Ekjwqervgfu3qzdytt7ffazsle

Les Avantguardes

 • Naturalesa morta a l'estudi

  Naturalesa morta a l'estudi
  Aquesta obra és la precursora del moviment expressionista.
  Està feta per James Ensor i va servir com a inspiració per a molts altres artistes i per a tot un moviment artístic.
  L'ús que li donava al color, les figures que creava i la relació entre elles van contribuir a que fos considerada una de les primeres obres avantguardistes de la història.
 • Luxe, calma i voluptuositat

  Luxe, calma i voluptuositat
  Obra pintada per Henri Matisse l'any 1904, considerada la primera obra pròpia del Fauvisme. Encara s'hi troben trets del neo-impressionisme, però amb una independència del quadre en relació a la realitat, cosa que es veurà representada en tots els moviments avantguardistes.
 • Period: to

  Fauvisme

  El fauvisme va ser el primer moviment avantguardista en sorgir. Es va originar al 1904 i Henri Matisse va ser l'artista principal.
  Altres artistes importants d'aquest moviment artístic són l'André Derain i el Maurice de Vlaminck.
  El color rep la major part del protagonisme, els quadres es basaven en grans taques i formes simplificades i no hi havia ni sensació de profunditat ni línia definida.
  El nom de Fauvisme es pren de forma irònica fruit de comentaris del crític Louis Vauxcelles.
 • Efecte del sol a l'aigua, Londres

  Efecte del sol a l'aigua, Londres
  Aquesta obra fauvista va ser pintada per André Derain l'any 1905.
  Forma part de tota una colecció de paisatjes pintats per ell, gairebé tots amb presència d'aigua i amb una mescla de colors que creen un gran contrast entre ells.
 • Period: to

  Expressionisme

  L'expressionisme prenia com a inspiració les obres d'Edvard Munch, tot i que es considera que la primera obra expressionista va ser de James Ensor al 1889.
  Al 1905 apareix un grup d'artistes alemnays anomenats: Die Brüke, sent Kirchner el seu principal representant.
  Més tard, al 1911 apareix un altre grup: Els genets blaus, on Kandinsky i Mark van ser els més importants.
  Emile Nolde va tenir un gran paper en l'expressionisme, sent un dels majors exponents en la representació del moviment.
 • Recollidors de patates

  Recollidors de patates
  Aquesta altra obra fauvista va ser pintada per Maurice de Vlaminck. En aquesta obra es veu representada una acció quotidiana com la de recollir patates, però distorsionada i adaptada a l'estil de pintura del Fauvisme, amb una gran presència de taques de tons càlids representant el sòl.
 • Period: to

  Cubisme

  L'any 1907 apareix un altre moviment avantguardista, el cubisme. Aquest és el considerat més radical, més dràstic i que canvia completament el concepte d'art tradicional.
  Està separat en dues fases: l'analític i el sintètic. L'analític representa els diferents angles que es veuen en una figura i el sintètic els recull en un sol pla.
  La figura principal d'aquest moviment va ser Picasso i més tard altres pintors van crear les seves pròpies variacions del Cubisme, un exemple podria ser Mondrian.
 • L'habitació vermella

  L'habitació vermella
  Matisse s'inspira en Cézanne i en Gauguin i pinta una sèrie de cuadres amb colors cridaners i plans i línies gruixudes.
  Així és com crea, entre d'altres obres fauvistes, l'habitació vermella, una peça amb una sensació de profunditat que pot donar molt del que parlar i amb un ús dels colors molt present.
 • Carrer de Dresde

  Carrer de Dresde
  Aquesta va ser una de les primeres obres populars de Kirchner.
  Tot i la coïncidència en temps amb el Fauvsime, Kirchner aconsegueix crear una diferenciació amb l'Espressionisme i crea aquest joc entre les figures que es veuen representades. També s'hi veuen representades certes característiques pròpies del Die Brüke.
 • Period: to

  Futurisme

  Durant el Futurisme els artistes decideixen centrar-se més en el dinamisme i no tant en l'estàtic. Així és com surgeixen quadres on es veuen representades figures afectades pel moviment.
  En el cas del Futurisme, aquestes característiques no es veuen reflexades només en la pintura sinó també en escultures, principalment les de Boccioni.
  Dins d'aquest mateix moviment es troben pintures metafísiques, influenciades per l'art nouveau i el psico-anàlisis. El pintor més destacat va ser De Chirico.
 • Dansa al voltant del vedell d'or

