Guerra de successió

Eix cronològic monarquia espanyola

By Alegria
 • 1474

  Isabel I i Fernando II (reis catòlics)

  Isabel I i Fernando II (reis catòlics)
  Isabel I va ser la sobirana de la Corona de Castella (1474-1504) i Ferran II sobirà de la Corona d'Aragó (1479-1516). La seva unió va marcar la formació territorial del regne d'Espanya.​ Isabel va provocar la Guerra de Successió (1475-1479). Reis Catòlics: transició de l'Edat mitjana a l'Edat Moderna. Van conquistar el Regne de Granada (1492). Cristòfor Colom va descobrir Amèrica (1492). Els reis Catòlics van rebre el seu sobrenom per la seva labor en la propagació del catolicisme.
 • Period: 1474 to 1516

  Casa Trastàmara

 • 1504

  Juana I i Felip I

  Juana I i Felip I
  Joana I de Castella, anomenada «la Boja», va ser reina de Castella de 1504 a 1555, i d'Aragó i Navarra, des de 1516 fins a 1555.
  Felip I de Castella, anomenat «el Bell» , va ser, entre altres, rei de Castella (1504-1506) pel seu matrimoni amb Juana, filla i hereva dels Reis Catòlics.
  Va ser sobrenomenada «la Boja» per una suposada malaltia mental al·legada pel seu pare i pel seu fill per a apartar-la del tron i mantenir-la tancada en Tordesillas per a tota la vida.
 • 1516

  Carles I

  Carles I
  Carles I va regnar juntament amb la seva mare, Joana I de Castella des de 1516 fins a 1556. Va ser emperador del Sacre Imperi Romanogermànic com Carles V de 1520 a 1558, per això va ser nombrat "el Cèsar". Durant el regnat de Carles I, la corona de Castella va expandir els seus territoris sobre gran part d'Amèrica: Imperi mexica, Imperi tarasco, península de Yucatàn, territoris centreamericans, Imperi Incaic, Muiscas, descobriment del Riu Amazones.
 • Period: 1516 to

  Casa d'Àustra

 • 1556

  Felip II

  Felip II
  Felip II va ser rei d'Espanya des de 1556 fins a la seva mort; de Nàpols i Sicília des de 1554; i de Portugal i els Algarves des de 1580. També va ser rei d'Anglaterra i Irlanda entre 1554 i 1558. El seu regnat es va caracteritzar per l'exploració global i territorial a través dels oceans Atlàntic i Pacífic. La monarquia espanyola va arribar a ser la primera potència d'Europa i l'Imperi espanyol va aconseguir el seu apogeu. L'anomenaven "el prudent" perquè era de caràcter prudent i constant.
 • Felip III

  Felip III
  Felip III (el Piadós, per no brillar fora de la devoció religiosa), va ser rei d'Espanya i Portugal, va regnar des de 1598 fins a la seva mort (1621). Sota el seu regnat Espanya va aconseguir la seva màxima expansió territorial. Va incorporar alguns territoris en el nord d'Àfrica i a Itàlia, i va aconseguir nivells d'esplendor cultural. Felip III va delegar els assumptes de govern en mans del duc de Lerma. Va aconseguir expulsar els moriscos, però va tenir efectes econòmics negatius.
 • Felip IV

  Felip IV
  Felip IV va ser rei d'Espanya des de 1621 fins al 1665, i de Portugal des de la mateixa data fins a desembre de 1640. El conde-duque de Olivares, es va encarregar dels asumptes d’Estat junatament amb el Felip IV, Al 1659 va firmar el Tractat dels Pirineus amb el qual volia tots els recursos de la monarquia hispànica. A Felip IV també se l’anomenava com “el Grande” o “el Planeta”.
  El Planeta va ser pels dominis que tenia Espanya en tot el planeta.
 • Carles II

