal" i "Mujer y pensamiento", aborden temes com l'opressió de gènere i la construcció social de la feminitat.
 • Nancy Fraser

  Nancy Fraser
  Nancy Fraser, és una filòsofa i teòrica social nord-americana coneguda per la seva influència en la teoria crítica i feminista. Amb obres com "Iustitia Interrupta" i "La justícia reivindicativa", ha abordat temes essencials com la justícia social i les desigualtats de gènere, contribuint de manera significativa als debats contemporanis sobre política i societat.
 • Martha Nussbaum

  Martha Nussbaum
  Martha Nussbaum, és una filòsofa i professora nord-americana reconeguda per les seves contribucions a l'ètica, la filosofia política i la filosofia de la ment. Les seves obres, com "Les emocions com a valuoses" i "Les fronteres de la justícia", han tingut un impacte significatiu en la comprensió dels drets humans i la justícia social. Nussbaum destaca com una figura influent en els debats contemporanis sobre la filosofia i la política.
 • Judith Butler

  Judith Butler
  Judith Butler, és una destacada filòsofa i teòrica queer nord-americana. Amb obres com "El gènere en disputa" i "Cossos que importen", ha influït significativament en la teoria de gènere i els estudis queer, explorant conceptes com la performativitat de gènere. El que Butler proposa, en definitiva, és la desnaturalització de conceptes com a sexe, gènere i desig, en tant que són construccions culturals de normes que violentan a aquells subjectes que no participen d'aquestes.
 • Helena Maleno

  Helena Maleno
  Helena Maleno, nascuda el 1970, és una periodista i activista espanyola reconeguda per la seva defensa dels drets humans dels immigrants i refugiats, especialment a la frontera entre Espanya i el Marroc. La seva dedicació destaca per denunciar les violacions dels drets dels migrats. Porta 20 anys ajudant a milers de persones que arrisquen la seva vida creuant l'Estret gràcies a les seves crides i avisos a salvament.