All gizah pyramids

LÀNTIC EGIPTE

 • 3100 BCE

  Període Protodinàstic

  Període Protodinàstic
  Semainià és el nom donat per Petrie al període, aquest nom prové del llogaret de Semaina, a 25 km a l'oest d'Esna. Petrie pensava que l'origen del canvi cultural d'aquest període era una invasió des l'est. Durant aquest període acaba la cultura Naqadiana.
 • 3100 BCE

  EGIPTE

  EGIPTE
  L'antic Egipte fou una civilització del nord-est d'Àfrica que es desenvolupà al voltant del curs mitjà i inferior del riu Nil, en el territori que avui en dia correspon a Egipte i el nord del Sudan. Segueix el període prehistòric a Egipte
 • 3050 BCE

  Antic Regne

  Antic Regne
  es construeixen les piràmides i els hipogeus com a grans monuments funeraris dels faraons, i grans progressos en l'escultura i el relleu. Però, també constitueix el període de formació per excel·lència de l'escriptura: la hieràtica apareix ara per primer cop. Pel que fa a la religió, el panteó es troba totalment format a la fi del període. També fou innovador en altres camps, especialment en el dels usos funeraris, com els texts de les piràmides, la momificació, i en l'administració.
 • 3000 BCE

  Període Arcaic d'Egipte

  Període Arcaic d'Egipte
  o període arcaic, és un període de la història de l'antic Egipte que correspon a la dinastia
 • 2181 BCE

  Primer Període Intermedi

  Primer Període Intermedi
  sovint descrit com un "període fosc" de la història de l'antic Egipte,
  Es disposa de molt poques proves monumentals d'aquest període, sobretot del principi de l'era. El primer període intermedi va ser una època dinàmica de la història, en què el govern d'Egipte es divideix aproximadament entre dues bases de poder en competència.
 • 2050 BCE

  Regne Mitjà

  Regne Mitjà
  s'inicia amb la unificació d'Egipte sota Mentuhotep II, a mitjan dinastia XI; fet que comporta l'acabament del denominat primer període intermedi d'Egipte. Aquesta època comprèn la segona part de la dinastia XI i la [[dinastia XII[a] i va gaudir d'una florescència de les arts i la literatura i es van viure temps de pau i prosperitat. Tanmateix, l'establiment de grups asiàtics al nord d'Egipte a finals del Regne Mitjà van donar lloc al segon període intermedi d'Egipte
 • 1800 BCE

  Segon Període Intermedi

  Segon Període Intermedi
  transcorre entre l'Imperi mitjà i l'Imperi nou. Comprèn les dinasties XIII, XIV, XV, XVI i part de la dinastia XVII,[1] parcialment coetànies. Va ser una època en què el poder no va estar sota un sol faraó i es caracteritza pel fet que van fer la seva aparició a Egipte els hikses; els reis integren les dinasties XV i XVI.
 • 1570 BCE

  Imperi Nou

  Imperi Nou
  va succeir al segon període intermedi i va ser succeït posteriorment pel tercer període intermedi. Va ser l'època més pròspera d'Egipte i va marcar el seu zenit com a potència.
 • 1070 BCE

  Tercer Període Intermedi

  Tercer Període Intermedi
  Egipte es va veure dividit en dues unitats polítiques, una dirigida des de Tanis al Baix Egipte, i una altra, des de Tebes a l'Alt Egipte. Ambdues eren governades per dinasties d'origen libi. Si bé eren independents entre si, i en molts casos rivals, els governants tebans només ostentaven el títol de Summe sacerdot d'Ammon. Tanis, la capital de la dinastia del nord, probablement es tracta de la mateixa ciutat, sota un altre nom, que l'Avaris dels Hikses i la Pi-Ramsès dels Rames.
 • 664 BCE

  Període Tardà

  Període Tardà
  Després de la conquesta assíria d'Egipte, al final del Tercer període intermedi, el govern egipci va ser encomanat a diversos governadors locals vassalls, fins que una insurrecció fracassada va acabar amb molts d'ells. Quan abandonà Egipte el rei assiri Assurbanipal, i deixà un país arrasat per la guerra, el poder començà a concentrar-se al voltant d'un dels mandataris del delt
 • 484 BCE

  El període predinàstic

  El període predinàstic
  és el període anterior a la dinastia I, és a dir, abans de la unificació del país. Correspon aproximadament al període neolític d'Egipte.