  Carles II
  Carles II d’Espanya, també anomenat “l'encantat” per els seus problemes de salut va ser rei d’Espanya des de 1665 fins la seva mort al 1700, va morir sense descendència, i així va acabar la branca dels Habsburgs. Durant el seu regnat van tenir lloc dues guerres contra França, en el 1684 a Ratisbona es va firmar una tregua de vint anys amb França, es va trencar al 1690 al finalitzar una aliança entre Espanya, Anglaterra, Holanda i l’Imperi donant a lloc a una tercera baralla fins al 1697.
 • Felip V

  Felip V
  Felip V d’Espanya també anomenat l’animós (per els seus estranys canvis d’humor), va ser rei des del 1700 fins la seva mort al 1746. Va ser el primer Borbó. La Gran Aliança de la Haia (Anglaterra, Holanda i Àustria) volien que Carles d’Àustria fos el succesor (la corona d’Aragó també), i això va provocar la Guerra de Successió Espanyola (1702-1714), que finalment va guanyar Felip V.
  I amb la seva victòria va imposar unes lleis en contra de la gent que no el va recolzar (decret de nova planta).
 • Period: to

  La Casa de Borbó

 • Felip V

  Felip V
  Felip V:
  Segon període del seu regnat després de la mort del seu fill Lluís I.
 • Lluís I

  Lluís I
  Lluís I (el ben amat, perque a l'inici del seu reinat va ser amat per el poble) va començar a regnar al gener de 1724 a la curta edat de 17 anys, fins la seva prematura mort al 31 d’agost del mateix any, justament 7 mesos després de començar a regnar, va morir per la verola. La seva durada com a rei és la més curta de tota Espanya, i això va fer que fos instrascendent, tant en política interior com a exterior. Lluís I es va casar amb Lluïsa Isabel de Orleans, filla de Felip II d’Orleans (1722).
 • Ferran VI

  Ferran VI
  Fernando VI, anomenat “el prudent” (per pensar detenidament les decisions que prenia), va ser rei d’Espanya des de 1746 fins la seva mort al 1759. Alguns dels projectes més importants es van dur a terme pel marqués de la Ensenada, secretari d’Hacienda, Marina i Indias. Va plantejar la participació de l’Estat per a la modernització del país. Al 1749, Fernando VI va autoritzar una persecució amb la fi d’arrestar i extinguir als gitans del regne.
  Al 1751 va prohibir la masoneria.
 • Carles III

  Carles III
  Carles III d’Espanya anomenat el polític (per la necessitat d’incrementar la població) va regnar des del 1759 fins la seva mort al 1788.
  Guerra dels 7 anys: sèrie de conflictes esdevinguts entre principis de 1756 i finals de 1763, per tenir control sobre Silesia per la supremacia a Amèrica del Nord i la India.
  Despotisme il·lustrat: forma de govern per conciliar l’absolutisme amb noves idees d' il·lustració, per conjugar els interessos de la monarquia amb el benestar dels governants.
 • Carles IV

  Carles IV
  Carles IV, anomenat “el caçador”(perquè li agradava caçar) va ser rei d’Espanya (1788-1808) i príncep d’Astúries (1759-1788). Va designar primer ministre el Comte de Floridablanca.
  L'esclat de la Revolució Francesa el 1789 va canviar radicalment la política de l'Estat.
  Floridablanca, va establir controls a la frontera per impedir l'expansió del fenomen revolucionari. El Compte d’Aranda va substituir a Floridablanca.
  Godoy va impulsar diverses mesures reformistes.
 • Ferran VII

  Ferran VII
  Ferran VII d’Espanya també anomenat el rei Felón (per la seva deslelatat), va regnar des de març a maig del 1808. Els fets de Bayona: Carles IV va escriure a Napoleó demananli ajuda, aquest va atreure a Ferran VII i a Carles IV a la ciutat francesa de Bayona on va obligar a tots dos a abdicar a favor de la seva persona i a la vegada va nombrar rei d'Espanya al seu germà José Bonaparte.
 • Josep I

  Josep I
  Josep I Bonaparte, anomenat Pepe Botella(per un suposat alcoholisme) va ser el rei de Nàpols i d’Espanya des de 1808 fins al 1813. Durant les Guerres napoleòniques va actuar com enviat del seu germà i va signar tractats amb diferents països. Va promulgar la Constitució de Baiona en un intent de guanyar-se el suport dels il·lustrats espanyols (anomenat afrancesats) Napoleó va acabar conquistant la ciutat de Madrid.
 • Period: to

