Download

La casa d'Àustria

 • 1515

  L'herència de l'emperador Maximiliano I i María de Borgoña

  L'herència de l'emperador Maximiliano I i María de Borgoña
  Entre 1515 i 1519, va rebre l'herència dels seus avis paterns (l'emperador Maximiliano I i María de Borgoña ). El 1515 es va convertir en cap de la Casa de Borgonya (que incloïa els actuals territoris dels Països Baixos, Luxemburg i Bèlgica). El 1519 era ja cap de la Casa d'Àustria i va ser elegit emperador del Sacre Imperi.
 • 1516

  Heretat la Corona d'Aragó i Corona de Castella

  Heretat la Corona d'Aragó i Corona de Castella
  El 1516 va heretar la Corona d'Aragó i la Corona de Castella dels seus avis materns (els Reis Catòlics ), i va ser proclamat, per tant, rei d'Espanya. A més, regnaria sobre tots els territoris que les corones aragonesa i castellana tenien fora de la península Ibèrica: els regnes de Sicília i Nàpols, Sardenya, Canàries i tot el Nou Món descobert i per descobrir (Amèrica).
 • Period: 1516 to 1556

  CARLES I (V)

  Carles I, que va ser proclamat a la Cort de Brussel·les el 14 de març de 1517, va éixer el seu antic professor Adriano a la regència de Cisneros i el va enviar a Espanya; després, ell va arribar a Astúries el 17 de setembre de 1517; llavors va ser a Tordesillas per visitar la seva mare.
 • 1520

  La revolta de les Germanies (1520-1521)

  La revolta de les Germanies (1520-1521)
  La revolta de les Germanies va ser una rebel·lió armada que es va produir en el Regne de València i a les Illes Balears ben entrat el segle xvi, durant el regnat de Carles I. La revolta, tot i que no va tenir cap repercussió més enllà del Regne de València i del Regne de Mallorca.Va tenir com a conseqüències més directes l'acceleració del procés centralitzador autoritari monàrquic, la progressiva pèrdua de poder de l'oligarquia nobiliària valenciana, i una forta reducció dels drets valencians.
 • 1521

  Revolta dels Comuners

  Revolta dels Comuners
  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I. La revolta va ser encapçalada per diverses ciutats de l'interior de Castella, especialment les de Toledo i Valladolid. El seu caràcter ha estat objecte d'agitat debat historiogràfic, amb postures i enfocaments contradictoris.
 • 1556

  Política exterior de Felip II d'Espanya

  Política exterior de Felip II d'Espanya
  A causa de l'amplitud del seu Imperi, Felip II d'Espanya va mantenir relacions i, en molts casos, conflictes, amb bona part de les nacions més importants de la seva època.
  La situació de conflicte es devia bàsicament a la voluntat de Felip II de mantenir Espanya com la potència hegemònica d'Europa i del món. Així com la seva decisió de defensar i imposar la religió catòlica per mitjans pacífics i violents a tot el món.
 • Period: 1556 to

  Felipe II

  Felip II va regnar Espanya des del 15 de Gener de 1556 fins a la seva mort el 1598. Va heretar del seu pare Carles V tots els seus territoris, excepte com ja esmenti en l'anterior entrada, la corona imperial i els territoris austriacs que van quedar en mans dels Habsburg austriacs.
 • 1566

  Rebel·lió als Països Baixos davant del monarca

  Rebel·lió als Països Baixos davant del monarca
  La revolta dels Països Baixos (1566 o 1568–1648)[note 1] va ser la revolta triomfant de les set províncies septentrionals dels Països Baixos, principalment protestants, contra el rei catòlic i romà Felip II, sobirà hereditari de les províncies. Les províncies meridionals, inicialment, es van unir a la revolta, però finalment es van sotmetre a Espanya.
 • 1568

  La rebel·lió de les Alpujarras

  La rebel·lió de les Alpujarras
  La rebel·lió de les Alpujarras va ser un conflicte esdevingut a Espanya entre 1568 i 1571 durant el regnat de Felip II . L'abundant població morisca del Regne de Granada es va alçar en armes en protesta contra la Pragmàtica Sanció de 1567 , que limitava les seves llibertats culturals. Quan el poder real va aconseguir vèncer els sublevats, es va decidir deportar als moriscs supervivents a diversos punts de la resta de la Corona de Castella ,va passar de 20 000 a 100 000 persones.
 • 1571

  La guerra contra els turcs (Leptano)

  La guerra contra els turcs (Leptano)
  Felip II va comprendre la importància que tenia, per a Espanya i per a tota l'Europa cristiana, combatre l'hegemonia otomana a la Mar Mediterrània. Els turcs s'havien apropiat de Malta el 1565 i el 1570 van avançar cap a Xipre i Tunísia. Aquests fets van portar Felip II a formar la Lliga Santa en unió amb el papa Pius V i la República de Venècia. La Lliga Santa va formar una imponent flota de combat i la va posar sota el comandament de Juan d'Àustria, la va dirigir duran la guerra de Lepant.
 • Period: to