  Dansa al voltant del vedell d'or
  Emile Nolde, un pintor expressionista, amb controversia en temes relacionats amb el nazisme. Les seves obres han estat venerades per molts artistes i amants de l'art per la seva capacitat de representar figures en moviment en un pla.
 • Retrat d'Ambroise Vollard

  Retrat d'Ambroise Vollard
  Aquest retrat d'Ambroise Vollard fet per Picasso és una de les primeres obres del cubisme analític i una clara representació del que aquest moviment suposava.
  L'ús del color, amb games grises, ocres, beiges i blaves i la intenció de desfer la figura per desprès plasmar-la són algunes de les característiques que formaven part del cubisme analític.
 • Visions Simultànies

  Visions Simultànies
  Umberto Boccioni ja ens introdueix del que es tracta el moviment del futurisme mostrant-nos aquest títol i la relació que té amb l'obra. Es tracta d'una obra que busca crear la sensació de moviment del que es veu al dia a dia en una ciutat, amb la representació de diversos edificis i places representades amb gran quantitat de corves. Però a la vegada també s'hi veuen representades dues persones visionant tota la situació d'aquest grup de gent en la ciutat.
 • Dinamisme de gos amb corretja

  Dinamisme de gos amb corretja
  Es podria considerar l'obra per excel·lència del moviment futurista. Giacomo Balla aconsegueix amb aquesta peça, crear moviment en una representació estàtica. Ho fa sobreposant diverses imatges del moviment que juntes creen aquesta sensació de desplaçament. També ajuda molt el fet que les dues figures que es veuen representades estiguin enfocades cap a la direcció en la que van.
 • Bodegó amb guitarra

  Bodegó amb guitarra
  Juan Gris va ser un pintor molt reconegut durant la seva època per la qualitat dels seus bodegons cubistes. Aquest estil cubista ja era considerat sintètic, es podria veure relacionat amb un collage. En aquesta obra es veu com a a clara protagonista la guitarra, i aixó era una característica pròpia del cubisme sintètic, donar-li importància a una figura en concret. També té una verietat de colors molt major i són colors més vius que en el cubisme analític.
 • Formes úniques de continuitat en l'espai

  Formes úniques de continuitat en l'espai
  Umberto Boccioni a part de pintor també va ser escultor i ell va ser qui va transportar el futurisme de la pintura a l'escultura. Ja s'ha vist que li agradava ser molt específic en els títols de les seves obres, i en aquesta no serà diferent. Gràcies a les curvatures que va crear en la figura, va aconseguir aquesta sensació de moviment en una escultura. Per aquest motiu és una de les peces més representatives del futurisme en l'escultura.
 • Roda de bicicleta sobre un tamboret

  Roda de bicicleta sobre un tamboret
  Una de les primeres obres dadaistes feta per Duchamp va ser aquesta, considerada una obra revolucionaria per l'indústria de l'art i que encara a dies d'ara crea rebombori.
  Es tracta d'una peça amb una utilitat nul·la, la seva única funció és la de burlar-se del concepte art, convetint-se així en una peça d'art mundialment coneguda.
 • Period: to

  Dadaisme

  Aquest va ser el moviment artístic surgeix del sentiment de repulsió envers com era el món desprès de la 1a guerra mundial, es va crear per a destruir tot l'art existent.
  Es basava en l'absurd i l'irracional, tant que el nom Dadaisme no té cap significat i creaven sota el lema de "tot és art perquè res és art".
  Al 1913 comença a aprèixer aquesta intenció de crear art amb objectes quotidians, seguint amb la premisa que qualsevol cosa pot ser art.
  Molts cops tenien intenció irónica o parodia.
 • L'enigma d'un dia

  L'enigma d'un dia
  L'any 1914 Giorgio de Chirico crea aquesta peça on introdueix la sensació del buit, la melancolía... En aquest cas es tracta d'una pintura metafísica, estil que va ser acollit pels futuristes. Aquestes sensacions que transmeten les seves peces venen influenciades pel psico-anàlisis de Freud i l'art nouveau.
 • Metròpolis