  Casa dels Bonaparte

 • Ferran VII

  Ferran VII
  Ferran II va tornar a regnar des del 1814 fins la seva mort al 1833, exceptúan un curtíssim periòde de temps d’uns dies al 1823. Ferran VII va conspirar contra el seus pares, va derogar la Constitució de 1812, va reinstaurar l’absolutisme (va aparèixer el liberalisme) i després de la seva mort van estallar les guerres carlistes. Al ser alliberat Ferran VII va tractar de desautoritzar el constitucionalisme i restablir el sistema monàrquic absolut que va deixar al 1808.
 • Isabel II

  Isabel II
  Isabel II va regar a Espanya des de 1833 fins al 1868. Al 1833 va esclatar la Primera Guerra carlina, en la qual Maria Cristina es va veure obligada a aliar-se amb els liberals (no era partidària de les seves idees). Durant la regència de Baldomero es va produir l'enfonsament de la indústria drapera catalana i les noves fàbriques que havien aparegut a Màlaga, van tancar les fàbriques. L’anomenaven “la Reina Castissa” degut que era amant de les costums típiques espanyoles del moment.
 • Amadeu I

  Amadeu I
  Amadeu I va ser duc d'Aosta, i el van escollir com a rei d'Espanya (1870-1873). El seu regnat va ser molt breu a causa de la inestabilitat política que vivia Espanya, el rebrot carlí, la guerra a Cuba, un intent d'assassinat i, sobretot, la mort del seu valedor, Joan Prim. Quan va partir es va proclamar la Primera República Espanyola. L’anomenaven “el rey caballero” degut que tenia molts modals, a pesar de ser reservat.
 • Period: to

  Casa dels Savoia

 • Alfons XII

  Alfons XII
  Alfonso XII, anomenat “el pacificador”, va ser rei d’Espanya entre 1874 i 1885 (quan va morir). Quan va començar el seu regnat va acabar la Primera República y va començar la Restauració.
  El seu regnat va consistir en consolidar la monarquia i la estabilitat constitucional. Va reparar els danys que les lluites del Sexeni Revolucionari havien provocat, per la qual cosa l’anomenaven “el Pacificador”. Va aprovar la constitució de 1879 i aquell mateix any va finalitzar la guerra carlista.
 • Alfons XIII

  Alfons XIII
  Alfons XIII, va ser rei d’Espanya des de 1886 fins el 1941. Durant el seu regnat va haver d’afrontar alguns problemes com les guerres del Marroc, el moviment obrer i el nacionalisme basc i català. El cop militar de Miquel Primo de Rivera de 1923 va ser la solució de força que intentava solucionar la crisi, amb l'aprovació del rei. Va proclamar la II República, el 14 d'abril de 1931. L’anomenaven “l’africà” per començar la guerra del Marroc.
 • Joan Carles I

  Joan Carles I
  Joan Carles I va ser rei d’Espanya entre el 1975 i el 2014.
  Franco al 1969 va decidir que Joan Carles fos el seu successor com a cap d'Estat.
  S'esperava que Joan Carles continués el llegat franquista, però en el seu primer missatge a la nació, va dir que restauraria la democràcia.
  El 1978 es va crear una nova constitució i es va restablir la monarquia constitucional.
  El paper de rei en la Transició espanyola i la seva intervenció durant l'intent de cop d'Estat, el seu suport a la unitat europea.
 • Felip VI

  Felip VI
  Felip VI és l'actual rei d'Espanya, també és cap d'Estat i capità general de les Forces Armades. Davant de l’escàndol de corrupció de la seva familia pretén assumir, segons va proclamar al seu discurs d’investidura, el paper d'una "monarquia renovada" i adaptada als nous temps. Algunes de les coses importants que han passat durant el seu regnat han estat: el fi de la banda terrorista ETA, l’increment de l’independentisme a Catalunya i el referendum del 2017.