Maria Beneyto

Timeline created by ainara.nunez@institutlester...
 • Period: to

  Maria Beneyto

  Van ser uns anys molt durs, per tal com el seu pare, que havia abandonat un treball i una posició estables a València amb la pretensió d'obrir-se camí a la capital de l'Estat com a autor teatral. En començar la guerra civil se'n tornaren a València, i la postguerra encara més difícil: a les dificultats anteriors s'afegia ara, doncs, la de pertànyer al nombre dels derrotats en el nou règim vencedor de la contesa.
 • Neixement

  Neixement
  Va nàixer a València, el 14 de maig del 1925. Poc després, la seva família es va traslladar a Madrid, i allí va passar la seva infància.
 • primera obra (altre veu)

  primera obra (altre veu)
  als anys 50 va fer amistat amb un grup de poetes hi havia Alejandro Gaos, Pla i Peltran i Ricardo Orozco, director, d'una curiosa publicació, El sobre literario, que va acollir alguna col·laboració poètica de l'escriptora. En aquell temps va conèixer també Carles Salvador, Francesc Almela i Vives, Xavier Casp... Aquest la va animar a escriure en català, i li va publicar en la col·lecció "L'Espiga", de l'editorial Torre, el seu primer recull poètic: Altra veu (1952).
 • Premi "Ciutat de Barcelona"

  Premi "Ciutat de Barcelona"
  En la mateixa col·lecció apareix, el 1956, Ratlles a l'aire, i el mateix llibre rep el premi "Ciutat de Barcelona" d'aquest any i és editat també en aquesta ciutat. Mentrestant, havia continuat escrivint i publicant poesia en castellà, amb un èxit notable.
 • La gent que viu al món

  La gent que viu al món
  A part de la seva no interrompida producció castellana, en català publica, ara amb l'estímul de Manuel Sanchis Guarner, un recull de contes, La gent que viu al món.
 • Novel.la ''La dona forta''

  Novel.la ''La dona forta''
  la novel·la La dona forta, potser la més interessant de les que es van publicar al País Valencià en la dècada dels seixanta, i els personatges i l'ambient de la qual constitueixen un esbós de la societat valenciana d'aquells anys a través de la problemàtica de la dona sota el franquisme.
 • Premi Ausiàs March del 1976.

  Premi Ausiàs March del 1976.
  A partir del 1958, la seua activitat literària es decanta majoritàriament per la prosa narrativa, per bé que encara traurà un llibre poètic, Vidre ferit de sang (1977), guardonat amb el premi Ausiàs March del 1976.
  https://www.youtube.com/watch?v=HAjopGSCPJY
 • Després de soterrada la tendresa

  Després de soterrada la tendresa
  Més recentment publica els llibres de poesia Després de soterrada la tendresa
  https://www.youtube.com/watch?v=rwAB0bGgGQg
 • Elegies de pedra trencadissa

   Elegies de pedra trencadissa
  obre recent Elegies de pedra trencadissa
 • Mort

  Mort
  va morir a València el 14 de març de 2011.
  https://www.youtube.com/watch?v=U5aw4ntDJME