Documento a4 portada propuesta proyecto doodle infantil rosa y blanco

L'història dels materials - Luci Arevalo

By luci137
 • 100,000 BCE

  Agulles(TEXTILS)

  Agulles(TEXTILS)
  100.000
  Durant el Paleolític, fa uns 60.000 anys, els éssers humans comencem a trenar fils de matèries vegetals per a fer cordes. Les primeres agulles van ser trobades en les coves de Potok, a Eslovènia, amb una antiguitat de 41.000 anys.
 • 100,000 BCE

  Obsidiana(VIDRE)

  Obsidiana(VIDRE)
  La utilització de l'obsidiana és la primera fita de l'ús de vidre. En el Paleolític aquest mineral conegut com a vidre volcànic es va utilitzar per a fabricar lascas i altres eines de pedra.
 • 12,000 BCE

  Arc de fusta(FUSTA)

  Arc de fusta(FUSTA)
  El primer fragment d'arc de fusta que es va trobar és el de Mannheim-Vogelstang (Alemanya). Les restes més antigues de fletxa que s'han trobat són les fletxes de Stellmoor, de 12.000 anys d'antiguitat, localitzades a una zona propera a Hamburg.
 • 9999 BCE

  Primers focs(FUSTA)

  Primers focs(FUSTA)
  1.500.000
  Les evidències més antigues d'ús de foc daten de fa un milió i mig d'anys als jaciments africans de Chesowanja i Koobi Fora (tots dos a Kenya).
 • 8000 BCE

  Cotó(TEXTILS)

  Cotó(TEXTILS)
  Les primeres evidències d'utilització de cotó daten del 8000 a. C., quan pobles precolombins van començar a desenvolupar les tècniques per al seu filat a Sud-amèrica. Els fusos s'utilitzaven per a convertir la matèria primera en fil i els telers per a teixir draps.
 • 8000 BCE

  Llana i cànem(TEXTILS)

  Llana i cànem(TEXTILS)
  En època neolítica, entre el 6000 i el 3000 a. C., la sedentarización de l'ésser humà va portar amb si l'agricultura, la ramaderia i l'artesania. La domesticació d'animals va fer possible l'obtenció de llana, una de les fibres naturals més comunes. L'agricultura va permetre conrear, a més de fruits i cereals, plantes amb finalitat tèxtil, com el lli o el cànem.
 • 7000 BCE

  Metalurgia(METALL)

  Metalurgia(METALL)
  La fosa del primer metall, associat als primers forns ceràmics, data de fa 6.500 anys. La utilització d'or i plata, en aparèixer en forma de llavors de metall natiu, també va ser comú en aquesta època per a la realització d'adorns i joies, encara que aquests metalls eren molt més escassos.
 • 5500 BCE

  La roda(FUSTA)

  La roda(FUSTA)
  La roda massissa de fusta va aparèixer al 5.500 a. a Mesopotàmia. Tot i que encara no existeixen evidències arqueològiques, es creu que les primeres rodes van aparèixer 2.500 anys abans a Sumèria, com una lenta evolució de la combinació del rodet i el trineu.
 • 5000 BCE

  Mesopotàmia(VIDRE)

  Mesopotàmia(VIDRE)
  El vidre sorgeix a Mesopotàmia al voltant de l'any 5000 a. C. La fosa de sorres i altres materials silicis va donar origen a petites peces de vidre que van ser foradades per a fabricar petits comptes de collaret. A partir d'aquest moment, es van començar a controlar els processos de fosa per a crear noves textures, colors i lluentors.
 • 4500 BCE

  Bronce(METALL)

  Bronce(METALL)
  La transició del coure al bronze va sorgir gràcies al desenvolupament de la tècnica metal·lúrgica. La primera mostra de coure fos data del 4500 a. C. i va aparèixer en l'actual Sèrbia. El bronze és més dur que el coure i s'equiparava a la pedra en la seva tenacitat i resistència, sent a més molt més fàcil de produir.
 • 3500 BCE

  Escriptura cuneïforme(PAPER)

  Escriptura cuneïforme(PAPER)
  El canvi de la Prehistòria a la Història el marca l'existència de documents escrits. Allí van sorgir sistemes de comptatge en unitats amb sistemes complexos de substitució de quantitats per símbols. Progressivament, es va anar convertint en un sistema de comunicació que va cristal·litzar en el 3000 a. C. en l'escriptura cuneïforme.
 • 3000 BCE

  La rueca(TEXTILS)

