Marie Curie

Timeline created by paulaa_25
 • Naixement

  Naixement
  Maria Sklodowska Curie va néixer el 7 de novembre de 1867 a Varsòvia, la capital de Polònia. Va ser filla de Wladyslaw Sklodowska que va ser professor i de Bronislawa Marianna Boguska que va ser mestra, pianista i sobretot cantant. Marie Curie era la menor de cinc germans.
 • Escola

  Escola
  Marie va començar a anar a l'escola quan tenia deu anys, en aquella escola va treballar la seva mare quan encara es trobava bé. Marie tenia molta passió per la lectura, sobretot en història natural i física.
 • Mort de la seva mare

  Mort de la seva mare
  La mare de Marie Curie, Bronislawa, treballava en un internat de noies en Varsòvia, la mare patia de tuberculosi i va morir quan Marie Curie tenia dotze anys. Dos anys abans la germana de Marie que es deia Zofia va morir de tifus. El pare de Marie era ateu i la mare de Marie era catòlica, segons Robert William Reid la mort de la seva germana gran i de la seva mare va fer que Marie abandonés el catolicisme i fos agnòstica.
 • Institut

  Institut
  Després, va anar a un institut de secundària femení, i es va graduar el 12 de juny del 1883. Després va estar juntament amb el seu pare a Varsòvia on va rebre algunes classes particulars. En la secundària va ser sempre la primera alumna de la classe, sempre destacava per inculcar a les seves companyes la seva passió per el treball.
 • Pacte amb Bronislawa

  Pacte amb Bronislawa
  Marie va fer un pacte amb la seva germana Bronislawa, el pacte consistia en que Marie li donaria una ajuda econòmica durant el estudis mèdics de Bronia a París i a canvi la seva germana Bronislawa li feria un ajut semblant però a la inversa, dos anys després.
 • Treballadora de Institutriu

  Treballadora de Institutriu
  Amb el motiu del pacte amb Bronislawa, Marie es va posar a treballar de institutriu. Primer amb la família d'un advocat a Cracòvia, després durant dos anys va treballar a Ciechanów amb la famía d'un terratinent, els Zorawski que eren parents del seu pare.
 • Enamorament

  Enamorament
  Mentre treballava per a la família Zorawski, Marie es va enamorar del seu fill Kazimierz Zorawski (que va ser un matemàtic polonès) i aquest li corresponguè.
 • Va perdre la feina d'institutriu

  Els pares de Kazimierz Zorawski van rebutjar la idea de que el seu fill es casès amb una noia pobra, i Kazimierz va ser incapaç d'oposar-se contra els seus pares, llavors Marie va perdre la feina d'instituriu.
 • Va trobar un altra feina

  Marie després de perdre la feina d'institutriu, va trobar un altra feina amb la família Fuchs, a Sopot, on va passar l'any següent alhora que ajudava econòmicament a la seva germana.
 • Negació a Bronislawa

  Bronislawa, va convidar a Marie que uns mesos abans Bronislawa es va casar amb Kazimierz Dluski, la va convidar a unir-se a ells a París. Marie s'hi va negar perquè no podia pagar la matrícula de la universitat i a més ella seguia esperant casar-se amb Kazimierz Zorawski.
 • Va tornar a casa del seu pare

  Després de negar-li a Bronislawa, ella va tornar a casa del seu pare i es va quedar fins a la tardor de 1891, tutoritzant i estudiant a la Universitat Flotant, i va començar la formació en la pràctica científica en un laboratori del Museu de la Indústria i Agricultura.
 • Relació trencada

  Davand l'asistècia de la seva germana i després de rebre una carta de Zorawski en la qual li notificava que trencava definitivament la relació amb ella, va deidir marxar a França.
 • Va trobar refugi

  Marie després de la ruptura amb Zorawski, va anar-se' n a París i va trobar temporalment refugi a casa de la seva germana i el seu cunyat. Allà va continuar amb el seus estudis de física, química i matemàtiques a la Sorbona.
 • Estudiant a la Sorbona

  Marie es va matricular a la Facultat de Ciències Matemàtiques i Naturals de la Universitat de la Sorbona, a partir d'aquell moment va ser anomenada com Marie Sklodowska. En el 1893 es va llicenciar en física, poc després va començar a treballar en un laboratori industrial en Lippman. Mentrestant va seguir estudiant a la Sorbona.
 • Llicenciatura en matemàtiques

  En el 1894, Marie, va obtenir la llincienciatura en matemàtiques, amb el nombre dos de la seva promoció, i per finançar-se els estudis de matemàtiques, Marie va acceptar una beca de la Fundació Alexandròvitx i els diner de la beca que van ser 600 rubles van ser restituïts per Marie més tard.
 • Casament amb Pierre

  Casament amb Pierre
  En el 1894, Pierre Curie va entrar en la seva vida. Era professor seu a l'Escola de Física i Química, va ser l'interès mutu que tenien Marie i Pierre pel magnetisme el que va apropar-los. El 26 juliol de 1895, Marie es va casar amb Pierre Curie. El matrimoni va durar donze anys fins a la tràgica mort de Pierre.
 • Van tenir dues filles

  També Marie i Pierre van tenir una filla nascuda el 12 de setembre del 1897 i li van posar Irène i una altra, Ève, nascuda el desembre de 1904.
 • Radi

  Radi
  El 26 de desembre de 1898, Marie i Pierre van anunciar l'existència d'un element, el qual van anomenar radi per la seva intensa radioactivitat, una paraula que ella va encunyar.
 • Poloni

  El juliol de 1898, Marie i Pierre van publicar un document que anunciava l'existència d'un element al qual van anomenar poloni, en honor de la Polònia natal de Marie que continuava sent repartida entre tres imperis.
 • Mort de Marie

  Mort de Marie
  Curie va morir prop de la ciutat francesa de Salanches el 4 de juliol de 1934 a conseqüència d'una leucèmia, deguda segurament a l'exposició massiva a la radiació durant el seu treball.