Història dels materials

 • 99,999 BCE

  Primers focs

  Primers focs
  1.300.000: La combustió de fusta a partir d'una certa temperatura, produeix foc amb escalfor i llum. El foc va ser utilitzat a la prehistòria no només per escalfar-se i mantenir-se a una bona temperatura, també per protegir-se del depredadors.
 • 99,999 BCE

  Protecció

  Protecció
  498.000: La fusta és un dels materials que més s'han utilitzat per a crear eines, armes de protecció, etc. Fa molts anys els primers Homos, van utilitzar aquest material per construïr artefactes que ajudesin a realitzar les seves activitats vitals.
 • 99,999 BCE

  Primeres lasques

  Primeres lasques
  2.997.000: Aquestes pedres van ser utilitzades per crear i inventar els primers ganivets i estris per tallar.
 • 98,000 BCE

  Les agulles

  Les agulles
  98.000: Durant el Paleolític, fa uns 60.000 anys, els éssers humans vam començar a trenar fils de matèries vegetals per fer cordes. Les primeres agulles van ser trobades a les coves de Potok, a Eslovènia, amb una antiguitat de 41.000 anys.
 • 8000 BCE

  Llana i cànem

  Llana i cànem
  8.000: El fet de domesticar animals va fer possible l'obtenció de llana, una de les fibres naturals més comunes. L'agricultura va permetre cultivar, a més de fruits i cereals, plantes amb finalitat tèxtil, com el lli o el cànem.
 • 8000 BCE

  Origen vidre (Mesopotàmia)

  Origen vidre (Mesopotàmia)
  8.000: El vidre sorgeix a Mesopotàmia al entre els anys 8.000 i 5000 aC. La fusió de sorres i altres materials silicis va donar origen a petites peces de vidre que van ser foradades per fabricar petits comptes de collaret. A partir d'aquell moment es van començar a formar noves textures.
 • 6000 BCE

  Coure

  Coure
  6.000: És el metall més antic de tots. És un metall tou, mal·leable i dúctil de molt alta conductivitat tèrmica i elèctrica.
 • 5500 BCE

  La roda

  La roda
  5.500: La primera roda de fusta va ser trobada a Mesopotàmia. Aquest invent va facilitar el transpor de materials pesats i el desplassament.
 • 4500 BCE

  Bronze

  Bronze
  4.500: Aquest material va sorgir gràcies a la tècnica metalúrgica. El bronze és més resistent i dur que qualsevol altre aliatge comú, excepte l'acer.
 • 2000 BCE

  Tintes

  Tintes
  2.000: La tinta és un líquid que conté diversos pigments o colorants utilitzats per pintar una superfície per tal de crear imatges o textos. a tinta va sorgir a Egipte fa uns 4.000 anys.
 • 1500 BCE

  Primers usos del plàstic

  Primers usos del plàstic
  1.500: La primera relació dels éssers humans amb els plàstics es va produir fa 3.500 anys, en els grups de la cultura olmeca del Golf de Mèxic. Aquesta civilització realitzava jocs rituals amb una pilota feta de sabes i altres extractes vegetals fosos, de cautxú natural.
 • 1200 BCE

  Ferro

  Ferro
  1.200: És un metall mal·leable, tenaç, de color gris platejat i presenta propietats magnètiques. El ferro es fa servir en eines, armes i joieria, encara que segueixen trobant-se objectes de bronze.
 • 1000 BCE

  La Gran Muralla

  La Gran Muralla
  Es va ordenar construir aqeusta muralla de pedra per protegir a Xina de Mongolia. Van utilitzar 4.000 millons de sillars de caliz i granit.
 • 500 BCE

  Primeres catifes

  Primeres catifes
  500: Qualsevol teixit confeccionat en un teler a seda, llana, fil o fibra. i utilitzada per seure a terra d'una estada. Va proporcionar escalfor tèrmica i comoditat al que vivien l'epoca.
 • 300 BCE

  Els mosaics

  Els mosaics
  3.000: Aquest art prové dels grecs. S'utilitzen petits troços de pedra, i s'ajunten de tal manera que depenent del color es formin formes i dibuixos.
 • 250 BCE

  Molins

  Molins
  Al 250 abans de Crist, els grecs van millorar aquest artefacte creat anteriorment finals de Neolític, perquè el seu fos més útil (temes de rapidesa) i a la vegada més pràctic.
 • 100 BCE