  Metròpolis
  Per finalitzar amb l'apartat de l'Expressionisme és important destacar una obra de George Grosz, considerada de les últimes obres expressionistes i a la vegada futurista, ja que introduia figures que es podien arribar a relacionar amb el futurisme i el cubisme.
  En aquesta obra tracta de representar la vida accelerada de les ciutats, amb figures sobreposades i no gaire reconeixibles.
 • Font

  Font
  Duchamp va ser un dels principals artistes del Dadaisme. Com és particular del Dadaisme, ell sempre buscava l'exageració màxima en totes peces i buscava l'absurd i l'ironñia constantment. Així és com surgeix aquesta obra, un urinal al que anomena "font", com a crítica del que era considerat art, fent que un urinal es convertís en una peça artística d'alt reconeixement.
 • Regal

  Regal
  Seguint amb la intenció del Dadaisme de deformar completament el que està considerat com a art i seguint buscant un to irònic, Man Ray crea al 1921 auqesta peça. Es tracta d'una representació d'una planxa però amb claus incorporats. Ell pensa que una peça com aquesta s'hauria de considerar un regal per a qui la rep, per això l'anomena d'aquesta manera.
 • Ocell Blau

  Ocell Blau
  Kurt Schwitters també es va interessar en el Dadaisme però ell ho va fer en un format de collage, agafant reculls de revistes i diaris i creant peces com aquesta. La intenció era de vendre objectes tant quotidiants, com podria ser un diari, com si fos una peça d'art. Tampoc seguien un sentit concret, només era un aplec de papers sense cap tipus d'ordre.
 • El violinista verd

  El violinista verd
  L'obra cubista de Chagall té unes característiques bastant peculiars. En les seves obres destaca molt l'ús que li dona al color, en aquest cas crea la figura d'una persona amb pell verda i una vestimenta morada, colors que entre ells creen contrast. Seguidament es veu com el fons queda poca detallat i en un segon pla, amb tons apagats, cosa que fa que la figura del violinista encara destaqui més.
 • Maternitat

  Maternitat
  Joan Miró era un obsessionat de la nit, dels somnis i tot el que comporta. Ell considerava que era un moment d'inspiració per l'artista i de floració de la creativitat. S'inspira en pictogrames enigmàtics del neolític i els recrea de forma indefinida. Aquesta obra en concret interpreta a la seva manera el que és la maternitat, des d'un punt surrealista com indica el moviment artístic.
 • Period: to

  Surrealisme

  El surrealisme es centra en l'àmbit de la psicologia, de l'irracional i del món dels somnis, l'erotisme rep una gran lliertat en l'art i busquen trencar les fronteres amb la percepció de la realitat.
  L'any 1913 una obra de Chagall comença a introduir aquestes idees, però no és fins l'any 1924 que s'arriba a considerar moviment, amb artistes com Joan Miró, Magritte o Dalí, cadascun d'ells molt diferents als altres. Miró s'interessa per la nit, Dalí en els seus somnis i Magritte en el misteri.
 • Això no és una pipa

  Això no és una pipa
  Durant el Surrealisme apareix la famosa imatge del "Això no és una pipa" de Magritte. Aquesta imatge pren com a referència l'obra de Giorgio de Chirico. René Magritte acostuma a mostrar una atmosfera misteriosa i estranya trancant amb les fronteres de la percepció de la realitat.
 • La persistència de la memòria

  La persistència de la memòria
  Salvador Dalí, un dels pintors més reconeguts del segle XX, pertanyent al moviment del Surrealisme. Aquest quadre en concret és un dels més famosos del moviment i del pintor. Amb la seva obra pretén representar de forma espontània les associacions i les formes que es creaven a la seva ment, i que per tant, no existien en el món real.
 • La dona que plora

  La dona que plora
  Per acabar amb l'apartat del cubisme, en aquesta obra es veu un estil cubista molt treballat i evolucionat. Com ja s'ha dit, Pablo Picasso va ser el més gran en aquest moviment i una obra com aquesta no podia passar desaparcebuda, ja que, amb simples figures geomètriques, aconsegueix transmetre unes expressions molt potents.
 • El somni

  El somni
  Fins i tot Frida Kahlo va participar en el moviment del Surrealisme, principalment amb aquesta obra: "El somni".
  Destaca per ser de les poques dones artistes reconegudes mundialment, i de les poques que van participar en moviments avantguardistes. Ella va considerar que l'obra no era Surrealista, però tenint en compte el context històric i les característiques de la peça, finalment, es va considerar que era una obra surrealista