  La rueca(TEXTILS)
  La rueca o roda de filar va aparèixer a la Xina en el 3000 a. C. Es tracta d'una màquina que permetia reduir fibres a fil de manera mecànica. L'aparició de la rueca està unida al tractament de la seda.
 • 2000 BCE

  Tir i Sidón (VIDRE)

  Tir i Sidón (VIDRE)
  Cap al 1800 a. C. van destacar els centres productius de Tir i Sidón, en l'actual Líban. La seva indústria del vidre era molt potent, per la qual cosa la demanda de materials per a la seva fabricació era molt elevada.
 • 2000 BCE

  Les tintes(PAPER)

  Les tintes(PAPER)
  La tinta ha ido indefectiblemente unida al papel desde sus inicios, pero su invención es anterior. La tinta surgió en Egipto hace unos 4.000 años. Era una mezcla de óxidos y pigmentos naturales con agua que se aplicaba con cañas afiladas de palma, de ave o de bronce.
  Alrededor del cuarto milenio antes de nuestra era, se desarrolló en China un tipo de tinta creada a partir de la mezcla de dos compuestos de la madera: el pigmento negro de hollín y la goma de resina.
 • 1250 BCE

  Chogha – Zanbil(VIDRE)

  Chogha – Zanbil(VIDRE)
  En el zigurat iranià de Chogha-*Zanbil, un temple piramidal declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO en 1979, s'han localitzat restes de vidres amb més de 4.000 anys d'antiguitat. Les anàlisis realitzades van determinar que el vidre conté calcita, cristobalita i guix.
 • 1200 BCE

  Ferro(METALL)

  Ferro(METALL)
  L'Edat del Ferro, va durar aproximadament del 1200 a. C. al 300 a. C. Encara que es coneix la seva utilització des del 2.500 a. C., pels artefactes de ferro trobats en les tombes reals hitites. Aquests pobles hitites, en l'actual Síria, van ser els primers a controlar el ferro i van monopolitzar la seva producció, sempre escassa. Quan el seu imperi va ser destruït, els seus ferrers es van dispersar per Orient Mitjà, difonent la seva tecnologia i donant principi a l'Edat del Ferro.
 • 401 BCE

  La Gran Muralla(PEDRA)

  La Gran Muralla(PEDRA)
  La dinastia Ming va ordenar aixecar la Gran Muralla xinesa en el segle V a. C., per a protegir l'imperi de les invasions mongoles. Aquesta construcció va aconseguir més de 21.000 km. Es va acabar l'any 1644 d. C., quan la Xina va annexionar Mongòlia al seu imperi i la muralla va deixar de ser necessària, quedant reflectida la història de cada emperador i del regne en el tram aixecat durant el seu mandat.
 • 301 BCE

  Vidre dicroic(NANOMATERIALS)

  Vidre dicroic(NANOMATERIALS)
  En el segle IV es va fabricar la copa de Licurgo: una copa de metall i vidre on aquest últim canvia de coloració segons com s'il·lumini. La copa representa al rei Licurgo, rei de Tràcia, que va prohibir el culte a Dionisio.
 • 100

  L'origen del paper(PAPER)

  L'origen del paper(PAPER)
  El paper es va descobrir a la Xina Imperial de la dinastia Han en el segle II d. C. Al principi es va utilitzar com a embolcall, però aviat es va començar a usar com a suport per a escriure i dibuixar.
 • 400

  El paper àrab(PAPER)

  El paper àrab(PAPER)
  L'expansió del paper fora de l'Imperi Xinès va ser lenta. Fins al segle IV no va aconseguir el Japó. En el 793 els àrabs van començar a portar artesans de la Xina i a fabricar paper a Bagdad i Damasc, arribant al Caire dos segles després i a Fes l'any 1100.
 • 1000

  Esmaltado árabe(NANOMATERIALS)

  Esmaltado árabe(NANOMATERIALS)
  Gran part de la ceràmica de l'Edat mitjana i el Renaixement comptava amb un llustre metal·litzat amb lluentors que evocaven l'or i el coure. Aquesta tècnica consistia en la mescla de sals de plata i coure amb òxids i vinagre que s'aplicaven en la superfície de la ceràmica, prèviament vidriada.
 • 1100

  Nanometría y vidrieras(NANOMATERIALS)

  Nanometría y vidrieras(NANOMATERIALS)
  Les vidrieres també comptaven sense saber-ho amb tecnologia nanométrica. Els vitralls gòtics i renaixentistes tenien en les seves decoracions nanopartícules metàl·liques producte dels òxids utilitzats per a la seva coloració.
 • 1200

