1634812917124

s.XVIII

 • Instauració República Oligàrquica

  Instauració República Oligàrquica
  Anomenats els Països Baixos del 1579 al 1795.
  Perderen la seva denominació en passar sota el domini de la França revolucionària, que les convertí en República Batava.
 • República d'Oliver Cromwell

  República d'Oliver Cromwell
  Cromwell fou un dels promotors que aconseguiren la república anglesa, executant el darrer rei que havien tengut. Després liderà la invasió irlandesa.
 • Habeas corpus

  Habeas corpus
  Habeas corpus és una llei dels drets elementals d'una persona que el protegeiox de les detencions arbitràries per una autoritat sense que hi hagi les proves legals necessàries. Protegeix l'investigat ja que garanteix la seva pressumpta innocència.
 • Bill of rights

  Bill of rights
  El Bill of rights és un document escrit i signat a Anglaterra el 1689, s'imposà al príncep Guillem d'Orange per a poder succeir al rei Jaume II. Fou un dels precedents de les Declaracions de Drets actuals.
 • Period: to

  Guerra de successió

  És el conflicte bèl·lic que s'origina degut als Decrets de Nova Planta. Davant del descontent català-aragonès sobre les noves lleis imposades per Felip V, decidiren alçar-se i proclamar Carles d'Àustria rei. Així començà una guerra que duraria 14 anys i culminaria amb la pau d'Utrecht.
 • Period: to

  Regnat de Felip V

  Després de sortir victoriós de la guerra de successió, Felip V, regnà durant 46 anys a Espanya i amb ell començà la dinastia borbònica, que ha perdurat fins avui en dia.
 • Period: to

  Absolutisme

  Període de temps on l'absolutisme predominava al continent europeu. L'absolutisme és un sistema polític on el rei té tots els poders atorgats per dret diví, la societat està dividida en estaments. És una societat injusta i desigual. Acabà a França el 1789 i s'anà eliminant de la resta del continent seguint l'exemple francès.
 • Mort de Carles II

  Mort de Carles II
  Quan Carles II de Castella morí als 38 anys sense descendència, la recerca d'un substitut adient conduirà a la gran guerra de successió.
 • Period: to

  Rococó i Neoclàssic

  Són dues corrents artístiques que comparteixen segle. El Rococó, primera meitat del s.XVIII, es defineix pel gust pels colors lluminosos, suaus i clars. Predominen les formes inspirades en la natura. En l'arquitectura s'hi veu molt ben representat l'horor vacui. El Neoclàssic és un retorn a les arrels de la nostra cultura, a l'època grega i romana. Es veu representat sobretot en l'escultura, on s'aconsegueixen cossos nusos esculpits en marbre.
 • Period: to

  Decrets de Nova Planta

  Els Decrets de Nova Planta són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat, amb aquests decrets s'atorgà un dret diví a sí mateix i prohibí els Furs i Constitucions autòctons i l'organització executiva-econòmica de la corona d'Aragó. Això provocà un aixecament per part de la corona d'Aragó que proclamà llavors a Carles d'Àustria com a rei i aquí comnçà la guerra de successió.
 • Tractat d'Utrecht

  Tractat d'Utrecht
  En firmar aquest tractat per a fer les paus entre els diferents països involucrats en la guerra de successió espanyola, es consenteix perdre Menorca i Gibraltar a mans dels anglesos.
 • Tractat d'Utrecht

  Tractat d'Utrecht
  Pau d'Utrecht, equilibri de poder a Europa.
  Seguit de tractats de pau signats a Utrecht, Països Baixos, entre la corona de Castella, la corona de França i els seus enemics bèl·lics l'estiu de 1714 que donaren fi a la Guerra de Successió.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VI

  Fill de Felip V, regnà després de la mort de son pare. El seu regnat suposà una època de pau en relacions internacionals.
 • L'esperit de les lleis

  L'esperit de les lleis
  L'obra fou publicada el 1748 a Suïssa per Montesquieu, el filòsof francès. S'oposà a l'enfocament polític de Locke i al de Rousseau.
 • Period: to

  Despotisme il·lustrat

  "Tot per al poble però sense el poble". Davant la imminent amenaça de les revolucions liberals quan el poble comença a queixar-se i adonar-se de les seves pèssimes condicions vida, els monarques absoluts decideixen emprendre una sèrie de reformes aparentment liberals, però amb les quals no perdran cap tipus de poder ni privilegi. Realment aquestes reformes són només simbòliques.
 • L'Enciclopèdia

  L'Enciclopèdia
  Publicat el 1751 per Diderot i D'Alembert, era una obra que recollia tots els coneixments de totes les branques i ciències que es pgueren recopilar. Amb ella estengueren les idees il·lustrades per tota Europa.
 • Period: to

  La il·lustració

  És el període durant el s.XVIII on s'estenen les idees il·lustrades per tota Europa. Neixen a Anglatera a mans d'intel·lectuals com Locke, però els principals impulsors foren els francesos com Voltaire.
 • Period: to

  Regnat de Carles III

  Fill de Felip V, regnà a Espanya durant 29 anys després de la mort de son germà, Felip VI.
 • El contracte social

  El contracte social
  Publicat el 1762 a Amsterdam per l'intel·lectual Rousseau, defensa la sobirania del poble d'una forma clara i concisa. S'escrigué, també, en francès.
 • Revolta del té

  Revolta del té
  Fou una protesta de les colònies americanes en contra de Gran Bretanya, és un precedent de la Guerra d'Independència dels Estats Units. Va ocórrer el dijous 16 de desembre de 1773 a Boston, quan es llançà al mar tot un carregament de te.
 • Period: to

  Guerra de la independència

  Començà com una gran revolta de les tretze colònies britàniques al continent americà i acabà com una guerra amb potències mundials, Concluí amb la independència dels EUA com un país pròsper i amb futur.
 • Declaració d'independència

  Declaració d'independència
  La Declaració d'Independència és un acord polític fonamental per a la història dels Estats Units. Per aquesta declaració les Tretze Colònies britàniques d'Amèrica se separaven del Regne Unit i s'independitzaven.
 • Recuperació de Menorca

  Recuperació de Menorca
  Fou un enfrontament bèl·lic entre les tropes britàniques i les tropes espanyoles i franceses pel domini de l'illa. Tot això ocorre en el període del 1779 al 1783. Les tropes franco-espanyoles guanyaren i governaren des de llavors. En el dialecte català menorquí es pot observar una certa influència anglosaxona.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Fou el pacte que s'establí entre Espanya, França, Gran bretanya i les colònies americanes quan acabà la guerra d'independència.
 • Primera constitució

  Primera constitució
  Fou la primera constitució dels EUA, redactada el 17 de setembre del 1787 i feta entrar en vigor el 4 de març de 1789.
 • George Washington president

  George Washington president
  George Washington fou el primer president dels Estats Units d'Amèrica, és considerat un dels Pares Fundadors i sovint és anomenat el «Pare de la pàtria»
 • Revolució Francesa

  Revolució Francesa
  La Revolució Francesa fou la primera revolució libera. i és considerada el model a seguir per tota la resta. Esclatà a França quan l'estament no privilegiat, entre ells els burgesos, decidiren oposar-se al sistema polític, social i econòmic que hi havia hagut fins aleshores.