Baixa (4)

Fris Cronològic del segle XVIII

 • Holanda (Províncies Unides). Instauració República Oligàrquica

  Holanda (Províncies Unides). Instauració República Oligàrquica
  Les Províncies Unides, o Set Províncies Unides dels Països Baixos, és el nom amb què es coneixien els Països Baixos septentrionals, a l'època de la Guerra de Successió espanyola, al segle xviii, entre l'any 1579 i el 1795, constituïdes com a república federal des de la unió d'Utrecht (1579[1]). Amb el pas dels segles, acabaren donant lloc als actuals Països Baixos.
 • Oliver Cromwell. República

  Oliver Cromwell. República
  Oliver Cromwell fou un líder polític i militar anglès. Va convertir Anglaterra en una república anomenada Mancomunitat d'Anglaterra.Durant els quaranta primers anys de la seva vida no va ser més que un pagès noble, però va pujar de forma meteòrica fins a comandar el New Model Army (Nou Model d'Exèrcit) i a la llarga, imposar el seu lideratge sobre Anglaterra, Escòcia i Irlanda com a Lord Protector, des del 16 de desembre de 1653, fins al dia de la seva mort.
 • Habeas Corpus.

  Habeas Corpus.
  na institució processal estès en la major part de països democràtics que protegeix els ciutadans contra les detencions arbitràries per una autoritat, agent, funcionari públic o particular, sense que hi concorrin els supòsits legals necessaris.Protegeix l'investigat ja que implica la immediata comunicació d'aquest procediment al jutge de guàrdia corresponent perquè aquest pugui decidir sobre la correcció o no de la detenció.
 • Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària

  Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària
  La Carta de drets o Declaració de drets (en anglès Bill of Rights) és un document redactat a Anglaterra el 1689, que va imposar el Parlament anglès al príncep Guillem d'Orange, per a poder succeir al rei Jaume II. El propòsit principal d'aquest text era recuperar i enfortir certes facultats parlamentàries ja desaparegudes o notòriament minvades durant el regnat absolutista dels Stuart (Carles I i Carles II). Constitueix un dels precedents immediats de les modernes Declaracions de Drets.
 • Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària

  Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària
  La Carta de drets o Declaració de drets (en anglès Bill of Rights) és un document redactat a Anglaterra el 1689, que va imposar el Parlament anglès al príncep Guillem d'Orange, per a poder succeir al rei Jaume II. El propòsit principal d'aquest text era recuperar i enfortir certes facultats parlamentàries ja desaparegudes o notòriament minvades durant el regnat absolutista dels Stuart (Carles I i Carles II). Constitueix un dels precedents immediats de les modernes Declaracions de Drets.
 • Mort Carles II sense descendència.

  Mort Carles II sense descendència.
  va ser el rei dels diferents territoris de la monarquia d'Espanya, entre 1665 i 1700. Com que va esdevenir rei sent menor d'edat, va actuar com a regent la seva mare, Maria Anna d'Àustria. Després governaria personalment, tot i que delegant funcions en homes de confiança, anomenats privats.És conegut pel mal estat físic i de salut que tenia, atribuïts al resultat de diversos matrimonis endogàmics dels seus avantpassats.Va a ser el darrer monarca de la dinastia d'austria, no va tenir fills
 • Period: to

  Regnat Felip V. Començament dinastia dels Borbó

  També conegut com a Felip V de Castella i IV d'Aragó, i com Felip d'Anjou, títol que va ostentar abans de convertir-se en rei, (Versalles, França; 19 de desembre de 1683 - Madrid, Espanya, 9 de juliol de 1746) va ser monarca d'Espanya del 1700 al 1746, amb una breu interrupció el 1724, durant la qual va regnar el seu fill Lluís.Va ser designat monarca d'Espanya en el testament de l'últim Habsburg hispànic, Carles II. L'inici del seu regnat es va veure marcat per la Guerra de Successió Espanyola
 • Period: to

  Guerra de Successió Espanyola

  Conflicte bèl·lic internacional que, a més d'afectar el conjunt d'Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord, En aquesta confrontació, a més de la successió a la corona hispànica, s'hi dirimia també la qüestió de l'equilibri de poder entre les diferents potències europees, i és considerada un dels primers conflictes globals.Hi destacaren com a generals el Duc de Villars, el Duc de Berwick, el Duc de Marlborough i el príncep Eugeni de Savoia.
 • Absolutisme a tot Europa

  Absolutisme a tot Europa
  L'absolutisme fou una filosofia política característica de l'Europa d'època moderna, que propugnava que la monarquia havia de tenir un poder absolut, és a dir sense límits i sense compartir-lo, i per això anomenaren aquesta forma de govern com a monarquia absoluta.
 • Despotisme il·lustrat (Espanya, Rússia, ...)

