Foto

PREHISTÒRIA

 • Period: 100,000 BCE to 10,000 BCE

  PALEOLÍTIC

  El paleolític és el periode més llargd des de l'aparició dels homínids. Eren nòmades i es movien pel territori en busca d'aliment i quan s'acabava es despaçaven a un altre lloc. Vivien en coves o en petites cabanes i s'organitzaven en petites tribus. S'alimentaben de la pesca, la recolecció de fruits i de la caça.
  Es feien rituals per influir als fenòmens naturals. Les seves pintures eren Francocantabriques o de Venus Paleolítiques depenent si eres art rupestre o art moviliari
 • 99,999 BCE

  EL FOC

  EL FOC
  El foc va ser un descobriment esencial per millorar la vida dels homínids. Va ser descobert al Paleolític. Els hi va proporcionar protecció dels animals, alimentació, iluminació, comunicació i més esperança de vida.
 • 95,000 BCE

  Creeences Paleolític

  Creeences Paleolític
  Es feien rituals per influir als fenómens naturals com la pluja. Els neandertals van ser els primers en fer enterraments. Els colocaven en posició fetal per si en l'altra vida tornaven a néixer estiguessin en la posició correcte.
 • 95,000 BCE

  Bastó de Comandament

  Bastó de Comandament
  El bastó de comandament servía per les persones més grans que poguessin tenir una eina per mantenir-se denpeus. Ara nosaltres li hem possat el nom de BASTÓ. Estava fet amb un tronc petit en verticat i a sobre tenia lligat amb una corda un altre en horitzontal. Era bastant resistent i no costava gens fabricar-lo. No només ho utilitzaven la gent "gran" sinó que la gent que es feia alguna petita lessió, i no es curaba (perquè no havia metges) també feien ús d'quest invent.
 • 90,000 BCE

  Els Homínids

  Els Homínids
  Durant tota la prehistòria els homínids van anar evolucionar per la seva intel·ligencia i les seves capacitats.
  Al paleolític van haver-hi 2 tipus d'aquests homínids, els astralopetec que encara caminava a dues potes i el homo habilis que ja començava a aixecar-se una mica.
  Al neolític van passar al homo herectus que cada vegada el seu cos anava més recte. Ademés d'aquests tipus d'homínids estàn els neandertals (120.000-30.000aC) i els homo sapiens (100.000aC)
 • 79,000 BCE

  El Raspador

  El Raspador
  El raspador és un objecte que s'utilitzava al Paleolític per per treure i tallar pells. Ara al segle XXI el ganivet de carnicería és l'estri que sustitueix això.
 • 78,000 BCE

  Ganivet de Sílex

  Ganivet de Sílex
  Fins a l'edat dels metalls el sílex era la pedra més resistent per fer les armes de pedra. El ganivet tant com ara com al passat el ganivet és un estri que s'utilitza molt a la cuina.
 • 77,000 BCE

  Arpó d'ós

  Arpó d'ós
  Quan al Neolític comença la pesca començen a crear noves armes per aquesta tasca. L'arpó d'ós estava format per una branca de fusta molt resistent amb la punta molt afilada.
 • 60,000 BCE

  Eines de Pedra

  Eines de Pedra
  Al paleolític les armes estaven fetes de pedra i branques. Les afilaven amb un altre material i finalment aconseguien una pedra afilada per tallar la carn i caçar.
 • 50,000 BCE

  Venus Paleolítiques (Art Mobiliari)

  Venus Paleolítiques (Art Mobiliari)
  L'estil de les venus paleolítiques comença a apareixer la figura humana, concretament la dóna, la qual té els pits i les caderes molt marcades, això es deu perquè aquesta escultura és la responsable de la fertilitat. Els poblats utilitzaven això per tenir més fills i no extinguir-se
 • 49,000 BCE

  Activitats Paleolític

  Activitats Paleolític
  Al paleolític es dedicaven a la caça i a la recolecció. Es desplaçaven de territori en territori en busca de mejar i quan aquest s'acabava havien de moure's. S'organitzaven en petites tribus i "vivien" en coves o en petites cavanes de fusta. Les seves eines eren de pedra i ells aprofitaven la pell del animal caçat per protegir-se del fred.
 • 19,000 BCE

  Cova d'Altamira

  Cova d'Altamira
  La cova d'Altamira és una cova amb pintures de l'estil francocantàbric. És situal a Cantàbria al Nord d'Espanya. Les pintures representades són animals grans amb colors com el vermell, el negre o el marró. Servien per "invocar" aquells animals de tal manera que desprès els caçessin. Les pintues són des de fa 22.000 anys.
 • 15,000 BCE