  Felipe III

  Era fill de Felip II i Ana d'Àustria (1549-1580). El 18 d'abril de 1599 va contreure matrimoni a la catedral de Santa Maria de València amb l'arxiduquessa Margarida d'Àustria-Estíria , filla de l'arxiduc Carles II d'Estíria i Maria Ana de Baviera , i per tant néta de l'oncle-avi patern de Felip, l'emperador Ferran I . [1 ] Sota el seu regnat Espanya va aconseguir la seva màxima expansió territorial.
 • Matrimoni amb Margarita d'Àustria

  Matrimoni amb Margarita d'Àustria
  Del seu matrimoni, celebrat el 1599, amb Margarita d'Àustria (1584-1611), van néixer vuit fills: Ana (1601-1666, que es va casar amb Lluís XIII de França, 1601-1643), Felip IV, Maria (casada amb el rei Fernando d'Hongria), Carlos, Fernando (que va ser cardenal) i altres fills morts en la infància.
 • Conquesta de noves terres

  Conquesta de noves terres
  D'altra banda, en aquest regnat, es van augmentar els dominis espanyols a l'exterior: a Amèrica, es va sotmetre Nova Mèxic i la vall d'Arauco; Pedro Fernández de Quirós va descobrir Austràlia el 1605 (nom donat en honor dels Àustries); a Àsia, es va conquistar el regne de Pegu, el de Candy, el de Termate i el de Teidor; i, a Àfrica, les places de Mamora i Larache.
 • Guerra dels trenta anys

  Guerra dels trenta anys
  Carlos Manuel de Savoia va envair i saquejar el Milanesat en 1615, per la qual cosa Espanya va entrar en guerra contra el savoià , la qual, per mediació de Lluís XIII de França, va acabar amb la Pau de Pavia en 1617. Espanya també va participar en la guerra de els Trenta Anys , per ajudar a Ferran II a recuperar Bohèmia.
 • Decadència del regne espanyol

  Decadència del regne espanyol
  Tot i els èxits espanyols a l'exterior, a l'interior s'iniciava la decadència; la hisenda pública estava arruïnada i la misèria s'havia apoderat d'Espanya ; buscant remei, Felip III va demanar, al consell de Castella, l'elaboració d'un informe el 1619 aquest Consell va arribar a la conclusió que les causes de la ruïna econòmica eren: els enormes tributs que pesaven sobre el país, la prodigalitat a repartir dons i mercedes, l'excés de luxe i el gran nombre d'empleats innecessaris i venals.
 • Period: to

  Felip IV

  Felip IV d'Espanya , anomenat «el Gran» o «el Rei Planeta» ( Valladolid , 8 d'abril de 1605- Madrid , 17 de setembre de 1665), va ser rei d'Espanya 2 des del 31 de març de 1621 fins a la seva mort , i de Portugal des de la mateixa data fins a desembre de 1640 . El seu regnat de 44 anys i 170 dies va ser el més llarg de la casa d'Àustria i el tercer de la història espanyola, i va ser superat només per Felip V i Alfons XIII.
 • Sublevació de Catalunya

  Sublevació de Catalunya
  La revolta de Catalunya , revolta dels catalans , guerra de Catalunya o guerra dels Segadors ( guerra dels Segadors , en català ) va afectar gran part de Catalunya entre els anys 1640 i 1652 . Va tenir com a efecte més durador la signatura de la Pau dels Pirineus entre la monarquia espanyola i la francesa, passant el comtat del Rosselló i la meitat del comtat de Cerdanya , fins aquell moment parts integrants del principat de Catalunya , un dels territoris de la monarquia hispànica.
 • Conspiració del duque de Híjar

  Conspiració del duque de Híjar
  El 18 d'agost de 1648 es va avortar la conspiració del duc d'Híjar , que pretenia coronar-se rei d'Aragó. La història del senyor Rodrigo de Silva Mendoza i Sarment , més conegut com a II Comte de Salines i Duc d'Híjar, és la d'un ambiciós noble, la d'un Gran d'Espanya que desafio el mateix Rei Planeta (Felip IV de Castella i III de Aragó) , pagant-ho molt car.
 • El Regnat de Carles II

  El Regnat de Carles II
  Durant el regnat de Carles II s'assisteix a un desenvolupament del poder polític dels regnes i de les oligarquies locals, servint aquest moment històric per encunyar el terme de neoforalisme , és a dir, d'intervencionisme dels regnes perifèrics pel que fa al poder central. Durant les darreres dècades, s'ha sotmès el concepte de neoforalismea un procés de revisió, prestant-se certa atenció a les relacions de cooperació entre la Corona i els regnes.
 • Period: to

  Carles II

  Carles II d'Espanya va nèxer el 1/11/1700 .Fill i hereu de Felip IV i de Mariana d'Àustria , va romandre sota la regència de la seva mare fins que va aconseguir la majoria d'edat en 1675. Encara que el seu sobrenom li venia de l'atribució del seu lamentable estat físic a la bruixeria i influències diabòliques, és probable que els successius matrimonis consanguinis 2 3 de la família reial ocasionessin els seus greus problemes de salut, amb símptomes com a musculatura feble i infertilitat .