  Despotisme il·lustrat (Espanya, Rússia, ...)
  El despotisme il·lustrat és un concepte polític sorgit durant la segona meitat del segle xviii a Europa característic de les monarquies absolutistes i sistemes de govern de l'Antic Règim influenciat per les idees de la Il·lustració, segons les quals les decisions humanes són guiades per la raó
 • Period: to

  Decrets de Nova Planta a la Corona d’Aragó

  són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat —el primer decret és del 1701, i el darrer del 1719— que implantaren el règim absolutista a la Monarquia d'Espanya. Amb totes aquestes lleis el monarca borbònic s'arrogà la sobirania dels regnes invocant un dret diví.
 • Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa

  Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa
  L' equilibri de poderterrestre a Europa va quedar, doncs, assegurat, mentre que al mar, la Gran Bretanya comença a amenaçar el control espanyol a la Mediterrània occidental amb Menorca i Gibraltar. Com ha assenyalat Joaquim Albareda,en darrer terme, la pau d'Utrecht va fer possible que el Regne Unit assumís el paper d'àrbitre europeu mantenint un equilibri territorial basat en el balanç of power d'Europa i la seva hegemonia marítima".Per a la Monarquia d'Espanya, la pau d'Utrecht va suposar
 • Tractat d’Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca.

  Tractat d’Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca.
  El Tractat d'Utrecht, també anomenat Tractats d'Utrecht , són un seguit de tractats de pau multilaterals signats entre la Corona de Castella, el Regne de França i els seus enemics bèl·lics a Utrecht (actualment els Països Baixos) el març i l'abril de 1713, que donà lloc al final de la Guerra de Successió espanyola.Canvi es formalitzaria la pèrdua de les possessions europees, que van restar a mans dels àustries, i també de territoris com Gibraltar i Menorca, que restarien a mans angleses.
 • Rococó i Neoclàssic. Característiques

  Neoclàssic:Caràcter didàctic i moralitzador,Valors,la llibertat,la idea depàtria,l'heroisme i l'esperit de sacrifici, rigor i autodomini. Rococó:Caràcter graciós i festiu,Humor i picardia,Temes sense pretensió moralitzant o didàctica,Erotisme velat,Decoració sumptuosa i imaginativa
 • Period: to

  Regnat Ferran VI

  Ferran VI d'Espanya, dit el Prudent o el Just (Madrid, 23 de setembre de 1713 - Villaviciosa de Odón, 10 d'agost de 1759), va ser rei d'Espanya des de 1746 fins a 1759.[1] El seu regnat va significar un període de pau en les relacions internacionals a través d'un sistema de neutralitat instaurat durant el període de 1749 - 1759, a causa de la preocupació per la situació interna i la de les colònies americanes.
 • Publicació de l’Esperit de les lleis”. Montesquieu

  Publicació de l’Esperit de les lleis”. Montesquieu
  'esperit de les lleis (títol original en francès: De l'esprit des lois) és una obra del filòsof i assagista francès Charles Louis de Secondat, baró de Montesquieu. És un tractat de teoria política publicat per Montesquieu a Ginebra el 1748,[1] gràcies a l'ajuda financera de Mme. de Tencin. En aquesta obra va esmerçar 14 anys de treball; va ser publicada primer sense el nom de l'autor a causa de la censura, i afegida a l'Index Librorum Prohibitorum el 1751.
 • Publicació de l’Enciclopèdia. Diderot i D’Alembertou

  Publicació de l’Enciclopèdia. Diderot i D’Alembertou
  Fou un voluminós compendi de coneixements en francès a càrrec de Denis Diderot i Jean-le-Rond d'Alembert.És considerada un típic exponent del projecte de la Il·lustració.Consta de 28 volums –17 toms de text i 11 de làmines– als que cal afegir els Suppléments, amb quatre volums de text, un de làmines i dos volums amb índexs alfabètics.El total fa 35 volums, si bé l'Encyclopédie i els Suppléments són obres distintes.
 • Period: to

  La Il·lustració (Locke, Voltaire, Adam Smith...)