  Activitats Neolític

  Activitats Neolític
  Al neolític començen a ser sedimentaris i començen a construir els seus poblats en cases de fang i palla. Vivien al costat del riu per poder mantenir els seus animals en condicions. Comença l'agricultura amb cereals com el blat o l'ordi. Amb això mantenien a les famílies. També deixen de fer els "treballs" per el seu sexe com al neolític, ara era per especialització, si feies una cosa bé et tocaba fer-la.
 • 10,000 BCE

  Creences Neolític

  Creences Neolític
  Feien homenatges als morts. Posaven les restes a urnes de ceràmica per conservar bé el cos. S'enterraven en Nècropolis que eren una espècie de cementiris.
 • Period: 10,000 BCE to 5000 BCE

  Neolític

  És la segona etapa de la prehistória. Pasen a ser sedentaris i es creen els primers poblats.
  Viuen de l'agricultura i la ramaderia i es començen a especialitzar en un treball. Apareix el comerç, concretament el troc, que és l'intercanvi d'un objecte per un altre.
  Va haver-hi una gran sequera que va fer que es fixesin en el comportament dels animals. Inventen la ceràmica, la cistelleria i el teixit. El seu art és Deesa Terra-Mare, que protegia les collites i és la responsable de la fertilitat.
 • 9999 BCE

  El Teixit

  El Teixit
  El teixit va comença al neolític junt amb la ceràmica. La gent dels poblats va deixar d'utilitxar aquelles pells dels animals i van començar a crear la seva roba. Normalment encara que en aquesta etapa ja no es divien els treballs per sexe la majoria de dones feien aquesta tasca mentre que alguns homes feien la ceràmica als forns.
 • 8000 BCE

  El Comerç

  El Comerç
  El comerç va començar al Neolític. Aquell tipus de comerç es deia Troc, que era un interanvi d'un objecte per un altre. Això normalment es feia entre poblats i els objectes que s'intercanviaven era cereals o fruites, ceràmica, teixit o alguns altres materials artesans que necesitaven als poblats i no ho tenien.
 • 7000 BCE

  La Ceràmica

  La Ceràmica
  La ceràmica es va inventar al neolític principalment per guardar els aliments o objectes de valor. Va ser un descobriment bastant important perquè van sortir nous "treballs". La gent cada vegada més s'especialitzava en una cosa en concret i també tenien més opcions.
 • Period: 5000 BCE to 3500 BCE

  EDAT DELS METALLS

  Aquesta és l'última etapa de la prehistòria que finalitza amb l'aparició de l'escriptura. Es divideix en 3 etapes:
  Edat del coure--> primer metall utilitzat, tou i fàcil de deformar
  Edat del bronze--> barreja coure i estany, comença a sustituir la pedra
  Edat del ferro--> metall més resistent, fàcil de maldejar.
  Apareixen comerciants i artesans. Tambè s'afegeix la metalurgia i sidelúrgia. Les ciutats estàn enmurallades i vivien al costat del mar. És una societat urbana amb grups socials.
 • 4100 BCE

  Cova de l'Aranya

  Cova de l'Aranya
  En aquesta cova les pintures dibuixades són de l'estil llevantí. Aquest estil tracta de figures d'humans o animals amb un color en concret.
 • 4000 BCE

  Deesa Terra-Mare (Estil Mobiliari)

  Deesa Terra-Mare (Estil Mobiliari)
  L'art mobiliari del neolític està la Deesa Terra-Mare que és la reponsable de la fertilitat i de que els conrreus treguin bons aliments.
 • 3900 BCE

  MEGÀLITS

  MEGÀLITS
  DOLMEN DE TELLA: aquest és un dolmen que es situa a Huesca que existeix des de l'any 4000 a.C. El dolmen és un megàlit amb dos pedres en vertical i una a sobre en horitzontal en forma de taula. Era un enterrament de famílies.
  MENHIR CARNAC: es situa a França i es va construir a l'any 2000 a.C. El menhir és una pedra clavada verticalment. És un enterrament individual.
  Crómlech de Oianleku: es troba a GIPUZKOA, existeix des de 4000 a.C. El crómlech és un conjunt de menhirs en cercle per ressar.
 • 3500 BCE

  Estil de Vida

  Estil de Vida
  A cada época de la prehistoria es vivia d'una manera diferent. Al paleolític no vivien en un lloc en concret, es a dir que eres nòmades, però mentre caçaven "vivien" en cabanes o en coves. Al neolític vivien en poblats amb cases fetes de fang i fusta per a les pareds i palla al sostre, eren d'una sola habitació.
  A l'edat dels metalls vivien en ciutats enmurallades i les cases eren amb més d'una habitació i eren més resistents que les de les neolític.
 • 2500 BCE

  METALÚRGIA I SIDELÚRGIA

  A l'edat dels metalls començen a haver-hi noves profesions. Els metalls que s'utilitzaven per armes es feien de 2 maneres diferents. Una d'elles era amb un forn el qual derretia el metall i aquest es posava en un motlle per agafar la forma