  Vidre buit

  Vidre buit
  100: El bufat de vidre va ser descobert al segle I a.C. a la costa fenícia. Aquesta tècnica permetia fabricar vidre buit. És la denominació per la qual es coneix al sector vidrier a ampolles i pots destinats a la indústria alimentària.
 • 100

  Origen del paper

  Origen del paper
  100: El paper es va descobrir a la Xina Imperial de la dinastia Han al segle II dC. Al principi es va utilitzar com a embolcall, però aviat es va començar a utilitzar com a suport per escriure i dibuixar.
 • 590

  Velas i fusta

  Velas i fusta
  Els vikings van començar a utilitzar la vela i la fusta com a mètode de navegació a finals del segle VI. Usant aquests materials la versalitat de les seves naus va millorar i va permetre fer viatges més perillosos i arriscats.
 • 1000

  Campanes i rellotges

  Campanes i rellotges
  1.000: El material amb què es feien era conegut com a metall de campana, que no era més que bronze al 78% de coure i 22% d'estany o de ferro. A finals del s. XIII va aparèixer el rellotge mecànic, fet de peces de metall mòbils.
 • 1000

  Tapissos

  Tapissos
  1.000: El seu ús es remuntava a l'Antic Egipte i els inicis dels pobles perses, però va ser als tallers del nord del Vell Continent -a la zona de Flandes- on es van convertir en autèntiques obres d'art. és un teixit fet a mà on es reprodueixen imatges utilitzant fils de diferents colors.
 • 1200

  Acer Damasco

  Acer Damasco
  1.200: va ser un dels metalls amb què es van fabricar els ganivets durant els segles XII i XIII, a causa de la seva gran duresa i tall. També és un tipus d'acer de gresol emprat i elaborat a l'Orient Mitjà per a la fabricació d'espases des del 1100 fins al 1750.
 • El primer microscopi

  El primer microscopi
  1.600: La revolució científica més gran derivada de l'òptica va ser la invenció del microscopi. Va ser inventat pel comerciant de teles holandès Anton Van Leeuwenhoek
 • Polímer

  Polímer
  1.800: Els polímers són macromolècules compostes per una o diverses unitats químiques que es repeteixen al llarg de tota la cadena. Aquest termini va ser establert pel químic suec Jöns Jacob Berzelius
 • Paper higiènic

  Paper higiènic
  1857: Joseph Gayetty va iniciar la venda de 'paper medicat': un tipus de paper higiènic a quartilles soltes de cànem. Les fulles portaven una solució d'àloe vera per fer-les més suaus i comptaven amb el nom de l'inventor imprès a totes.
 • Marfil fals

  Marfil fals
  1.897: Va ser desenvolupada per Wilhelm Krische, un impressor de Hannover, i el químic austríac Adolph Stipteler. Tots dos van crear un material dur però fàcil de modelar, que va passar a ser utilitzat com a fals ivori
 • Veient àtoms

  Veient àtoms
  1.920: A l'any 1937 l' Erwin Wilhelm Müller va desenvolupar el microscopi electrònic d'emissió de camp, que permetia resolucions de fins a dos nanòmetres. El 1951, va inventar el microscopi de camp iònic, el FIM, que permetia utilitzar la imatge de la disposició d'àtoms
 • L'ampolla de plàstic

  L'ampolla de plàstic
  1967: Aquest invent és força recent, no és tant llunyà com ens pensem. Va ser desenvolupada el 1967 per l'enginyer de Dupont Nathaniel Wyeth. Encara que hi havia ampolles de plàstic anteriorment per a detergents i gels, cap era capaç de suportar les forces dels líquids
 • Grafè

  Grafè
  2.000: El grafè està format per carboni pur, com ara el diamant o el grafit, però estructurat mitjançant un patró hexagonal. Es caracteritza per ser un material transparent que presenta una resistència 200 vegades superior a la de l'acer
 • Publicitat

  Publicitat
  2.007: L'any 2007 va ser l'anualitat que més diners de publicitat van recaptar els diaris en paper a tota la història de la premsa i un dels més alts en venda d'exemplars a Espanya.
 • Gorilla Glass

  Gorilla Glass
  2.010: Les pantalles de la quarta part de smartphones i tauletes existents al món compten amb un tipus de vidre sintètic d'alta resistència anomenat Gorilla Glass.
 • Nanomaterials espacials

  Nanomaterials espacials
  2.010: La NASA va descobrir la presència de nanomaterials a l'espai el 2011. A través del telescopi espacial Spitzer, es va comprovar la presència de grafè i de fullerens C60 i C70.