  és un corrent filosòfic, polític i social europeu que va aparèixer al Regne de França,al Regne Unit i a Alemanya a finals del Segle XVII.[ Després es va estendre, amb empremta francesa,[1] a altres parts d'Occident durant el segle xviii, anomenat el segle de les llums.[2] Al llarg d'aquest segle, malgrat que es van mantenir les,van obrir les portes a una època de revolucions burgeses encapçalades per la Revolució Francesa i per la Revolució Industrial.
 • Period: to

  Carles III

  Tercer fill mascle de Felip V que arribà a adult i el primer amb Isabel Farnese. Era , doncs, germanastre de Lluís I i Ferran VI dels quals heretà el tron espanyol en no deixar cap d'ells descendents.Carles és considerat un paradigma del despotisme il·lustrat, ja que durant el seu regnat dugué a terme importats reformes administratives i econòmiques a la fi d'assegurar i millorar la situació dels territoris .
 • Publicació de “El contracte Social”. Rousseau

  Publicació de “El contracte Social”. Rousseau
  El contracte social o Principis del dret polític és una obra de filosofia política de Jean-Jacques Rousseau publicada el 1762. És coneguda per exposar amb claredat i força que l'única forma de poder polític legítima és el poder que troba el seu fonament en la voluntat del poble (o «voluntat general»). És sovint considerat com el principal inspirador de les idees de la Revolució Francesa.
 • Revolta del Té

  Revolta del Té
  a tenir lloc el 16 de desembre de 1773 a Boston , Massachusetts , en què es va llançar al mar tot un carregament de te . Un grup de colons disfressats d' amerindis va llançar al mar la càrrega de te de tres vaixells britànics. Va ser un acte de protesta dels colons nord-americans contra Gran Bretanya i és considerat un precedent de la guerra d'Independència dels Estats Units .
 • Period: to

  Guerra de la Independència

  fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder F
  Fou provocada per la pretensió de Napoleó d'instal·lar el seu germà Josep Bonaparte en el tron espanyol després de les abdicacions de Baiona. Forma part de les Guerres Napoleòniques, una sèrie de guerres iniciada el 1807 en declarar-li França i Espanya la guerra a Portugal
 • Declaració Independència. Thomas Jefferson.

  Declaració Independència. Thomas Jefferson.
  és un text polític fonamental per a la història dels Estats Units. Arran d'aquesta declaració les Tretze Colònies britàniques d'Amèrica del Nord se segregaven del Regne de Gran Bretanya i esdevenien independents.Entre els redactors del text convé de destacar Thomas Jefferson que seria després el tercer President dels Estats Units.L'adopció del text es va fer el 4 de juliol de 1776. Així, aquest dia va esdevenir dia de festa nacional dels Estats Units
 • Tractat de Versalles. Gran Bretanya reconeix la independència

  Tractat de Versalles. Gran Bretanya reconeix la independència
  va ser signat per les tres nacions :França, Espanya i Gran Bretanya. Constituint la contrapart del Tractat de París (1783), signat pels britànics i els membres de les Tretze Colònies dels EUA que havia posat fi a la Guerra d'Independència dels Estats Units. En aquesta guerra els francesos i espanyols hi havien participat al costat dels insurgents.Gran Bretanya
  Restitueix algunes de les possessions que havia adquirit en el Tractat de París de 1763
 • Recuperació de Menorca

  Recuperació de Menorca
  va ser un enfrontament bèl·lic entre les tropes britàniques i les tropes espanyoles i franceses pel domini de l'illa. La victòria fou de les tropes franco-espanyoles i la gesta s'emmarca durant la Guerra anglo-espanyola de 1779-1783.
 • Primera Constitució. República Federal Constitucional

  Primera Constitució. República Federal Constitucional
  Va ser un projecte de constitució redactat durant la fase federal de la I República Espanyola, amb el català Francesc Pi i Margall com a president. Aquesta Constitució preveia la formació de 15 estats federats, als quals s'hi afegirien amb igualtat de drets les colònies. El projecte de Constitució mai va ser aprovat, ja que el govern va caure l'endemà de la lectura.
 • Comença la Revolució Francesa

  Comença la Revolució Francesa
  es considera el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.En acabar el segle xviii, el regne de França, com la major part d'Europa, estava sotmesa a l'Antic Règim. Era, doncs, una societat estamental fonamentada en el privilegi i la propietat de la terra. La monarquia absoluta de Lluís XVI era incapaç de millorar la situació de crisi financera, fam i debilitat de la vella estructura de classes
 • George Washington president.

  George Washington president.
  va ser un soldat, estadista i pare fundador nord-americà que va ser el primer president dels Estats Units de 1789 a 1797. Nomenat pel Congrés Continental com a comandant del Exèrcit continental , Washington va dirigir les forces patriotes a la victòria a la Guerra d'Independència dels Estats Units , i va presidir la Convenció Constitucional de 1787, que va establir la Constitució dels Estats Units i un govern federal. Washington ha estat anomenat el " pare de la nació