Prehistoria

 • Period: 100,000 BCE to 10,000 BCE

  饾悘饾悁饾悑饾悇饾悗饾悑饾悎饾悡饾悎饾悅

  Caracteristiques: Ca莽adors d'animls, recol路lectors de plantes, nomedes (no vivien en un lloc fixe), vivien al costat de rius en clans o tribus, en coves fetes de fang o cabanes fetes de pell d'animal o de fustes.
  Eines: Les seves eines est脿n fetes de pedra s铆lex, ossos i banyes d'animals. Com per exemple: Destrals, punxons, rascadors....
  Art: Comencen a pintar esculpir motius; mans, animals, escenes... El seu estil es Franco-cant脿bric, no apareix figura humana i monocolor.
 • 90,000 BCE

  饾悋饾悗饾悓饾悗 饾悋饾悇饾悜饾悇饾悅饾悡饾悢饾悞 (饾悈饾悗饾悅)

  饾悋饾悗饾悓饾悗 饾悋饾悇饾悜饾悇饾悅饾悡饾悢饾悞 (饾悈饾悗饾悅)
  El foc va tenir molts aventatges, com per exemple: Protecci贸 per la nit, m茅s llum, il路luminar-se, Alimentaci贸 i comunicaci贸.
 • Period: 10,000 BCE to

  饾悕饾悇饾悗饾悑饾悎饾悡饾悎饾悅

  Caracteristiques: Agricultors: Concrear cereals, blat...
  Ramaders: Domesticaci贸 d'animals obtenir: llet i carn.
  Sedentarias: Vivien en un lloc fixe.
  Especialitzaci贸 del treball: Cer脿mica textit...
  Creaci贸 dels primers poblats, llocs plans, 1 habitaci贸, i cases m茅s resistents.
  Religions: Homentages als morts, 煤s de urnes de cer脿mica, enterraments.
  Art: Estil llevant铆: Protagonisme figura humana, escenes, figures humanes de forma esquematica i monocolor.
 • Period: 5000 BCE to 3500 BCE

  饾悇饾悆饾悁饾悡 饾悆饾悇饾悑饾悞 饾悓饾悇饾悡饾悁饾悑饾悑饾悞

  Caracteristiques: EDAT COURE: Primer metall utilitzat. Tou i es deforma f脿cilment. EDAT BRONZE: Barreja entre el coure i l'estany, metall m茅s dur, petita subtituci贸 de la pedra. EDAT FERRO: Metall molt resistent, substituci贸 definitiva de la pedra. Noves activitats: Nous objectes amb cops de ferro fred, foses i construcci贸 de noves armes i eines. Nous oficis: artesans, comerciants, comer莽 molt extens, grups socials, societat urbana.
 • 4500 BCE

  饾悑饾悁 饾悜饾悗饾悆饾悁

  饾悑饾悁 饾悜饾悗饾悆饾悁
  La roda va ser inventada al V mil路lenni a. C. a Mesopot脿mia, durant el per铆ode de l'Obeid (cap al 4500 a. C.),g a l'antiga regi贸 coneguda com a Creixent
 • 3500 BCE

  饾悑饾悁 饾悤饾悇饾悑饾悁

  饾悑饾悁 饾悤饾悇饾悑饾悁
  La invenci贸 de la vela va ser l'esdeveniment m茅s important en la hist貌ria de la navegaci贸: probablement va apar猫ixer l'any 3500 aC. al Mar Roig o al Golf P猫rsic, gaireb茅 amb tota seguretat format per grans fulles de palma.
 • 3500 BCE

  饾悑'饾悁饾悜饾悁饾悆饾悁

  饾悑'饾悁饾悜饾悁饾悆饾悁
  L'arada va apar猫ixer al voltant de 3.500 anys abans de Crist a les civilitzacions de l'Orient Mitj脿. Els pobles de la Mesopot脿mia, situada entre l'Eufrates i el Tigris. Els rius que fertilitzaven el terra, permetien als assiris i caldeus, dedicar-se a l'agricultura.
 • 3500 BCE

  饾悓饾悇饾悊饾悁饾悑饾悎饾悡饾悞

  饾悓饾悇饾悊饾悁饾悑饾悎饾悡饾悞
  Es va fer la costum d'al莽ar pedres de grans dimensions. La seva funci贸 era per enterra a personas o a families senseres o per fer omenatges a els de煤s.
 • 1700 BCE

  饾悑饾悁 饾悜饾悗饾悂饾悁

  饾悑饾悁 饾悜饾悗饾悂饾悁
  La vestimenta apareix amb la necessitat de l'Homo Sapiens de protegir-se del fred amb les pells dels animals que ca莽ava. Al neol铆tic, l'home ja sabia filar i teixir, per貌 la roba que feia servir encara no s'adaptava al cos, encara que algunes ja tenien dibuixos ornamentals.