  Acer de Damasc(NANOMATERIALS)

  Acer de Damasc(NANOMATERIALS)
  Aquest llegendari tipus d'acer va ser un dels metalls amb el qual es van fabricar els ganivets durant els segles XII i XIII, a causa de la seva gran duresa i tall. Això permetia la presència de nanopartícules de carboni en els successius treballs de la fulla, dotant-la de la seva llegendària durabilitat.
 • Caucho artificial(PLASTIC)

  Caucho artificial(PLASTIC)
  En 1839, Charles Goodyear descobreix la vulcanización del cautxú natural, procés pel qual es convertia en una mescla impermeable, en afegir-li sofre. Fins a 1907 no es crea el primer cautxú 100% sintètic, obra de l'alemany Fiedrich Hoffmann.
 • Polímers(PLASTIC)

  Polímers(PLASTIC)
  Els termes ‘polímer’ i ‘polimèric’ van ser encunyats pel químic suec Jöns Jacob Berzelius, pare de la química moderna, en 1832. Berzelius va idear al costat d'altres científics el sistema de notació química actual, va ser el primer a distingir els compostos orgànics dels inorgànics i va inventar el concepte de ‘proteïna’.
 • PVC(PLASTIC)

  PVC(PLASTIC)
  El descobriment del policlorur de vinil, més conegut com a PVC, és obra del físic i químic gal Henri Victor Regnault. Poc temps després, casualment va deixar exposada a la llum solar una mostra i així va descobrir el PVC. El procés de producció d'aquest material no es va dissenyar fins a 1912, per part de l'alemany Fritz Klatte.
 • Linòleum(PLASTIC)

  Linòleum(PLASTIC)
  En 1844, Frederick Walton va crear el linòleum, un plàstic fabricat a partir de la mescla d'oli de lli i serradures o suro sobre un tèxtil gruix, al qual s'afegien pigments per a donar-li color. Va patentar la seva fórmula en 1860 i, pocs anys després, va crear la Linoleum Manufacturing Company. A la fi de la dècada, la fàbrica exportava a tota Europa i els Estats Units, on no van obrir factories fins a 1874.
 • Arada(FUSTA)

  Arada(FUSTA)
  L'arada amb reixa de fusta es va descobrir a l'Antic Egipte fa 6.000 anys, encara que l'origen d'aquesta tecnologia és a l'Orient Mitjà, obra de les primeres civilitzacions que van ocupar els territoris entre el Tigris i l'Eufrates. Al principi la força d'arrossegament era exercida per éssers humans.
 • Primeres lasques(PEDRA)

  Primeres lasques(PEDRA)
  3.000.000
  Els primers estris realitzats en pedra es van descobrir a Lomekwi 3 (Kenya) el 2011 i tenen 3,3 milions d'anys. Es tracta d'una sèrie de pedres utilitzades per copejar. Es coneixen amb el nom de nuclis i van ser usades per obtenir tota una sèrie de ganivets de pedra anomenats lasques.
 • Homo habilis(PEDRA)

  Homo habilis(PEDRA)
  2.000.000
  L'inici del gènere Homo el marca l'aparició de restes de hominidos al costat d'eines de pedra Els restis més antigues d'aquesta associació amb prou feines superin els dues milions d'anys als jaciments africans de Koobi Fora (Kenya) i Olduvai (Tanzània). Tradicionalment, aquesta associació de restis humanes i eines de pedra ha marcat l'inici del primer període de l'Edat de Pedra que coneixem amb el nom de Paleolític.
 • Neolític(PEDRA)

  Neolític(PEDRA)
  10.000 El segon gran període de l'Edat de Pedra és el Neolític, pedra nova. La nova manera de vida va fomentar la sedentarización dels grups humans i va fer necessària la construcció d'estructures constructives més estables i sòlides, les fonamentacions i els murs de les quals s'aixecaven en pedra. Aixecat entre el 9600 i el 8200 a. C. és una construcció de 90.000 m² en la qual es conserven restes de murs, pilars i escultures.
 • Ocres(METALL)

  Ocres(METALL)
  any 350.000 a. C. L'espècie humana ha utilitzat metalls des d'època paleolítica. Fa 350.000 en el jaciment francès de Terra Amata hi ha restes d'ocre, òxids de ferro, processats potser per a ser utilitzats com a elements de pintura corporal. Aquestes restes de hematites i goetitas havien estat sotmesos a tractament tèrmic per a accentuar els seus colors, vermell i groguenc respectivament.